Philips 55POS9002/12 – test na dlani

Marjan Kodelja 19. junij 2018
/PublishingImages/phillips-55-tnd-hero.jpg

Vsaka pika OLED-a je samostojni izvor svetlobe, ki sveti ali pa ne. Najbolj očitna prednost je zato možnost prikaza »popolne« črne pike, česar ni sposoben noben televizor z zaslonsko tehnologijo LCD. Slika1 naslovna

Tehnični podatki:

 • Zaslon: 55 palcev (139 cm) OLED
 • Razločljivost zaslona: 4K (3840x2160 pik)
 • Podpora standardom HDR: HLG in HDR10
 • Dodatna značilnost: tristranska osvetlitev Ambilight
 • Hitrost osvežitve zaslona: največ 120 Hz
 • TV sprejemniki: analogni (NTSC/PAL/SECAM), digitalni DVB-T/T2/C/S2
 • Procesor: štiri jedrni
 • Podprti video formati:AVI, MKV, H264/MPEG-4 AVC, MPEG-1/2,MPEG-4 WMV9/VC1, VP9, HEVC (H.265)
 • Podprti zvočni formati: AAC, MP3, WAV, WMA (v2 do v9.2), WMA-PRO (v9 in v10)
 • Pomnilnik:16 GB in 2 GB tipa RAM
 • Priključki: HDMI (4), kompozitni, avdio izhod (optični), Ethernet (LAN), Wi-Fi, USB(3)
 • Operacijski sistem:Android TV
 • Mere: 1228,6x751,9x49,4 mm
 • Teža: 17,42 kg

Izdelovalci televizorjev so se dolga leta trudili izdelati zaslon na svetleče organske sijalke (OLED), ki bi bil velik in hkrati dovolj poceni, da bi si ga ljudje lahko privoščili. Glavnina težav je bila namreč v degenerativni naravi organskih spojin, iz katerih so narejene posamezne »pike«. Izkazalo se je, da se modre, rdeče in zelene starajo različno hitro in s tem izgubljajo na moči oddane svetlobe (svetilnosti), kar preprečuje, da bi televizor skozi pričakovani življenjski vek ves čas prikazoval enake odtenke barv. Samsung je hotel izdelati pravi zaslon RGB in ko mu ni uspelo, se je osredotočil na izboljševanje klasičnih zaslonov na tekoče kristale, podjetje LG pa se je odločilo za drugačen pristop. Namesto da bi sijalke na zaslonu izžarevale eno od treh osnovnih barv, vse svetijo belo, zato pa ima tak zaslon dodatni barvni filter, ki določi, kakšne barve je posamezna pika. Ker so vse sijalke enake, se starajo enako hitro, s tem pa jim je uspelo odpraviti težave, Za te zaslone so se odločili tudi pri podjetju Tpvision, katerih televizorje poznamo po blagovni znamki Philips. Oblika, kakovost izdelave in priključitev

 

Oblika, kakovost izdelave in priključitev

Philips 55POS9002 ni videti kot poceni televizor, minimalistični oblikovalski prijemi, metaliziran rob, tanek osrednji podstavek, predvsem pa osvetlitev okolice mu doda premijski pridih, ki smo ga vajeni pri izdelkih višjega cenovnega razreda. Iz praktičnih razlogov pa je osrednji podstavek tudi boljši od dveh nogic, saj ga lahko postavimo na ožje omarice. Če hočemo, saj je zaradi tankosti najbolje, da ga obesimo na steno, kjer do večjega izraza pride tristranski sistem osvetlitve ozadja Ambilight z nizi sijalk na navpičnih dveh in gornji stranici.

 

Televizor ni toliko težak, kot je velik in ker je zgoraj rob resnično tanek ter posledično bolj občutljiv na poškodbe, je priporočljivo, da pri rokovanju poiščemo pomoč še nekoga. Še posebej, če se lotimo stanske pritrditve, za kar pa moramo dokupiti ustrezni nosilec (standard VESA). Časi, ko je bil ta v kompletu z nekaterimi televizorji, so namreč že davno minili. Na voljo pa je dovolj priključkov za priklop zunanjih naprav, sistem televizorja pa je tudi preprost za uporabo. Ko ga namestimo in prižgemo, se na zaslonu pojavi prikaz, kako povezati daljinec, nato pa le še sledimo navodilom, ki nas korak za korakom vodijo prek potrebnih nastavitev.

 

Poseben je tudi daljinec, ki je hkrati klasičen oblikovan po normativih tovrstnih televizijskih pritiklin, pa tudi moderen, saj olajša vpis daljših znakovnih nizov, ki jih uporaba pametnih funkcij zahteva. Sicer ne prepozna položaja v prostoru, torej ne dopušča zračnih kretenj in tovrstnega načina upravljanja, ima pa na hrbtni strani skoraj polno tipkovnico in mikrofon za glasovno upravljanje. Oboje v mnogočem olajša upravljanje, na primer, ko se lotimo gledanja posnetkov z Youtuba, iskanja vsebin na spletu ali vnašanja podatkov za vstop v spletne storitve.

Kako zmogljiv je tale televizor?

Poleg osvetlitve ozadja Ambilight, ki je unikatna značilnost modelov blagovne znamke Philips, je POS9002 pričakovano televizor razločljivosti 4K ter podporo slike visokega dinamičnega razpona HDR. Podjetje Tpvision je vanj prvič vgradilo svoj najbolj zmogljiv slikovni procesor oziroma sistem na čipu P5, katerega naziv je povezan s petimi področji obdelave slike: barva, ostrina, kontrast, gibanje ter prepoznava in prilagajanje vira. V njem so združili funkcije prej treh samostojnih čipov, je za 25 odstotkov močnejši od vsega, kar je omenjeno podjetje do zdaj izdelalo in sposoben učinkovito prilagati vsebine iz različnih virov. Na voljo je namreč širok nabor priključkov, zato lahko nanj priključimo marsikaj. Vsi štirje priključki HDMI so dovolj zmogljivi za vsebino razločljivosti 4K in HDR, priključke USB pa lahko poleg priklopa naprav uporabimo tudi za snemanje televizijskega programa na zunanji disk in predvajanje vsebin hranjenih na ključkih. Televizor lahko v svet povežemo prek brezžičnega ali žičnega omrežja, v obeh primerih pa je omogočeno pretakanje vsebin po standardu DNLA.

 

Tako kot večina tovrstnih elementov novih televizorjev, tudi P5 ne pozna 3D slike, ki je pričakovano in popolnoma zasluženo umaknila med tehnološko zgodovino, zna pa obvladovati dva tipa vsebin visokega dinamičnega razpona. Že zelo razvejenega in splošno sprejetega standarda HDR10 in manj poznanega HDL. Žal pa ne vključuje tudi podpore za standarda Dolby Vision in HDR10+. OLED zaslon zagotavlja podjetje LG, je pa bil ta v letu 2017 prepoznan kot najbolj svetel tovrstne zaslonske tehnologije.

Kakovost slike: naravna in očem prijazna

Kakovost slike na zaslonu je povezana s procesorjem ter algoritmi izboljšave slike in Philipsovi televizorji pri tem veljajo za agresivnejše. S težnjo po ostri sliki, poudarjenih barvah ter dinamičnim osvetljevanjem pa so dosegli, da je slika enim všeč, drugim pa se zdi preveč »umetelna«. Pri modelu POS9002 pa so ubrali nasprotno pot. Da del slike, ki je na nekaterih televizorjih OLED popolnoma črn, na tem televizorju vleče na sivo, ni naključje, pa tudi ne slabost ne. Temveč za željo po naravni sliki in ker v naravi ni popolne črnine, če za hip pozabimo na črne luknje, je tudi v temnih delih mogoče zaslediti prefinjene sivine in prisotnost drugih barvnih odtenkov, ki lahko dodajo v temnejše prizore dodatni občutek globine. To pomeni, da čeprav temni prizori ne bodo povzročili »šoka« za oči, algoritmi namreč tudi preprečujejo prehitro spremembo nivojev črnine ali svetilnosti pri ogledu vsebin HDR, pa so videti bolj rafinirani in dosledni. Sicer pa barve na tem zaslonu res izstopajo, ne da bi pri tem preveč žrtvovali,naraven pridih slike, kar je opazno tudi pri zeleni barvi zelenice med nogometnimi prenosi.

 

 

Pri dobrem viru je slika na zaslonu resnično živahna ter prijetna za oči, pa tudi prikaz vsebin vsaj razločljivosti HD, je odličen. Druga zgodba so vsebine standardne razločljivosti (SD), katere dobro ne prikaže noben televizor na tem svetu. Edina rešitev je, da sedimo dovolj daleč od zaslona, veliko dlje od metra in pol kot je priporočljivo za to velikost in razločljivost, da ne vidimo dovolj dobro »napak« v tovrstni razločljivosti, ki jih televizor 4K le še dodatno poudari.

 

Hitri premiki pri modelu POS9002, recimo ko oseba hitro steče ali skoči, občasno še vedno za seboj pustijo rahlo sled, a so to težavo glede na prvo generacijo Philipsovih televizorjev OLED bistveno popravili. Sicer je bilo premikanje že na njem gladko (brez zatikanja), je pa lahko puščalo za seboj senco, ki je zdaj komaj še opazna. Je pa zaradi manj agresivne ostrine in kontrasta, morda za odtenek manj občutka globine. A še vedno na ravni drugih OLED televizorjev in bistveno boljši kot pri televizorjih LCD.

 

Tudi glede svetilnosti televizor zadosti pogojem običajne svetlobe (ali teme) v dnevnih sobah, čeprav so televizorji OLED zaradi narave tehnologije nekoliko manj svetli od televizorjev LCD s kvantno piko. Kako svetla je lahko slika, ima smisel pri prikazu vsebine HDR, vendarle to še ne pomeni, da svetilnost modela POS9002 ne zadosti zahtevam. Večinoma jih, saj nezmožnost svetilnosti prek 1000 nitov, kar je mimogrede redka tudi pri televizorjih LCD, kompenzira z višjim kontrastom. Moramo pa vedeti, da je najboljša kakovost slike le v primeru, da na zaslonu predvajamo vsebino, ki je bila posneta v razločljivosti 4K in v visokem dinamičnem razponu (HDR), saj algoritmi izboljšave slike, pa če so še tako zmogljivi, čudežev ne morejo delati.

Android: vladar sveta?

Navadili smo se, da na Philipsovih televizorjih teče operacijski sistem Android, trenutno različice 7. Ker prinaša večini poznano uporabniško izkušnjo, v mnogočem naredi namestitev in uporabo preprostejšo. Nekaj lokalno zanimivih aplikacij je že nameščenih, še nekaj jih lahko naložimo iz tržnice. A velja, da ta ni enaka kot ona, ki kraljuje na pametnem telefonu. Na žalost je dosegljivih aplikacij veliko manj, saj morajo biti potrjene s strani njihovih piscev, da ustrezno delujejo tudi na zaslonu televizorja. Kot vemo, da ni na dotik občutljiv, čeprav ta manjko lahko izniči priklop miške in (ali) tipkovnice.

 

O uporabnosti sistema Android na televizorjih se še vedno lomijo kopja, vendarle ta po našem mnenju ni nič slabši (pa tudi dosti boljši ne), od namenskih sistemov, s katerim so opremljeni nekateri televizorji tekmecev. Bolj pomembno je torej, katere aplikacije so na televizorju že nameščene in koliko od teh je lokalnega značaja. V konkretnem primeru je hvalevredno močna navezanost na Netflix, namenska tipka zanj je celo na daljincu. Kar se tiče lokalnih aplikacij sta tu Voyo ter RTV 4, vendar slednja ne omogoča predvajanja programa nacionalne televizije v živo. Morda pa malce moti, da v tržnici ne najdemo aplikacije spletne televiziji Tvin. Ampak je le vprašanje časa, kdaj bo tudi ta na voljo. Nas je pa malce presenetilo, da tudi ni aplikacije Google Drive, sta pa na primer Google Play in Google Music, saj v tej oblačni storitvi hranimo veliko fotografij in video posnetkov, ki bi jih z veseljem gledali tudi na zaslonu televizorja. Ker nekateri telefoni lahko snemajo video razločljivosti 4K, pa je ustrezen televizor tudi edino mesto, kjer lahko te posnetke video v vsej njihovi veličini.

Zaključna beseda

Po dobrem sprejemu prvega Philipsovega televizorja OLED POS901F, so bila pričakovanja glede naslednika velika. Predvsem cene in 55POS9002 je kljub izboljšanju na različnih ravneh, bil že na začetku cenejši. Res pa je tudi, da za razliko od predhodnika nima vgrajenega zmogljivejšega zvočniškega sistema, pa tudi pri uporabi materialov so malce varčevali. Pred kratkim je prišlo še do spremembe imena. Po novem televizor nosi oznako 55OLED873, čeprav je ostal bolj kot ne nespremenjen. V vsakem primeru je kombinacija izpopolnjene slike, Ambilighta in cene močan adut, mehka očem prijazna, naravna slika ter možnost prikaza prave temne pa veljajo za zmogljivosti, ki bodo presodne za prihodnost televizorjev. OLED pa v tem trenutku prekaša tekmece in gotovo bomo tudi v bodoče priča padcem cen in porastu različnih modelov. 55POS9002 je zaradi tega po našem mnenju dobra nakupna odločitev.

Vprašanja

 • Zdi se mi, da je 55 palcev zame preveč? 55 palčni televizor je po našem mnenju optimalno velik za večino Slovenskih domov. Da dobimo pravi občutek razločljivosti 4K moramo sedeti bližje, kot pri televizorjih polne HD razločljivosti. Če bi bil televizor manjši, bi morali vanj skoraj potisniti nos!
 • Je zvok vgrajenega zvočnika dovolj kakovosten? Televizor ima vgrajene solidne zvočnike, vendarle k odlični sliki spada tudi vrhunska »godba«. Priporočljiva je torej uporaba dodatnega (kakovostnega) zvočniškega sistema.
 • Kako nastaviti sliko?To je odvisno od posameznika, saj imajo vsake oči svojega malarja. Zato le nekaj napotkov. Pri nastavitvi virov 4K izklopite sistem za zmanjševanje šuma. Kadar gledate vsebine HDR, so primerne filmske nastavitve, ker dopuščajo največjo svetilnost. Drugače pa se nam zdijo »normalne« slikovne nastavitve najprimernejše za prikaz raznovrstnih vsebin.
 • Kje lahko dobim vsebine 4K HDR?Če niste naročnik storitev pretočnega videa, kot sta Amazon ali Netflix, ki imata na svojih seznamih vse več tovrstnih vsebin, je veliko tega tudi na Youtubu. Ker pa te zahtevajo relativno visoko hitrost prenosa podatkov priporočamo, da televizor v domače omrežje priključite prek UTP kabla. Pod pogojem, da je internetni priključek dovolj hiter (prek 20 Mb/s).
 • Je tehnologija Ambilight uporabna?Prednost televizorjev Philips je sistem osvetlitve ozadja Ambilight, ki se z ekranom z živahnimi barvami še toliko bolje poklopi. Pri tem modelu je Ambilight tristranski, tako da osvetljuje skoraj celotno steno za TV-jem in končni učinek je pod pravimi pogoji (prazna stena okoli televizorja) fantastičen.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. junij 2018
4057
20. junij 2018
Philips 55POS9002/12 – test na dlani
Android