Samsung Galaxy Note8 - test na dlani

Andrej Pirnat 14. september 2017
/PublishingImages/galaxy_note8_hero.jpg

Veliki Note je nazaj! Boljši in lepši kot kdajkoli prej. V številnih lastnostih spominja na svoja manjša brata, Galaxy S8 in Galaxy S8+, hkrati pa se v nekaterih delih od njiju tudi precej razlikuje oziroma ju nadgrajuje. Pa so te nove funkcionalnosti dovolj, da upraviči svojo ceno?

 

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: 8-jedrni Exynos 8895 (4 × 2,3 GHz in 4 x 1,7 GHz)
 • Grafični procesor: Mali-G71 MP20
 • Delovni pomnilnik: 6 GB
 • Notranji pomnilnik: 64 GB
 • Razširitev pomnilnika: microSD do 256 GB
 • Zaslon: 16 cm (6,3 palca), ločljivost 2960 x 1440 slikovnih pik, 522 ppi, 16 milijonov barv, matrika Super AMOLED
 • Glavna kamera: dvojna 12 MP (en senzor velikosti 1/2,5” z goriščno razdaljo 26 mm in zaslonko f/1.7, drugi senzor velikosti 1/3,6” z goriščno razdaljo 52 mm in zaslonko f/2.4), optična stabilizacija slike, 2x optična povečava, LED-bliskavica, samodejno ostrenje, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obrazov in nasmehov, simultano zajemanje 4K-videa in 9MP-fotografij, samodejni HDR, panorama
 • Sprednja kamera: 8 MP, senzor velikosti 1/3,6”, zaslonka f/1.7, samodejno ostrenje, samodejni HDR
 • Video: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 60 sličicami na sekundo, 720p z 240 sličicami na sekundo, HDR, spredaj 1440p s 30 sličicami na sekundo
 • Povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave – hotspot), bluetooth v5.0, GPS, NFC, USB-C
 • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, bralnik očesne šarenice, merilnik pospeška, žiroskop, barometer, kompas, merilnik srčnega utripa, merilnik saturacije kisika (SpO2)
 • Baterija: Li-ion 3300 mAh, hitro polnjenje, brezžično polnjenje
 • Operacijski sistem: Android 7.1.1 Nougat (z uporabniškim vmesnikom Samsung Experience)
 • Dimenzije: 162,5 mm (v) × 74,8 mm (š) × 8,6 mm (d)
 • Teža: 195 g
 • SIM-kartica: nanoSIM

 

*OPOMBA: Če vas zanima izključno test mobitela, lahko mirne duše preskočite nekaj naslednjih odstavkov, ki govorijo o lanskoletnem dogajanju z Notom, in se ustavite pri prvem mednaslovu …

Samsungov Galaxy Note se je letos v svoji novi različici dvignil kot feniks iz pepela. Skoraj bi lahko rekli dobesedno. Vsi poznamo zgodbo o defektnih baterijah pri lanskoletnem modelu, saj je polnila naslovnice domala vseh domačih in tujih medijev. Ampak moj namen tukaj ni vtirati še več soli na rano Samsunga. O tem je bilo povedanega že dovolj. Morda celo preveč. Zato tudi šale na ta račun niso več pretirano smešne. Vseeno pa težko začnem zgodbo o novem Notu, ne da bi se vsaj malo dotaknil zgodovine. Konec koncev je bil prav zaradi lanskoletnega dogajanja novi Note8 eden najbolj pričakovanih mobitelov letošnjega leta. Ljudi je pač zanimalo, ali bo južnokorejskemu tehnološkemu gigantu uspelo oprati ime ugledne znamke. Dejstvo je, da mu je to uspelo že pred izidom novega Nota. Najprej z izjemnima mobiteloma Galaxy S8 in Galaxy S8+, nedavno pa še s ponovno izdajo (na izbranih trgih) popravljenega in posodobljenega Galaxyja Note7, ki se ga danes drži že status nekakšne kultne ikone.

Sam zato celo menim, da težave z baterijo za Samsung niso imele tako negativnih posledic, kot se je takrat napovedovalo. Celo nasprotno. Mislim, da so naredile Samsungu in še bolj samemu Notu dobro reklamo. Preden me označite za norega, mi prosim pustite, da obrazložim. Vem, da eksplozije baterij in odpoklic na tisoče mobitelov samo po sebi ne prinaša ravno dobrega imena in zaupanja v znamko. Vseeno pa je prav to poneslo ime Note v vsako gospodinjstvo. Vsaka Micka in Janez sta vedela za mobitel, ki se samodejno vname. Verjetno še ni bilo mobitela (razen morda iPhona), o katerem se je pisalo toliko kot o Notu7, in to tudi v najbolj poljudnih medijih, ki nimajo nikakršne povezave s tehnološkimi tematikami.

 

Kar pa je po mojem skromnem mnenju zgodbo zasukalo v pozitivno smer, je Samsungov odziv. Pri Samsungu so se namreč na težave odzvali takoj in se tisočkrat ponižno opravičili, ob tem pa zelo dostojno sprejemali raznorazne zmerljivke in šale na svoj račun. Priznali so napako, ki se lahko zgodi komurkoli (saj poznate rek, naj vrže prvi kamen tisti, ki ni še nikoli grešil, kajne?), in se jo odločili popraviti. Zakopali so se v laboratorije in trdno garali, da so nam letos lahko predstavili nov nabor skoraj popolnih pametnih mobitelov.

In če odmislimo zloglasno baterijo, je bil takšen že Note7. Pred težavami so ga namreč številni mediji označili za najboljši mobitel lanskega leta, in to povsem upravičeno. Imel je namreč vse, kar je v tistem trenutku mobitel lahko vseboval. O njegovi superiornosti pa nenazadnje priča tudi njegova že omenjena poizdaja, ki je na trgih, kjer se je pojavila, požela ogromno zanimanja in povpraševanja. Note7 namreč tudi danes po specifikacijah in zmožnostih še vedno velja za enega najbolj zmogljivih mobitelov. Samsung se je torej pokesal in popravil nastalo škodo. Zato mi gre že pošteno na živce, ko še vedno sem ter tja slišim koga, ki se ponorčuje iz Samsunga. Vse skupaj je ceneno, na prvo žogo in prav nič duhovito. Tako. Oprostite mojemu besedilnemu izpadu, z njim nisem želel nikogar užaliti, le povedati, kar mi že nekaj časa leži na duši.

 

Zdaj pa se končno lotimo testa! Kje smo ostali? Aha, novi Note. Novi Note8 nadaljuje zgodbo, ki bi morala biti že zgodba njegovega predhodnika. Je namreč mobitel, ki ima vse, kar mobitel lahko ima. Težave z baterijo so preteklost, saj je bil mobitel podvržen več tisočim testiranjem, vse skupaj pa so zapakirali v najbolj ličen paket doslej.

Dizajn in zaslon

Galaxy Note8 je velik mobitel. Na pogled zelo spominja na Samsungovo preostalo letošnjo premijsko konjenico, torej Galaxy S8 in S8+, s katerima si sicer poleg dizajnerskih smernic deli tudi številne druge lastnosti, od zaslona do strojnih komponent. Zlasti če ga primerjate z Galaxyjem S8+, boste težko na prvi pogled ugotovili razlike in ju boste kaj hitro zamešali. Mobitela sta namreč skoraj enake velikosti. Ampak če ju postavite drugega zraven drugega, hitro opazite nekaj razlik. Za začetek je Note8 na robovih nekoliko bolj oglat in pravokoten, zaradi česar daje vtis, da je še večji, kot je v resnici. Bolj oglata oblika pa daje tudi boljši oprijem v roki, kar je pri tako velikem mobitelu še kako pomembno. Note8 pa je tudi čisto majčkeno večji od Galaxyja S8+.

 

Pravzaprav ima pri 16 centimetrih (6,3 palcih) Note8 največji zaslon v zgodovini Samsungovih mobitelov. Ker pa so uporabili zdaj že njihov značilen “neskončen” zaslon, ki prekriva skoraj celotno sprednjo ploskev mobitela (natančneje 83,2 odstotka), to ne vpliva pretirano na velikost samega ohišja, tako da je rokovanje z njim, če le nimate pretirano majhnih dlani, še vedno kolikor toliko enostavno. Vseeno pa vas bo morala večina pri upravljanju na trenutke uporabiti tudi drugo roko. Ampak to vsak, ki kupuje Nota, ve že vnaprej. Note pač nikoli ni bil kompaktna naprava, narejena za pustolovce, ki se v prostem času zibljejo z ovijalko z enega drevesa do drugega in z gamsi plezajo po strmih gorovjih.

Ampak da se vrnem k zaslonu. Še bolj kot z velikostjo ta navduši s čudovito sliko. Deluje na osnovi matrike Super AMOLED, ki poskrbi za prikaz živih barv, boljšo svetilnost, dober kontrast in jasno izražene detajle v najtemnejših in najsvetlejših delih slike. Z najvišjo mogočo ločljivostjo 2.960 x 1.440 slikovnih pik (lahko jo nekoliko nastavljate) in gostoto 529 slikovnih pik na palec pa je več kot idealen za ogled filmov, igranje iger in tudi prikaz svetov v navidezni resničnosti. Poleg tega pa je tudi HDR kompatibilen, kar pomeni, da bodo videovsebine, ki ta standard podpirajo, na zaslonu videti še bolj realistično in izrazito. Note8 tako ni le eden najlepših mobitelov ta trenutek (samo poglejte slike mobitela!), ampak tudi eden najboljših, če ne kar najboljši mobilni večpredstavnostni pripomoček.

 

Biometrija in varnost

Ohišje Nota8 je sicer stekleno in pravi magnet za prstne odtise, osrednji gumb Domov pa se je tako kot pri Galaxyju S8 in S8+ preselil pod površje zaslona in postal kapacitiven, torej navidezen. To pomeni tudi, da na sprednji strani ni več čitalnika prstnih odtisov, ki se je preselil na hrbtno stran k fotoaparatu. Če sem tarnal nad tem, da je bil ta težko dosegljiv že pri manjšem Galaxyju S8, si lahko predstavljate, kako je z njim pri Notu. Nova pozicija res ni najbolj posrečena, tudi zato ker se nahaja tik ob fotoaparatu, tako da dostikrat pomotoma prst prislonite na objektiv namesto na čitalnik.

K sreči pa ima Note8 tudi druga orodja, ki skrbijo za zasebnost in varnost osebnih podatkov. Poleg klasičnega odklepanja s kodo PIN in vnosom poljubnega vzorca na zaslonu je mobitel mogoče odkleniti tudi s pogledom. Na sprednji strani ima namreč vgrajene biometrične senzorje, ki znajo prebrati vašo očesno šarenico in prepoznati vaš obraz. Osebno se mi je najbolj dopadla prva možnost, torej odklepanje prek bralnika šarenice. Predvsem zato, ker se je izkazal za zelo priročnega in odzivnega.

 

Strojna zmogljivost in baterija

Pa se preselimo pod površje. Ko sem pognal sintetične teste zmogljivosti oziroma benchmarke (AnTuTu, Geekbench), me je malce presenetilo, da se je Note8 odrezal za odtenek (res odtenek) slabše kot manjša brata. Zlasti ker ima enak procesor (osemjedrni Exynos 8895) in enak grafični čip (Mali-G71 MP20) ter celo več delovnega pomnilnika (šest gigabajtov). Morda sem ga pa tisti dan, ko sem te teste poganjal, že preveč izčrpal in obremenil. Kdo bi vedel. No, kakorkoli, sintetični testi seveda ne odražajo vedno najbolj realne slike. Pri praktični uporabi kakšnih zamikov, počasnega delovanja, zatikanja ali česarkoli podobnega nisem opazil. Mobitel je pri vseh opravilih letel, kot da bi ga preganjala tolpa huliganov, in izkušnja je bila resnično brezšivna ter gladka. Preklapljanje med aplikacijami je potekalo hitro, grafično zahtevne dirkalne igre so divjale, kot bi bile na poživilih, snemanje in ogled videoposnetkov mobitela nista utrudila in pregrela in tako dalje.

Ko sem že ravno omenil pregrevanje. Naj še enkrat poudarim. Note8 se tudi pri dolgotrajnem izvajanju zahtevnejših opravil ni pregreval. Vsaj pri mojem preizkusu. In če kaj verjamem, verjamem, da je Samsung posvetil največ pozornosti prav temu vidiku, torej pregrevanju in bateriji. Baterija je šla skozi več tisoč testiranj in dokler ni vsakega opravila z odliko, je pri Samsungu niso spustili naprej. Po izidu mobitela pa so jo testirale tudi že razne institucije za varstvo potrošnikov, ki so sklepčne, da je popolnoma varna.

 

In ne samo, da je varna, je tudi varčna in ima zelo dobro avtonomijo. Ta se ne upeha kar tako, tudi ko na mobitelu dalj časa poganjamo igre ali kakšen video na YouTubu. Pri vsakodnevni povprečni uporabi pa se drži še bolje. Meni osebno je zdržala tudi več kot en dan, pa sem mobitel v času testiranja ves čas nekaj valjal po rokah in ga obremenjeval s testiranjem njegovih različnih funkcionalnosti. Pri neki normalni uporabi, sestavljeni iz brskanja po spletu, pregledovanja e-pošte, dopisovanja, klicanja in ogleda kakšnega videoposnetka, pa zelo verjetno zdrži še dlje.

Kamera in fotoaparat

Češnjo na vrhu strojne opreme pa predstavlja fotoaparat. Samsung je bil do zdaj eden redkih proizvajalcev, ki se je tudi pri novih mobitelih držal svojega recepta in enega samega fotoaparata na hrbtni strani, čeprav večina konkurentov, tudi Apple, že nekaj časa v svoje primerke vgrajuje dvojne fotoaparate. To se je zdaj spremenilo. Pri Samsungu so spoznali potencial in prednosti, ki jih prinese takšna zasnova, ter zato novega Nota opremili z dvojnim fotoaparatom. En objektiv je širokokoten z zaslonko f/1.7, drugi telefoto z zaslonko f/2.4, oba pa se lahko pohvalita s tipali z ločljivostjo 12 MP in optično stabilizacijo slike, ki pride še posebej prav pri povečavi. Zlasti zadnji podatek je zanimiv, saj tega do zdaj še ni uspelo doseči nobenemu drugemu proizvajalcu.

 

Dva objektiva omogočata dvakratno optično povečavo in 10-kratno digitalno, pomenita pa tudi bolje izraženo globino na fotografijah in bolje izražen učinek boké, torej zamegljeno ozadje in izostren objekt v ospredju, kar se največkrat uporablja pri fotografiranju portretov. Tu velja poudariti, da lahko učinek zameglitve nastavite že pred zajemom fotografije (nova funkcija Live Focus) in potem tudi naknadno, ko je že v vaši shrambi. Fotoaparat pa ima tudi možnost zajema dveh fotografij hkrati, kjer vsak objektiv zajame različen posnetek - enega bližnjega in enega širokokotnega, ki prikazuje več ozadja.

 

V praksi se tako kamera odlično obnese tako pri zajemanju fotografij kot tudi videoposnetkov. Fotografije so polne detajlov, barvno nasičene in ostre, videoposnetki pa zelo realistični.

Risanje, opomniki in digitalni asistent Bixby

Pa smo prišli do programske opreme, ki pri Notu predstavlja enega njegovih glavnih adutov. Na Notu8 je nameščen operacijski sistem Android različice 7.1.1 Nougat, torej nima še pravkar izdanega Orea, čezenj pa teče Samsungov lasten vmesnik Experience (nekdanji TouchWiz), ki je do uporabniške izkušnje zelo prijazen in nevsiljiv, saj ne vsebuje pretirano veliko odvečne programske navlake oziroma se aplikacije, ki jih je Samsung “priložil” zraven, v marsikaterem primeru izkažejo za uporabne.

 

Programska oprema je zasnovana z mislijo na večopravilnost in uporabo z digitalnim peresom S Pen. Ta se skriva v spodnjem delu mobitela, ven pa ga dobite z rahlim pritiskom nanj. Ko ga izvlečete iz njegovega ležišča, se na stranskem delu zaslona pojavi virtualno kolo z različnimi možnostmi, mišljenimi za uporabo z njim. Prek teh bližnjic, ki jih lahko kadarkoli minimizirate, lahko odprete aplikacijo za skiciranje oziroma (ročno) pisanje nakupovalnih lističev, v realnem času lahko prevedete del besedila, ki ga berete na spletni strani ali v dokumentu, ustvarite animirano sliko GIF, tako da enostavno na zaslonu “izrežete” polje, ki ga želite zajeti (na primer v videoposnetku), ali okrasite sliko, ki jo pošiljate prijatelju z “živim” napisom, ki se mu ob prejemu animirano predvaja, tako kot ste ga zapisali. S Pen ima zares veliko zabavnih in uporabnih funkcionalnosti.

Osebno mi je bilo najbolj všeč ilustriranje oziroma skiciranje (mojo umetnijo si lahko tudi pogledate na sliki), kjer do izraza pride tudi bolj ošiljena konica peresa. Na ta način je bolj natančna, po novem pa pozna tudi veliko več stopenj pritiska (naj bi jih 4096), tako da ima pisanje in še bolj ilustriranje skoraj enak občutek kot na pravem papirju. Koliko je ta funkcionalnost uporabna za vas, pa presodite sami. Verjetno ni prav veliko digitalnih ilustratorjev, ki bi to počeli zgolj na mobitelu, ampak za to uporabljajo druge namenske in večje naprave, tisti, ki vas risanje po zaslonu ne zanima pretirano, pa boste verjetno digitalno pero večino časa pustili pri miru v njegovem ležišču.

 

So pa tukaj še druge uporabne funkcije, kot že omenjeno prevajanje v različne jezike, poleg tega pa tudi pisanje opomnikov kar na zaklenjenem zaslonu. Da, če pri zaklenjenem zaslonu izvlečete S Pen, si lahko opomnik zapišete kar nanj (do 100 različnih opomnikov). Osebno mi je ta funkcija prišla prav predvsem kot virtualni nakupovalni listič.

Uporabnost programske opreme pa ne temelji le na digitalnem peresu. Za eno od meni najbolj všečnih možnosti se je izkazala možnost odpiranja dveh aplikacij hkrati na razdeljenem zaslonu. Danes že praktično vsi mobiteli podpirajo uporabo dveh aplikacij istočasno, vendar njihovo odpiranje do zdaj še ni bilo narejeno najbolj optimalno in intuitivno. Note8 pa to spreminja. V posebnem predalu Apps Edge (lastniki Samsungovih mobitelov z ukrivljenimi zasloni ga poznate že nekaj časa), ki se na zahtevo prikaže na desnem robu zaslona, lahko zdaj ustvari bližnjico, ki z enim klikom odpira dve aplikaciji hkrati. Zadeva deluje odlično in je pisana na kožo tako velikemu zaslonu, kot ga ima Note8.

 

Na tem mestu pa velja omeniti še Samsungovega pametnega digitalnega asistenta po imenu Bixby, o katerem sem več napisal že v recenziji Galaxyja S8 in Galaxyja S8+. Ta je nekaj podobnega kot bolj uveljavljen Googlov Assistant, torej pomočnik, ki vam posreduje novice, vas obvešča o vremenu in vam v sodelovanju s kamero podaja informacije o vaši trenutni okolici (na primer, katere restavracije so v bližini in podobno).

No, Bixby, ki ima tudi na Notu8 namensko tipko za priklic, pa je zdaj dobil še zmožnost glasovnega sporazumevanja. Zdaj ga lahko nagovorite (v angleščini) in ga podobno kot znamenito Applovo Siri povprašate, kar vas zanima, oziroma mu ukažete, kaj naj stori (na primer odpre določeno aplikacijo). Sistem deluje kar spodobno, le pri nekaterih stavkih se nisva najbolje razumela (morda tudi zaradi moje ne najbolj popolne angleške izgovorjave). Vseeno pa ne vidim, da bi uporabnike prepričal bolj kot že omenjeni Googlov služabnik, ki je na Notu prav tako dosegljiv.

Mobitel v vlogi namiznega računalnika

Novi Note pa ni samo odlična platforma za ilustriranje in pisanje opomnikov, ampak smo ga na testu preizkusili tudi z namizno večpredstavnostno postajo, imenovano Samsung DeX. Gre za majhno napravo, ki vaš mobitel spremeni v namizni računalnik. Zadeva deluje zelo enostavno. DeX najprej priklopite na elektriko, potem nanj prek vhoda USB priklopite miško ter po trebi še tipkovnico, postajo s kablom HDMI povežete na računalniški monitor ali televizor in na koncu vanj samo še vstavite svoj mobitel. Po hitri namestitvi se vam slika z malega zaslona prežarči na velikega, kjer dobi podobo klasičnega računalniškega operacijskega sistema tipa Windows ali Linux. Zdaj lahko po svojem mobitelu brskate z miško, pišete sporočila s tipkovnico in igrate igre z igralnim ploščkom.

 

Če ne bi vedel bolje in če bi me kdo zgolj posadil pred zaslon in mi v roke porinil periferno opremo, bi verjel, da sedim za računalnikom. To pomeni, da gre za zmogljivo reč, ki je sicer še v povojih, a nakazuje, da bomo morda nekoč v bližnji prihodnosti res preživeli le z mobiteli, ki bodo naše računalnike sposobni nadomestiti na vseh področjih, tako pri delu kot tudi zabavi. Edino zamero, ki jo imam do DeX-a, je, da ga ni mogoče povezati s prenosnikom (vsaj meni ga ni zaznal) ter da ne prepozna vseh USB-naprav, ki bi jih morda želeli povezati nanj (na primer kakšne kamere). DeX je sicer kompatibilen še z Galaxyjem S8 in S8+. Zakaj ga potem omenjam v recenziji Nota? Ker bi utegnil zanimati predvsem poslovni profil kupcev Nota in ker ga dobite zraven v paketu, če mobitel naročite danes, ko je zadnji dan za prednaročila.

Sklepna beseda

Samsung Galaxy Note8 je trenutno najboljši mobitel, ki ga lahko kupite. Ima velik zaslon z visoko ločljivostjo in tehnologijami, ki naredijo sliko kristalno čisto in barvito kot cirkuška predstava, strojne karakteristike same po sebi pričajo o njegovi neprimerljivi zmogljivosti (le vrzite pogled na specifikacije), je vodoodporen, ima fotoaparat, ki se odlično odreže tako podnevi kot tudi ponoči, z digitalnim peresom S Pen pa se mobitel izkaže tudi kot dobra ilustratorska platforma in odličen delovni asistent. Skoraj popoln mobitel, torej, ki nosi tudi temu primerno ceno. Ampak kdor jo bo plačal, se mu bo nasmešek razlezel vse do ušes, vsakič ko bo svojo napravo prijel v roke in jo pogledal.

Oglejte si še ostale fotografije, ki so nastale med testom s telefonom Note8, na TViN Shrambi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
14. september 2017
3653
18. maj 2018
Samsung Galaxy Note8 - test na dlani
Android