Samsung Galaxy S4 LTE - test na dlani

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/galaxyS4lte-hero.jpg

V preteklih dneh sem podrobneje spoznavala enega izmed mobitelov, ki bo letos nedvomno dvigoval največ prahu. Gre namreč za Samsung Galaxy S4, novo Android zverino, po kateri se bodo mnogim cedile sline. Upravičeno ali ne? To je vprašanje, na katerega sem čez vikend iskala odgovor.

Tehnične specifikacije

Samsung Galaxy S4 že na papirju ne zgleda prav nič slabo:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: štiri-jedrni 1,9 GHz Snapdragon 600
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16, 32 ali 64 GB (možnost razširitve z microSD do 64 GB)
 • zaslon: 12,7 cm, 1080 x 1920 pikslov, 441 ppi, Super AMOLED, 16 M barv
 • glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, stabilizacija slike, HDR
 • sprednja kamera: 2 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, termometer, barometer, merilec vlage, senzor za geste
 • baterija: Li-Ion 2.600 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • dimenzije: 136,6 x 69,8 x 7,9 mm
 • masa: 130 g

Samsung Galaxy S4 mini je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema: prijetno tanek mobitel z neverjetnim zaslonom

Prvo prijetno presenečenje se pojavi v prvem trenutku, ko mobitel primeš v roke. Oblika je dokaj podobna predhodniku, mobitelu Samsung Galaxy S III, ki je oblikovalski navdih menda iskal v naravi. Pa vendar je Galaxy S4 občutno tanjši in prijetnejši v roki. Samsung se je sicer odločil obdržati gladek plastičen pokrovček na zadnjem delu mobitela, nad katerim nisem ravno navdušena. Pokrovček seveda skriva zamenljivo baterijo in reži za MicroSIM in spominsko microSD-kartico.

A nekoliko ceneno plastično ohišje mobitelu Samsung Galaxy S4 zlahka oprostimo, ko prižgemo njegov 5 palčni (12,7 cm) zaslon, ki zaseda skoraj celo sprednjo stranico. Slika je jasna, barve živahne, zaradi izjemno visoke ločljivosti bomo posamezne slikovne točke zaman iskali brez mikroskopa. Tudi vidni kot je izjemen. In kljub temu, da je zaslon še malenkost večji kot na predhodniku, pri mobitelu Galaxy S4 nisem imela občutka prevelikega mobitela. Res pravi užitek je bilo na njem gledati HD video posnetke, igrati igrice in brati. Zaradi velikosti pa ni nujno, da ga imamo pri vsem tem tik pod nosom. To bo gotovo dobra novica za vse s težavami z vidom.

Samsung Galaxy S4 mini v 3D-pogledu

Na začetku sem se morala malce navaditi le na to, da ima Galaxy S4 zaradi večjega zaslona nekoliko manj prostora za kapacitativne gumbe pod zaslonom. Fizični gumb, ki nas popelje na domači zaslon, z leve in desne obdajata gumb za menijske možnosti in nazaj, ki se osvetlita ob uporabi mobitela.

Poleg tega ima mobitel na levi stranici zgoraj gumb za glasnost, na desni pa gumb za odklep/zaklep mobitela. Zgoraj levo najdemo klasični vhod za slušalke, na sredini spodaj pa microUSD priključek za polnjenje. Mobitel ima sicer še kar nekaj dodatnih odprtin za različne senzorje. Opremljen je namreč celo s termometrom, barometrom, merilcem vlažnosti in senzorjem za geste. Model, ki bo na voljo pri nas, podpira tudi super hitro LTE/4G omrežje. Ob ogromnem zaslonu in vsemu dodatki je torej pravi mali čudež, da je baterija na mobitelu ob zelo raznoliki uporabi zdržala cel dan brez pretiranega varčevanja.

Kamera: kakovostne slike in video, veliko različnih načinov

Vse pomembnejša komponenta vsakega mobitela, sploh tistih bolj zmogljivih, je seveda fotoaparat. Na mobitelu Samsung Galaxy S4 le-ta vsekakor opraviči svoj sloves in 13 MP. Slikanje je hitro, zajem videa povsem enostaven, končen rezultat pa več kot spodoben. Barve so naravne, na slikah se dobro razločijo podrobnosti. Spodaj si lahko ogledaš nekaj primerov slik, ki sem jih posnela z mobitelom Samsung Galaxy S4 v samodejnem načinu.

Ogled slik v polni velikosti

Samsung se sicer bolj kot s kakovostjo slik rad pohvali z različnimi načini fotografiranja, ki so nam na voljo. Le-teh je res kar nekaj. Od dokaj klasičnih, ki jih imamo tudi na drugih mobitelih, kot je nočni način, izbira najboljše slike ali obraza, panorama, HDR, športni način, pa vse tja do bolj unikatno Samsungovih. Na voljo imamo recimo način, v katerem kamera prepozna obraz in naredi lepotno izboljšavo (nekoliko zmehča predel obraza), način za ustvarjanje vse bolj priljubljenih animiranih fotografij, način za odstranjevanje neželenih objektov na sliki, način za zajemanje slike in zvoka hkrati, drama način, ki lahko združi več slik premikajočega se predmeta v eno.

Novost je tudi to, da lahko ob zajemu slike v okvirček dodamo tudi posnetek sprednje kamere. Se pravi, da ob fotografiranju zabeležimo tudi izraz na svojem obrazu v trenutku, ko pritisnemo na sprožilec.

Vsi ti različni načini za slikanje so lahko blazno zabavni in uporabni, a ne vedno. Zmotilo me je predvsem to, da se moraš že vnaprej odločiti, kakšno sliko hočeš zajeti. Sama pa se najpogosteje znajdem v situaciji, ko želim mobitel na hitro vzeti iz žepa in posneti tisti poseben trenutek. Pri posebnih načinih pa je potrebno upoštevati, da traja obdelava slike kako sekundo, dve ali deset (odvisno od zahtevnosti). Pri načinu Radirka, ki izbriše neželene premikajoče objekte (avto, mimoidoči) je namreč potrebno za eno sceno posneti kar pet zaporednih fotografij. Mobitel se sicer potem zna dokaj pametno odločiti, kaj ne sodi zraven, pa vendar ponavadi nimamo ravno potrpljenja, da bi se samo za to slikali dlje časa. No, kot že rečeno, v določenih, vnaprej predvidenih situacijah, nam lahko te zmožnosti seveda pridejo prav.

Programska oprema: najnovejši Android, veliko dodatnih aplikacij

Samsung Galaxy S4 poganja najnovejši okus Androida 4.2.2 Jelly Bean, ki skoraj vedno lepo govori tudi slovensko. Mobitel je večinoma zelo odziven in tekoč, le občasno si vzame kakšno milisekundo za razmislek. Najbolj me je zmotilo to, da je privzeta vremenska aplikacija ob dotiku vtičnika (widgeta) vsakič potrebovala par sekund za prikaz. Zakaj, mi ni čisto jasno, saj so se ostale aplikacije brez težav hitro pognale. Tudi grafično bolj zahtevne igre so delovale tekoče, tako da mi misterij počasnega vremena še ni bil razkrit. No, morda gre pa enega izmed začetniških hroščev čisto svežega sistema, ki bo sčasoma odpravljen.

Novo različico Androida Samsung ni pretirano spreminjal, le občasno najdemo kakšne manjše izboljšave. Kot smo pri Samsungu vajeni, je mobitel lepo opremljen z raznovrstnimi aplikacijami. Za branje novic poskrbi Flipboard, za spodbujanje želje po potovanjih TripAdvisor. Ne manjkajo že znane Samsungove aplikacije, kot je denimo S Memo za ustvarjanje beležk različnih oblik in formatov. Poleg tega najdemo še nekaj svežih novosti, kot je denimo aplikacija S Translate, ki poskrbi za prevajanje med večjimi svetovnimi jeziki (žal ne slovenščino), Album za zgodbo za enostavno ustvarjanje zbirke najboljših posnetkov ter S Health, ki nas spodbuja k bolj zdravemu življenju.

V aplikaciji S Health lahko namreč beležimo tako rekreacijo kot prehranjevalne navade in spremljamo zgodovinske trende. Z aplikacijo lahko merimo prehojene metre ali kilometre, ostale načine rekreacije pa vnesemo glede na porabljen čas. Pri beleženju prehranjevanja lahko vnašamo kalorije za vsak obrok ali obrok izberemo iz baze že vnesenih jedi (slednji je sicer le v angleščini). Vsak dan lahko beležimo tudi svojo težo, med drugim tudi s povezavo s podprto tehtnico. Seveda je potrebno vso dodatno merilno opremo posebej kupiti. So pa v mobitel vgrajeni senzorji, ki nam v aplikaciji S Health zmerijo t.i. Raven udobja ali, z drugimi besedami, temperaturo in vlago v trenutnem prostoru. Zdravnika nam ravno ta aplikacija ne bo nadomestila, je pa lahko dober pripomoček, ko se odločamo za začetke korake k bolj zdravemu načinu življenja.

Na tako velikem zaslonu, kot ga ima Samsung Galaxy S4 občasno pride prav tudi možnost deljenega zaslona (Multi-View), na katerem hkrati uporabljamo dve aplikaciji. Pri povezovanju z internetom seveda še kako prav pride podpora omrežju LTE/4G, ki občasno že presega hitrost mojega domačega WiFi omrežja na prenosniku. Seveda pa zna Samsung Galaxy S4 tudi pregledovati e-pošto, pisati SMS-sporočila, se povezovati z vsemi Googlovimi storitvami in seveda telefonirati, čeprav daljše telefoniranje s tako velikim mobitelom ni povsem udobno.

Ampak morda je Samsung tokrat računal na to, da bomo z mobitelom Galaxy S4 pogosto opravljali kar brez rok. Zaslon je dovolj velik, da ga razločno vidimo tudi z razdalje, poleg tega pa je mobitel opremljen še z vrsto funkcijami za upravljanje s pogledom in gestami. Možnost zaznavanje pogleda se mi sicer med testiranjem ni najbolje obnesla. Ko je funkcija delala, je res bila čarobna, ampak kaj, ko je obdobje delovanja trajalo le kratek čas. Kaj kmalu pa me je mobitel prisilil v res butaste gibe z glavo in obračanjem oči, ki so verjetno že spominjali na kakšnega obsedenega ptiča.

So me pa zato bolj očarale zračne geste (Air Gestures), s pomočjo katerih se z mahanjem pred telefonom sprehajamo po spletnih straneh, galeriji slik in podobnimi rečmi. Tudi pri tem je sicer potrebno ujeti pravi ritem gibanja, sem se pa občasno res počutila že skoraj kot Tom Cruise v filmu Minority Report in to brez posebnih rokavic! Tudi lebdenje nad zaslonom ima svojo uporabno vrednost, sploh za povečevanje delov spletne strani.

Če pod vsemi futurističnimi funkcijami potegnem črto, jih bo moje malokdo uporabljal prav vse. Tudi tokrat si je za vse te napredne funkcije potrebno vzeti malo časa, ugotoviti, kaj je sploh privzeto vklopljeno in kaj ne ter v praksi priti do zaključka, ali ti posamezna izboljšava res pomaga pri vsakodnevni uporabi mobitela ali je predvsem modni dodatek za važenje pred prijatelji.

In to kar sem do sedaj omenila še niso vse posebne funkcije mobitela Galaxy S4. Zanimiva možnost, ki je še nisem uspela testirati, je recimo Group Play, ki olajša deljenje vsebin med Samsungovi mobiteli. Dobro je podprto tudi deljenje z drugimi napravami preko različnih standardov, vključno z vse bolj priljubljenim DLNA. Samsung Galaxy S4 je vsekakor odlična multimedijska naprava, ki te lahko zabava ure in ure. Ko se naveličaš igranja z vgrajenimi funkcijami, pa seveda lahko pogledaš še v aplikacijsko trgovino in na mobitel preneseš še dodatne aplikacije.

Povzetek: zmogljiv in pameten mobitel z izjemnim zaslonom

Samsung Galaxy S4 je torej večinoma povsem upravičil svoj sloves. Najbolj me je navdušil njegov velik in izjemno jasen zaslon, na katerem je pravi užitek gledati filmčke. Velik plus je gotovo prijetno tanjša oblika, zelo dobra kamera in spodobno vzdržljiva baterija. Mobitel je dobro opremljen tudi z dodatno programsko opremo, pri čemer je prijetna novost predvsem aplikacija S Health, presenetljivo dobro se obnesejo tudi zračne geste.

Skratka, če iščeš zmogljiv Android, s katerim ti nikoli ne bo dolgčas, je Samsung Galaxy S4 odlična izbira. V primerjavi z Galaxy S III sicer ni zares velike razlike, je pa odlična nadgradnja iz mobitela Galaxy S prve ali druge generacije ali kakšnega manj zmogljivejšega Androida, sploh če si pripravljen/a sprejeti večji zaslon na račun prijetnejše uporabe raznih multimedijskih vsebin.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
500
9. junij 2014
Samsung Galaxy S4 LTE - test na dlani
Android