Nokia 206 - test na dlani

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/Nokia_206-tipkovnica.jpg

Tokratni test je bil zame precejšen izziv, saj sem navajena na testiranje najnovejših pametnih telefonov na dotik, ki jim kar z mahanjem že lahko sporočim svoje želje. Nokia 206 se s takimi dodatki ne obremenjuje. Je preprost in priročen mobitel, ki zna klicati in pošiljati sporočila. Ob sili prilike pa ga lahko celo uporabiš za to, da pokukaš na splet in se celo povežeš s Faceboo​kom in Twitterjem.

Tehnične specifikacije

Najprej si poglejmo, kaj vse se skriva pod ohišjem Nokie 206:

 • deluje v omrežjih:

  2G (GPRS/EDGE)

 •  

 • delovni pomnilnik: 32 MB RAM
 • notranji pomnilnik: 10 MB na voljo za uporabnika (možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 6,1 cm, 320 x 240 točk, 167 ppi, 65536 barv, TFT
 • glavna kamera: 1,3 MP
 • snemanje videa: QCIF,10 sličic na sekundo
 • povezljivost: Bluetooth 2.1
 • baterija: Li-Ion 1100 mAh
 • operacijski sistem: Nokia Series 40
 • dimenzije: 116 x 49,4 x 12,4 mm
 • masa: 91 g

Nokia 206 je na voljo v beli, rdeči in modri barvi.

 

Strojna oprema: prijetna oblika, dovolj velike tipke

Nokia 206 me je prijetno presenetila s svojo obliko, ki s pomočjo zaobljenih linij ravno prav sede v dlan. Pri prijetnem občutku ima veliko zasluge zadnji del mobitela iz gladkega, mat materiala, ki precej spominja na Nokiine Lumia mobitele. Škoda je le, da je sprednji del na Nokii 206 iz drugačne, bolj odsevne plastike, ki deluje malce bolj ceneno.

Pokrovček na zadnji strani je seveda snemljiv (malo vztrajnosti pride prav pri tem ). Pod pokrovčkom najdemo na desni strani režo za spominsko MicroSD kartico, največ prostora pa zaseda baterija, pod katero vstavimo navadno SIM-kartico. Poleg reže za odpiranje pokrovčka na spodnji strani, ima Nokia 206 na zunanji strani le še dve odprtini zgoraj. Leva je za polnjenje (žal ne preko standardnega microUSB priključka), desna pa za slušalke.

Tipke seveda najdemo na sprednji strani pod zaslonom, ki se ne more ravno pohvaliti z dobro ločljivostjo. So pa vsaj tipke dovolj velike za udobno tipkanje. Le na otip so, vsaj za moj okus, nekoliko preveč plastične. Nokia 206 se lahko seveda pohvali tudi z baterijo, ki bo prekašale vse pametnejše tekmece. Mobitel sem namreč testirala več dni, pa mi baterije še ni uspelo izprazniti. Nokia namreč obljublja več kot mesec v pripravljenosti in 20 ur pogovorov!

Kamera: za majhno resolucijo povsem spodobne slike

Pri testiranju kamere nisem imela ravno velikih pričakovanj, sploh zato, ker na majhnem zaslonu ne izgledajo preveč dobro. A glede na to, da ima Nokia 206 le 1,3 MP kamero, so slike izpadle povsem korektno. Sploh tiste, ki so bile posnete zunaj, v lepem sončnem vremenu. Nekaj primerov slik si lahko ogledaš spodaj.

Ogled slik v polni velikosti

Pri zajemu fotografij imamo na voljo tudi nekaj preprostih učinkov. Nekaj časa sem potrebovala za to, da sem ugotovila, da mobitel privzeto fotografira v pokončnem položaju. To lahko seveda spremenimo v nastavitvah ali pri kasnejši obdelavi.

Programska oprema: preprosta uporaba brez odvečnih funkcij

Nokia 206 ne prinaša nobenih presenečenj kar se tiče programske opreme. Imamo začetni zaslon, na katerem si lahko nastavimo bližnjice do aplikacij in informacij, vse ostalo pa je dostopno preko osnovnega menija. Mobitel zna seveda klicati in pošiljati SMS-sporočila, na voljo je tudi spletni brskalnik, odjemalec za e-pošto ter nekaj osnovnih aplikacij. Poleg klasičnih aplikacij, kot so budilka, kalkulator, pretvornik, snemalnik, beležke, opravila in koledar, najdemo na mobitelu še Facebook in Twitter ter nekaj dodatnih aplikacij za sporočanje.

Mobitel lahko najhitreje do interneta dostopa preko EDGE povezave, tako da pri tem ne moreš pričakovati blaznih hitrosti. Aplikacije, ki so prilagojene za mobitel (e-pošta, Facebook) še solidno hitro delujejo, pri brskanju po navadnih spletnih straneh pa imaš že vmes skoraj dovolj časa za kavico. No, če se odločaš za nakup tega Mobitela, verjetno niti ne pričakuješ, da ga boš pogosto uporabljal/a za brskanje po spletu. Je pa uporaba mobitela dovolj preprosta, da nisem imela težav z navigacijo navkljub temu, da že dlje časa nisem imela v roki podobnega modela.

Če ti bo slučajno kdaj dolgčas, se lahko pozabavaš tudi s prednaloženimi igricami ali si na telefon naložiš glasbo oz. s pomočjo priloženih slušalk poslušaš radio. Pri nalaganju glasbe je seveda priporočljivo, da v mobitel vstaviš dodatno spominsko kartico, sicer ti bo hitro zmanjkalo prostora. Je pa pohvalno to, da sem na mobitel s pomočjo računalnika brez težav nalagala in kopirala datoteke preko Bluetootha, brez potrebe po namestitvi dodatnih programov. Sliši se očitno, vendar sem v praksi videla že preveč mobitelov, ki imajo s tem težave. No, Nokia 206 se je pri tem odlično odrezala. Mobitel podpira tudi funkcijo Nokia Slam za preprosto deljenje vsebin preko Bluetootha s trkom dveh mobitelov.

Povzetek: dober mobitel za tiste, ki potrebujete le mobitel

Nokia 206 je v prvi vrsti mobitel, ki ti bo omogočil telefoniranje in pošiljanje sporočil. Občasno lahko z njim narediš tudi kakšno fotko, ki bo dovolj dobra za objavo na družabnih omrežjih, verjetno pa ne za tiskanje plakatov. Po potrebi se lahko odpravi tudi na splet in ti omogoča pregledovanje e-pošte, Facebooka in Twitterja, a to ni glaven namen tega mobitela.

Zaradi priročne in prijetne oblike ga vidim predvsem kot mobitel, ki ga vzameš s seboj na morje ali popotovanja, kjer bi ti bil drag pametni telefon zaradi nevarnosti kraje in poškodb le v napoto. Hkrati je Nokia 206 odlična izbira za tiste, ki iščete nekaj preprostega za osnovna opravila.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
523
24. maj 2017
Nokia 206 - test na dlani