Samsung Galaxy Tab 3 8.0 LTE - test na dlani

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/galaxy-tab-3.jpg

Pretekle dni mi je družbo delala Samsungova tablica Galaxy Tab 3 8.0, ki je po novem na voljo tudi v LTE različici s podporo za super hitro podatkovno omrežje LTE/4G. Je dovolj priročna in lahka, da jo lahko držimo v eni roki, hkrati pa jo lahko uporabljamo tudi kot TV daljinec.

Tehnične specifikacije

Za ljubitelje številk si najprej poglejmo tehnične lastnosti tablice Galaxy Tab 3 8.0 LTE:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: dvo-jedrni 1,5 GHz
 • delovni pomnilnik: 1.5 GB
 • notranji pomnilnik: 16 ali 32 GB (možnost razširitve z microSD do 64 GB)
 • zaslon: 20,32 cm, 800 x 1280 pikslov, 189 ppi, TFT, 16 M barv
 • glavna kamera: 5 MP, samodejno ostrenje, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza
 • sprednja kamera: 1.3 MP
 • snemanje videa: 720p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, IR
 • baterija: Li-Ion 4.450 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • dimenzije: 209,8 x 123,8 x 7,4 mm
 • masa: 314 g
 

Strojna oprema: lahka, priročna tablica

Ko sem tablico Samsung Galaxy Tab 3 8.0 LTE (na tole ime se je potrebno kar navaditi) prvič vzela v roke, me je zaradi svojega razmerja zaslona spomnila na ogromen mobitel in ne na tablico. Kar pravzaprav niti ni tako slabo. V vsakem primeru gre za priročno napravo, ki je dovolj majhna in lahka, da jo brez napora med branjem držimo v eni roki. Tablica je obdana v Samsungovo značilno plastiko, ki je v rokah na trenutke malce preveč drseča. Celoten videz nekoliko popravi srebrn rob okoli tablice. Sicer pa je videz tablice podoben ostalim Galaxy napravam zadnjih par let, z značilno zaobljenimi robovi.

Na levi stranici tablice Galaxy Tab 3 8.0 LTE najdemo dve reži za vstavljanje MicroSIM in spominske microSD-kartice. Na desni stranici zgoraj ležita gumba za zaklepanje in glasnost, še en fizičen gumb za domov pa najdemo pod zaslonom spredaj. Gumb za domov obdajata dva kapacitivna gumba, levi za prikazovanje dodatnih menijskih možnosti in desni za navigacijo nazaj. Zgoraj desno ima tablica priključek za slušalke, na sredini spodaj microUSB priključek za polnjenje, na sredini desne stranice pa najdemo še infrardeči oddajnik, s pomočjo katerega se Galaxy Tab 3 spremeni v daljinec za TV.

Tablica ima, ko je za Samsung značilno, svetel in barvit 8 palčni (20,32 cm) zaslon. Resolucija ni tako visoka kot na vrhunskih pametnih mobitelih ali na velikem iPadu Retina, je pa primerljiva z resolucijo na trenutnem modelu tablice iPad Mini. Za branje je tako zaslon sprejemljiv, čeprav za to sama raje posežem po zaslonih z višjo ločljivostjo. Me pa piksli, ki so razločni ob pogledu od blizu, niso prav nič zmotili pri večurnem igranju igric (seveda vse zgolj v namene testiranja!). Tablica se odlično obnese tudi pri gledanju video posnetkov v ležečem položaju.

Galaxy Tab 3 8.0 ponuja dve kameri, sprednjo za videoklice in zadnjo, 5 MP, za boljše slike in video posnetke. Slike, posnete z glavno kamero, so solidne kakovosti, seveda pa ni mišljeno, da bi bila tablica uporabljena kot primarni fotoaparat. Par primerov slik si lahko ogledaš spodaj.

Ogled slik v polni velikosti

Je pa zanimivo dejstvo, da lahko Galaxy Tab 3 8.0 v kombinaciji z MicroSIM-kartico uporabimo tudi kot mobitel. Če imaš željo po telefoniranju s tablico, ti vsekakor svetujem uporabo slušalk. Tablica je res dovolj priročna, da se jo da po širini objeti z eno roko, ampak za na uho je pa vseeno malce prevelika.

Pohvale si zasluži še baterija, ki je med raznovrstnim testiranjem zdržala čez cel vikend. Ob zmerni uporabi bo tako tablica brez težav preživela par dni, tudi brez uporabe posebnih možnosti za varčevanje z baterijo.

Programska oprema: Android s kopico dodatnih aplikacij

Galaxy Tab 3 8.0 poganja skoraj najnovejša različica Androida 4.2.2 Jelly Bean. Uporabniška izkušnja je precej podobna tisti, ki smo jo vajeni z novejših Samsungovih Android mobitelov. Sistem na tablici deluje tekoče in brez zatikanja, le pri grafično bolj zahtevnejših igricah si kdaj pa kdaj vzame kakšno dodatno milisekundo za razmislek.

Galaxy Tab 3 8.0 sicer nima čisto vseh najnovejših funkcij, ki jih najdemo npr. na mobitelu Galaxy S4, je pa tablica vseeno dobro založena z raznimi aplikacijami. Od Samsungovih aplikacij za sestavljanje foto Albumov za zgodbo, Beležke, ChatON, Group Play, glasovne pomočnice S Voice, koledarja S Planner, pa vse do bogate palete priljubljenih storitev. Dropbox s 50 GB brezplačnega prostora v oblaku za dve leti, Flipboard za vizualno bolj privlačno pregledovanje novic, TripAdvisor za prijetnejša potovanja, Polaris Office za urejanje pisarniških dokumentov, Paper Artist za umetniško ustvarjanje.

Uporabna se mi je zdela tudi aplikacija Peel Smart Remote, ki omogoča opravljanje s televizijskim sprejemnikom. Aplikacija se je brez težav hitro sporazumela tudi z mojim, že par let starim, LG televizorjem. Med aplikacijami sem pravzaprav pogrešala le Samsugovo aplikacijo S Memo, ki omogoča ustvarjanje risanih beležk in ki jo, med drugim, najdemo na mobitelu Galaxy S4. No, morda je to Samsungov način za ločitev tablic Galaxy Tab od naprav iz družine Galaxy Note, ki ponujajo še dodatno pisalo za lažje risanje.

Seveda pa Galaxy Tab 3 8.0 ponuja bogat nabor Googlovih aplikacij za pregledovanje e-pošte, brskalnik Chrome, Google Zemljevide, YouTube in ostale priljubljene storitve. Galaxy Tab 3 je tako dobro založen z raznimi aplikacijami, da sem iz aplikacijske trgovine Google Play prenesla le par aplikacij za dostop do družabnih omrežij in nekaj igric, vse ostalo je bilo že na dlani.

Povzetek: priročna tablica za vsakodnevno uporabo

Tablica Samsung Galaxy Tab 3 8.0 LTE je ravno prave oblike in formata za enostavno prenašanje in udobno držanje v eni roki. Ponuja barvit zaslon na dotik, na katerem je zelo prijetno igranje igric in gledanje videoposnetkov, zmogljivo baterijo in solidno kamero. Zna se povezati tudi s super hitrim podatkovnim omrežjem LTE/4G, nadomesti lahko TV daljinec, v sili lahko deluje tudi kot nadomestni mobitel. Operacijski sistem Android na tablici deluje tekoče, tablica pa že kar iz škatle ponuja pester nabor različnih aplikacij za vsakodnevna opravila.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
560
24. maj 2017
Samsung Galaxy Tab 3 8.0 LTE - test na dlani
Android