Prestigio Multipad 4 Ultimate 8.0 3G - test na dlani

Tehnik 19. februar 2014
/PublishingImages/Prestigio-MultiPad-4-hero.jpg

Pred kakim desetletjem je imel ciprski proizvajalec računalnikov in opreme Prestigio na slovenskem trgu opazen tržni delež na področju prenosnikov. Zdaj so tukaj s tablicami, kot je Prestigio Multipad 4 Ultimate 8.0 3G in, čeprav se ta v mnogih vidikih ne more kosati s Samsung Note, Sony Xperia ali Google Nexus, nizka cena dovolj pritegne, da si jo je vredno ogledati od blizu.

 

Tehnične specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE) in 3G (HSDPA)
 • procesor: 4-jedrni 1,2 GHz Cortex A7 in PowerVR SGX544
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB + Micro SD do 32 GB
 • zaslon: 20,32 cm (8-palčni), ločljivosti 1024 x 768 točk, 160 ppi, 16 milijonov barv
 • glavna kamera: 8 MP
 • sprednja kamera: 2 MP
 • snemanje videa: HD 1080p
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth, MicroUSB
 • baterija: Li-Ion 4850 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.2 Jelly Bean
 • dimenzije: 204 x 154 x 9,6 mm
 • masa: 450 g
 • ostalo: merilec pospeškov, priložena kabel za USB On-The-Go (priklop naprav USB) in etui

Prestigio MultiPad 4 Ultimate 8.0 3G je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema: hitrost pred eleganco

S širokim robom in aluminijastim ozadjem Prestigio Multipad 4 Ultimate 8.0 3G brez oklevanja cilja na prve generacije iPada, a saj to je sprva počela večina proizvajalcev tablic. Prvi zagon pokaže, da kakovost slike nič kaj ne zaostaja za konkurenco, saj zaslon temelji na tehnologiji IPS, tablica pa se izkaže tudi z odzivnostjo.

 

Prva uporabniška izkušnja precej spominja na tisto s Prestigio prenosniki pred kakim desetletjem, saj so jih poganjali enaki procesorji in pomnilniki kot npr. HP-jeve in Dellove računalnike, zasloni so bili dobro vpeti in solidno svetli, tudi oblikovno niso veliko zaostajali, nekoliko slabša uporabniška izkušnja pa se je poznala pri bolj plastični tipkovnici in reži za kartico PC Card, ki se je rada zataknila. Po nekoliko daljši uporabi tablice ugotovimo, da so v Prestigiu v tem času precej izpilili kakovost izdelave in ugotovili, kako nadgraditi uporabniško izkušnjo s primernimi bonusi.

Tablico poganja štirijedrni procesor A7 s taktom 1,2 GHz, kar ni ravno najbolj sodobna arhitektura, niti najvišja hitrost, a svoje delo opravi odlično. Nekoliko skeptični bi lahko bili tudi glede količine delovnega pomnilnika, a se prav v ničemer ne pokaže, da bi ga naprava potrebovala več. Ločljivost zaslona s 1024 x 768 pik bi lahko bila višja, a to bi lahko rekli tudi za lanski iPad Mini, ki je stal bistveno več, in nekje se pač mora poznati Prestigiova nizka cena. Notranjega pomnilnika je solidnih 16 GB, ki jih zlahka razširimo s pomnilniško kartico Micro SD (podprte velikosti do 32 GB).

Oblikovno tablica ni nič posebnega, z gumbom za vklop na vrhu in gumboma za glasnost na desni strani. Pod njima je reža za kartice SIM in Micro SD, na vrhu naprave pa izhod za slušalke in Micro USB priklop. Zvočnik (mono) je na zadnji strani naprave, kar pomeni, da je ne bomo slišali, če jo odložimo na odejo. Poleg njega je na zadnji strani še označena luknjica Reset za ponovni zagon naprave, če bi ta bil potreben. Še največja posebnost pri obliki tablice je njena velikost in teža. Naprava je namreč nekoliko preširoka, da bi jo lahko udobno držali v eni roki (košarkarji in rokometaši so seveda častna izjema), poleg tega pa je tudi pretežka, saj s 450 g prekaša tekmece svoje velikosti tudi za tretjino in je primerljiva z 10-palčnimi tablicami.

 

Fotoaparat na zadnji strani ima ločljivost 8 MP, a od njega, kot pač na bolj ali manj vseh tablicah, ni mogoče pričakovati veliko; vseeno pa v dobrih svetlobnih pogojih lahko ustvarimo spodobne fotografije. Sprednji fotoaparat je namenjen predvsem video klicem, ne fotografiranju.

Kot pove že 3G v imenu tablice, ta vključuje tudi podporo za mobilna omrežja 3G. To je še ena točka rezanja stroškov, saj večina ostalih novih tablic že podpira omrežja LTE, kar pa ne pomeni, da je Prestigio tablica počasna, saj podpira HSPA s hitrostmi prenosa do 21,6 Mb/s v smeri k uporabniku. Seveda ima vgrajen tudi Wi-Fi s podporo vsem standardom do 802.11n. Prestigio tablico je mogoče uporabiti tudi kot telefon, saj ima vgrajen mikrofon in zvočnik in celo podpira višjo kakovost zvoka pri klicih po standardu HD govor. Priporočamo telefoniranje s slušalkami, saj je, kot omenjeno, precej velik.

Programska oprema: minimalizem

V primerjavi z npr. Samsungovimi pametnimi mobiteli je Prestigio tablica presenetljivo "prazna" ob prvem zagonu, saj ne vsebuje množice prednameščenih aplikacij in rešitev. Uporabniški vmesnik je precej podoben golemu Androidu, dodatne aplikacije pa so združene v aplikaciji Installer Prestigio, ki vsebuje nabor priljubljenih uporabnih aplikacij, vključno s celotno paleto uporabnih rešitev iz Telekoma Slovenije, od TViN-a, daljinca za Box, Komunikatorja, s katerim lahko opravljamo klice iz svoje številke prek omrežij Wi-Fi, in poslovnega imenika Bizi.si, kakor tudi peščico iger, Twitter, Facebook in Skype.

Poleg tega tudi Prestigio ponuja svojo knjigarno eReader Prestigio, ki vsebuje celo slovensko literaturo, zgolj brezplačne klasike, medtem ko so ogromne zbirke tujih avtorjev, v npr. angleščini, razdeljene po njihovih imenih in ne priimkih. No, pa tudi cene niso pretirano konkurenčne, tako da bo Kindle najbrž boljša izbira.

 

Zaključek

Ni težko ugotoviti, zakaj Prestigio ponuja toliko cenejše tablice kot konkurenca; velikost, teža, ločljivost zaslona in odsotnost LTE so vsekakor očitne lastnosti, ki pripomorejo k nižji proizvodni ceni, kljub vsemu pa je naprava še zmeraj povsem uporabna za večino opravil. A hkrati ima Prestigio Multipad 4 Ultimate 8.0 3G tudi množico prednosti; na prvem mestu sta vsekakor zelo solidna hitrost delovanja in odzivnost uporabniškega vmesnika, pritegnejo pa tudi bombončki, kot sta priložen kakovosten etui in kabel za USB On-The-Go, ki omogoča priklop USB-ključev in celo nekaterih zunanjih naprav, kot so tipkovnice. In pa seveda še cena.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. februar 2014
1964
19. marec 2014
Prestigio Multipad 4 Ultimate 8.0 3G - test na dlani
Android