Samsung Galaxy Note 3 – test na dlani

Alja Isakovič 8. oktober 2013
/PublishingImages/Samsung-Galaxy-Note-3-hero2.jpg

​Vikend sem tokrat preživela v družbi najnovejšega in največjega v Samsungovi družini megatelefonov. V že tretji reinkarnaciji Samsung Galaxy Note 3 prinaša nekoliko drugačno obliko in kar nekaj novosti v povezavi z vnašanjem vsebin s pomočjo priloženega pisala S Pen. Ali se izboljšave poznajo tudi pri uporabi v praksi? Preveri v današnjem testu!​

 

Tehnične specifikacije:

Samsung Galaxy Note 3 je že na papirju prava tehnična zverina:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: štiri-jedrni 2,3 GHz Snapdragon 800
 • delovni pomnilnik: 3 GB
 • notranji pomnilnik: 32/64 GB (možnost razširitve z microSD do 64 GB)
 • zaslon: 14,48 cm, 1080 x 1920 pikslov, 386 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
 • glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obraza in nasmeha, stabilizator slike, HDR, ...
 • sprednja kamera: 2 MP
 • snemanje videa: UHD 2160p, 30 sličic na sekundo; 1080p, 60 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), WiFi Direct, Bluetooth 4.0,  NFC, microUSB 3.0, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, temperatura, vlaga, geste
 • baterija: Li-Ion 3200 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.3 Jelly Bean
 • dimenzije: 151,2 x 79,2 x 8,3 mm
 • masa: 168 g​​​​​

Samsung Galaxy Note 3 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema: ogromen mobitel s pametnim pisalom


​​​Galaxy Note 3 se s svojim 5,7 palcem (14,48 cm) velikim, jasnim in barvitim visoko ločljivim zaslonom na dotik že kar poštena bliža razredu tablic. Resna enoročna uporaba ali nošenje mobitela v žepu zato tukaj odpadeta. Sicer pa je Note 3 idealen za uporabo s priloženim pisalom S Pen, pri čemer tako ali tako mobitel kot podlago držimo v eni roki, z drugo roko pa upravljamo s pisalom. S Pen je v novi različici res udobnejši za uporabo in bolj odziven pri pisanju.​Tudi sicer je bil Note 3 deležen stilske preobrazbe, zaradi česar ga je še udobneje držati v roki pri pisanju s pisalom. Gladko in drsečo plastiko je na zadnji strani zamenjal teksturiran pokrovček z videzom umetnega usnja. Kljub videzu je snemljiv pokrovček še vedno iz presenetljivo tanke plastike, pod sabo pa seveda skriva baterijo in reži za kartici Micro-SIM in MicroSD. Nov je tudi kovinski rob okoli mobitela, v katerega so zarezane tanke črte, ki jih najdemo tudi na koncu pisala S Pen. Zaradi vseh teh detajlov Galaxy Note 3 deluje veliko bolj kakovostno izdelan kot predhodnik.

Samsung Galaxy Note 3 v 3D-pogledu


Postavitev gumbov na mobitelu Note 3 je podobna, kot na drugih Samsungovih mobitelih. Gumb za zaklepanje najdemo na desni stranici, gumb za glasnost na levi. Pod velikim zaslonom leži še en fizičen gumb, ki sicer ni tako izbočen, kot smo pri Samsungu vajeni. Družbo mu delata dva kapacitivna gumba (levi za meni, desni za nazaj), ki se osvetlita ob uporabi. Na spodnjem robu najdemo nov microUSB 3.0 vhod za hitrejše polnjenje in prenos podatkov, zvočnik, na desni strani pa lahko izvlečemo pisalo S Pen. Zgoraj seveda ne manjka še priključek za slušalke.


Kljub večjemu zaslonu in boljšim komponentam je Note 3 obdržal vzdržljivost baterije iz prejšnje generacije. Tudi tokrat sem med testiranjem prišla skoraj do dneva in pol.

Kamera

Žal mi med testiranjem vreme ni naklonilo dobrih svetlobnih pogojev, zato nisem uspela testirati vsega, kar ponuja nova 13 MP kamera. Glede na videno, je kakovost slik primerljiva s tistimi, posnetimi z mobitelom Galaxy S4​.

Samsung Galaxy Note 3 ponuja različne načine slikanja, vključno z zaznavanjem in polepšanjem obraza, kombiniranjem zvoka in slike, panoramo in drugimi, ki smo jih spoznali že na mobitelu Galaxy S4. Zajem slik je večinoma hiter, le pri stabilizaciji mobitel potrebuje kakšno sekundo ali dve za obdelavo.

Programska oprema: zelo dobra podpora za vnos s pisalom​

Samsung Galaxy Note 3 poganja najnovejša različica operacijskega sistema Android 4.3 Jelly Bean. Večinoma deluje tekoče, le občasno se mi je kakšna nova Samsungova aplikacija “sesula”, zato imam občutek, da še niso polovili čisto vseh hroščev. Verjetno se bo s prvo nadgradnjo to popravilo.


Sicer pa Note 3 nima težav s poganjem tudi najbolj zahtevnih aplikacij. Android je, kot ponavadi, obdan v Samsungov uporabniški vmesnik TouchWiz s pestro zbirko Samsungovih aplikacij. Od dobro znanih, kot je recimo S Planer, do novejših, kot je S Health. Slednja nas spodbuja k bolj aktivnemu in zdravemu življenju, ponuja pa tudi meritve temperature in vlage v okolici, podobno kot mobitel Galaxy S4. V notranjih prostorih sicer meritve niso bile ravno natančne, se je pa pri sprehodu dobro izkazal merilec korakov.


Galaxy Note 3 poleg tega ponuja še vse ostale aplikacije, ki jih najdemo na mobitelu Galaxy S4. Dropbox s 50 GB brezplačnega prostora za dve leti shranjevanja vsebin v oblaku, Group Play za predvajanje vsebin z drugimi Samsungovimi napravami, ChatON za klepet, Album za zgodbo, Evernote, TripAdvisor, Flipboard, razne Googlove aplikacije (Gmail, brskalnik Chrome, YouTube in druge). Pa vendar Note 3 izstopa z aplikacijami, ki so pisane na kožo pisalu S Pen.

Za ustvarjanje beležk vseh vrst poskrbi S Note, ki ponuja raznovrstna pisala za risanje in pisanja ter možnost vstavljanja različnih vsebin v beležke. Enostavno lahko npr. vstavljamo in urejamo grafe, slike, zemljevide, YouTube posnetke, sličice ter vsebine iz aplikacije Album izrezkov. V slednjo lahko s pisalom S Pen enostavno zajemamo slike in druge vsebine, ki jih najdemo med brskanjem po spletu ali drugje. Za bolj umetniško navdahnjene je na voljo še aplikacija SketchBook z res bogato paleto risarskih orodij, ki močno presega moje risarske spretnosti.​


Bolj splošno uporabna je aplikacija Beležka dejanj, s katero si lahko s pisalom S Pen na hitro zapišemo telefonsko številko, email, spletni naslov ali seznam opravil. Aplikacija poskrbi za pretvorbo ročno napisanega besedila in takoj ponudi različna možna dejanja. Priznam, da me je Note 3 kar pozitivno presenetil pri prepoznavanju mojih krac.


Samsung Galaxy Note 3 se je med testiranjem izkazal kot odlična digitalna beležka. Ko pisalo S Pen izvlečemo iz spodnje strani, se mobitel odklene in takoj se na zaslonu pojavi novi krožni meni z bližnjicami do Beležke dejanj, možnosti dodajanja izrezkov, dodajanja opomb na posnetek trenutnega zaslona, aplikacije S Finder ter možnosti dodajanja mini aplikacij (npr. kalkulator, ura, telefon) čez zaslon. S Finder je še ena nova aplikacija, ki ponuja zmogljivo iskanje po napravi. Iskanje lahko filtriramo glede na čas, vrsto vsebine in oznake. V iskanje so vključene tudi na roko napisane beležke, ki jih Note 3 prepozna kot besedilo.​


Posebnost S Pen in novega Note 3 je tudi ta, da lahko z lebdenjem nad zaslonom dostopamo do predogleda slik in drugih vsebin ter nad ikonami v Samsungovih aplikacijah vidimo ime funkcije. Uporabno! S Pen lahko brez težav uporabljamo tudi na gumbih pod zaslonom, z gumbom na pisalu pa lahko kadarkoli prikličemo že omenjeni krožni meni z bližnjicami do pomembnih aplikacij.


Všeč mi je bilo tudi to, da lahko v nastavitvah vklopimo možnost, da nas Note 3 s piskanjem opozori, če z zaklenjenim zaslonom začnemo hoditi brez vstavljenega pisala S Pen. To seveda ponavadi pomeni, da smo pisalo pozabili pospraviti. Note 3 ponuja tudi ostale novejše Samsungove inovacije, od sledenja pogleda, možnosti enoročne uporabe in še množico ostalih manj ali bolj uporabnih nastavitev. Na Note 3 ne manjka tudi možnost uporabe dveh aplikacij hkrati, kar enostavno prikličemo z držanjem tipke za nazaj.


Dodatna novost, ki bo navdušila IT-jevce v podjetjih, je aplikacija Samsung Knox. Po zagonu aplikacije si ustvarimo ločeno namizje s poostreno varnostjo in ločenimi aplikacijami ter podatki. V načinu Knox, ki je seveda zavarovan s posebnim geslom, je onemogočeno celo ustvarjanje posnetkov zaslona.

Še ena novost, ki ni tako očitna in je, čisto iskreno povedano, nisem niti tako pogosto uporabljala, je aplikacija Moja revija. Prikličemo jo iz domačega zaslon s potegom od spodaj, ponuja pa pregled nad novicami, objavami iz različnih družabnih omrežij in pregledom nad vsebinami in dogodki iz naprave. Aplikacijo je Samsung razvil skupaj s Flipboardom, zato je tudi videz precej Flipboard-ovski.​


Očitno je torej, da je Samsung že v izhodišču Note 3 dobro založil z raznimi aplikacijami. Dodatne lahko seveda prenesemo iz aplikacije trgovine Google Play. Ob vsem tem lahko Note uporabljamo tudi za telefoniranje, SMS-anje, za hiter dostop do spleta pa poskrbi hitra 4G/LTE povezava.​

Povzetek: zmogljiva digitalna beležka

Samsung Galaxy Note 3 ponuja kar nekaj izboljšav v primerjavi s predhodnikom. Zaradi teksturiranega zadnjega dela ga je lažje držati v eni roki, med tem, ko z drugo roko pišemo po zaslonu s pisalom S Pen. Slednje je v novi različici udobnejše, bolj odzivno in enostavnejše za uporabo. Na velikem, barvitem zaslonu je dovolj prostora tako za skice kot za zapiske, zato se Note 3 odlično obnese kot digitalna beležka. Samsung je ob tem poskrbel za kar nekaj novih aplikacij, ki odlično podpirajo S Pen in dodajo celo nove varnostne funkcije. Ob vsem tem baterija brez večjih težav zdrži več kot dan raznovrstne uporabe. In to je le nekaj razlogov, zakaj je za tiste, ki vas velikost ne moti in ki iščete napravo za ročen vnos besedil in skic, Samsung Galaxy Note 3 več kot odlična izbira.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
8. oktober 2013
1885
9. junij 2014
Samsung Galaxy Note 3 – test na dlani
Android