Rešitve, ki jih danes potrebuje vsako podjetje

Andrej Pirnat 3. julij 2017
/PublishingImages/poslovni_naslovna-hero.jpg

Razvoj tehnologije je v naša življenja prinesel precej sprememb. Ne samo zabavnih rešitev, ki nam popestrijo prosti čas, ampak tudi v poslovnem segmentu. V dig​italni dobi nove tehnologije podjetjem omogočajo bolj učink​ovito in hitro poslovanje ter še kako pomemben prihranek stroškov. Glavna beseda sodobnega načina poslovanja je internet. Ta predstavlja temeljni kamen, na katerem digitalizacija poslovanja sloni.

Internet, sveta vladar

S povezavo na internet danes lahko iz udobja domačega naslonjača plačujete položnice, nakupujete, v realnem času pregledujete porabo elektrike, podpisujete pogodbe (blockchain oziroma tehnologija podatkovnih blokov), urejate dokumente, komunicirate s strankami in partnerji, pripravljate oglaševalske kampanje in natančno merite njihovo učinkovitost, analizirate obnašanje svojih uporabnikov in podobno.

Moj Telekom 

Vedno bolj aktualno je poslovanje v oblaku, pri čemer lahko do vseh svojih dokumentov dostopate od kjerkoli se nahajate in na katerikoli napravi, ki jo uporabljate. Na ta način omogoča tudi instantno izmenjavo datotek, hitrejši vnos popravkov in bolj učinkovito sodelovanje vseh sodelujočih pri določenem projektu.

 

Poleg tega pa so “oblaki” tudi odlična platforma za hranjenje varnostnih kopij (če nimate varnostnih kopij svojih podatkov, jih pri priči naredite!). Ker so pri oblačnih rešitvah podatki shranjeni na oddaljenih strežnikih, to lahko podjetjem prihrani precej denarja, zlasti če se odločijo za najem strežnikov pri zunanjem ponudniku. Na ta način se podjetje lahko izogne ogromnim investicijam v IT-opremo, saj le-to priskrbi zunanji ponudnik, ki jo ves čas tudi posodablja na svoje stroške. Poleg tega pa je to tudi okolju zelo prijazna rešitev, saj se z njo zmanjša uporaba papirnate dokumentacije.

Še vedno se kličemo

Seveda pa nobeno podjetje ne more obratovati brez telefona. Ste mogoče med tistimi, ki še vedno uporabljajo stacionarne telefone? Potem je čas, da to spremenite. Poleg danes obveznega mobitela je odlična rešitev za poslovne uporabnike IP-telefonija oziroma VoIP (Voice over IP – glas prek internetnega protokola).

IP-telefonijo lahko najpreprosteje opišemo kot komunikacijsko rešitev, ki uporablja IP-tehnologijo za prenos zvoka oziroma komunikacije. Prenos komunikacijskih podatkov torej temelji na podatkovnem prenosu prek omrežja, kjer se analogni govorni signal pretvori v stisnjen digitalni format (govor se prenaša na enak način kot podatki).

 

IP-telefonija se lahko uporablja v zasebnem oziroma zaprtem omrežju (znotraj enega podjetja), pa tudi v javnem omrežju oziroma na spletu. Ker IP-telefonija za glasovno komunikacijo koristi računalniško omrežje, v primerjavi s klasično telefonijo prinaša številne prednosti. Gre predvsem za nižje cene telefonskih pogovorov, prihranke pri stroških investicij in vzdrževanju. Z uporabo IP-telefonije lahko podjetja dobijo konkurenčno prednost, saj tehnologija podpira povezovanje s poslovnimi programskimi platformami, kot so elektronska pošta, sistemi za upravljanje odnosov s strankami in podobno.

Oprema je siva eminenca, od katere je odvisno vse

Še bolj kot telefone pa podjetje danes (poleg računalnikov, ki so tako ali tako prvi temelj za uspešno poslovanje) potrebuje kakovostno mrežno opremo, ki deluje stabilno in ima učinkovite varnostne sisteme. Mrežna oprema je namreč tista, ki omogoča hitrejši in enostavnejši potek delovnih procesov ter boljšo dostopnost podatkov. Čeprav se morda ne sliši najbolj »seksi«, so modemi, usmerjevalniki in seveda strežniki tisti, ki združujejo in povezujejo ostale vaše naprave in tehnološke rešitve.

Da bi poslovanje v vašem podjetju potekalo karseda nemoteno in brez prekinitev, so pri Telekomu Slovenije pripravili več poslovnih paketov, ki združujejo kakovostne storitve na vrhunski strojni in programski opremi. Poslovni paketi temeljijo na opremi nemškega proizvajalca AVM, ki je večkratni dobitnik nagrad za najboljšo mrežno opremo.

 

Modem za povezavo xDSL

V poslovnih paketih Telekoma Slovenije je na voljo več modemov oziroma usmerjevalnikov. Izbiro tega določata vrsta poslovnega paketa in tip vaše povezave. Če uporabljate povezavo xDSL (ADSL, VDSL), potem optimalno izbiro predstavljata večfunkcijski telekomunikacijski napravi Fritz!Box 7360 in 7490. Obe sta odlični izbiri tako za pisarno kot tudi dom, saj služita kot ADSL-/VDSL-modem in kot brezžični usmerjevalnik. Ampak to ni vse. Vgrajeno imata tudi DECT-bazno postajo in avtomatski telefonski odzivnik oziroma telefonsko tajnico, ponašata pa se tudi s faks funkcionalnostjo (sprejemanje in pošiljanje faks sporočil prek e-pošte). Modema sicer lahko priključite na obstoječe telefonske aparate (klasične, IP, DECT), računalnike, fakse in tiskalnike.

Od obeh velja še posebej izpostaviti model 7490. Ta namreč podpira dve različni frekvenčni območji brezžične povezave – poleg bolj nasičenega 2,4 GHz še 5 GHz. Pri prvem je najvišja mogoča hitrost prenosa podatkov 450 Mbps, pri drugem pa kar 1300 Mbps.

Zakaj sta dve različni frekvenci sploh koristni? Ker na ta način zagotovite optimalno delovanje vseh svojih naprav, ki jih priključite na omrežje. Tako si potem med seboj ne kradejo povezave in prenos podatkov pri vseh poteka brez zatikanj. Živimo namreč v času, ko imamo na internet povezanih vedno več naprav (računalnike, telefone, tablice, igralne konzole, televizorje, zvočnike, kamere, diske, gospodinjske aparate in varnostne sisteme), to pa dostikrat terja svoj davek pri hitrosti povezave. Z usmerjevalnikom Fritz!Box 7490 pa se tem težavam izognete.

 

Tehnične karakteristike modema Fritz!Box 7490:

 • povezava VDSL ali ADSL,
 • možnost priklopa ISDN-aparata,
 • brezžično omrežje na dveh frekvencah (2,5 GHz do 450 Mbps in 5 GHz do 1300 Mbps),
 • 4-krat LAN-priključki,
 • 2-krat priključka za analogne telefone, odzivnike in fakse,
 • 2-krat 3.0 USB-priključka,
 • DECT-bazna postaja z možnostjo priključitve šestih slušalk.

Modem za optično povezavo

Če doma ali v pisarni uporabljate FTTH oziroma optično povezavo do interneta, je prava izbira za vas modem Fritz!Box 5490, ki sicer ponuja enak nabor opcij kot Fritz!Box 7490. Fritz!Box 5490 bo znal izkoristiti celoten potencial vašega optičnega omrežja in poskrbel za hiter prenos podatkov tako prek kabla kot tudi brezžično po zraku. Tako kot zgoraj omenjeni 7490 tudi ta podpira dve frekvenčni območji brezžične povezave, ki omogočita optimalno povezavo za vse priključene naprave. Poleg tega pa lahko na Fritz!Box 5490 povežete tudi različne telefonske aparate (analogne, IP, DECT, ISDN in faks naprave).

 

Tehnične karakteristike modema Fritz!Box 5490:

 • priključek za optično povezavo,
 • možnost priklopa ISDN-aparata,
 • 4-krat LAN-priključki (prvi se uporablja za brezžično omrežje),
 • brezžično omrežje na dveh frekvencah (2,5 GHz do 450 Mbps in 5 GHz do 1300 Mbps),
 • 2-krat priključka za analogne telefone, odzivnike in fakse,
 • 2-krat 3.0 USB-priključka,
 • DECT-bazna postaja z možnostjo priključitve šestih slušalk.

Modem in usmerjevalnik za mobilno omrežje

Kdor prisega na mobilnost in fleksibilnost, pa bo posegel po modemu Fritz!Box 6840. Ta namreč s pomočjo kartice SIM internetno povezavo uporabniku zagotavlja prek širokopasovnega mobilnega omrežja LTE in ne prek fiksne linije. S tem predstavlja idealno izbiro povsod, kjer kabelske in DSL-povezave niso mogoče. Primeren je za praktično vsako LTE-omrežje, saj vsebuje podporo za tri frekvenčne pasove: pas 20 (791–862 MHz), pas 3 (1710–1880 MHz) in pas 7 (2500–2690 MHz). Oziroma poenostavljeno, če je na vašem območju na voljo omrežje 4G, ga bo Fritz!Box 6840 našel.

Z LTE-modemom sicer lahko vzpostavite brezžično povezavo na dveh frekvencah (2,4 GHz in 5 GHz), vsebuje pa tudi štiri LAN-priključke in en USB-priključek. Poleg tega pa se lahko pohvali tudi z enkripcijo WPA/WPA2 in podporo standardu IPv6.

 

Tehnične karakteristike modema Fritz!Box 6840:

 • integracija z LTE-omrežjem,
 • brezžična povezava podpira hitrost prenosa podatkov do 300 Mbit/s,
 • 4-krat LAN-priključki,
 • 1-krat 2.0 USB-priključek,
 • brezžično omrežje na dveh frekvencah (2,5 GHz in 5 GHz),
 • 1-krat priključek za analogne telefone, odzivnike in fakse,
 • DECT-bazna postaja z možnostjo priključitve šestih slušalk.

Kaj vse lahko z naprednimi modemi počnete?

Če si pogledate karakteristike, vidite, da modemi Fritz!Box niso običajni modemi, saj imajo malo morje funkcionalnosti. Ob tem je treba povedati, da vsi uporabljajo enak operacijski sistem, tako da so funkcionalnosti prisotne na vseh. Te funkcionalnosti predvsem olajšajo upravljanje z omrežjem, hkrati pa na enem mestu združujejo opravila, za katera bi sicer potrebovali več naprav.

 

Tu je nekaj najbolj uporabnih funkcionalnosti, ki bodo poenostavile vaše delo …

 • Operacijski sistem Fritz!OS:
 • Hrbtenica omrežja. S pomočjo naprednega operacijskega sistema modem sam določa, katera povezana naprava ima prednost na določenem frekvenčnem območju, ustvarite pa lahko tudi ločeno omrežje za goste. Operacijski sistem spremlja podrobno razdelan grafični uporabniški vmesnik, s katerim lahko pregledujete informacije o povezanih napravah, vidite, katere povezave so aktivne, spremljate statistiko in nastavljate različne podrobnosti. Do uporabniškega vmesnika dostopate prek spletnega brskalnika.

 • Aplikacija MyFritz!App za Android in iOS:
 • Kadar ste na poti, lahko do svojega omrežja zelo enostavno dostopate prek namenske aplikacije za pametne mobitele in tablice. Prek nje lahko kadarkoli pogledate, kdo vas je klical, ko vas ni bilo doma, preverite sporočila na odzivniku in celo dostopate glasbe, videoposnetkov, slik in drugih datotek, ki se nahajajo v interni shrambi modema ali na podatkovnih nosilcih (diski, ključi USB …), ki so prek USB-ja povezani na modem.

 • Navidezno zasebno omrežje (VPN):
 • Modemi Fritz!Box omogočajo tudi vzpostavitev varnega navideznega zasebnega omrežja oziroma VPN-ja, prek katerega lahko dostopate do vseh naprav znotraj vašega omrežja. Povezave prek VPN-ja ohranjajo visoko stopnjo zasebnosti in varnosti ob pomoči določenih protokolov in varnostnih postopkov. Tehnologija VPN deluje tako, da omogoča varno povezovanje različnih omrežij ali računalnikov z uporabo kodiranih tunelov. Zato tudi če nekdo vdre v javno WiFi-omrežje in poskuša ukrasti vaše podatke, so ti kodirani in mu nič ne pomenijo.

 • WiFi na dveh frekvencah:
 • Kot že omenjeno pri opisu modemov, modela 7490 in 5490 podpirata dve različni frekvenčni območji brezžične povezave – 2,4 GHz še 5 GHz. To pomeni, da si naprave, ki jih priključite na omrežje, med seboj ne “skačejo v lase”, saj se porazdelijo po obeh pasovih

 • Omrežna podatkovna shramba (NAS):
 • Modeme Fritz!Box lahko uporabite tudi kot lasten podatkovni strežnik, kamor shranjujete varnostne kopije in druge datoteke ter do njih varno dostopate, kjerkoli se nahajate. Tako si lahko na primer ustvarite lasten oblak z glasbo in filmi, do katerih dostopate prek prenosnika, tablice, pametnega televizorja in drugih naprav. Modem Fritz!Box 7490 ima za te potrebe tudi pol gigabajta internega spomina, na vse modeme pa lahko priključite tudi večterabajtne zunanje diske, ki se prikazujejo kot mape v skupni rabi.

 • Pošiljanje faksov:
 • Zahvaljujoč funkciji Fritz!Fax, ne boste več potrebovali zunanjih faks naprav, saj za pošiljanje in prejemanje faksov poskrbi kar modem. Besedilo ali sliko oblikujete in uredite prek uporabniškega vmesnika, če vam kdo pošlje faks, pa ga v obliki PDF-datoteke prejmete v svoj e-poštni predal.

 • Glasovni odzivnik:
 • Ko ga enkrat aktivirate, glasovni odzivnik shrani glasovna sporočila in vam jih posreduje na elektronsko pošto, tako da imate priložnost poklicati nazaj. Nastavite lahko do pet glasovnih odzivnikov, s tem da ima vsak lahko dva različna posnetka – na primer enega za uradne ure in drugega izven uradnih ur podjetja.

 

Modemi Fritz!Box so kompatibilni z različnimi telefoni (analognimi, IP, ISDN in faks napravami), ki se jih upravlja zelo enostavno prek uporabniškega vmesnika. Najbolj pa se z njimi razume telefon Fritz!Fon C5. Ta deluje na brezžičnem standardu DECT (Digital Enhaced Cordless Telecommunications) in ga je mogoče integrirati v domače omrežje, poleg telefoniranja pa ponuja tudi večpredstavnostne funkcije.

Tako ga na primer lahko uporabite kot daljinec za upravljanje glasbe v vašem pametnem domu ali pa glasbo predvajate kar na samem telefonu. Telefon sicer ponuja zvok visoke kakovosti (HD), na njem pa lahko pregledujete e-pošto, poslušate internetni radio, podcaste in podobno. Kot bazna postaja DECT pri tem služi modem, na katerega lahko povežete do šest tovrstnih slušalk, nanje pa lahko sinhronizirate tudi vaše stike z mobitela, Googla in podobno.

Še dve zelo uporabni napravi proizvajalca AVM sta vsestranski modem Fritz!Box 4040 in vtičnica Fritz!Powerline 1200E. Prvi je modem, ki ga lahko priklopite na kabelsko, DSL ali optično povezavo, hkrati pa ga lahko uporabite tudi kot stikalo in WLAN "repeater" ali brezžično dostopno točko. Z vtičnico Fritz!Powerline 1200E pa lahko razširite doseg vašega omrežja kar prek električne vtičnice. Deluje na tehnologije MIMO in omogoča prenos podatkov do hitrosti 1200 Mbit/s.

 

Celotno ponudbo poslovnih paketov Telekoma Slovenije si lahko ogledate na tej povezavi, v prihodnjih tednih pa bomo opisane komponente in funkcionalnosti podrobneje testirali v praksi tudi na Tehniku.

​​

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. julij 2017
3536
23. november 2017
Rešitve, ki jih danes potrebuje vsako podjetje
Android, iOS