Samsung Ativ S - test na dlani

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/Samsung_Ativ_S-photo-mix-s.jpg

Pretekli teden sem preživela v družbi Samsungovega mobitela Ativ S, ki ga poganja Microsoftov operacijski sistem Windows Phone 8. Po specifikacijah, pa tudi po obliki, je Ativ S precej podoben Samsungovem Galaxy S III. Ali se tako dobro obnese tudi v praksi, preveri v današnjem testu.

Tehnične specifikacije

Kljub temu, da je Ativ S že nekaj časa na trgu, ima kar solidne tehnične lastnosti:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)​
 • procesor: dvo-jedrni 1,5 GHz Krait
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB (možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 12,19 cm cm, 720 x 1280 pikslov, 306 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon …
 • sprednja kamera: 1,9 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), WiFi Direct, Bluetooth 3.0 z A2DP, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 2300 mAh
 • operacijski sistem: Windows Phone 8
 • dimenzije: 137,2 x 70,5 x 8,7 mm
 • masa: 135 g
 

Strojna oprema: velik zaslon, eleganten videz

Ativ S je na prvi pogled s svojim velikim zaslonom in Galaxy zaobljenim videzom veliko bolj podoben Android mobitelom. Je namreč med večjimi Windows Phone mobiteli, v tej družbi izstopa tudi po svoji elegantno tanki liniji. Ohišje je, kot smo pri Samsungu vajeni, iz plastike, vendar tokrat le-ta ne deluje nič kaj ceneno. Pobrušena siva plastika daje mobitelu profesionalen videz, čeprav se na mobitelu razne praske dokaj hitro poznajo. Kot je za Samsung značilno, je Ativ S kljub svoji velikosti prijetno lahek.

Mobitel vsekakor zaznamuje velik, 4,8 palčni (12,19 cm) velik Super AMOLED zaslon na dotik, ki prikazuje jasne in živahne barve. Pod zaslonom najdemo fizični Windows gumb za domov, obdajata ga pa dva kapacitivna gumba (nazaj in iskanje), ki se osvetlita ob uporabi. Na levi stranici najdemo gumb za glasnost, na desni zgoraj gumb za zaklepanje, spodaj pa gumb za hiter dostop do kamere, ki je obvezna oprema Windows Phone mobitelov.

Zgoraj ima Ativ S še vhod za slušalke, spodaj microUSB režo za polnjenje, odprtine za zvočnik pa so svoje mesto našle kar na dnu snemljivega zadnjega pokrovčka. Pod pokrovčkom lahko brez odstranjevanja baterije vstavimo MicroSIM-kartico in spominsko microSD-kartico. Baterija je, kot smo pri Samsungu vajeni, zamenljiva.

Na sploh je mobitel Ativ S prijetno držati v roki, čeprav je za moj okus nekoliko prevelik. Me je pa malo razočarala baterija, ki je po celonočnem polnjenju med raznovrstnim testiranjem zdržala le do večera. Še dobro, da ima Windows Phone poseben način za varčevanje z baterijo, ki ga lahko vklopimo, ko potrebujemo dodatno zalogo.

Kamera: solidne slike z jasnimi barvami

Samsung Ativ S se lahko pohvali z 8 MP kamero, ki je pravzaprav skoraj identična tisti na mobitelu Galaxy S III. Slike, posnete na lep sončen dan, so bile jasne z naravnimi barvami. Tudi v notranjih prostorih se je kamera dobro obnesla. Nekaj primerov slik, posnetih z mobitelom Ativ S, si lahko ogledaš spodaj.

Ogled slik v polni velikosti

Zajem slik je dokaj hiter, malo me je zmotilo le to, da se slika posname takoj, ko na zaslonu s prstom označimo določeno področje. Mobitel omogoča tudi enostaven zajem HD videa. Za dodatne zmožnost pa poskrbi kopica aplikacij, ki jih najdemo v aplikacijski trgovini. Samsung ponuja kar nekaj lastnih aplikacij, ki omogočajo dodajanje filtrov in posebnih učinkov. Všeč mi je bilo to, da niso vse te dodatne aplikacije privzeto nameščene na mobitel, tako da si lahko iz trgovine preneseš le tiste, ki se ti zdijo najbolj uporabne.

Programska oprema: tekoča Windows Phone 8 izkušnja

Samsung Ativ S predstavlja kot idealen mobitel za poslovno uporabo. S tem bi se kar strinjala. Windows Phone 8 na mobitelu deluje tekoče, brez zatikanja. Zaradi velikega zaslona je tudi urejanje Microsoft Office dokumentov dokaj preprosto. Internet Explorer se sicer z vsemi spletnimi stranmi še ne razume najbolje, pogrešala sem tudi podporo za omrežje LTE/4G, s katero bi bilo brskanje po spletu še hitrejše.

Me je pa Windows Phone 8 znova navdušil s svojimi živimi ploščicami (live tiles), ki na barvitem domačem zaslonu prikazujejo pomembne informacije. Urejanje ploščic je povsem enostavno, pri tem lahko izbiramo med različnimi postavitvami in tremi velikostmi. Window Phone 8 seveda dobro podpira razne e-poštne račune. V sistem je vgrajena tudi podpora za Facebook, Twitter in LinkedIn, ki je zmožna na enem mestu prikazovati sporočila in obvestila iz družabnih omrežij in kontakte, slike ter ostale vsebine sinhronizirati z mobitelom.

S sistemom je odlično povezana Microsoftova storitev SkyDrive, ki ponuja 7 GB prostora v oblaku za shranjevanje slik, dokumentov ter nastavitev mobitela. Na mobitelu najdemo tudi vse ostale najnovejše Windows Phone 8 funkcije, vključno z Otroškim kotičkom, ki omogoča, da tudi najmlajšim brez skrbi posodimo mobitel za igrico ali dve in pri tem omejimo dostop do ostalih aplikacij.

Na mobitelu Ativ S najdemo še nekaj Samsungovih aplikacij. ChatON za izmenjavo sporočil, aplikacijo Now za pregled nad vremenom in novicami, MiniDiary za sestavljanje albumov za posebne trenutke, Photo Editor za urejanje slik.

Dodatne Samsungove aplikacije so na voljo preko oddelka Samsung Zone v aplikacijski trgovini. Slednja postaja vse bolje založena, tako na področju aplikacij kot iger. A vseeno se še ne more primerjati s ponudbo Applovega App Store ali Googlove trgovine Play za Android naprave. Dodatne aplikacije tako še naprej ostajajo šibka točke Windows Phone naprav, čeprav se zna Ativ S za to odkupiti z enostavno uporabo, tekočim delovanjem in dobro izbiro privzeto naloženih aplikacij.

Povzetek: zmogljiv in eleganten Windows Phone mobitel

Samsung Ativ S je zmogljiv in eleganten mobitel, ki bo navdušil tiste, ki prisegate na velike zaslone. Ponuja tudi odlično kamero, le baterija bi lahko bila boljša. Mobitel poganja Windows Phone 8, ki deluje povsem tekoče, je enostaven za uporabo, prijazen do Microsoft Office dokumentov, e-pošte in družabnih omrežij. Hkrati pa Samsung ponuja še nekaj lastnih dodatnih aplikacij, ki pridejo prav ob vsakodnevni uporabi.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
555
24. maj 2017
Samsung Ativ S - test na dlani
Windows Phone 8