Samsung Galaxy Note9 - test na dlani

Andrej Pirnat 24. avgust 2018
/PublishingImages/galaxy-note9-hero.jpg

Površinsko gledano Note9 ni kaj dosti drugačen od lanskoletne osmice. Toda če mu namenite nekaj minut in ga malo natančneje preučite, ugotovite, da napredek le ni tako zelo majhen …

 

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: 8-jedrni Exynos 9810 (4 x 2,7 GHz Mongoose M3 in 4 x 1,8 GHz Cortex-A55)
 • Grafični procesor: Mali-G72 MP18
 • Delovni pomnilnik: 6 GB (na nekaterih trgih na voljo tudi različica z 8 GB)B
 • Notranji pomnilnik: 128 GB (na nekaterih trgih na voljo tudi različica s 512 GB)
 • Razširitev pomnilnika: microSD do 512 GB
 • Zaslon: Super AMOLED, 16,2 cm (6,4 palca), 2.960 x 1.440 slikovnih pik (WQHD+), 516 ppi, 16 milijonov barv, razmerje stranic 18,5:9, prekriva 83,4 % površine prednje ploskve
 • Glavna kamera: dvojna, 12 MP (velikost senzorja 1/2,55”, goriščna razdalja 26 mm, velikost slikovne pike 1,4 µm, dvojna zaslonka, ki preklaplja med f/1.5 in f/2.4) + 12 MP (velikost senzorja 1/3.4”, goriščna razdalja 52 mm, velikost slikovne pike 1 µm, zaslonka f/2.4), optična stabilizacija slike, 2-krat optični zoom, samodejno ostrenje, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obrazov in nasmehov, simultano zajemanje 4K-videa in 9MP-fotografij, samodejni HDR, LED-bliskavica, panorama
 • Sprednja kamera: 8 MP, zaslonka f/1.7, goriščna razdalja 25 mm, velikost senzorja 1/3.6", velikost slikovne pike 1.22 µm, samodejno ostrenje, samodejni HDR
 • Video: UHD 2160p (4K) s 60 sličicami na sekundo, HD 1.080p z 240 sličicami na sekundo, 720p z 960 sličicami na sekundo (super počasni posnetek), HDR; spredaj 1.440p s 30 sličicami na sekundo
 • Povezljivost: WiFi, bluetooth v5.0, GPS, NFC, USB-C, vgrajeni DeX
 • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, bralnik očesne šarenice, merilnik pospeška, žiroskop, barometer, kompas, merilnik srčnega utripa, merilnik saturacije kisika (SpO2)
 • Baterija: Li-Ion 4000 mAh, hitro polnjenje, brezžično polnjenje
 • Operacijski sistem: Android 8.1 Oreo
 • Dimenzije: 161,9 mm (v) × 76,4 mm (š) × 8,8 mm (d)
 • Teža: 201 g
 • SIM-kartica: nanoSIM (plus možnost dodatne nanoSIM-kartice)

 

Spet je tisti čas v letu. Čas, ko Samsung na plaži odvrže majico in pokaže vse mišice, ki jih je v enem letu pridelal. Čas za novi Note. Prvega smo videli leta 2011, letošnji pa nosi že številko 9. Skozi leta je Samsung Notu dodajal različne funkcionalnosti in napredne komponente, tako da se ga danes drži sloves enega od najboljših in najbolj zmogljivih mobitelov, kar jih obstaja. Če ne kar za najbolj zmogljivega. Pri lanskoletnem Notu8 so se še posebej potrudili, saj so z njim gasili požar, ki ga je zanetil Note7. Naslednika so zato zbrusili do poslednje pikice. Navdušil je z dizajnom, še bolj pa z zmogljivostjo in vsestranskostjo. Na testu na dlani nisem imel čezenj povedati ene žale besede. No, malce mi je šla v nos njegova cena, ki je dosegala že krepko zmogljive računalnike. Ampak tako danes pač je. Cenovni trend gre navzgor tudi pri nekaterih drugih mobitelih.

Uspešno zgodbo je Samsung nadaljeval tudi letos z modeloma Galaxy S9 in S9+, sezono pa zdaj zaključuje Note9. Če gre verjeti nekaterim govoricam, ki krožijo po spletu, bi imel lahko ta Note skoraj zbirateljsko vrednost. Šušlja se namreč, da je to morda celo zanji Samsungov mobitel z oznako Note. Po tej, sicer nepreverjeni in nepotrjeni teoriji, naj bi se prihodnje leto Note pridružil premijski seriji S, tako da bi ta morda vsebovala tri različne modele. No, četudi to drži, gre verjetno bolj kot ne le za spremembo “priimka”, na karakteristike in funkcionalnosti pa to skoraj zagotovo ne bo vplivalo. Note ima namreč že kar nekaj časa precej skupnih točk z brati serije S, razlikuje se le v poimenovanju, zaradi česar marsikdo Note že nekaj časa prišteva kar k družini S. Vseeno pa, če želite mobitel z nazivom Note, je to morda zadnja priložnost. Ampak ne me, prosim, križati, če ta informacija ne drži in bo prihodnje leto prišel Note10. Še enkrat poudarjam, gre le za nepotrjene govorice.

 

Dizajn in zaslon

Če je lanskoletni Note8 pomenil ogromen preskok s sedmice, je letošnji skok devetice precej manjši. Na prvi pogled celo tako zelo majhen, da ga s prostim očesom ne boste opazili, če obeh mobitelov ne postavite drug ob drugega. Pa še takrat bolj težko. Kdor je v zadnjem letu v rokah držal katerega od članov Samsungove premijske družine S ali morda lanskoletnega Nota, ga dizajn devetice ne bo sezul iz čevljev. Obdržala je enak eleganten videz z vsemi usločenimi robovi, ki ji dajejo pridih futurizma in elitizma. Tudi zaslon se še vedno “preliva” prek stranskih robov in “zliva” z ohišjem na hrbtni strani. Note9 je sicer v primerjavi z Galaxyjem S9 in S9+ videti rahlo bolj oglat, tako kot je to veljalo že tudi za Note8. Je pa od slednjega malce debelejši, širši in nižji. Vendar ima kljub temu večji zaslon. Ampak ne prav dosti. Malce manj kot pol centimetra oziroma 0,1 palca. Ampak pri 16,26 centimetrih oziroma 6,4 palcih dovolj, da velja za največji zaslon, ki ga je kdajkoli imel kakšen Note.

Osebno mi je sicer zelo všeč, da Samsung ni podlegel trendu zarez, ki ga je začel iPhone X, nadaljevali pa potem številni mobiteli drugih proizvajalcev. Čeprav na vrhu nimajo zareze, zasloni Samsungovih premijskih mobitelov še vedno segajo skoraj do robov, ob tem pa ohranjajo simetrijo. Note9 je odličen primer tega, saj robov okoli zaslona pri njem praktično ni zaznati. Sicer je to stvar osebne preference, ampak meni je takšna oblikovna zasnova bliže. Če ne drugega, daje mobitelu bolj samosvoj videz. Tudi zato ker gredo ostali proizvajalci vse bolj množično v nasprotno smer.

 

Zaslon Nota9 je sicer po tehnološki plati enak tistemu pri Galaxyju S9 in S9+. To pomeni, da je najboljši, kar jih trenutno lahko najdete na mobilnih napravah. Zasnovan je na tehnologiji Super AMOLED, ki zagotavlja živahne barve in izjemen kontrast, torej globoko črno in svetlo belo barvo. Še ena pozitivna lastnost tehnologije OLED pa je širok vidni kot, ki zagotavlja, da vidite praktično enako dobro sliko, tudi če dogajanje na zaslonu spremljate nekoliko s strani. Zaslon ima vdelano še podporo tehnologiji HDR10, kar v praksi pomeni, da boste nekatere vsebine, ki to podpirajo, lahko gledali v še boljši kakovosti. Nekaj takšnih že lahko najdete na YouTubu in nekaterih drugih platformah za predvajanje videoposnetkov oziroma filmov.

Zaslon sicer navduši z zelo ostro in podrobno sliko (ločljivost 2.960 x 1.440 slikovnih pik in gostota 516 slikovnih pik na palec), marsikateri zahtevnejši uporabnik pa bo pozdravil tudi številne dodatne nastavitve slike. Poleg ločljivosti lahko na primer prilagajate tudi prikaz barv, posebnost pa je prilagajanje svetilnosti. Če imate nastavljeno samodejno uravnavanje svetilnosti in jo vsake toliko malce ročno popravite, si bo mobitel to zapomnil in temu primerno prilagodil tudi samodejne nastavitve. Večkrat ko ga boste popravili, bolje jo bo v podobnih razmerah znal sam optimizirati za vaše oči.

 

S takšnim zaslonom je mobitel pisan na kožo večpredstavnostnim vsebinam, kot so filmi, videoposnetki in igre. Dejansko je tako velik in dober, da na njem lahko pogledate celovečerca. Saj ga lahko tudi na drugih mobitelih, a tu je izkušnja precej udobnejša in manj naporna za oči. Sam sem zavoljo prikladnosti nemalokrat raje pogledal kakšen video na Notu kot pa na računalniku, ki sem ga imel na mizi, in se mi ni ljubilo vstati s kavča. Izkušnja ni bila nič kaj pretirano slabša. Morda celo bolj udobna. Note9, tako kot tudi že njegov predhodnik, pa blesti tudi na področju večopravilnosti. Seveda v prvi vrsti zaradi velikosti zaslona, ki je dovolj velik za vzporedno poganjanje dveh (ali celo več) aplikacij na razdeljeni sliki. Tako sem na primer velikokrat učinkovito uporabil kombinacijo Googlovega iskalnika in Googlovih zemljevidov.

Seveda pa ta velikost zaslona terja svoje pri rokovanju. Mobitel je velik in ga je težko upravljati samo z eno roko. Zlasti če na njem počnete tisoč in eno stvar hkrati in vaši prsti švigajo sem ter tja po zaslonu, se lahko kaj hitro zgodi, da izgubite oprijem in mobitel zgrmi na tla. To ni mobitel za ljudi z majhnimi dlanmi. No, lahko si ga omislite, ampak boste ves čas morali uporabljati obe roki, kar pa ni vedno mogoče in je zato manj priročno. Galaxy S9 in ne nazadnje tudi S9+ sta nekoliko manjša (in predvsem ožja) mobitela, ponujata pa praktično enako funkcionalnost in zmogljivost. No, sicer pa vsak sam pri sebi najbolje ve, kaj si želi in katere kompromise je pripravljen skleniti.

 

Če še malo pokomentiram dizajn, bi nekaj besed namenil še čitalniku prstnih odtisov. Ta se ne nahaja več poleg kamere, kakor pri Notu8, ampak pod njo. Veliko bolj priročno in lažje dosegljivo. Pri predhodniku je bilo iskanje čitalnika s kazalcem prava loterija. Uporabniki s(m)o tapkali po celi zgornji polovici hrbtne ploskve v želji, da bi ga našli. Velikokrat neuspešno, tako da smo morali obrniti mobitel in točno pogledati, kje se nahaja, in ga pritisniti. Pri Notu9 je to veliko bolj intuitivno. Poleg čitalnika prstnih odtisov pa Samsungov “zvezčič” tako kot letošnja Galaxyja S ponuja še druge metode odklepanja. Opremljen je z bralnikom očesne šarenice in s sistemom za prepoznavo obraza, ki delujeta v navezi in tako zagotavljata še boljšo odzivnost kot pri lanskoletnih modelih, ko sta delovala ločeno.

Strojna zmogljivost

Čeprav se Noti nekako pojmujejo kot mobiteli, ki so primarno namenjeni poslovnežem, letošnja različica naposled dokazuje, da so še kaj več kot le to. Da so, na primer, namenjeni tudi ljubiteljem vseh vrst digitalne zabave, še posebej pa igričarskim navdušencem. Z vsemi superiornimi karakteristikami, ki jih ponuja Note9, bi bilo kar malo škoda, če ne bi izkoristili njegovega potenciala tudi za e-zabavo. Evropsko različico poganja procesor Exynos 9810, ekvivalent Snapdragonu 845, ki velja za najzmogljivejši mobilni procesor ta trenutek, v drobovju pa najdemo še šest gigabajtov RAM-a in 128 gigabajtov vgrajenega pomnilnika.

 

Na nekaterih trgih je na voljo še višje leteča različica z osmimi gigabajti RAM-a in kar 512 gigabajti vgrajenega pomnilnika, vendar, če sem prav informiran, je pri nas ne bo. Škoda. Če upoštevamo, da Note9 podpira tudi spominske microSD-kartice do kapacitete 512 gigabajtov prostora, bi to vsaj v teoriji pomenilo, da bi lahko razpolagali z mobitelom s kar enim terabajtom prostora. Tako pa se bomo morali zadovoljiti “le” s potencialnimi 640 gigabajti. Bolj kot razpoložljiv prostor za shranjevanje podatkov me sicer boli tistih osem gigabajtov RAM-a. Takšen mobitel po mojem mnenju zagotavlja gladko delovanje še vsaj naslednja štiri leta, če ne celo več. Sicer je tudi šest gigabajtov krepko nad trenutnim povprečjem, ampak osem je pač več. V konfiguraciji, ki je na voljo pri nas, ni kaj dosti drugačen od Galaxyja S9+ (z izjemo večjega zaslona in digitalnega peresa S Pen). Res pa je, da ima različica z osmimi gigabajti RAM-a na mednarodnih trgih tudi precej višjo ceno. Dražja je namreč za okrog 200 evrov.

Sicer pa brez skrbi, tudi “šibkejša” (narekovaje sem postavil zato, ker je v resnici uporaba besed šibek in Note v istem stavku čisti oksimoron) različica Nota je hitra kot strela in se igram na njej ne bo kolcalo. Dodatno pa bo mobitel ves čas ohranjal tudi optimalno temperaturo delovanja, saj je opremljen z naprednim vodnim sistemom hlajenja (da, v mobitelu je voda – ampak zelo, zelo majhna količina). Madona, mobiteli res postajajo računalniki … Vodno hlajenje na mobitelu?!? Kaj je naslednji korak? Grafične kartice GeForce in Radeon? Glede na to, kakšne igre že vse poganjajo, se temu ne bi čudil.

 

Sam sem njegovo zmogljivost testiral s trenutno najbolj priljubljeno igro na svetu, ki je pravkar prišla tudi na androidne naprave – na Fortnitu. No, trenutno je v različici beta na voljo le na novejših in zmogljivejših Galaxyjih, ko bo povsem dokončana, pa bo dostopna tudi na drugih mobitelih. Prihod Fortnita na androidne mobitele so sicer najavili ravno na predstavitvi Nota9. Seveda ne pomotoma. Izbrali so ga načrtno, ker je to trenutno najzmogljivejši mobitel z Androidom na trgu. Kot takšen pa se je izkazal tudi na mojem testu. Čeprav Fortnite še ni povsem izpiljen in kot takšen še ne povsem optimiziran, je na Notu9 delal presenetljivo gladko. Za primerjavo sem ga poizkusil še na nekoliko starejšem Galaxyju S7 in moram reči, da je bila razlika precejšnja. Tam skoraj ni bil igralen, saj so bili nalagalni časi dolgi, grafična podoba je bila slabša, igra se je večkrat zataknila, vsake toliko pa se je tudi samodejno zaprla. Verjetno zaradi pomanjkanja RAM-a. Na Notu9 pa teh težav nisem srečal.

Pri dolgih igralnih seansah pa boste veseli tudi velike baterije. Njena kapaciteta znaša kar 4.000 miliamper ur. Kar 700 več kot pri predhodniku. Samsung jo oglašuje kot “celodnevno baterijo” (all-day battery), ampak to po mojem mnenju ni najboljša oznaka. Dnevi uporabnikov so različni. Čigav dan mislijo? Vaš? Moj? Njihov? Predvidevam, da so imeli pri kovanju tega marketinškega termina v mislih zahtevnejše uporabnike. Vsaj če sklepam po tem, da lahko zdrži tudi dva dni, če ste do nje nekoliko bolj prizanesljivi in ne igrate veliko iger. Res pa je, da jo lahko “skurite” tudi prej kot v enem dnevu, če več ur poganjate težaške procese. Z mojimi uporabniškimi navadami je največkrat brez polnilca zdržala dober dan. V primerjavi s Huaweijem P20 Pro, ki ima baterijo z enako kapaciteto (in zelo agresivno programsko optimizacijo porabe), se je odrezala nekoliko slabše, ampak še vedno precej bolje od večine drugih mobitelov. Sicer pa se tudi napolni zelo hitro. Od ničle jo boste napolnili v dobri uri in pol, podpira pa tudi brezžično polnjenje.

 

Mobitel, ki je hkrati tudi računalnik

Ena od večjih posebnosti Nota9 je sposobnost transformiranja v namizni računalnik. Ste že slišali za Samsungov DeX? Gre za večpredstavnostno postajo, prek katere lahko določene Samsungove mobitele povežete s televizorjem ali monitorjem in jih nato uporabljate kot računalnik (klasično namizje, podobno kot v Windowsih). DeX je bil do zdaj na voljo v dveh različicah kot zunanji pripomoček, Note9 pa prinaša še tretjo različico − DeX ima namreč kar vgrajen. To pomeni, da lahko mobitel povežete s televizorjem oziroma monitorjem brez kakršnegakoli dodatnega vmesnika. Potrebujete le ustrezen Samsungov kabel, ki ga na eni strani priključite v mobitelovo vtičnico USB-C, na drugi strani pa v vhod HDMI na monitorju oziroma televizorju.

Na mobitel lahko nato prek bluetootha povežete še brezžično tipkovnico in miško ter ga uporabljate kot katerikoli drug namizni računalnik. Namizje zelo spominja na okolje Windows oziroma Linux in je polno funkcionalno. Še igre lahko igrate v tem pogledu, namesto tipkovnice pa v tem primeru na mobitel lahko povežete kar igralni plošček. Za nameček pa lahko hkrati uporabljate tudi mobitel, tako da imate pred sabo dva zaslona. To pri prejšnjih DeX-ih ni bilo mogoče. Če bo šlo tako naprej, bi se lahko nekega dne v bližnji prihodnosti res poslovile vse dnevnosobne komponente, kot so računalniki in igralne konzole. Neverjetno, kako daleč je že prišel razvoj mobitelov.

 

Programska oprema

Škoda ker Samsung ni šel daleč tudi pri programski opremi. Čeprav je imel možnost, da bi na novega Nota namestil pravkar lansirani Android 9.0 Pie, ki bi se tudi številčno lepo ujel z njim, se je raje konzervativno odločil za različico 8.1 Oreo. Zakaj, ne vem. Sicer sem prepričan, da večini uporabnikov to ne bo šlo v nos, grenak priokus pa vseeno ostaja. Morda pa vseeno že kmalu pride tudi posodobitev na devetico.

Kar se ostale programske opreme tiče, pa morda velja posebej izpostaviti le še napredek digitalnega asistenta Bixbyja, ki pridno raste in se razvija. Z vsakim novim Samsungovim mobitelom pridobi Bixby nekaj novih znanj. Postal je precej boljši pri sprejemanju različnih (angleških) ukazov za različna opravila, kot so prilagoditev svetilnosti, izklapljanje WiFi-ja, odpiranje posameznih aplikacij, objave na družbenih omrežjih in celo nameščanje aplikacije iz trgovine Play. Z njim sicer še vedno ni mogoče komunicirati tako tekoče kot z Googlovim Assistantom (ki je prav tako prisoten na Notu), je pa lepo videti, da solidno napreduje.

 

Kamera in fotoaparat

Note9 ima na papirju enak fotoaparat kot Galaxy S9+. Torej dva senzorja z ločljivostjo 12 MP, kjer je eden od njiju opremljen z dvojno mehansko zaslonko, ki zna samodejno preklapljati razprtost (med f/1.5 in f/2.4) glede na svetlobne razmere. Samo da spomnim: zaslonka je odprtina, ki določa, koliko svetlobe pride do senzorja kamere, s tem pa pomaga definirati svetlost fotografije in detajle na njej. Če je bolj odprta, prepušča več svetlobe in so fotografije bolj osvetljene (dobro za nočno fotografijo), če je bolj zaprta, pa manj (dobro, kadar imate na primer fotoaparat uperjen naravnost proti viru svetlobe).

Drugi senzor ima statično zaslonko (f/2.4), njegov glavni doprinos pa je, da omogoča dvakratno optično povezavo brez izgube kakovosti fotografije in bolje izraženo globino na fotografijah – izostren objekt v ospredju in zamegljeno ozadje. Vse po starem, torej.

 

Ne čisto. Na mehanskem področju fotoaparat res ostaja enak, programski del pa je bil nadgrajen. Z umetno inteligenco. Fotoaparat Nota9 je sposoben prepoznati 20 različnih scenarijev oziroma motivov, od narave in sončnih zahodov do živali in ljudi. Podobno kot na primer zmogljivejši Huaweijevi in LG-jevi mobiteli. Ko usmerite mobitel v enega od takšnih motivov, v trenutku samodejno prilagodi nastavitve barv, kontrasta in osvetlitve za optimalen rezultat. No, optimalen po njegovih standardih. Kdor se je že kdaj srečal s tem sistemom pri katerem od Huaweijevih mobitelov, ve, da so takšne fotografije sicer videti bolj atraktivne, vendar nekoliko manj realistične. Enako velja tudi za Note9. Sicer super funkcija, ki pa jo boste izključili, če boste želeli zajeti točno takšno sceno, kot jo v resničnosti vidijo vaše oči.

Še ena funkcija, ki jo prinaša silicijeva pamet, pa je zaznavanje napak. Če fotoaparat novega Nota pri fotografiranju zazna kakšno napako, na primer neizostreno fotografijo, vam prikaže obvestilo, da bi bilo morda smiselno fotografijo še enkrat zajeti. Napake, ki jih zaznava, poleg zamegljenosti vključujejo še pretirano osvetlitev ozadja, zaprte oči in podobno. Detektorju sicer kdaj kakšna napaka uide, ampak skupno gledano, deluje kar zanesljivo.

 

Fotografije, ki jih je Note9 sposoben producirati, so sicer fenomenalne. Zlasti na dnevni svetlobi, solidne pa so tudi ponoči, če je le v bližini kakšen kolikor toliko spodoben vir svetlobe. Težko bi se odločil, kateri fotoaparat je boljši – tisti pri Huaweiju P20 Pro, ki velja za alfo in omego letošnjega leta, kar je potrdila tudi uvrstitev na vrh znamenite fotografske lestvice DxOMark, ali ta pri Notu9. Po mojem mnenju ne boste razočarani ne z enim drugim, me pa vsekakor zanima še fotoaparat Googlovega Pixla 2XL, ki ga tuji mediji zelo hvalijo.

S Pen in daljinsko upravljanje

Najbolj unikatna značilnost novega Nota pa je brez dvoma digitalno pisalo S Pen. To je njegov zaščitni znak in tisto, kar ga loči od vseh ostalih mobitelov. S Pen se nahaja v spodnjem delu mobitela, ven pa ga dobite z rahlim pritiskom nanj. Ko ga izvlečete iz ležišča, se ob desnem robu zaslona pojavi virtualno kolo z različnimi možnostmi, mišljenimi za uporabo s pisalom. Prek teh bližnjic, ki jih lahko kadarkoli minimizirate, lahko odprete aplikacijo za skiciranje, v realnem času prevedete del besedila v dokumentu ali ustvarite animirani GIF, tako da enostavno na zaslonu “izrežete” polje, ki ga želite zajeti (na primer v videoposnetku).

 

Z vsemi temi funkcionalnostmi je bil opremljen že lanski model, letos pa je dodal še en veliko novo – daljinsko upravljanje. Izjemno uporabna zadeva. Tako preprosta, a me je tako zelo navdušila, da sem jo uporabljal ves čas. Po novem lahko digitalno pisalo uporabite za upravljanje videopredvajalnika (na primer YouTuba), prezentacij v PowerPointu in fotoaparata oziroma kamere. Kamero odprete tako, da nekoliko pridržite gumb na pisalu, en pritisk aktivira sprožilec, dva hitra pritiska pa pomenita preklop med glavno in sprednjo kamero. Tako praktično ne rabite več selfie sticka, saj lahko sprožite fotoaparat na daljavo, s čimer je selfie videti kot bolj pristna fotografija, hkrati pa lahko v objektiv zajamete tudi večjo skupino ljudi, saj ga lahko postavite dlje od kateregakoli selfie sticka. Daljinsko upravljanje poteka prek povezave bluetooth in deluje na razdalji do 9 metrov, baterija pisala pa zdrži približno pol ure in se popolnoma napolni v 40 sekundah, ko pisalo pospravite nazaj v njegovo ležišče.

Sklepna beseda

Samsung Galaxy Note9 sicer ne pomeni takšnega tektonskega premika, kot ga je njegov predhodnik, vseeno pa prinaša precej novih uporabnih funkcionalnosti, ki močno vplivajo na uporabniško izkušnjo. Med poglavitne se uvrščajo nadgrajeno digitalno pisalo S Pen, ki ga zdaj lahko uporabljate kot daljinski upravljalnik za fotografiranje in upravljanje videoposnetkov, pametni fotoaparat, ki zna prepoznati več različnih scenarijev in samodejno prilagoditi nastavitve, velika baterija, sistem vodnega hlajenja procesorja in največji zaslon do zdaj, ki je ustvarjen nalašč za prikazovanje iger in filmov. Minus? Cena, ki jo morate za to plačati, je daleč od nizke.

 

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

 • Ali se mobitel pregreva? Čisto nič. Tudi ko dalj časa igrate za sistem “naporne” igre. Za ohranjanje mirne krvi pa se gre zahvaliti tudi naprednemu sistemu hlajenja, ki ga ima novi Note.
 • Kako se obnese fotoaparat? Odlično. Tako kot pri Galaxyju S9+, s katerim si delita tehnične karakteristike. Le da je fotoaparat Nota9 še pametnejši, saj zna zaznati različne motive in samodejno poiskati optimalne nastavitve osvetlitve in drugih parametrov.
 • Ali je baterija vzdržljiva? Najbolj do zdaj. Pohvali se lahko s kapaciteto 4.000 mAh, kar v praksi pomeni, da bo tudi pri zahtevnejših uporabnikih zdržala cel dan ali še kakšno minuto dlje.
 • Ali je mobitel dober za igranje iger in ogled videovsebin?Še boljši kot predhodnik, saj ima še večji zaslon. Poleg tega si je prislužil certifikat za enega najboljših telefonov za ogled videov na YouTubu.

Oglejte si še ostale fotografije, narejene z mobitelom Galaxy Note9, ki so nastale med testom, na TViN Shrambi.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. avgust 2018
4154
27. avgust 2018
Samsung Galaxy Note9 - test na dlani
Android