Samsung Galaxy Express - test na dlani

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/Samsung_Galaxy_Express-slike-s.jpg

Ob pogledu na moj zadnji testni subjekt sem hitro dobila vprašanje, ali imam znova na testu Samsung Galaxy S III. Ne, zadnjih par dni sem preživela v družbi mobitela Samsung Galaxy Express, ki je po specifikacijah bližje manj zmogljivemu Samsung Galaxy S III Mini. Pravzaprav ugotavljam, da ravno lepo paše med oba omenjena mobitela. Ima pa model Galaxy Express v primerjavi z Galaxy S III Mini poleg večjega zaslona in malenkost boljših komponent še eno večjo prednost: podporo za super hitro omrežje LTE/4G.

Tehnične specifikacije

Samsung Galaxy Express je mobitel srednjega cenovnega razreda, ki ne bo tekmoval z najboljšimi zverinami na trgu. A kljub temu ima povsem solidne tehnične lastnosti:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: dvo-jedrni 1,2 GHz Krait
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB (možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 11,43 cm, 480 x 800 pikslov, 207 ppi, Super AMOLED Plus, 16 M barv
 • glavna kamera: 5 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, stabilizacija slike
 • sprednja kamera: 1,3 MP
 • snemanje videa: 720p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 2.000 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.1.2 Jelly Bean
 • dimenzije: 132,2 x 69,1 x 9,3 mm
 • masa: 139,1 g

Galaxy Express je na voljo v črni in beli barvi.

 

Strojna oprema: nekoliko debelejši SGS3 s povprečnim zaslonom

Obliko si je Samsung Galaxy Express, kot že omenjeno, sposodil pri mobitelu Galaxy S III. Pa vendar lahko že ob prvem rokovanju zaznamo, da se je model Express malenkostno poredil v debelino. Nič motečega, saj je zaradi Samsungovega značilnega plastičnega ohišja še vseeno dokaj lahek. Kot smo pri Samsungu vajeni, je zadnji plastični pokrovček snemljiv. Pod njim se skriva baterija ter reži za Micro-SIM in spominsko kartico microSD (slednjo je možno vstaviti brez odstranjevanja baterije).

Razporeditev gumbov in vhodov je podobna kot na drugih Samsungovih mobitelih. Spodaj najdemo microUSB režo za polnjenje, zgoraj desno vhod za slušalke, na levem robu gumb za glasnost, na desnem pa gumb za zaklepanje mobitela. Pod zaslonom se nahaja še fizični gumb za domov. Obdajata ga dva kapacitivna gumba (meni in nazaj), ki se osvetlita ob uporabi.

Po samem zaslonu je najlažje opaziti, da Samsung Galaxy Express ni ravno paradni konj med Androidi. 4,5 palčni (11,43 cm) ima namreč resolucijo "le" 480 x 800 slikovnih točk. A kljub temu so barve jasne in živahne, tako da se zaslon povsem dobro obnese pri večini opravil, tudi pri gledanju videa in igranju igric. Videla sem namreč že kar nekaj mobitelov tega razreda, ki so imeli veliko slabše zaslone. Dobro je test zdržala tudi baterija, ki se je brez težav prebila čez dan raznovrstne uporabe in mi družbo delala še dobri del naslednjega dne.

Kamera: povprečna kakovost slik

Samsung Galaxy Express je opremljen s 5 MP kamero, od katere presežkov nisem pričakovala. A kljub temu je povsem spodobno opravila svoje poslanstvo. V lepem sončnem vremenu so bile fotografije jasne in barve naravne, le v notranjih prostorih sem pogrešala več ostrine. Nekaj primerov slik, posnetih s privzetimi nastavitvami, si lahko ogledaš spodaj.

Ogled slik v polni velikosti

Tako zajem slik kot videa je hiter. Aplikacija za slikanje in snemanje ponuja osnovne nastavitve, ki jih potrebujemo pri slikanju. Na voljo je tudi nekaj osnovnih učinkov ter načinov za slikanje (panorama, zaznava nasmeška ipd.). Mobitel ne ponuja toliko različnih načinov kot najnovejši Samsung Galaxy S4, a po eni strani je to lahko tudi prednost. Preprosta aplikacija za zajem fotografij in videa nam omogoča, da se osredotočimo na zajem samega trenutka brez tega, da bi zapravljali čas z razmišljanjem, kateri način je najboljši.

Programska oprema: spodobna Android izkušnja

To, kar velja za kamero, velja tudi za celoten operacijski sistem. Na Samsung Galaxy Express ne najdemo vseh najnovejših funkcij vrhunskih Galaxy mobitelov, kot je zaznavanje pogleda in zračne geste. A vendarle Galaxy Express med drugim podpira razne gibe mobitela, kot je obrat za utišanje zvonjenja, ter možnost ogleda videa čez druge aplikacije, tako da ni povsem brez zanimivih programskih bonbončkov. Galaxy Express poganja skoraj najnovejši okus Androida, 4.1.2 Jelly Bean, ki deluje prijetno tekoče. Sistem seveda ni tako pošastno hiter kot na boljših napravah, pa vendar nisem nikjer zaznala kakšnega zatikanja. Tudi grafično bolj zahtevne igrice se da čisto spodobno odigrati.

Android je na mobitelu Galaxy Express seveda olepšan (no, odvisno od okusa) s Samsungovim vmesnikom TouchWiz, ki prinaša določene manjše izboljšave. Med najbolj unikatnimi je možnost preklopa na Preprosti način, ki bo zanimiv za tiste, ki šele vstopate v svet pametnih telefonov. Sicer pa ima mobitel Galaxy Express prednaložene osnovne aplikacije za klicanje, SMS-anje, pregledovanje e-pošte, brskanje po spletu, poslušanje glasbe, gledanje videoposnetkov in še kaj. Ko si zaželimo kaj več, se lahko odpravimo v aplikacijsko trgovino Google Play ali obiščemo Samsung Apps z dodatnimi priporočili in aplikacijami.

Na mobitelu najdemo še nekaj klasičnih Samsungovih aplikacij, kot sta denimo S Memo za ustvarjanje besednih ali risanih beležk ter S Planer za urejanje koledarja in opravil. Na mobitel je prednaložen tudi Dropbox z brezplačnim prostorom v oblaku. Z aplikacijo Samsung Link pa se lahko enostavno povežemo z registriranimi Windows računalniki in brezžično prenašamo glasbo in filme. Za hiter dostop do vseh vsebin na mobitelu lahko uporabimo tudi aplikacijo Kies Air, ki je brezplačno na voljo v trgovini Samsung Apps in na računalniku ne zahteva namestitve posebne programske opreme. S povezljivostjo Galaxy Express res nima težav, saj podpira najnovejše standarde, kot sta DLNA in NFC ter druge možnosti deljenja vsebin s Samsungovimi napravami.

Povzetek: spodoben in cenovno ugoden Android mobitel

Samsung Galaxy Express pravzaprav po ničemer ne izstopa iz množice. Gre za cenovno dostopen mobitel, ki ohranja videz in plastično ohišje Samsungovih novejših Androidov. Zaradi manjšega zaslona veliko lažje sede v roko kot kakšne večje zverine. Zaslon na dotik je kljub manjši ločljivosti prijeten za uporabo in odziven. Mobitel prepriča predvsem s podporo za omrežje LTE/4G in vzdržljivo baterijo. Kamera je zadovoljive kakovosti, operacijski sistem pa deluje tekoče in brez zatikanja, čeprav nas ob tem ne odnese od hitrosti. Se pa spletne strani in druge spletne vsebine hitro nalagajo preko omrežja LTE/4G. Gre torej za odlično izbiro za tiste, ki iščete dovolj zmogljiv mobitel za vsakodnevna opravila, vendar zanj ne želite zapraviti celega premoženja.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
520
24. maj 2017
Samsung Galaxy Express - test na dlani
Android