Nokia Maps - test na dlani

Tehnik 24. september 2013
/PublishingImages/nokia_maps_1.jpg

Malo je znano, da je Nokia eno večjih podjetij na področju kartografskih storitev vse od leta 2007, ko je prevzelo ameriško podjetje Navteq. Storitev, ki je bila dolga leta znana pod blagovno znamko OVI, so pred kratkim preimenovali v HERE. Del dogovora, ki ga je Nokia pred letom sklenila z Microsoftom, je tudi sodelovanje na tem področju.

Microsoft je leta 2006 zagnal projekt pokritja kontinentalnega dela Združenih držav in držav zahodne Evrope s satelitskimi slikami ločljivosti površine enega čevlja (33 cm), ki še vedno ni zaključen. V bolj razumljivi govorici to pomeni, da ena pika na sliki predstavlja kvadrat s tako stranico. Skupaj z Microsoftom lahko Nokia - mimogrede, tudi oni z vozili za skeniranje okolice oblikujejo nekaj podobnega uličnemu pogledu Google - postane največja igralka v tem segmentu industrije.

Nokia maps

Značilnosti storitve Nokia Maps (Nokia zemljevidi):

  • Nekatere funkcije delujejo tudi brez povezave (off line).
  • Navigacija deluje v 110 državah.
  • Za več kot 500 mest so na voljo podatki o javnem prevozu (slovenskih, na žalost, ni med njimi).
  • V 38 državah so na voljo podatki o razmerah v prometu (pri nas ne).

Nokia drive

Posebnost te storitve je samostojna aplikacija za navigacijo Nokia Drive (vodenje po korakih), ki ni odvisna od povezave v internet. Ko jo prvič zaženemo, določimo zemljevide držav, ki jih želimo naložiti na pomnilnik naprave; kasneje jih lahko dodajamo ali odstranjujemo, nato pa aplikacija deluje enako kot namenske navigacijske naprave. Nič pretresljivega, bi lahko rekli. V oči nam je padel izbor alternativnih poti, ki jih aplikacija predlaga, ko zavijemo iz začrtane poti, ki ni vedno najbolj optimalna. Ne toliko glede dolžine poti kot glede drugih ovir na cesti, kot so semaforizirana križišča, ki podaljšajo vožnjo. Podobne zamere lahko zasledite tudi na spletu, kjer se uporabniki pritožujejo predvsem na izbor poti izven večjih mest. Pohvalimo lahko glasovno vodenje v slovenskem jeziku, pri katerem lahko izbiramo med moškim in ženskim glasom.

Če primerjamo konkurenčne mobilne kartografske storitve le v tem delu, je Nokia v veliki prednosti, kljub dejstvu, da naloženi zemljevidi zasedejo nekaj (precej) prostora na pomnilniku. Ker deluje popolnoma brez povezave, samostojne navigacijske naprave niso več potrebne.

Nokia maps - zemljevidi, navigacija

Zemljevidi

Zanimiva je tudi "čista" kartografska storitev. Po videzu ne odstopa od aplikacije za Googlov ali Applov operacijski sistem. Podobno je tudi, kar se tiče funkcionalnosti. Na voljo je plast klasičnih zemljevidov, plast satelitskih slik ter še dve plasti, javni transport in razmere v prometu, ki pa v Sloveniji (še) nista delujoči. Vprašanje je, ali zaradi majhnosti in nepomembnosti Slovenije ter težav, s katerimi se sooča Nokia, sploh kdaj bosta. Na žalost so satelitske slike stare vsaj nekaj let. Športni park Stožice je še vedno peskokop, na Kongresnem trgu v Ljubljani pa parkirišče. Bolj sveža je plast z zemljevidi, ki je tudi osnova za navigacijo. V njej so skoraj vsa nova cestišča, tudi okoli Stožic, le Kongresni trg je še vedno prevozen. Na žalost so pokrite le ceste (vodenje vozil), nismo pa opazili večje pešpoti po gozdovih in drugo po naravi. Kor večina kartografskih storitev, tudi Nokijina omogoča generično iskanje znamenitosti, podjetij in podobnega. Podatkov za Slovenijo je na voljo več kot pri Applovi, a manj kot pri Googlovi storitvi.

Nokia City Lens

Znotraj storitev nove blagovne znamke Here je na voljo tudi aplikacija Nokia City Lens, narejena po tehnologiji LiveSight, ki temelji na natančnih 3D-zemljevidih. Gre za aplikacijo združene resničnosti, ki na živem pogledu kamere prikazuje pomembnejše stvari v neposredni ali nekoliko večji trenutni okolici uporabnika. Zanimivo je, da ta tudi prikaže postajališča javnega prevoza v Ljubljani, čeprav ta še ni vključen v osnovno storitev Nokia Maps.

Zaključek

V nekaterih pogledih je Nokijina storitev boljša od konkurenčnih, vendar sta operacijskega sistema Android in iOS bolj razširjena in se uporabniki raje odločijo za njune storitve. In to kljub dejstvu, da obstajata Nokijini aplikaciji tudi zanju. Kot kaže, je vsaj del prihodnosti te kartografske storitve v uporabnikih drugih pametnih mobitelov. Nova aplikacija za sistem iOS bo temeljila na tehnologiji HTML5 in bo vključevala možnost uporabe brez povezave, glasovno vodenje med hojo in podatke o javnem prevozu. Podobno bo delovala tudi aplikacija za sistem Android, predvidena na začetku naslednjega leta. Trenutno je zanj na voljo le neuradna aplikacija.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1649
24. september 2013
Nokia Maps - test na dlani