Prenosni zvočniki - test na dlani

Uroš Miklavčič 20. junij 2014
/PublishingImages/zvocniki_hero.jpg

Če niste slučajno lastnik mobitela HTC One ali One M8, imate morda željo, da bi zvočnik na vašem mobitelu oddajal bolj glasen, poln ali izrazit zvok. Zato smo za vas pripravili test štirih prenosnih zvočnikov, s katerimi boste vašo zvočno izkušnjo na poti bistveno izboljšali. Testirali smo vse, od najmanjšega, ki ga lahko skrijete v dlan, pa do največjega, ki ponuja še kaj več kot le boljše predvajanje zvoka.

X-mini ME

 

 • Dimenzije: 44 mm × 38 mm
 • Masa: 44 g
 • Moč: 1,5 W
 • Čas predvajanja: do 6 ur
 • Baterija: 230 mAh
 • Polnjenje in priklop: Micro USB
 • Veriženje zvočnikov: ni mogoče

Najmanjši med testiranimi zvočniki meri zgolj 44 mm v višino in ga lahko brez težav uporabite kot malo večji obesek za ključe ali ga pripnete na zadrgo vaše torbe. V paketu boste poleg zvočnika in simpatične nalepke prejeli še namenski USB-kabel, ki ima na eni strani Micro USB-vtič, na drugi pa USB A-vtič in 3,5 mm priključek.

Zvočniku bi morda lahko očitali nekoliko votel in plastičen zvok, a je bilo očitno treba sprejeti nekaj kompromisov pri izdelavi tako kompaktnega zvočnika. Ne glede na velikost pa zvočnik prekaša zvočnike na kateremkoli mobitelu, z izjemo kakšnega HTC One M8. X-mini ME predstavlja cenovno najugodnejšo nadgradnjo vgrajenih zvočnikov, ki svoje delo opravi popolnoma zadovoljivo.

Kljub poskusom mi žal ni uspelo sestaviti smiselne šale na račun podobnosti imena zvočnika z imenom malega zlikovca iz drugega filma o vohunu Austinu Powersu.

X-mini UNO in MINI II

 

 • Dimenzije v zaprtem stanju: 60 mm × 47,5 mm (UNO) oz. 60 mm × 44 mm (MINI II)
 • Masa: 112 g (UNO) oz. 83 g (MINI II)
 • Moč: 2,5 W (oba)
 • Čas predvajanja: do 20 ur (UNO) oz. do 12 ur (MINI II)
 • Baterija: 500 mAh (UNO) oz. 400 mAh (MINI II)
 • Polnjenje: Micro USB (UNO) oz. mini USB (MINI II)
 • Priklop: Micro USB (UNO) oz. mini USB (MINI II) ali 3,5 mm priključek (oba)
 • Veriženje zvočnikov: 3,5 mm priključek (oba)

X-mini UNO in MINI II sta zvočnika, ki zvenita enako in se razlikujeta v le nekaj detajlih. UNO ima v primerjavi z MINI II večjo baterijo in je posledično nekoliko težji in višji. Poleg tega ima MINI II vgrajen starejši Mini USB-priklop, UNO pa novejši Micro USB-priklop.

Zvok je presenetljivo poln in se lepo izraža tudi v nižjih tonih. Če ga postavite na kakšno leseno mizo, se del zvoka prenese tudi nanjo in rezultat je še nekoliko bolj poln zvok. Čeprav to ni ena od lastnosti, ki jo proizvajalec poudarja oz. je verjetno niso načrtovali, pa je to dobrodošel bonus.

X-mini MINI II je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Dodaten bonus tega zvočnika je, da ima v grajen 3,5 mm priključek, na katerega lahko priklopimo še en zvočnik. Tako lahko kupimo dva, tri ali več zvočnikov in jih verižimo, kolikor nam srce poželi. Ni pa treba, da verižimo samo enake zvočnike, ampak lahko priklopimo katerikoli zvočnik ali slušalke, ki imajo standardni 3,5 mm priklop.

Ko zvočnika ne uporabljate, ga lahko stisnete in zapnete skupaj, s čimer prihranite nekoliko prostora. Takšno shranjevanje vam omogoča poseben meh, ki sestavlja telo zvočnika. Zvočnik sicer lahko uporabljate v zaprtem stanju, a s tem boste dobili bistveno slabši zvok.

Pod črto lahko rečem, da sta UNO in MINI II zelo dobra zvočnika, ki presenetita z zelo polnim zvokom za tako majhna zvočnika. Po kakovosti zvoka zlahka prekosita tudi zvočnike, ki jih najdemo na prenosnih računalnikih. Za vse, ki si jih želite imeti, je dobra novica tudi ta, da lahko izbirate med različnimi barvami in jih tako barvno uskladite s svojim stilom.

V paketu boste poleg zvočnika in priročnega zaščitnega mošnjička prejeli še namenski USB-kabel, ki ima na eni strani Micro USB-vtič, na drugi pa USB A-moški vtič ter 3,5 mm priključek.

 

Trenutno poteka nagradna igra v prenovljeni E-trgovini, kjer se lahko potegujete za Apple iPhone 4S in ostale nagrade (med njimi tudi zvočnik X-mini MINI II). Sodelujete tako, da pošljete SMS z vsebino AKTIVNI IME PRIIMEK na 041 140 000.

X-mini MAX

 

 • Dimenzije v zaprtem stanju: 54 mm × 82 mm (oba skupaj)
 • Masa: 155 g (oba skupaj)
 • Moč: 2 W (vsak)
 • Čas predvajanja: do 18 ur (vsak)
 • Baterija: 400 mAh
 • Polnjenje: Micro USB
 • Priklop: Micro USB ali 3,5 mm priključek
 • Veriženje zvočnikov: 3,5 mm priključek

Par zvočnikov X-mini MAX na zunaj nekoliko spominja na X-mini UNO oz. MINI II. Prav tako ju lahko stisnete in s tem prihranite nekoliko prostora, a imata zvočnika MAX še eno zanimivo lastnost – na spodnji strani imata poleg gumijastih nog še tri vdolbine, kamor sedejo noge drugega zvočnika. Če torej poravnate noge in vdolbine obeh zvočnikov, boste ugotovili, da se zvočnika s pomočjo magneta fiksirata en na drugega, kar je zelo priročno pri prenašanju v kakšni torbi.

Zvok posameznega zvočnika je nekoliko tišji kot pri UNO in MINI II zvočnikih, a ker imamo na voljo dva zvočnika, je končni rezultat v prid zvočnikoma MAX. Glede kakovosti zvoka so tako MAX kot UNO in MINI II popolnoma primerljivi. Iz para MAX zvočnikov boste dobili dokaj poln in bogat zvok, ki bo bistveno nadgradil izkušnjo, ki jo ponujajo zvočniki na mobitelih.

Tako kot UNO in MINI II tudi MAX zvočnika podpirata veriženje zvočnikov, kar je posledično privedlo do divjega eksperimenta, v katerem sem povezal prav vse zvočnike, ki sem jih testiral. Rezultat je bil sicer zanimiv, a predvsem kaotičen. Zanimivo je, da na kakovost zvoka to ni vplivalo na noben način.

 

Glavna prednost zvočnikov MAX je torej ta, da prideta v paru in to nam omogoča dva načina, kako ju uporabljati: lahko ju povežemo skupaj in tako uživamo v njunem polnem potencialu ali pa se odločimo, da uporabljamo vsakega posebej in s tem podvojimo čas predvajanja, ki ga dosežeta kot par. Tako iz 18 ur pridemo na 36 ur, kar je zelo uporabno, če smo dlje časa oddaljeni od vira napajanja. Seveda pa v tem primeru verjetno prej popusti baterija mobitela.

X-mini MAX je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Edino, kar bi si pri paru MAX želel, je stereo zvok. Če že imamo na voljo dva zvočnika in priključek, ki omogoča stereo zvok, bi bilo dobrodošlo, da bi vsak zvočnik predvajal svoj kanal. Je pa res, da to potem bistveno zaplete možnost veriženja zvočnikov.

Kljub vsemu sta me zvočnika MAX res navdušila s svojim zvokom in uporabnostjo. Resnično sem bil zelo skeptičen, da bo katerikoli zvočnik na testu zvenel vsaj približno tako dobro, kot se je izkazalo.

Divoom ONBEAT-200

 

 • Dimenzije: 165 mm × 52 mm × 70 mm (d × š × v)
 • Masa: 455 g
 • Moč: 2 × 4 W
 • Čas predvajanja: 8 ur
 • Baterija: 1200 mAh
 • Polnjenje: Micro USB
 • Priklop: 3,5 mm priključek ali Bluetooth
 • Veriženje zvočnikov: ni možno

Češnja na vrhu torte tega testa je Divoom ONBEAT-200, ki ne izstopa le po velikosti in teži, ampak tudi po kakovosti zvoka, ki zlahka prekaša vse zvočnike, ki sem jih testiral pred tem.

ONBEAT-200 ima vgrajena dva zvočnika, ki predvajata stereo zvok neverjetne kakovosti za tak zvočnik. Zvok je poln in iz sebe iztisne tudi presenetljivo količino nizkih tonov za takšno škatlico. Če je potreba, je lahko ONBEAT-200 tudi izredno glasen in bi brez težav zadoščal vsem potrebam na kakšnem bolj ležernem pikniku. Še več, tak zvočnik je idealni sopotnik za na morje ali pa ga uporabite pri delu v pisarni. Seveda ne bo nadomestil dobrega zvočniškega sistema, a hkrati resnično ne gre podcenjevati njegovih zmogljivosti.

Divoom Onbeat 200 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

V lični embalaži boste poleg zvočnika dobili še kup dodatkov. Tako boste našli priložen kabel s 3,5 mm vtičem na obeh straneh, s katerim boste lahko povezali zvočnik in mobitel (ali priljubljeni predvajalnik), če ne boste želeli uporabiti Bluetooth povezave. Divoom je v paket priložil še namenski polnilec za priklop na omrežno napetost (220 V) in nenazadnje tudi zapestni trak, s katerim boste preprečili, da vam zvočnik zleti iz rok, ko ga boste prenašali naokoli.

Težko je najti resno grajo za ONBEAT-200, saj za svojo ceno ponuja ogromno. Ne samo, da zna odlično predvajati zvok, ONBEAT-200 je povrhu vsega še odlično grajen. Oblečen je v gumo, kar je odlično za zvočnik, ki bo večino časa na poti, kjer se hitro pripeti, da pade na tla, se ob kaj podrgne ali se mu pripetijo druge nevšečnosti. Še ena prijetna lastnost zvočnika je vgrajen mikrofon, ki omogoča, da prevzamete klic kar na zvočniku in vam tako ni treba vleči mobitela iz žepa.

Za modno ozaveščene bo verjetno v veselje podatek, da lahko ONBEAT-200 kupite v treh različnih barvah: modri, rdeči in črni.

ONBEAT-200 je odličen zvočnik, ki se dobro poda tako k mobitelu kot tudi h kakšnemu prenosniku. Za svojo ceno ponuja resnično veliko in zelo kmalu se bo znašel tudi v moji torbi.

Bonus: Forever Power Bank PB005

Zvočniki in mobiteli so odlični spremljevalci na poti, a hitro se zgodi, da jim zmanjka energije. Tukaj vam bo v veliko pomoč naprava, kot je Forever Power Bank PB005. Gre, kakopak, za prenosni polnilec, ki lahko zadrži kar 9600 mAh naboja.

 

PB005 ima dve USB A-vtičnici, ki oddajata napetost 5V pri toku 1 A oz. 2,1 A (vsaka vtičnica ima drugačen tok). Na vtičnici z nižjim tokom lahko polnite mobitele in naprave, kot so prej omenjeni zvočniki, na vtičnici z višjim tokom pa naprave, kot so razne tablice in podobno.

V resnici gre za zelo preprosto napravo, ki poleg prikaza preostalega naboja v bateriji ne ponuja nič bolj razburljivega, razen LED-diode, ki jo lahko uporabite kot svetilko.

Vsa dodatna oprema v ponudbi Telekoma Slovenije.

Če veste, koliko naboja zadrži baterija na vašem mobitelu oz. napravi, ki jo polnite, si lahko izračunate, kolikokrat boste s PB005 napolnili to napravo. Preprosto delite 9600 mAh z nabojem, ki ga zadrži baterija v vaši napravi. Jaz sem brez težav napolnil svoj iPad Mini (1. gen.), Nexus 4 in ONBEAT-200 zvočnik.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. junij 2014
2079
14. julij 2014
Prenosni zvočniki - test na dlani
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8