TEST NA DLANI: Paket za pametni dom NEO Dom Udobni

Marjan Kodelja 17. julij 2019 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/neo-smart-home-dom-udobni-kodelja-jul19-hero.jpg

Varnost doma je mogoče zagotoviti na več načinov. Tipalo gibanja, ki smo ga spoznali pri paketu NEO Dom Skrbni, ni obvezno, saj ga lahko zamenja veliko bolj preprosto magnetno tipalo za vrata in okna. Tudi ni odveč, če poznamo temperaturo in vlažnost ter lahko na daljavo vklopimo izbrano napravo. Naj vas ime paketa ne zavede. Tudi pri paketu NEO Dom Udobni je v ospredju varnost stanovalcev in lastnine.

Tehnični podatki:

Tipalo dima HS1SA-M

 • mere: 60 x 60 x 49,2 mm
 • napetost: 3 V (litijeva baterija CR123A)
 • indikator alarma: rdeča LED
 • zvočni nivo alarma: ≤85 dB/3m
 • delovna temperatura: od -10° C do +50° C
 • vlažnost okolice: največ 95 % relativne vlažnosti

 

Tipalo izliva vode Heiman HS1WL-M

 • mere senzorja: 28,3 x 26,5 x 12,2 mm
 • mere ohišja: 76 x 36,6 x 16,5 mm
 • napetost: 3 V (2 x AAA baterija)
 • indikator alarma: rdeča LED
 • tok normalnega delovanja: ≤5 µA
 • tok pri alarmu: ≤3 0mA
 • delovna temperatura: od -10° C do +50° C
 • vlažnost okolice: največ 95 % relativne vlažnosti

 

Pametna vtičnica Oblo B1100

 • dimenzije: 44 x 44 x 86 mm
 • napetost: 220 V AC, 50 Hz
 • največja obremenitev: 16 A, 220 V AC
 • zaščita: IP20
 • delovna temperatura: 0 do +40° C
 • domet: do 30 metrov

 

Senzor temperature in vlage Develco HMSZB-110 HA

 • dimenzije: 70 x 70 x 21 mm
 • napajanje: 2 bateriji AA
 • vlažnost okolja: od 5 do 85 %
 • temperaturno območje delovanja: od 0 do +50° C

 

Senzor za vrata in okna Oblo DC100

 • stikalo: zazna spremembo kontakta
 • sabotažno stikalo: se aktivira pri odpiranju pokrova senzorja
 • sabotažni alarm : ponastavite le v aplikaciji
 • domet: do 30 m
 • uporaba: za notranjo uporabo
 • temperaturno območje delovanja: od -5 do +45° C
 • napajanje: 1 baterija CR2450

 

Kakšen bo pametni dom prihodnosti, je težko govoriti, saj smo še zelo na začetku. S tipali, programsko opremo in pametnimi gospodinjskimi aparati lahko naredimo marsikaj. V rahli prednosti so sicer samograditelji, vendar samostojna gradnja zahteve veliko znanja pa tudi stalno skrb za zgrajen sistem. Pametna hiša na primer zazna, da je nekdo doma, ker se je z mobitelom prijavil v domače brezžično omrežje. Tedaj termostatu zapove, naj dom ogreje, kadar pa nikogar ni doma, greje minimalno. Lahko pa se zgodi, da usmerjevalnik brezžičnega omrežja odpove, česar avtomatiziran sistem ne more vedeti. Njegova logika je, da nikogar ni doma, in hiša tako ostane hladna. Še tako pameten dom je v bistvu “neumen” ter odvisen od jasnih pravil in navodil, kako naj deluje. Dokler ne bomo iznašli ambientalne inteligence, ki nas bo razbremenila odločanja, je pravzaprav pomembno, da je pametni dom sposoben rešiti eno ali več konkretnih težav, s katerimi se pogosto soočamo. In s tem vemo, da je varnost zagotovljena in (ali) da nam je zaradi njega udobnejše.

Zvezdišče poleg televizorja

Telekom Slovenije je “zvezdišče” pametnega doma vgradil v sprejemnik NEO, paketov NEO Dom Skrbni in NEO Dom Udobni pa ne obremenjuje z mesečno naročnino. Kdor ima sprejemnik, lahko začne graditi svoj pametni dom, potrebuje le tipala. Pri tem se lahko odloči za enega od dveh paketov ali pa izbere tipala in naprave s seznama. Paket NEO Dom Udobni ponuja vse, kar ponuja NEO Dom Skrbni in še malo več.

Da je digitalni sprejemnik televizije IP tudi most za naprave pametnega doma, je primerna rešitev za uporabnika. Za sprejemnik ima običajno pripravljeno mesto poleg televizorja, ta pa je največkrat v središču doma, tako da tudi ni težav zaradi razdalj do tipal. Sprejemnik je že priključen v domače omrežje, prek njega pa naprej v internet in je tako pripravljen, da takoj prevzame še upravljanje pametnega doma. Kadar to počne samostojna naprava, je treba zanjo poiskati primeren prostor, kjer je na voljo tako električni priključek kot tudi priključek domačega omrežja, ter jo nato tudi vključiti v domače omrežje in ustrezno nastaviti. Poleg tega poteka dostop do pametnega doma tudi prek zaslona televizorja z vmesnikom, ki ga je uporabnik vajen in se nanj ni treba privajati. Zaradi tega lahko pametni dom razumemo tudi kot še eno storitev, poleg televizije, telefonije in dostopa do interneta. Pametni dom je lahko razlog, da se odločite za operaterjevo ponudbo, če pa ste že naročnik, pa, da ostanete. Pod pogojem, da vam ponudba ustreza. Glede uporabnosti paketa pa tudi v primeru tega paketa menim, da je primernejši za stanovanja kot za hiše, čeprav lahko tudi lastniki teh z njegovo pomočjo avtomatizirajo kakšen proces in si naredijo življenje udobnejše.

Tipala dodajamo v aplikaciji NEO, v katero se prijavimo z uporabniškim imenom in geslom, ki ga uporabljamo za Moj Telekom. Izberemo sklop Pametni dom in začnemo z dodajanjem. Večina tipal ima baterijsko napajanje, zato tipalo namestimo, kamor sodi, vstavimo baterije ali odstranimo trak, ki preprečuje stik, pritisnemo na gumb ali tanko iglo, enako tisti za odpiranje ležišča za kartice sodobnega mobitela, potisnemo v majhno luknjico in počakamo, da aplikacija najde tipalo. Nato mu dodamo ime in določimo sobo. Tipala in naprave imajo priložena kratka navodila, ki jih je priporočljivo vsaj na hitro preleteti, kajti v nasprotnem primeru lahko tudi preprost postopek postane zapleten. V povprečju pa preteče nekaj deset sekund, da aplikacija napravo najde in jo vključi v svoj seznam. Večjih težav v postopku dodajanja sicer nisem zasledil, le sem ter tja je bilo treba iskanje v aplikaciji ponoviti, kajti prvič tipala ni našla.

Reševanje varnostnega vprašanja

Tudi paket NEO Dom Udobni poskrbi za tri najbolj pereče varnostne zagate. Tipalo dima namestimo nekje visoko pod strop, da v primeru požara pošlje obvestilo na zaslon mobitela, zaradi narave nevarnosti pa je opremljeno tudi z zelo glasno sireno, ki vrže pokonci še tako velikega zaspanca. Zvočno opozorilo je razumljivo, saj požar lahko izbruhne ponoči, pametni dom pa mora poskrbeti, da so stanovalci prebujeni ter da lahko bivališče po potrebi varno zapustijo. Tipalo izliva vode pa zvočnega opozarjanja ne pozna, dovolj je opozorilo na zaslonu, kajti v najslabšem primeru lahko odstopi talna obloga ali se poškoduje leseno pohištvo. V paketu je eno tipalo za dim in eno za izliv vode, verjetno pa bomo slednjih potrebovali več, saj jih je pametno namestiti blizu vseh gospodinjskih strojev, ki lahko na hitro spustijo veliko tekočine.

 

Za obveščanje v primeru vdora ali vstopa v stanovanje pa je v paketu namesto tipala gibanja preprostejše magnetno tipalo za vrata in okna. Če stanovanje ni v pritličju, je dovolj eno tipalo na vhodnih vratih, sicer pa je tipala pametno namestiti tudi na okna, skozi katera je prav tako mogoče vstopiti. Tipalo je dokaj preprosto; en del privijemo ali namestimo z dvostranskim lepilnim trakom na vratno krilo, drugi del pa na okvir, upoštevati moramo le največjo oddaljenost med deloma, ko so vrata zaprta, in biti pri tem dokaj natančni. V tem položaju pametni dom ve, da so vrata zaprta, ko pa se dela oddaljita, je to znak, da so odprta. To lahko razumemo, kot da je nekdo vstopil v stanovanje ali kot da se je otrok zagnal na igrišče in pozabil za sabo zapreti vrata. Če imamo tipala tudi na oknih, lahko vedno in od kjerkoli preverimo, če je katero odprto. S tega stališča so magnetna tipala za okna in vrata za nekatere celo boljša izbira od tipala gibanja, ki smo ga spoznali v članku o paketu NEO Dom Skrbni.

Udobje nima cene

Ime paketa Udobni upravičujeta tipalo temperature in vlage ter pametna vtičnica. Dobro je vedeti, kolikšna je temperatura, kajti lahko je osnova za dodatne funkcije pametnega doma, samodejne ali ročne, pri katerih pride prav vtičnica. Pomembno pa je, kam tipalo postavite. Mesta blizu grelnih teles ali na okenski polici pod neposrednimi sončnimi žarki niso najboljša, kajti odčitki ne bi bili pravilni. Primernejše mesto je nekje sredi največjega prostora, kjer se največ časa zadržujete. Tipalo ves čas beleži temperaturo in vlago, pametni doma pa podatke hrani, tako da jih lahko pogledate tudi za nazaj. Če vas na primer zanima gibanje temperature in vlage v izbranem obdobju.

Pametna vtičnica je zadnji delček paketa NEO Dom Udobni. Zna meriti uporabo priključnega električnega porabnika, lahko pa ga tudi od daleč prižgemo ali ugasnemo. Najbolj preprost in hkrati razumljiv primer je odložen likalnik, saj se gospodinje dostikrat sprašujejo, ali so ga ugasnile ali ne. Tako pa lahko na zaslonu mobitela preverijo in po potrebi ukrepajo. So še drugi boljši primeri. Prek pametne vtičnice je priključeno električno grelno telo, in ko temperatura pade pod neko vrednost, ga od daleč vključimo in stanovanje ogrejemo. Ne sicer najboljši primer za trenutni letni čas, ampak poletja bo enkrat konec in potem bodo spet nastopili hladnejši meseci.

 

Na malem ali velikem zaslonu

Ko so tipala postavljena in se prepričamo, da delujejo, podatke spremljamo na zaslonu pametnega mobitela ali domačega televizorja. To je smiselno, ko gre za prikaz slike kamer, in ne na primer za suhoparen podatek, da je tipalo gibanja nekaj zaznalo. Večina uporabnikov nikoli tudi ne bo videla opozorila tipal dima in izliva vode, kar je seveda dobro, saj si ne želimo ne poplave ne požara. Pametni dom pozna dva načina delovanja: “doma” in “zdoma”. Pri nekaterih tipalih (izliv vode ali požar) je smiselno, da opozorilo dobimo, tudi ko smo doma, pri drugih, na primer magnetnem tipalu za vrata in okna, pa le takrat, ko nas ni. Med obema načinoma preklapljamo v aplikaciji. Sicer pa pri tipalih v paketu NEO Dom Udobni stalno spremljanje podatkov ni nujno, dovolj so nujna opozorila, ki nam jih pošiljajo nameščena tipala. V primeru neljubega dogodka pa moramo vedno sami poskrbeti za reševanje, saj sistem ni povezan z varnostno službo ali intervencijskim centrom. Ko smo odsotni dlje časa, je dobro imeti nekoga, ki ga lahko po potrebi pokličemo in prosimo, da preveri.

Sklepna beseda

Paket NEO Dom Udobni ponuja malo več kot paket NEO Dom Skrbni, saj uporabnika z obvestilom na zaslonu pametnega mobitela ali televizorja obvesti o morebitnem vlomu, požaru ali izlivu vode, poleg tega pa mu daje vpogled v temperaturo in vlažnost bivališča ter možnost oddaljenega nadzora izbrane električne naprave. Telekom Slovenije za paket ne zahteva mesečne naročnine, pogoj pa je sprejemnik NEO ter ustrezni naročniški paket pri tem operaterju. Kupiti pa je treba tipala, katerih cena ni pretirana. Pohvaliti velja tudi baterijsko napajanje tipal gibanja, dima, izliva vode in temperature, namestimo pa jih lahko tudi brez vrtanja, z dvostranskim lepilnim trakom. Baterije tipal zdržijo več mesecev, aplikacija pa nas tudi obvesti, kdaj je skrajni čas, da jih zamenjamo.

Vprašanja in odgovori

Komu je namenjen paket NEO Dom Udobni?

Glede na izbor tipal v paketu je namenjen lastnikom stanovanj v blokih, ki lahko le s tremi tipali poskrbijo za svojo varnost in varnost imetja, z enim tipalom in pametno vtičnico pa izboljšajo kakovost bivanja. Magnetna tipala za vrata in okna zaznajo morebiten vlom v prostor, drugi dve tipali pa ščitita pred požarom in izlivom vode. Četrto tipalo zagotavlja podatke o temperaturi in vlagi, pametna vtičnica pa vklop in izklop električnih naprav na daljavo.

Ali lahko na pametno vtičnico prek električnega razdelilnika priključimo več kot eno napravo?

Lahko, če je to smiselno: ko je na primer možnost sočasnega vklopa ali izklopa računalnika in vseh nanj priključenih zunanjih naprav. Pametna vtičnica namreč zdrži tokove do 16 A, kar je več, kot imajo običajne varovalke v električnih omaricah. Tak priklop izvedemo v primerih, ko je smiselno celo vrsto naprav sočasno vklapljati ali izklapljati. Primer so lahko naprave zabavne elektronike (televizor, glasbeni predvajalnik, aktivni zvočniki, videopredvajalniki itd.), ki bi drugače ves čas delovale v stanju pripravljenosti, pa čeprav bi porabile malo energije.

Zakaj sta podatka o temperaturi in vlagi pomembna?

Temperatura in vlaga vplivata na počutje, zato sta pogoj, da se v bivališču dobro počutimo. Če smo doma, čutimo, kdaj nam je prevroče ali premrzlo, in lahko nekaj storimo. Podatka sta pomembnejša, ko smo zdoma in želimo od daleč spreminjati kakovost bivalnega okolja.

Kaj je ambientalna inteligenca?

Izraz opisuje bodoči pametni dom, ki se bo sam odločal. Ko bo temperatura padla pod neko vrednost, bo vključil gretje, če pa bo zrasla, pa klimatsko napravo. Brez da bi mu mi to naročili, od daleč ali v obliki programiranih navodil. Tipala bodo enaka, nadgrajena pa bo programska oprema za nadzor pametnega doma, ki bo delno delovala na napravah uporabnika, večji njen del pa na strežnikih ponudnika. Z nadgradnjami lahko tudi pametni dom NEO pridobi takšne sposobnosti, ne da bi bilo treba zamenjati tipala in druge pametne oziroma povezane naprave.

 


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
17. julij 2019
4747
17. julij 2019
TEST NA DLANI: Paket za pametni dom NEO Dom Udobni