Samsung Galaxy S4 Active - test na dlani

Alja Isakovič 30. september 2013
/PublishingImages/Samsung_Galaxy_S4_Active-photos-mix-s.jpg

Pretekli teden mi je družbo delal mobitel Samsung Galaxy S4 Active, ki naj bi bil trpežnejši brat priljubljenega modela Galaxy S4. Ali je zaradi večje odpornosti model Active moral skleniti kaj kompromisov v primerjavi z zmogljivim bratom? Preveri v današnjem testu!

Tehnične specifikacije

Z vidika specifikacij je model Active precej podoben navadnemu modelu S4, je pa nekoliko debelejši in težji:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: štiri-jedrni 1,9 GHz Snapdragon 600
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB (možnost razširitve z microSD do 64 GB)
 • zaslon: 12,7 cm, 1080 x 1920 pikslov, 441 ppi, TFT, 16 M barv, Gorilla Glass 2
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, stabilizacija slike, HDR
 • sprednja kamera: 2 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, senzor za geste
 • baterija: Li-Ion 2.600 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • dimenzije: 139,7 x 71,3 x 9,1 mm
 • masa: 153 g
 

Mobitel je na voljo v oranžni, srebni in modri barvi.

Strojna oprema: športna eleganca z izjemnim zaslonom

Galaxy S4 Active po videzu ni težko ločiti od navadnega modela S4. V roki je nekoliko težji, pod zaslonom najdemo tri fizične gumbe, spodnji in zgornji del zadnje strani je obdan v malce bolj trpežno teksturirano plastiko. Spodnji microUSB vhod za polnjenje ima poseben pokrovček za zaščito, pokrovčka pa, zanimivo, ne najdemo na zgornjem vhodu za slušalke, ki ima vodotesnost kar vgrajeno. Ob vsej obljubljeni trpežnosti me je presenetilo dejstvo, da je mobitel na zadnji strani obdan v gladko plastiko, podobno kot na večini drugih Samsungovih mobitelih. Mobitelu z oznako Active ne bi škodilo, če bi bila zadnja stran in stranice manj gladke, kot npr. na Samsungovih mobitelih Xcover.

Je pa zadnji pokrovček na mobitelu Galaxy S4 Active nekoliko debelejši. Na spodnji strani ima vgrajeno dodatno zaščito proti vodi, ki naj bi ščitila reži za MicroSIM in spominsko microSD-kartico ter seveda baterijo, ki se skriva pod pokrovčkom. Za zaščito proti vodi in prahu v skladu s standardom IP67 je vsaj na videz kar dobro poskrbljeno, se je pa pred vodnimi aktivnostmi potrebno prepričati, da sta zadnji pokrovček in čepek za microUSB vhod dobro pritrjena, kar ni tako očitno, kot se morda sliši. In kljub dodatni zaščiti na zadnjih robovih mobitela mi srce ni dalo, da bi testirala padce iz blaznih višin, saj so stranice večinoma vseeno iz navadne plastike. Previdnost torej vseeno ni odveč.

Me je pa na mobitelu Samsung Galaxy S4 Active znova navdušil 5 palčni (12,7 cm) velik full HD zaslon na dotik z izjemno visoko ločljivostjo in, za Samsung značilnimi, živahnimi barvami. Tudi S4 Active je torej odličen za ogled HD filmov, branje in druga opravila. Pod zaslonom se nahajajo trije fizični gumbi (levi za meni, srednji za domov, desni za nazaj), ki so prijetni na dotik in se jih da brez težav pritiskati tudi v debelih rokavicah. Poleg tega ima mobitel na levi stranici še gumb za glasnost, na desni pa gumb za zaklepanje. Vsi fizični gumbi imajo rahlo teksturo, tako da jih je s prsti enostavno zatipati.

Pri takih ogromnih in zmogljivih zverinah me je vedno malo strah, ko pride do baterije. Galaxy S4 Active se je na tem področju odlično obnesel, saj je brez težav preživel cel dan testiranja in bil pripravljen na nove izzive še naslednje jutro brez uporabe posebnih načinov za varčevanje z baterijo.

Kamera: jasne fotografije, veliko možnosti snemanja

Navadi Galaxy S4 se lahko pohvali s 13 MP kamero, model Active pa "le" z 8 MP. A kakovost fotografij je vseeno primerljiva, zajem slik in videa prav tako hiter. Spodaj si lahko ogledaš nekaj primerov slik, posnetih z mobitelom Samsung Galaxy S4 Active.

Ogled slik v polni velikosti

S4 Active tako kot navadi S4 ponuja pester izbor različnih načinov fotografiranja. Od panoram, športnih posnetkov, HDR, pa vse do Samsungovih novosti kot so zvok + slikanje, lepotna izboljšava, drama za dinamične posnetke, animirana fotografija, najboljši obraz in še kaj. Posebnost modela Active je tudi način Akva za slikanje pod vodo.

Programska oprema: zmogljiv Android s Samsungovimi dodatki

Samsung Galaxy S4 Active poganja operacijski sistem Android 4.2.2 Jelly Bean. Tako kot na bratu S4, tudi zverina Active nima težav s poganjanjem Androida, vse deluje hitro in tekoče, brez zatikanja. Android je tudi na modelu S4 Active obdan v Samsungov uporabniški vmesnik s svojstvenim videzom in goro dodatnih funkcij.

Nabor dodatnih aplikacij in funkcij je zelo podoben tistemu na navadnem modelu Galaxy S4. Samsung Galaxy S4 Active zna slediti tvojemu pogledu, prepoznavati zračne geste, ponuja glasovno pomočnico S Voice, podpira hkratno uporaba dveh aplikacij, vse sodobne standarde za povezovanje z drugimi napravami (DLNA, NFC ipd.) ter super hitro podatkovno omrežje 4G/LTE.

Na Galaxy S4 Active prav tako najdemo najnovejše Samsungove aplikacije kot so S Memo za risanje in pisanje beležk, S Planer za organizacijo, Album za zgodbo za ustvarjanje foto spominov, Prevajalnik S za hiter prevod med večjimi svetovnimi jeziki, Group Play za skupno predvajanje multimedijskih vsebin, ChatON za klepet in S Health za beleženje aktivnosti, prehranjevanja in teže. Zanimivo pa je, da v aplikaciji S Health ni možno prikazati temperature in vlažnosti prostora, kot to omogoča navadni model S4, saj ta dva senzorja nista vgrajena v mobitel.

Najdemo pa na S4 Active vse dodatne aplikacije, ki jih ima navadni S4. Flipboard za prebiranje novic, TripAdvisor za potovanja, Gmail, YouTube, Google Zemljevidi in ostale Googlove aplikacije ter seveda dobri stari Dropbox s 50 GB brezplačnega prostora v oblaku za dve leti. Za dodatne aplikacije poskrbi aplikacijska trgovina Google Play, ob vsem tem pa ne smemo pozabiti še na dejstvo, da je Samsung Galaxy S4 Active tudi odličen mobitel za telefoniranje ter SMS-anje.

Povzetek: zmogljiv Android z dodatkom trpežnosti

Mobitel Samsung Galaxy S4 Active je precej podoben svojemu bratu Galaxy S4. Glavna razlika je v tem, da je model Active obdan v nekoliko bolj trpežno ohišje, ki bo lažje preživelo vodo in prah. Zaradi tega je nekoliko debelejši in težji, a vseeno še dovolj eleganten. Tako kot navadni S4, se lahko tudi model Active pohvali s čudovitim, velikim in barvitim zaslonom ter solidno baterijo, ki zdrži cel dan dogodivščin. Tudi z vidika funkcionalnosti sta si mobitela precej podobna, le da ima Active nekoliko slabšo, a še vedno povsem solidno kamero. V svoji preobrazbi je Active pozabil na termometer, sicer pa ponuja vse najnovejše Samsungove funkcije ter prijetno hitro Android izkušnjo.

Samsung Galaxy S4 Active je torej odlična izbira za tiste, ki iščete zmogljiv Android mobitel z veliko funkcionalnosti in bi ga radi hkrati uporabljali tudi na plaži ali pri drugih aktivnostih na prostem.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. september 2013
1866
24. maj 2017
Samsung Galaxy S4 Active - test na dlani
Android