Samsung Galaxy S8 – test na dlani

Andrej Pirnat 28. april 2017
/PublishingImages/TnD_galaxyS8_hero.jpg

Samsung. Galaxy. S8. Da, dramatičen uvod je na mestu. Samsungovemu najnovejšemu mobitelu je namreč uspelo nekaj, kar že lep čas ni nobeni drugi napravi. Na trg mobilne telefonije je, pa četudi le za trenutek, ponovno prinesel inovativnost, vznemirljivost in razburljivost.

 

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: 8-jedrni Exynos 8895 (4 × 2,3 GHz in 4 x 1,7 GHz)
 • Grafični procesor: Mali-G71 MP20
 • Delovni pomnilnik: 4 GB
 • Notranji pomnilnik: 64 GB
 • Razširitev pomnilnika: microSD do 256 GB
 • Zaslon: 14,73 cm (5,8 palca), 2960 x 1440 slikovnih pik, 570 ppi, 16 milijonov barv, matrika Super AMOLED
 • Glavna kamera: 12 MP, zaslonka f/1.7, velikost senzorja 1/2,5”, velikost slikovne pike 1,4 µm, optična stabilizacija, LED-bliskavica, samodejno ostrenje, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obrazov in nasmehov, simultano zajemanje 4K-videa in 9MP-fotografij, samodejni HDR, panorama
 • Sprednja kamera: 8 MP, f/1.7, samodejno ostrenje, samodejni HDR
 • Video: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080 p s 60 sličicami na sekundo, HDR, spredaj 1440 p s 30 sličicami na sekundo
 • Povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave – hotspot), bluetooth v5.0, GPS, NFC, USB-C
 • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, bralnik očesne šarenice, merilnik pospeška, žiroskop, barometer, kompas, merilnik srčnega utripa, merilnik saturacije kisika (SpO2)
 • Baterija: Li-ion 3000 mAh, hitro polnjenje, brezžično polnjenje
 • Operacijski sistem: Android 7.0 Nougat (z uporabniškim vmesnikom TouchWiz)
 • Dimenzije: 148.9 mm (v) × 68.1 mm (š) × 8 mm (d)
 • Teža: 155 g
 • SIM-kartica: nanoSIM

Se še spomnite časov, ko so se mobiteli tako zelo razlikovali med seboj, da si jih lahko brez daljnogleda ločil na kilometer? Jaz se jih. To so bili časi "neumnih" mobitelov, ko je kraljevala legendarna Nokia in so jih odlikovale živahne barve, radikalni dizajni in vsesplošna vzdržljivost. S prihodom pametnih mobitelov se je to spremenilo. Ti so v zadnjih letih postali večji in bolj funkcionalni, a hkrati tudi bolj generični in medsebojno podobni. Zlasti na področju dizajna. Vsi pametni mobiteli so namreč bolj ali manj veliki pravokotniki s primerljivo zmogljivostjo in uporabniško izkušnjo, ki se ločijo le v manjših, dostikrat neopaznih detajlih.

In potem je prišel Galaxy S8. V zadnjih letih sem imel v rokah ogromno odličnih (in manj odličnih) mobitelov, a to je po dolgem času mobitel, ki je osvojil moje srce že na prvi pogled in ob katerem mi je čeljust dobesedno padla do tal. Ne pravim, da so drugi mobiteli v primerjavi z njim kakorkoli slabši. Niti pod razno. A Galaxy S8 je nekaj posebnega. In to občutiš vsakič, ko ga pogledaš in primeš v roko. Samsungu je z njim uspelo zbuditi nekoliko zaspano mobilno industrijo. Preden pogledamo, kako, pa bi v nekaj besedah razložil še, zakaj je Galaxy S8 eden najpomembnejših Samsungovih mobitelov vseh časov.

 

V zadnjih nekaj letih je bil Samsung poleg Appla nesporni kralj mobilne telefonije. To sta bili znamki, ki v očeh uporabnikov praktično nista mogli storiti napake, in če si hotel najboljše, si izbral enega od njiju. Potem pa se je lani, nekaj mesecev po izidu izjemno zmogljivega Samsungovega Galaxyja S7, zgodila eksplozivna afera z modelom Note 7 (ki bo mimogrede v popravljeni različici kmalu doživel poizdajo). Mobitel, ki je imel na papirju vse, kar bi si lahko uporabnik od takšne naprave želel, je z nekaj nesrečnimi pripetljaji zamajal trdne temelje in dolgoletno zaupanje uporabnikov. Kljub odpoklicu celotne serije, ki je Samsung stal milijarde ameriških dolarjev, je sicer južnokorejski tehnološki gigant v obdobju zadnjega četrtletja leta 2016 zabeležil rekorden dobiček, a temna senca je pri številnih uporabnikih vseeno ostala prisotna. Galaxy S8 se je zato rodil s težkim bremenom na svojih plečih. Rešiti ugled enega največjih tehnoloških imen v zgodovini in povrniti zaupanje vseh, ki so mu obrnili hrbet. Da bi mu to uspelo, pa ni dovolj, da bi bil zgolj odličen, ampak bi moral biti izjemen.

In kot kaže, pritisku ni podlegel, ampak ga je sproščeno sprejel z odprtimi rokami. Galaxy S8 je namreč najboljši mobitel, ki ga lahko v tem trenutku dobite. Ne toliko zaradi tehničnih sposobnosti, ki so seveda pričakovano na najvišji mogoči ravni, ampak predvsem zaradi občutka posebnosti, ko ga držite v roki in uporabljate.

Dizajn in zaslon

Izkušnja se začne pri njegovem videzu in dizajnu. Galaxy S8 je namreč v primerjavi z drugimi mobiteli videti kot kakšen konceptni model iz prihodnosti. Pri obliki se zgleduje po lanskoletnem modelu Galaxy S7 edge, le da stopi še stopničko (ali dve) višje. Prva stvar, ki jo boste opazili, je ogromen "neskončen" zaslon, ki v diagonalo meri skoraj 15 centimetrov (5,8 palca) in prekriva skoraj celotno sprednjo ploskev mobitela (natančneje 83 odstotkov). Ta je na levi in desni strani zaobljen in se zliva z ohišjem na hrbtni strani, zgoraj in spodaj pa sega skoraj do roba. Občutek, ko mobitel držite v roki, je zato nepopisen, saj se zdi, kot da zaslon lebdi nad vašo roko.

 

Njegova velikost pa posledično pomeni, da je na spodnjem robu zmanjkalo prostora za Samsungovo značilno fizično tipko Domov (česar sem sam zelo vesel, saj je po mojem mnenju ta le kvarila podobo preteklih mobitelov). Tipka je sicer še vedno prisotna v navidezni obliki pod zaslonom in ob pritisku zavibrira, ne vsebuje pa več čitalnika prstnih odtisov. Ta je zdaj migriral na meni ljubo mesto na hrbtni strani mobitela, a so ga pri Samsungu nekoliko nerodno postavili povsem zraven fotoaparata. Zakaj nerodno? Ker sem namesto na čitalnik svoj kazalec na slepo večkrat položil na fotoaparat, ki je na otip bolj izrazit. To seveda mobitela ni odklenilo, zaradi česar sem ga moral večkrat najprej obrniti in šele nato svoj prst položiti na ustrezno mesto. Celoten postopek je vplival na fluidnost uporabe in zato sem potem raje uporabljal druga bolj priročna biometrična orodja, o katerih bom več povedal malce pozneje. Vsekakor pa dopuščam možnost, da bo vaša izkušnja s sicer hitrim in odzivnim čitalnikom prstnih odtisov manj nerodna in da boste pri njegovi uporabi bolj uspešni kot jaz.

Še malo se vrnimo k zaslonu. Naredil bi mu namreč veliko krivico, če bi pisal le o njegovi velikosti, saj Samsung velja za alfo in omego, kar zadeva zaslonsko tehnologijo, in to se odraža tudi pri Galaxyju S8. Njegov zaslon ima namreč najlepšo sliko, kar sem jih videl na mobilnih napravah. Za to poskrbijo matrika Super AMOLED, ki omogoča višjo svetilnost in širši vidni kot, HDR-kompatibilnost (širok dinamični razpon), ki velja za eno najpomembnejših zaslonskih tehnologij tega stoletja in ponuja bogatejšo barvno paleto in boljši kontrast (jasno izraženi detajli tudi v najtemnejših in najsvetlejših delih slike), ter visoka ločljivost 2960 x 1440 slikovnih pik, ki v kombinaciji z gosto "posejanostjo" pikslov (570 pikslov na palec) sliko naredi izjemno ostro in kristalno čisto. Skratka, če poenostavim: slika je fantastična in multimedijske vsebine, bodisi so to igre bodisi videoposnetki, na njej resnično zaživijo.

Se pa večina njih na zaslonu novega člana družine Galaxy S prikazuje z manjšim črnim robom, saj ima ta nekoliko nenavadno razmerje stranic. Namesto vsesplošno uveljavljenega 16 : 9 namreč uporablja razmerje 18,5 : 9. To je posledica dimenzij ohišja, ki je v širino ohranilo takšne dimenzije (oziroma je v primerjavi z lanskoletnim Galaxyjem S7 edge celo nekoliko ožje), da se še lepo usede v dlan. Kljub črnim robovom pri nekaterih videovsebinah je njihov ogled prava kinematografska izkušnja.

 

Zaslon obkroža elegantno kovinsko-stekleno ohišje, ki ga odlikujejo minimalizem in zapeljive zaobljene linije. Ko ga držite v roki, deluje trdno in dobro oprijemljivo, razen treh fizičnih tipk pa nima nobenih izboklin (fotoaparat zdaj praktično nima več izbokline). Mobitel pa je obdržal tudi standard IP68, kar pomeni, da se lahko pohvali s povečano odpornostjo proti prahu in vodi (do 30 minut v meter in pol globoki vodi). Omenil sem tipke. Poleg treh navideznih oziroma kapacitivnih (domov, nazaj, pregled odprtih aplikacij), ki jim lahko prvič na Samsungovih mobitelih nekoliko nastavite razporeditev (zamenjate lahko postavitev tipke nazaj in tipke za pregled odprtih aplikacij), ima mobitel še tri fizične – tipko za vklop oziroma izklop aparata, tipko za nastavljanje glasnosti in novo tipko, ki prikliče digitalnega asistenta Bixbyja.

Programska oprema

In tako smo prišli do druge pomembne novosti Galaxyja S8. Kaj je Bixby? Bixby je ime Samsungovega digitalnega asistenta. Torej je nekaj takšnega kot Googlov Assistant in Applova Siri. Samsung pravi, da bo Bixby v bližnji prihodnosti postal najpametnejši virtualni asistent na mobilnih napravah. Vendar za zdaj še ni tam. Trenutno je namreč še nem in ne sliši glasovnih ukazov, zaradi česar imata Googlova in Applova rešitev še nekaj metrov prednosti. Čeprav po vsej verjetnosti slovenskim uporabnikom glasovno ukazovanje niti ne predstavlja kakšne pretirane dodane vrednosti, saj vas verjetno ni prav veliko takšnih, ki bi v angleščini nagovarjali svoje telefone. Noben digitalni asistent namreč (še) ne obvlada našega jezika.

Ampak vrnimo se k Bixbyju. Kako velik pomen mu daje Samsung, nakazuje že prej omenjena namenska fizična tipka, ki ga prikliče na zaslon. Njegova podoba je skoraj identična Googlovemu asistentu in prav zanimivo je, kako Samsung razvija (beri: kopira) identične rešitve kot Google (poleg digitalnega asistenta še številne aplikacije). Ko Bixbyja prikličete na zaslon (z namensko tipko ali potegom v desno na domačem zaslonu), se vam prikaže seznam virtualnih kartic z različnimi tematikami (npr. vreme, število prehojenih korakov, aktualne novice, prihajajoči dogodki itd.), podobno kot pri Googlovemu asistentu.

 

Sicer je to lahko zelo uporabna funkcionalnost, a jo Googlova platforma trenutno opravlja bolje, saj je povezljiva z večjim številom aplikacij. In ker je na mobitelu nameščen operacijski sistem Android 7.0 Nougat, to pomeni, da je na njem prisoten tudi Googlov asistent. Na Galaxyju S8 sta torej nekoliko neoptimalno prisotna dva digitalna asistenta, ki počneta isto stvar. Povsem mogoče je, da ju boste ali uporabljali izmenično ali boste uporabili le Bixbyja, a če ste izkušeni uporabnik Androida, je veliko večja verjetnost, da bo vaša prva izbira še naprej Googlova rešitev.

V tem primeru bi vam znala iti Bixbyjeva namenska tipka hitro na živce, saj bi vam bila le v napoto. Naj povem svojo izkušnjo. Ker imajo vse fizične tipke na Galaxyju S8 enako teksturo, sem Bixbyjevo velikokrat pritisnil po nesreči, ko sem želel bodisi uravnavati glasnost bodisi pritisniti tipko za vklop zaslona. V Googlovi trgovini Play sicer obstajajo aplikacije, s katerimi lahko Bixbyjevo tipko "reprogramirate" in ji dodelite drugo funkcionalnost, med drugim tudi, da z njo prikličete Googlovega asistenta (ali katero drugo aplikacijo), a to ni optimalna rešitev. Osebno se mi je zdela tipka moteča predvsem zato, ker deluje vsiljivo. Bixby bi bil namreč lahko prisoten in hitro dosegljiv tudi brez nje, mobitel pa bi bil na ta način še bolj minimalističen, saj bi imel manj iz ohišja štrlečih elementov.

Ampak ne me razumeti narobe. To je pikolovstvo. Koliko dela si boste dali z Bixbyjem, je povsem vaša odločitev. Če vam ne bo simpatičen, ga lahko mirne duše ignorirate in kmalu boste pozabili, da je sploh prisoten. Če vas bo zanimal, pa vam je lahko pri marsičem v pomoč. Sam se z njim nisem pretirano obremenjeval, moram pa priznati, da me je ena od njegovih funkcij navdušila.

 

To je t. i. Bixbyjev vid (Bixby Vision), ki je na voljo prek aplikacije za fotografiranje. Tam se v spodnjem desnem kotu nahaja ikona očesa in če jo pritisnete, Bixby analizira karkoli se nahaja pred objektivom. Tako vam na spletu poišče podobne stvari oziroma če analizirate kraj, kjer se v tistem trenutku nahajate, vam našteje in po potrebi na zemljevidu prikaže vse bližnje znamenitosti, restavracije trgovine in podobno. Storitev sem testiral v Ljubljani in moram reči, da se je kot turistični vodnik odrezala zelo dobro. Bixby torej v sebi skriva kar nekaj potenciala, samo še malo ga je treba izpiliti.

Kaj pa druga programska oprema? Na Galaxyju S8 je tako, kot je to znano za Samsungove mobitele, čez Android prevlečen uporabniški vmesnik TouchWiz. Osebno mi Samsungov vmesnik ni bil nikoli pretirano simpatičen, saj je vseboval ogromno nepotrebne programske navlake in podvojenih aplikacij, ker ni najbolje optimiziran, pa je znal tudi pošteno upočasniti delovanje mobitela. Situacija se je precej izboljšala že z lanskim modelom Galaxy S7 (ki si ga lastim tudi sam), letos pa je stopila še korak dlje v pravo smer. Kdor je kdaj uporabljal izvirni Android, bo sicer še vedno opazil precej odstopanj, a funkcionalnosti in aplikacije, ki so jih dodali pri Samsungu, so tokrat večinoma koristne ali pa vsaj zabavne.

Med temi gre omeniti meni Edge, ki ga prikličete z desnega roba zaslona in vsebuje bližnjice do aplikacij, vaših najpomembnejših kontaktov in podobno. Za uporabno pa se izkaže tudi funkcionalnost vedno vklopljenega zaslona (Always-On), ki vam tudi na zaklenjenem zaslonu ves čas prikazuje za vas pomembne informacije (ura, koledar, glasbeni predvajalnik – kaj se prikazuje, nastavite sami). TouchWiz ima sicer poenostavljeno upravljanje in dostopanje do aplikacij ter všečno podobo.

 

Strojna zmogljivost

Programska oprema je torej solidna, kaj pa strojna, ki jo poganja? Brez skrbi. Konjskih moči je, tako kot pri vsakem Samsungovem paradnem konju do zdaj, več kot dovolj. Evropejci smo tudi tokrat dobili različico s procesorjem Exynos (tokrat z oznako 8895), medtem ko je za odtenek bolj zmogljiv Snapdragon 835 ponovno rezerviran za Američane. V praksi teh razlik ni zaznati, saj se je moj testni primerek odlično odrezal tako na sintetičnih preizkušnjah, kjer je posegel po najvišjih mestih (nekje na ravni iPhona 7), kot tudi v resničnem svetu, kjer se mu ni kolcnilo pri nobenem opravilu, ki sem mu ga zadal. Aplikacije so se odpirale hitro, preklapljanje med njimi je potekalo gladko, delovanje se ni upočasnilo, tudi kadar sem imel odprto večje število aplikacij, in tako dalje. Skratka, na področju zmogljivosti je mobitel ena A in če bi bil kaj slabši, bi bil razočaran. Kot zanimivost naj tu omenim še, da je Galaxy S8 eden prvih mobitelov z bluetoothom 5. generacije. To pomeni precej boljšo razdaljo povezovanja z drugimi napravami, hitrejši prenos podatkov in zmožnost predvajanja zvoka na dveh različnih napravah hkrati.

Kljub vsej svoji "nabildanosti" pa se Samsungov najnovejši mobitel dobro obnese tud na področju avtonomije delovanja, to je vzdržljivosti baterije. Ob zmerni uporabi je baterija z avtonomijo 3000 miliamper ur zdržala krepko več kot en dan, ob bolj intenzivni pa sem moral mobitel priključiti na električno vtičnico tik po sončnem zahodu. Ne pravim, da gre za kakršenkoli presežek, se pa zagotovo uvršča med boljše, zlasti če upoštevamo, kakšen zaslon ima mobitel. Avtonomijo baterije sicer lahko podaljšate na kar nekaj načinov, med drugim z izbiro nižje ločljivosti, poleg tega pa funkcionalnost hitrega polnjenja poskrbi, da se baterija prek vhoda USB-C od 0 do 100 odstotkov napolni v približno uri in pol.

Ampak ko je govora o Samsungu in baterijah, avtonomija ni nujno tista, ki pride prva na misel. To je v zadnjem letu varnost. Po incidentih z modelom Note 7 so pri Samsungu zavihali rokave, krepko pljunili v roke in vse baterije podvrgli ekstenzivnemu testiranju. Tiste, ki so jih namestili v svoje nove mobitele, so vse teste opravile z odliko, tako da je kakršenkoli strah odveč. Samsungove baterije so varne.

 

Varnost

Ko smo že pri komponentah, gre omeniti še tiste, ki skrbijo za varnost. Galaxy S8 je namreč opremljen s kar nekaj biometričnimi senzorji, ki dodatno zavarujejo vašo napravo, hkrati pa vam poenostavijo odklepanje. O čitalniku prstnih odtisov sem se razpisal že zgoraj, tu pa bi omenil še bralnik očesne šarenice in senzor za prepoznavo obraza. Navdušil me je predvsem prvi, ki je resnično instantno odklenil mobitel tudi v temnejših pogojih, nekoliko manj odziven pa je bil drugi. Za tega sicer na spletu najdete številne zapise, ki pravijo, da je manj varen in da ga lahko pretentate že s fotografijo svojega obraza. Sam sem to preizkusil, vendar se mobitel ni odklenil, res pa da fotografija ni bila najboljša. Zato te teorije ne morem ne potrditi ne ovreči.

Kamera in fotoaparat

Še eno pomembno področje današnjih mobitelov je fotografija. In medtem ko številni proizvajalci stremijo k dvojnim senzorjem, Samsung ostaja pri svojem preverjenem receptu z enim senzorjem (12 MP). Galaxy S8 je namreč opremljen s skoraj enakim fotoaparatom kot lanski Galaxy S7, ampak le na papirju. V praksi se ta obnese še bolje, to pa se najbolj odraža pri fotografijah, zajetih v slabše osvetljenih situacijah, kjer precej pomaga široka zaslonka, ki se odpre do širine f/1.7 (senzor fotoaparata na ta način doseže več svetlobe).

 

Pomembna novost je posebno procesiranje fotografij, ki se vklopi ob vsakem pritisku na sprožilec in zajame ter skupaj spoji tri zaporedne posnetke. Na ta način izniči zamegljenost, počisti šum in izostri celotno podobo. Rezultat so čudovite fotografije, ki so ostre in polne podrobnosti ter vsebujejo zelo realistične barve. Nadgradnje pa je bila deležna tudi sprednja kamera, ki je dobila senzor z višjo ločljivostjo (8 MP) in boljši sistem samodejnega ostrenja.

Podobno kot pri zajemanju fotografij pa se Galaxy S8 obnese tudi pri snemanju videoposnetkov. Zajemati zna posnetke v ločljivosti 4K pri 30 sličicah na sekundo, novost pa je snemanje v HD-ločljivosti s 60 sličicami na sekundo, kar pomeni bolj realistično sliko. Samsungova fotoaparata oziroma kameri se tako tudi letos uvrščata med najboljše na mobilnem področju.

 

Še bolj kot kakovost fotografij in videoposnetkov pa morda navduši vmesnik za njihovo zajemanje. Ta je hiter in odziven, njegova uporaba pa je zelo enostavna in intuitivna. Poleg tega vsebuje številne filtre in posebne učinke, ki so sicer stalnica v aplikacijah, kot je Snapchat.

Zaključek

Ste ob prebiranju zgornjih vrstic pomislili, da gre morda za plačano reklamno besedilo Samsunga? No, naj razblinim vaše morebitne dvome. Ne gre. Samsung (in nihče drug) ni popolnoma nič vplival na vsebino. Razen s tem, da so razvili mobitel, ki mu le stežka kdo konkurira. Galaxy S8 je namreč trenutno najboljši, najbolj atraktiven in najlepši mobitel, ki ga lahko najdete na prodajnih policah. Pri Samsungu se tega dobro zavedajo, zato so mu prilepili listek z visoko ceno. A kdor jo bo plačal, bo dobil popoln paket. Samsungov mobitel ima izjemen zaslon, je zmogljiv in ima odličen fotoaparat. Negativna plat? Če že moram omeniti eno, je to dejstvo, da primerka, ki sem ga imel na testu, nisem smel obdržati …

 

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

 • Ali se procesor pregreva? Procesor je ohranjal "mirno kri" tudi pri najzahtevnejših opravilih.
 • Kako se obnese fotoaparat? Čeprav fotoaparat v primerjavi s tistim pri Galaxyju S7 ni doživel pretirane strojne nadgradnje, se odreže odlično in velja za enega najboljših v tem trenutku. Zelo dobro se obnese tudi pri fotografiranju ob slabših svetlobnih pogojih.
 • Ali je baterija vzdržljiva? Kljub velikemu zaslonu z visoko ločljivostjo je baterija ob zmerni uporabi zdržala krepko čez en dan.
 • Ali je mobitel dober za igranje iger in ogled videovsebin? Več kot dober. Najboljši med vsemi mobiteli (z izjemo večjega brata Galaxy S8+, katerega recenzijo lahko pričakujete v prihodnjih dneh). To mu zagotavljata ogromen kakovosten zaslon in zelo zmogljiva strojna oprema.

Oglejte si še ostale fotografije, ki so nastale med testom, na TViN Shrambi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
28. april 2017
3422
18. maj 2018
Samsung Galaxy S8 – test na dlani
Android