Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo - test na dlani

Alja Isakovič 4. december 2013
/PublishingImages/prestigio_pap5044_duo-hero.jpg

Tokrat sem prvič testirala pametni telefon ciprskega proizvajalca Prestigio z operacijskim sistemom Android in podporo za dve SIM-kartici. Priznam, da sem ob pogledu na škatlo in napis Prestigio najprej odklikala na Google, da bi izvedela več o tem, precej neznanem, podjetju. Ruska Wikipedia mi je razložila, da pametne telefone z Androidom proizvajajo šele od lani. Poleg tega proizvajajo še Android tablice, GPS-navigacijske naprave, avtomobilske kamere in bralnike knjig. Precej širok nabor mobilnih naprav torej, katerih cene so dokaj ugodne. Kako se pa njihov aktualni mobitel Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo obnese v praksi? Preveri v današnjem testu!

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo 

Tehnične specifikacije

Na papirju Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo zgleda kot dokaj soliden mobitel srednjega cenovnega razreda:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: štiri-jedrni 1,2 GHz Cortex-A7
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 4 GB (možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 12,7 cm, 720 x 1280 pikslov, 294 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR, ...
 • sprednja kamera: 2 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth, microUSB
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas, podpora za dve SIM-kartici
 • baterija: Li-Po 2000 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.2.1 Jelly Bean
 • dimenzije: 145 x 73 x 8,6 mm
 • masa: 130 g​​​​​

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo ponudba 

Strojna oprema: dve SIM-ki in dva pokrovčka na izbiro

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo je dokaj klasično oblikovan mobitel. Rahlo zaobljeni robovi, stranice so obdane v kovinski poudarek, spredaj velik in visoko ločljiv zaslon na dotik, zadaj pa plastičen pokrovček, ki ne daje ravno videz vrhunskega mobitela. Je pa MultiPhone PAP5044 Duo poseben zaradi tega, ker poleg navadnega pokrovčka za zadnjo stran ponuja še dodaten pokrovček z vgrajenim preklopnim pokrivalom za sprednjo stran. Le-ta vsebuje magnete, tako da mobitel prižge zaslon ob dvigu pokrivala in ga ugasne ob spustu. Notranja stranica pokrivala je prijetno mehka za dodatno zaščito zaslona, zunanja pa za moj okus nekoliko preveč plastična.

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo pokrovčki 

Zanimiva pozornost, ki bo navdušila tiste, ki prisegate na preklopne mape za mobitele. Sama sem sicer že po dnevu testiranja dodatnega pokrivala pokrovček raje zamenjala z navadnim. Pri različici s pokrivalom me je namreč motilo to, da je gumb za glasnost na levi stranici precej nerodno skrit.

Pod pokrovčkom Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo skriva še eno presenečenje. Podpira namreč kar dve SIM-kartici običajne velikosti. Med karticama najdemo še režo za spominsko microSD kartico, ki pride še kako prav glede na omejeni notranji pomnilnik (le 4 GB). Za vstavljanje vseh treh kartic je potrebno odstraniti baterijo. Le-ta se je na testu odrezala solidno, saj je brez težav zdržala cel dan raznovrstne uporabe. Povsem primerljivo z ostalimi pametnimi telefoni torej.

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo pokrovčki 

Kljub temu, da Prestigio ponuja poseben ovitek s pokrivalom, mobitel ne deluje, kot da bi potreboval dodatno zaščito. Ohišje je res v celoti iz plastike, vendar je le-ta kakovostno izdelana . Zadnji del je celo rahlo usločen, tako da lepo sede v dlan. Zaradi plastičnega ohišja je mobitel v roki dokaj lahek in kljub 5 palcem (12,7 cm) velikem zaslonu na dotik ne prevelik. Zaslon ni med najboljšimi na trgu, a kljub temu ponuja dovolj visoko ločljivosti (294 ppi) z naravnimi barvami ter je dovolj velik za udobno gledanje video posnetkov, igranje igric ali branje.

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo 

Ko že omenjeno, gumb za glasnost najdemo na levi stranici mobitela, gumb za zaklepanje pa na desni. MicroUSB vhod za polnjenje in vhod za slušalke sta svoje mesto našla na zgornji stranici. Pod zaslonom najdemo še tri kapacitivne gumbe, ki se osvetlijo ob uporabi.

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo 

Kamera: dobra kakovost za srednji razred

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo ponuja 8 MP kamero, ki svoje delo opravi povsem solidno. Zajem slik je dokaj hiter, barve v pravih okoliščinah naravne, le včasih mobitel potrebuje nekaj časa za iskanje prave ostrine slike. Za mobitel srednjega cenovnega razreda je kakovost slik zelo dobra. Par primerov slik, posnetih z mobitelom Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo, si lahko ogledaš spodaj.

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo fotke 

Ogled slik v polni velikosti

Mobitel ponuja tudi možnost snemanja HD-videa ter osnovne načine zajemanja slik, ki jih najdemo tudi na drugih mobitelih (panorama, HDR ipd).

Programska oprema: Android brez nepotrebnih dodatkov

Veliki proizvajalci Android mobitelov se želijo od konkurence ločiti z lastnimi uporabniškimi vmesniki, ki žal prepogosto mobitele prej upočasnijo kot polepšajo. Prestigio se s tem ni obremenjeval. MultiPhone PAP5044 Duo poganja ne čisto najnovejši Android 4.2.1 Jelly Bean, ki je le mestoma zaznamovan z znamko Prestigio. Večinoma pa ponuja kar neokrnjeno Android izkušnjo, ki deluje tekoče in brez zatikanju tudi pri bolj zahtevnih aplikacijah.

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo 

To pomeni, da na mobitelu ne najdemo balasta aplikacij proizvajalca. Prestigio na mobitelu ponuja le lastno aplikacijo z uro in alarmom, z dokaj kičasto podobo. Zna pa ura hkrati prikazovati tudi vreme, uporabljamo jo lahko tudi kot ohranjevalnik zaslona. Sama baterijo na mobitelu sicer raje porabim za druge aplikacije.

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo 

Poleg ure je Prestigio na mobitel naložil še lasten bralnik knjig, ki posebnih novosti ne ponuja. Zato je prenos Kindla ali katere druge aplikacij iz trgovine Google Play verjetno boljša alternativa. Na mobitelu je svoje mesto našlo še par igric, ki jih lahko po želji onemogočimo ter aplikacija za pregledovanje pisarniških dokumentov. In tu se seznam dodatno naloženih aplikacij počasi že končuje. Seveda pa na mobitelu najdemo celotno zbirko Googlovih aplikacij, ki poskrbijo za dostop do spleta, e-pošte, koledarja, opravil, sporočil, multimedije in ostalih osnovnih opravil. Škoda je le, da mobitel ne podpira super hitrega omrežja LTE/4G.

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo kot omenjeno podpira dve SIM-kartici. Na testu sem sicer imela le eno, vendar je na mobitelu dobro poskrbljeno za preklapljanje med obema karticama. V nastavitvah lahko za vsako kartico nastavimo ime in drugo barvo ozadja, ki se med drugim kaže pri ikoni z jakostjo signala. Vse to nam pomaga, da enostavno ločimo med obema številkama. Enostavno je tudi nastaviti, katera številka naj bo privzeta za klice, sporočila ali podatke, mobitel ob uporabi tudi sam občasno preverja, ali imamo izbrano pravo številko.

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo 

Povzetek: ugoden mobitel za dve SIM-kartici, ki ne komplicira

Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo ne izstopa iz povprečja. Med edinimi opaznejšimi očitki je le pomanjkanje podpore za omrežje LTE. A kljub temu mobitel za svojo ceno ponuja precej. Kljub plastičnem ohišju je prijeten v roki, ponuja celo dodaten pokrovček z vgrajenim pokrivalom za zaslon. Pohvali se lahko s solidno baterijo, kamero in zaslonom, poleg vsega tega pa zna hkrati poskrbeti za dve SIM-kartici. Operacijski sistem Android je neobremenjen z dodatki, kar pomeni, da si lahko sami prilagodimo izkušnjo in izberemo aplikacije po svojem okusu.

Za tiste, ki iščete mobitel s podporo z dve številki za na pot, je to odlična izbira. Verjamem pa, da bo Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo prepričal še koga, ki išče preprost in ugoden Android mobitel za vsakodnevno uporabo z le eno SIM-kartico.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
4. december 2013
1920
21. januar 2014
Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo - test na dlani
Android