Optoma UHD550X – test na dlani

Tehnik 4. januar 2018
/PublishingImages/UHD550X-hero.jpg

Pri Tehniku smo v zadnjih dnevih preizkušali Optomin novi DLP-projektor za hišni kino, ki sliši na ime UHD550X. Gre za enega prvih projektorjev, ki nudijo sliko v kakovosti 4K in obenem ne stanejo 5, 10 ali celo še več tisočakov. UHD550X je možno dobiti že za 2 tisočaka oziroma za še manj, kar je marsikomu že dosegljiva cena. In kako se je UHD550X odrezal na našem testu? Na kratko povedano – zelo dobro! Več o tem pa spodaj.

 

Specifikacije

 • Tehnologija: DLP
 • Ločljivost: 3840 x 2160 UHD
 • Svetlobni tok: 2.800 ANSI lumnov
 • Kontrast: 500.000:1
 • Življenska doba žarnice: do 10.000 ur (Eco)
 • Teža: 7,9 kg
 • Pomik objektiva: V
 • Optična povečava: 1,6-kratna
 • Projekcijsko razmerje: 1,39-2,22:1
 • Zvočniki: 2 x 4 W
 • Vhodni in izhodni priključki: HDMI 2.0, HDMI, VGA (RGB/YPbPr), Audio in 3.5mm, Audio out S/PDIF, Audio Out 3.5mm, RJ45, RS232, 2xUSB, 12V sprožilec
 • Ostalo: HDR-podpora, prikaz barv po standardu Rec.709, igralni način

Velik in lep

Projektor UHD550X ni majhen, saj je širok skoraj pol metra, dolg pa je dobrih 33 centimetrov. Pa tudi lahek ni, saj tehta slabih 8 kilogramov. Dizajn tega projektorja je za naš okus zelo lep. Večji del zunanjosti je iz plastike. Plastičen je tudi daljinski upravljalec. Daljinec je izredno lahek in ob rokovanju ne deluje preveč »premium«, vseeno pa dobro opravlja svojo nalogo. Pri daljincu velja pohvaliti to, da ponuja osvetlitev tipk. Torej lahko tipke vidimo brez težav tudi, ko smo v temi.

Na zgornji strani projektorja tik pod pokrovom se nahajata dva vrteča gumba, prek katerih se lahko sliko zumira in premika horizontalno (+15 %). Projektor torej nima motorizirane možnosti zumiranja in premikanja slik kot nekateri naprednejši. Vseeno pa mu tega ne smemo zameriti, saj za svojo ceno še vedno ponuja ogromno.

 

Na zadnji strani projektorja UHD550X najdemo številne vhodne in izhodnje priključke, prek katerih lahko na projektor priklopimo zvočnike, računalnik in podobno (spisek vhodov in izhodov vidite v specifikacijah). Na zadnji strani projektorja se nahajata tudi dva zvočnika, ki solidno opravljata svojo nalogo. Seveda je za vrhunsko kino izkušnjo priporočljivo, da na projektor priklopimo kakovostnejše ozvočenje. Ko smo že pri zvoku, naj omenimo, da UHD550X pri svojem delovanju, tako kot vsi projektorji, oddaja nekaj zvoka zaradi ventilacije, a ta zvok ni moteč.

Slika kot se šika

Kako dobra pa je slika pri UHD550X? Zelo! Nas pri Tehniku je v marsičem navdušila. Projektor ima sicer v osnovi ločljivost 2.716 x 1.528 slikovnih točk, a zna zahvaljujoč hitremu preklapljanju in naprednemu procesiranju dejansko prikazati ločljivost 4K. Slika pri UHD550X je kristalno čista in ostra, če predvajamo videe 4K. Slika je lepa tudi, če predvajamo videe v ločljivosti 1080p. Vseeno pa projektor briljira predvsem, ko predvajamo videe 4K. UHD550X podpira HDR, kar je lep plus. Je pa res, da HDR pri tem projektorju ne zablesti tako zelo kot pri boljših televizorjih.

Projektor UHD550X nudi zelo solidnih 2.800 ANSI lumnov svetlobnega toka, tako da se ga lahko gleda tudi v času, ko v prostoru nimamo popolne teme. Na naši spodnji sliki, ki je nastala med testiranjem, lahko vidite, da smo imeli v prostoru precej svetlobe, slika UHD550X pa je bila še vedno zelo barvita.

 

Kontrast pri projektorju UHD550X je dober. Je pa res, da je kontrast pri nekaterih projektorjih še boljši. UHD550X smo preizkusili tudi pri igranju iger. Tam se je odrezal dobro, saj je bil njegov odzivni čas v tistih okvirih, ki zagotavljajo užitek ob igranju. Omeniti velja še, da UHD550X ne zna predvajati filmov v 3D-načinu. A tega mu večina uporabnikov niti ne bo zamerila, saj večina uporabnikov raje kot v 3D filme gleda v klasičnem načinu.

 

Kupiti ali ne?

Po našem mnenju je projektor UHD550X vreden svojega denarja, saj, kot smo že omenili, za svojo ceno ponuja ogromno. Težko bomo za njegovo ceno našli projektor, ki bi nam ponudil več.

Vir: optoma.co.uk.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. januar 2018
3801
4. januar 2018
Optoma UHD550X – test na dlani