Samsung Galaxy S4 mini - test na dlani

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/galaxyS4mini-hero.jpg

Pretekli teden mi je družbo delal Samsung Galaxy S4 mini, ki navkljub svojemu imenu ni le pomanjšana različica paradnega konja Galaxy S4. Od svojega velikega brata si je S4 mini res izposodil oblikovne smernice, pa vendarle v izjemno priročnem formatu ponuja nekoliko drugačno izkušnjo in cilja na drugačen tip uporabnikov.

Tehnične specifikacije

Samsung Galaxy S4 mini ne sodi med najzmogljivejše Android mobitele na trgu. A to ne pomeni, da nima svojih tehničnih adutov:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: dvo-jedrni 1,7 GHz Snapdragon
 • delovni pomnilnik: 1,5 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB (do 5 GB za uporabnika, možnost razširitve z microSD do 64 GB)
 • zaslon: 10,92 cm, 540 x 960 pikslov, 256 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obraza …
 • sprednja kamera: 1,9 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), WiFi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 1900 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.2.2 (Jelly Bean)
 • dimenzije: 124,6 x 61,3 x 8,9 mm
 • masa: 107 g

Samsung Galaxy S4 mini je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Mobitel je na voljo v črni in beli barvi.

Strojna oprema: mobitel, ki odlično sede v dlan

Tako kot pri testu predhodnika, mobitela S III mini, me je Galaxy S4 mini ob prvem stiku očaral s tem, kako neverjetno dobro sede v dlan. Enoročna uporaba je zato izjemno prijetna, prenašanje mobitela v žepu udobno. V primerjavi z lanskim modelom je Galaxy S4 mini izgubil malce okroglosti na hrbtu, tako da je v novi podobi še nekoliko tanjši in lažji. Zanimivo je, da je Galaxy S4 mini po velikosti zelo, zelo blizu iPhonu 5, le da ima Galaxy S4 mini zaradi drugačne postavitve nekoliko večji, 4,3 (10,92 cm) palčni zaslon na dotik.

Zaslon je bil eden izmed šibkejših točk lanskega Galaxy S III mini, zato me je razveselilo dejstvo, da ima Galaxy S4 mini nekoliko višjo ločljivost, tako da piksli niso več tako razločni. Še vedno se seveda ne more primerjati z mobiteli višjega cenovnega razreda, se pa poskuša odkupiti z jasnimi in, za Samsung značilnimi, živimi barvami. Z odzivnostjo zaslon nima težav.

Pod zaslonom najdemo fizičen gumb za domov, ki je prijeten na dotik. Obdajata ga dva kapacitivna gumba (levo za meni z dodatnimi možnostmi, desno gumb za nazaj), ki se osvetlita ob uporabi. Oblika ohišja se zgleduje po velikem bratu Galaxy S4, vključno s kovinskim pasom na stranicah in snemljivim plastičnim pokrovčkom zadaj z identičnim črnim potiskom. Pod pokrovčkom in snemljivo baterijo se skrivata reži za MicroSIM in spominsko microSD kartico. Gumb za zaklepanje najdemo na desni stranici zgoraj, gumb za glasnost na levi stranici, spodaj microUSB priključek za polnjenje, zgoraj levo priključek za slušalke. Pri obliki torej Galaxy S4 mini ne ponuja nič novega, kar ne bi že videli na mobitelih Galaxy v zadnjem letu.

Samsung Galaxy S4 mini v 3D- pogledu

Baterija je prav povsem primerljiva z mobiteli v istem razredu. Med testiranjem je brez večjih težav zdržala cel dan. Za dodatno varčevanje je na voljo tudi poseben način, ki po potrebi izklopi za baterijo bolj požrešne funkcije.

Kamera: spodobna kakovost slik

Galaxy S4 mini ponuja 8 MP kamero, ki v primerjavi s predhodnikom vsekakor ponuja boljšo kakovost slik. Sicer pa posebnih presežkov ne ponuja in je povsem primerljiva z mobiteli istega razreda. Spodaj si lahko ogledaš nekaj primerov slik, posnetih z mobitelom Galaxy S4 mini v različnih okoliščinah.

Ogled slik v polni velikosti

Zajem slik in videa je hiter in enostaven, brez nepotrebnega preklapljanja. Galaxy S4 mini poleg tega ponuja kar nekaj različnih načinov slikanja. Samodejni način izbere najbolj primerne nastavitve, izbiramo pa lahko tudi med nočnim načinom, zajemom dinamičnih športnih slik, panoramami, izboljšanimi HDR slikami, neprekinjenim slikanjem, najboljšo fotografijo. Na voljo so tudi posebni Samsungovi načini, kot je izbira najboljšega obraza vsake osebe, lepotne izboljšave pri slikanju portretov in možnost zajema slike z zvokom.

Programska oprema: dovolj tekoča za osnovna opravila

Samsung Galaxy S4 mini poganja najnovejša različica operacijskega sistema Android 4.2.2 Jelly Bean, ki je oblečen v Samsungov uporabniški vmesnik TouchWiz. Sistem večinoma deluje tekoče. Manjša zatikanja se občasno pojavljajo ob igranju grafično bolj zahtevnih iger. Uporaba ostalih aplikacij večinoma poteka brez težav, le aplikacija za pregledovanje slik je nekoliko počasna. Domnevam, da zaradi tega, ker se trudi privzeto prikazovati tudi slike iz Dropboxa ter raznih DLNA naprav.

Kot lanski predhodnik, tudi Galaxy S4 mini ne cilje na tiste, ki iščete najhitrejšo zverino na trgu. S4 mini je namenjen tistim, ki iščete priročen in preprost mobitel za vsakodnevno uporabo. Tudi na Galaxy S4 mini lahko tako vklopimo Preprosti način, ki poenostavi rokovanje z mobitelom. Na mobitelu poleg klasičnih Samsungovih aplikacij kot sta S Planer za organizacijo koledarja ter S Memo za ustvarjanje besedilnih in risanih beležk, najdemo tudi Dropbox s 50 GB brezplačnega prostora za shranjevanje datotek v oblaku. Za pregledovanje novic in zanimivosti poskrbi Flipboard, TripAdvisor pa nas poskuša zvabiti na sanjska potovanja. V kombinaciji s Samsungovo aplikacijo Prevajalnik S je tako lahko Galaxy S4 mini odličen sopotnik za popotovanja po svetu.

Na mobitelu ne manjkajo vse osnovne Googlove aplikacije za dostop do Gmaila, Zemljevidov z navigacijo, spletni brskalnik Chrome, ki z veseljem izkorišča povezljivost s hitrim omrežjem LTE/4G, ter ostale Googlove storitve. Ko si zaželimo še česa drugega, nas na mobitelu čaka aplikacijska trgovina Google Play, za dodatna priporočila pa poskrbijo tudi Samsungove aplikacije.

Galaxy S4 mini je opremljen tudi z nekaterimi novejšimi Samsungovimi funkcijami za interakcijo z mobitelom. Podpira denimo glasovno upravljanje (žal še vedno ne v slovenščini), različne geste ter zaznavanje pogleda, ki prepreči izklop zaslona med uporabo. Odlično je poskrbljeno tudi za povezljivost z drugimi napravami preko standardov kot sta DLNA in NFC ter seveda Samsungovim standardi kot je denimo Group Play za skupno poslušanje glasbe ali ogledovanje slik.

Povzetek: izjemno priročen mobitel za vsakodnevno uporabo

Navkljub imenu Samsung Galaxy S4 mini ni ravno primerljiv s svojim velikim bratom, ki navdušuje zahtevnejše uporabnike. Je pa pri Galaxy S4 mini opazen napredek v primerjavi z lanskim mobitelov S III mini, zato se mi zdi S4 mini odlična izbira za vse tiste, ki iščete priročen mobitel za vsakodnevno uporabo. S4 mini odlično sede v dlan in ponuja spodoben zaslon živahnih barv, zadovoljivo baterijo in kamero ter dovolj tekočo Android izkušnjo in dodatne aplikacije za vsa pomembna opravila.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
543
9. junij 2014
Samsung Galaxy S4 mini - test na dlani
Android