Samsung Galaxy A7 (2018) – test na dlani

Matej Ribič 24. oktober 2018
/PublishingImages/test-galaxy-a7-ribic-hero.jpg

Medtem ko smo v preteklosti kakovost kamer na mobitelih merili po številu megapikslov, jih danes glede na trenutne trende po številu kamer. Proizvajalci mobitelov, kot sta LG in Huawei, nam že nekaj časa ponujajo večjo fleksibilnost pri slikanju z različnimi konfiguracijami kamer na zadnjih straneh mobitelov, kar pa ne velja za Samsung. Ta je imel do sedaj konservativen pristop, so se pa odločili najnovejši trend preizkusiti pri seriji A mobitelov srednjega razreda.

Samsung Galaxy A7 (2018) je tako eden izmed prvih Samsungovih mobitelov, ki ima na zadnji strani kar tri kamere. Ali več kamer pomeni boljše slike in kako se je mobitel odrezal na testu, pa preberite v nadaljevanju.

Specifikacije

 

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: 8-jedrni Samsung Exynos Octa 7885 (2-krat Cortex-A73 s frekvenco 2,2 gigaherca in 6-krat Cortex-A53 s frekvenco 1,6 gigaherca)
 • Grafični procesor: Mali-G71
 • Delovni pomnilnik: 4 GB
 • Notranji pomnilnik: 64 GB
 • Razširitev pomnilnika: micro SD do 512 GB
 • Zaslon: super AMOLED, diagonala 15,24 cm (6 palcev), ločljivost 2220 x 1080 slikovnih pik, z gostoto 408 slikovnih pik na palec, 16 milijonov barv, razmerje stranic 18,5 : 9, prekriva 74,4 % površine prednje ploskve
 • Kamera zadaj: trojna, 24 MP, zaslonka f/1,7 s širokokotnim objektivom 77 stopinj, senzor globine 5 MP, zaslonka f/2,2 in 8 MP, zasļonka f/2,4 z ultra širokokotnim objektivom 120 stopinj in bliskavica (Kamera je opremljena z umetno inteligenco, ki samodejno prilagodi nasičenost, temperaturo beline in svetlost ter ima 19 načinov optimizacije prizorišča. Dodatno ponuja še način hrane, panoramo, lepotni način, prednje ostrenje in način PRO.)
 • Kamera spredaj: 24 MP, zaslonka f/2,0 in bliskavica (Kamera ponuja prednje ostrenje, emoji AR in širok selfie.)
 • Video zadaj: FHD 1080p s 30 sličicami na sekundo, način počasnega posnetka in način hiperzamik
 • Video spredaj: FHD 1080p s 30 sličicami na sekundo
 • Povezljivost: WiFi, bluetooth 5.0, NFC, GPS in micro USB
 • Senzorji: senzor pospeška, senzor prstnih odtisov, žiroskop, geomagnetni senzor, senzor za pokrov, senzor svetlobe in senzor bližine
 • Baterija: Li-Ion 3300 mAh
 • Operacijski sistem: Android 8.0 Oreo s Samsung Experience 9.0
 • Dimenzije: 159,8 mm (v) x 76,8 mm (š) x 7,5 mm (d)
 • Teža: 168 g
 • SIM-kartica: nano SIM, podpora za dve kartici
 • V škatli: podatkovni kabel, omrežni polnilec, slušalke za prostoročno telefoniranje in kratek priročnik z navodili za uporabo

Ohišje

 

Samsung Galaxy A7 je mešanica novega in starega dizajna. Gre za “steklen sendvič”, kjer sprednjo in zadnjo stekleno površino med seboj povezuje ohišje iz aluminija in mu poleg čvrstosti ter odličnega občutka v rokah daje tudi modernejši izgled. Na sprednji strani na moje presenečenje ni zareze, zgornji in spodnji rob pa sta sprejemljivo majhna in nemoteča. Robovi ohišja kot tudi zaslona so zaobljeni, podobno kot to najdemo pri dražji seriji S. Mobitel preseneča s popolno simetrijo in je prijeten na pogled, dokler ga iz ravnotežja ne vržejo kamere na zadnji strani, ki lahko štrlijo iz ohišja in zibljejo mobitel na ravnih površinah. Odpisovanje SMS-sporočil, medtem ko mobitel leži na mizi, je torej izjemno zibajoče doživetje. Zakaj je Samsung kamere postavil vertikalno in ne horizontalno ter tako preprečil zibanje naprave, mi ni jasno. To težavo hitro odpravimo z uporabo ovitka, ki bo hkrati potreben za preprečevanje zbiranja prstnih odtisov na zadnji strani mobitela, ki za razliko od sprednjega stekla nima oleofobnega premaza. Da boste lažje izbrali ovitek tudi za ta mobitel, se lahko za nekaj napotkov obrnete na ta članek. Glede na to, da mobitel ne podpira brezžičnega polnjenja, steklo na zadnji strani naprave služi samo videzu.

 

Mobitel je v rokah zahvaljujoč debelini 7,5 milimetrov udoben in s težo 168 gramov daje občutek čvrstosti ter kakovosti. Osebno nisem imel težav z enoročnim opravljanjem, je pa res, da sem navajen Samsungove serije Note. Mobitel pa začuda ni vododporen in nima nikakršnih IP-ocen, kot jih ima njegov predhodnik – Samsung Galaxy A7 (2017).

Povezave

 

Mobitel se lahko pohvali z dvopasovno WiFi-povezavo, ki se je na mojem testu odrezala odlično. Prenosi so bili izjemno hitri, deljenje slike prek WiFi na domači projektor pa prav tako preprosto in brez težav. Mobitel ima tudi bluetooth različici 5.0 in NFC, s podporo za Samsung Pay. Poleg vgrajenega GPS-a ima mobitel tudi FM-radio, za katerega potrebujete žične slušalke, saj te služijo kot antena. K sreči ima A7 (2018) tudi “stari”, standardni priključek za slušalke, malo manj pa sem bil navdušen nad starimi micro USB-vrati. Prebrskati sem moral kar nekaj predalov, preden sem našel “stari” kabel, saj ima večina naprav danes USB tipa C, imel pa ga je tudi lanski Samsungov A7. Na spodnji strani naprave se poleg vrat za polnjenje in priključka za slušalke nahaja še izjemno majhen zvočnik, ki je v redu za predvajanje YouTubovih posnetkov, vendar se kakovost močno poslabša pri višjih stopnjah glasnosti. En mikrofon najdemo na dnu in prav tako na vrhu naprave, medtem ko se na levi nahaja reža za kar dve SIM-kartici in tudi prostor za micro SD-kartico vse do 512 GB. Na desni zgoraj sta izjemno dobra gumba za prilagajanje glasnosti, ki ob pritisku presenetita z zadovoljivim klikom, malo nižje od njiju pa se nahaja čitalec prstnih odtisov. Ta je zahvaljujoč ohišju lahko otipljiv in vodi naš prst na pravilni položaj. Poleg tega s pritiskom nanj služi tudi kot gumb za vklop ali izklop in nasploh deluje zelo hitro.

Programska oprema

 

VSamsung Galaxy A7 (2018) poganja Android različice 8.0 Oreo, povrh pa še Samsungova prevleka, imenovana Samsung Experience 9.0. Osebno mi odgovarja in sem je že vajen zaradi uporabe drugih Samsungovih naprav, je pa to stvar okusa vsakega posameznika. Na mobitelu je kar nekaj prednaloženih aplikacij, ki so v večini uporabne. Če nam kaj, kar ponuja Samsung, ni všeč, kot na primer Samsung Bixby, to preprosto izbrišemo ali onemogočimo ter zamenjamo z Googlovim pripomočkom.

Telefonska funkcija in kakovost klica

 

Samsungova prednaložena aplikacija Telefon ima vse, kar potrebujete za urejanje kontaktov, ponuja tudi zelo dobro kakovost klica in nam daje možnost uporabe dveh SIM-kartic hkrati. Pred klicanjem nam ponudi izbiro, s katere SIM-kartice bo klic opravljen, ponuja pa tudi možnost prejemanja klicev z obeh kartic hkrati, tudi med klici. Kakovost zvoka sem dodatno izboljšal z aktivacijo storitev VoLTE in VoWiFi, ki ju brezplačno ponuja Telekom Slovenije in ju mobitel brez težav tudi podpira. Če želite o omenjenih funkcijah izvedeti več, si preberite tale članek. Lepo je videti, da Samsung pri Galaxyju A7 (2018) ni pozabil na osnovno funkcijo, kot se to večkrat zgodi pri konkurenci v tem razredu.

Kamere

 

Samsung s tem mobitelom vse stavi na kamere. Te bodo odločale, ali se bo mobitel na nasičenem trgu, kjer dobrih mobitelov ne manjka, ločil od večine oziroma ali bo le še en mobitel, ki ni izpolnil naših pričakovanj.

Pozitivno sem bil presenečen nad konfiguracijo kamer na zadnji strani naprave. Samsung namreč ponuja ultra širokokotni objektiv, kot smo jih pred tem že srečali na mobitelih proizvajalca LG, ki nam, glede na Samsungove trditve, omogoča, da zajamemo več sveta okrog sebe. Še preden postanemo preveč navdušeni nad takšno kamero, pa se moramo zavedati, da ima ta določene omejitve in jo je treba znati pravilno uporabljati. Gre za senzor z ločljivostjo 8 MP in zaslonko f/2,4 ter širokim kotom zajema 120 stopinj. Omogoča nam izjemno dobre fotografije pokrajin, mesta in skupine ljudi, se pa zabava hitro konča, če z njo poskušamo slikati ponoči ali znotraj prostorov pri šibkejši svetlobi, saj bolj zaprta zaslonka f/2,4 senzorju ne nudi dovolj svetlobe.

 

 

 

 

K sreči je v takih pogojih primarna kamera občutno boljša. Senzor podpira maksimalno ločljivost 24 MP pri zaslonki f/1,7 ki omogoča zajem več svetlobe in zmanjšanje šuma pri snemanju ob šibki svetlobi. Posledično so fotografije odlične ne glede na svetlobne pogoje, ločljivost 24 MP pa bo poskrbela za ostrino naših slik. Tu pomaga še tretja globinska kamera z ločljivostjo 5 MP, s pomočjo katere lahko upravljamo z globinsko ostrino in izpostavimo osrednji motiv na fotografiji. Skupaj samodejno prilagajata nasičenost slik, temperaturo beline in svetlost, na izbiro pa ponujata kar 19 načinov prilagajanja, da bodo slike čim bolj naravnega videza. Samsung je Galaxy A7 (2018) opremil z neskončno funkcijami, ki pa v večini niso omembe vredne in jih boste po vsej verjetnosti tako kot jaz preizkusili in nato nikoli več uporabili. Tako kot kamera z ultra širokim objektivom so ti načini uporabni samo v zelo redkih primerih. Kamera se je najbolje odrezala v samodejnem načinu ali v PRO-načinu, ko sem iz nje uspel iztisniti res presenetljive fotografije.

 

 

 

Enako velja tudi za prednjo kamero. Tudi ta je opremljena s sto in enim načinom fotografiranja, so me pa tu nekateri bolj pozitivno presenetili. Ima zaslonko f/2.0 in ločljivost 24 MP v spremljavi z bliskavico in deluje odlično, sploh v načinu zameglitve ozadja, ponuja pa tudi način širokega selfija. Ta deluje kot način panorame in spne tri slike skupaj, rezultati pa so bili presenetljivo dobri.

So pa rezultati nekoliko manj presenetljivi pri zajemu videa. Ta ponuja le 1080p pri 30 sličicah na sekundo. Katerega leta smo že? Kamera podpira tudi počasni posnetek, ki pa je prav tako eno veliko razočaranje.

Zaslon

 

Zaslon je velik 6 palcev oziroma 15,24 centimetrov po diagonali in ima razmerje stranic 18,5 : 9. Ima rahlo zaobljene kote in daje sodobnejši videz, ki prekriva 74,4 % površine na prednji ploskvi mobitela. Samsung je uporabil AMOLED-zaslon, ki je naravnost odličen. Viden je v vseh svetlobnih pogojih, je zelo odziven in ponuja odlično minimalno svetilnost, da nas pri uporabi ob poznih urah ne slepi, in je hkrati lahko dovolj svetel, da je brez težav viden tudi ob bolj sončnih dnevih. Tipalo svetlobe se je odrezalo dobro in ustrezno prilagajalo svetlost zaslona glede na svetlobne pogoje. Zaslon je primerljiv s konkurenco tudi glede ločljivosti zaslona, ki znaša 2220 x 1080 slikovnih pik, kar mu daje gostoto 408 slikovnih pik na palec. Ker gre za LED-tip zaslona, lahko mobitel ugasne vsako posamezno slikovno piko. Če ozadje spremenimo na črno, se slikovne pike povsem izključijo in poleg tega, da varčuje z energijo, ponuja zelo dober kontrast ter žive barve. Več o zaslonih tipa LED lahko preberete tukaj. Ker gre za LED-zaslon, pa mobitel podpira funkcijo Always On Display, kjer nam s pomočjo belih ikon prikazuje uro, datum, polnost baterije in vsa ostala obvestila. Čeprav je ostali del zaslona pri tem ugasnjen, še vedno porabi več energije, kot bi ga na primer obvestilna lučka. Je pa vsekakor lepo videti to funkcijo tudi v tem cenovnem razredu.

Zmogljivost

 

Samsung Galaxy A7 (2018) poganja 8-jedrni procesor domače izdelave – Exynos 7885. Tega sestavlja kombinacija malih in velikih jeder, kjer ob zahtevnih opravilih uporablja dve močni jedri in delujeta pri 2,2 GHz, ob tistih manj napornih opravilih pa ostalih 6 varčnejših, ampak počasnejših jeder, ki delujejo pri 1,6 GHz. Uporaba več aplikacij hkrati ne bi smela predstavljati težav za omenjeni procesor, bomo pa na zagon aplikacije počakali kakšno sekundo dlje kot pri dražjih napravah. Vseh 8 jeder lahko deluje istočasno, ob tem pa mu pomaga grafični procesor Mali-G71, recimo ob igranju napornih iger. Te delujejo dobro, sem pa moral pri tistih zahtevnejših, kot sta Fortnite in PUBG Mobile, nekoliko prilagoditi nastavitve, da so te delovale bolj gladko. Mobitel se je pri tem le rahlo segrel in lahko deluje dalj časa, ne da bi pri tem izgubil moč zaradi visokih temperatur, kar so potrdile konstantne sličice na sekundo pri dolgoročnem igranju PUBG Mobile.

Zato, da vse deluje gladko, se lahko zahvalimo 4 GB delovnega pomnilnika in hitremu notranjemu pomnilniku v velikosti 64 GB, od katerega nam je na voljo malo več kot 50 GB prostora. Prostor lahko dodatno razširimo z micro SD-kartico vse do 512 GB, česar po vsej verjetnosti ne bomo nikoli potrebovali. Režo sem sicer preizkusil s SanDiskovo 128 GB micro SD-kartico in nisem naletel na nikakršne težave.

Baterija

 

Poraba je dokaj nizka, saj je Exynos 7885 proizveden na 14-nanometrski arhitekturi in mu dodatno pomaga varčen AMOLED-zaslon. Preden karkoli rečem o delovanju baterije, morate vedeti, da v testnem obdobju mobitel bistveno bolj obremenim, kot ga boste po vsej verjetnosti v vsakodnevni uporabi vi. WiFi in LTE sta bila ves čas vključena, z dvema aktivnima SIM-karticama, pogosto pa tudi GPS. Kljub temu mi je vedno zdržal ves dan, v primeru varčnejše uporabe pa sem ga uporabljal še naslednji dan. Čas delovanja baterije bo različen pri vsakem uporabniku, ampak mislim, da vam bo zmogljiva baterija s 3300 mAh omogočila najmanj en dan uporabe. Bomo pa na polno baterijo čakali nekoliko dlje, saj mobitel ne podpira hitrega polnjenja.

Sklepna beseda

 

Samsung Galaxy A7 (2018) je nekakšna mešanica novega in starega.

Mobitel uporablja stara micro USB-vrata, kljub temu da je imel njegov predhodnik USB tipa C. Od predhodnika se prav tako ni prenesla vodoodpornost. Samsungov Galaxy A7 (2018) je magnet za prstne odtise na zadnji strani, kar se da popraviti z uporabo kakršnegakoli ovitka in je pogost pojav na mobitelih s steklom na zadnji strani, kljub steklu pa ta ne omogoča brezžičnega polnjenja. To po vsej verjetnosti večine ne bo motilo, saj je pri ceni 330 EUR za omenjeno napravo treba sprejeti nekaj kompromisov.

Mobitel je ergonomičen in lepo sede v vsako roko. Zaslon je za to ceno odličen, prav tako strojna oprema naprave. Možnost uporabe dveh SIM-kartic in še micro SD (poleg 4 GB delovnega in 64 GB notranjega pomnilnika ter 8-jedrnega procesorja) pomeni, da vam bo naprava dobro služila še kar nekaj časa. Videoposnetki kamere na zadnji strani so razočaranje, je pa kakovost fotografij zato bistveno boljša, če ne celo najboljša v tem cenovnem razredu. Če se torej odločate za nakup Samsungovega Galaxyja A7 (2018), se zanj ne odločite samo zaradi števila kamer, ampak raje na podlagi kakovosti primarne kamere.

 

Samsung Galaxy A7 (2018) lahko kupite pri Telekomu Slovenije za 330 EUR, izbirate pa lahko med črno, modro in zlato barvo.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. oktober 2018
4261
26. oktober 2018
Samsung Galaxy A7 (2018) – test na dlani
Android