Samsung Galaxy S4 Zoom - test na dlani

Alja Isakovič 30. september 2013
/PublishingImages/Samsung_Galaxy_S4_Zoom-photos-mix-s.jpg

Te dni sem na testu imela še enega predstavnika letos zares obsežne družine Samsung Galxy S4. Model Zoom se od navadnega S4, S4 mini in S4 Active razlikuje po tem, da ponuja zmogljivejšo, 16 MP kamero s 10x optično povečavo. In kljub temu, da izgleda kot kamera, lahko Galaxy S4 Zoom uporabljamo kot telefon!

Tehnične specifikacije

Galaxy S4 Zoom bi lahko v bistvu poimenovali kar Galaxy S4 mini z boljšo kamero. Po tehničnih specifikacijah sta namreč mobitela skoraj enaka, le da ima model Zoom nekoliko slabši procesor, malo boljšo baterijo ter seveda boljšo kamero, ki poveča tudi dimenzije mobitela:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: dvo-jedrni 1,5 GHz
 • delovni pomnilnik: 1,5 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB (do 5 GB za uporabnika, možnost razširitve z microSD do 64 GB)
 • zaslon: 10,92 cm, 540 x 960 pikslov, 256 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
 • glavna kamera: 16 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obraza, 10x optična povečava, HDR …
 • sprednja kamera: 1,9 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), WiFi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 2.330 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.2.2 (Jelly Bean)
 • dimenzije: 125,5 x 63,5 x 15,4 mm
 • masa: 208 g
 

Strojna oprema: S4 mini s kamero na hrbtu

Samsung Galaxy S4 Zoom ima dejansko dva obraza. Na eni strani je priročen Android mobitel na dotik, ko ga obrnemo, pa se naprava prelevi v fotoaparat z zelo opaznim objektivom. Ohišje je večinoma iz Samsungove značilne gladke plastike. A kljub temu se da Galaxy S4 Zoom trdno držati v rokah, saj kot fotoaparat na desni strani ponuja oporo za dlan, pri uporabi kot telefon, pa lahko lečo uporabimo za oporo. No, kljub temu ne gre ravno za enega izmed najbolj udobnih mobitelov na trgu, saj je zaradi optike naprava dokaj težka in ne gre ravno lepo v žep ozkih hlač.

Zaradi hibridne oblike ima Galaxy S4 Zoom gumbe nekoliko drugače razporejeno kot ostali Samsungovi mobiteli. Gumbu za zaklepanje na desni strani dela družbo gumb za glasnost, saj je na levi strani mobitela odprtina za stativ. Na dnu desni strani mobitela najdemo še nekoliko večji gumb za aktiviranje kamere in slikanje, ki je udobno pod kazalcem, ko Galaxy S4 Zoom držimo kot fotoaparat. Aktiviranje kamere traja nekaj sekund. Malce nerodno je predvsem to, da je potrebno pred aktivacijo kamere odkleniti zaslon mobitela, tako da je potrebno pravo držo malce natrenirati.

Spodaj na sredini (gledano z vidika mobitela) ima Galaxy S4 Zoom microUSB vhod za polnjenje, ki je pravzaprav del posebnega pokrovčka, pod katerim je možno zamenjati baterijo in vstaviti kartico Micro-SIM. Glede na to, da ima Zoom le 8 GB notranjega pomnilnika, prav pride tudi reža za vstavljanje spominske microSD-kartice levo spodaj z vidika mobitela. Zgoraj desno pa najdemo še klasičen vhod za slušalke.

Na sprednji strani seveda največ prostora zaseda 4,3 palčni (10,92 cm) velik zaslon na dotik, ki je identičen tistemu na modelu Galaxy S4 mini. Kot pričakovano, zaslon ponuja jasne in živahne barve, ni pa tako visoke ločljivosti kot mobiteli najvišjega cenovnega razreda. Pod zaslonom leži še fizični gumb za domov v družbi dveh kapacitivnih gumbov (levo za dodatne menijske možnosti, desno za nazaj), ki se osvetlita ob uporabi.

Na hrbtni strani torej najdemo še objektiv kamere z gibljivim obročem, ki ga uporabljamo za optični zoom. Objektiv se seveda razpre ob zagonu aplikacije za zajem fotografij.

Baterija se je med testiranjem dokaj dobro obnesla, saj je zdržala dober dan. Priznam pa, da tokrat zaradi dokaj nerodne oblike naprave med testiranjem nisem ravno veliko telefonirala. Pri telefoniranju vsekakor priporočam uporabo slušalk.

Kamera: dobra kakovost, veliko različnih načinov snemanja

Fotoaparat je seveda ena izmed glavnih prednosti mobitela Galaxy S4 Zoom. Pri zajemanju slik nam pomaga Samsungova programska oprema z vrsto različnimi načini slikanja. Ker Samsung proizvaja tudi Android fotoaparat Galaxy Camera, si je Zoom nekaj dodatnih trikov sposodil tudi od Camere. Pri izbiri načina snemanja lahko izbiramo med Samodejnim, Pametnim in Strokovnjakom. Slednji ima še tri dodatne načine (Program, Ročno in Čarovnik za barve), ki omogoča, da ročno nastavljamo tiste lastnosti, ki jih v določeni situaciji potrebujemo.

Tisti, ki obvladate vse te napredne funkcije, boste verjetno raje posegli po profesionalni fotografski opremi. Zato se mi zdi za navadne smrtnike veliko bolj uporaben Pametni način, ki ponuja 25 načinov za različne situacije. Od izbire najboljšega obraza, drama posnetka, brisanja delov slike, animirane fotografije in drugih modernih načinov Samsungovih najnovejših pametnih telefonov, do specializiranih glede na okoliščine snemanja. Npr. sončni zahod, slap, pokrajina, sneg, hrana, zabava/znotraj itd. Če se ti od vseh načinov že malo vrti, je najboljša izbira kar Priporočanje pametnega načina, ki oceni situacijo in priporoča tri najbolj ustrezne pametne načine. V praksi je to priporočanje kar dobro delovalo.

Na splošno je bila kakovost slik, posnetih z Galaxy S4 Zoom, zadovoljiva, čeprav navadni Galaxy S4 ne zaostaja daleč zadaj. Prava moč Galaxy S4 Zoom se seveda skriva v možnosti uporabe optične povečave, česar navadni mobiteli niso zmožni. Poleg tega so bili nekateri makro posnetki od blizu zares impresivni. Spodaj si lahko ogledaš nekaj primerov slik, posnetih z Galaxy S4 Zoom. S klikom na slike pa lahko obiščeš še malo bolj obsežno galerijo z bolj raznolikimi primeri.

Ogled celotne fotogalerije v polni velikosti

Galaxy S4 Zoom ima še sprednjo kamero slabše kakovosti, omogoča pa seveda tudi zajem videa v HD ločljivosti.

Programska oprema:

Samsung Galaxy S4 Zoom poganja Android 4.2.2 Jelly Bean, ki je obdan v Samsungov uporabniški vmesnik TouchWiz. Sistem deluje večinoma tekoče, le ob večji obremenitvi je možno opaziti kakšen zamik.

Z vidika aplikacij Galaxy S4 Zoom ponuja enako, kot Galaxy S4 mini. Na mobitelu torej najdemo Samsungove standardne aplikacije (S Memo, S Planer, Album za zgodbo). V povezavo z Dropboxom nam je na voljo 50 GB brezplačnega prostora v oblaku za dve leti, naložena sta tudi Flipboard za pregledovanje novic in TripAdvisor za pomoč pri potovanju. Poleg tega Galaxy S4 Zoom ponuja še klasičen nabor Googlovih aplikacij: Gmail, YouTube, Google Zemljevidi, brskalnik Chrome in ostalo.

Ima pa Galaxy S4 Zoom nameščeno aplikacijo Predlogi fotografij, ki je drugje še nisem videla. V aplikaciji nam je na voljo zemljevid, na katerem so prikazane slike uporabnikov iz storitve Panoramio. Tako lahko med potovanjem v nove kraje enostavno vidimo, kateri kraji so najbolj zanimivi za fotografiranje in kaj se splača ogledati. Uporabno!

Ko si z Galaxy S4 Zoom zaželimo početi še kaj drugega, lahko dodatne aplikacije, kot ponavadi, najdemo v aplikacijski trgovini Google Play.

Povzetek: mobitel z optično povečavo za slikanje

Mobitelu Samsung Galaxy S4 Zoom ne moremo ravno očitati priročnosti. Telefoniranje z njim je zaradi teže in objektiva na zadnji strani malce nerodno, je pa zato vsaj baterija dokaj solidna. Gotovo to ni naprava za tiste, ki veliko telefonirate ali ki iščete nekaj majhnega in priročnega. Galaxy S4 Zoom bo verjetno zamikal predvsem tiste, ki z mobitelom veliko fotografirate in si pri tem občasno zaželite možnost uporabe optične povezave.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. september 2013
1875
24. maj 2017
Samsung Galaxy S4 Zoom - test na dlani
Android