Samsung Gear 2 Neo - test na dlani

Uroš Miklavčič 10. april 2014
/PublishingImages/gear_2_neo_hero.jpg

Dobrega pol leta po izidu Samsungove prve pametne ure, Samsung Galaxy Gear, je pred nami že naslednja generacija, ki je mimogrede še izgubila ime Galaxy: Gear Fit, Gear 2 ter Gear 2 Neo. Na testu je bila tokrat Gear 2 Neo, ki je izmed treh novih modelov najosnovnejša. Poglejmo, kako se je odrezala.

 

Tehnične specifikacije

 • procesor: 2-jedrni 1 GHz
 • delovni pomnilnik: 512 MB
 • notranji pomnilnik: 4 GB
 • razširitev pomnilnika: ni možno
 • zaslon: 4,14 cm, 320 × 320 p, 277 ppi, Super AMOLED
 • kamera: nima
 • povezljivost: Bluetooth 4.0, Micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, merilec srčnega utripa, pedometer (števec korakov), odpornost na prašne delce in vodo (IP67 certifikat), MP3-predvajalnik, IR-blaster
 • baterija: Li-Ion 300 mAh
 • operacijski sistem: Tizen
 • dimenzije: 37,9 mm × 58,8 mm × 10 mm
 • teža: 55 g

Strojna oprema

Za tako majhno napravo je Gear 2 Neo popolnoma spodobno opremljena. V bistvu ni prav nič podhranjena v primerjavi s svojo polnokrvno sestro, razen tega, da nima fotoaparata. Druga razlika je pri slabših materialih, ki so uporabljeni za ohišje. Slednje je iz plastike, ki je na zgornji strani še dodatno prevlečena z gumo. Razen tega sta si uri enaki. Enak procesor, enaka količina pomnilnika in enaki senzorji. Pas na uri lahko zamenjate s standardnimi pasovi, kar pri prejšnjem modelu ni bilo možno. Tako lahko sedaj uporabite pas, ki vam najbolj ustreza.

 

Zaslon je svetel in lep, slika na njem pa zadovoljivo ostra. Kljub temu ne bi bilo nič narobe, če bi imel zaslon še nekoliko večjo ločljivost, da bi dosegel večjo gostoto slikovnih točk. Verjetno je ločljivost zaslona nekoliko nižja zato, da se zmanjša poraba energije, saj baterija zadrži le 300 mAh naboja.

Baterija je na testu zdržala cca. 2 do 3 dni in je tako kar dobro opravila svoje delo. Glede na to, da ponavadi svoje mobitele polnim z večjo frekvenco, kot sem Gear 2 Neo, mi to ni predstavljalo posebnega problema. Kar je problematično, pa je način, kako se Neo polni. Namesto, da bi bil nekje na ohišju vgrajen Micro USB-vtič, je v škatli priložen poseben vmesnik, ki se pripne na spodnjo stran ure in služi kot povezava med kontakti na spodnji strani ure in Micro USB-vtičem na vmesniku. Če odmislim, kako neprikladno je vse skupaj, je še največja skrb ta, da se tisti kos plastike hitro izgubi oz. je sila nerodno nositi to ves čas s seboj (slej kot prej ga boste pozabili doma).

 

Poleg kontaktov za napajanje se nahaja senzor srčnega utripa, ki svoje delo dobro opravi in predstavlja dobrodošlo dodatno telemetrijo ob vaših športnih vadbah. Poleg utripa bo Neo pridno štel tudi vaše korake s pomočjo vgrajenega pedometra. Skupaj z ustrezno aplikacijo na mobitelu tako dobite bistveno boljšo sliko vaše vadbe, kot bi jo sicer samo z mobitelom.

Neo ima vgrajenega kar 4 GB pomnilnika, ki ga lahko uporabite, da na uro naložite svoje najljubše skladbe in si jih prek Bluetooth slušalk ali vgrajenega zvočnika predvajate med telovadbo ali pa kar tako. Vgrajeni zvočnik je dovolj glasen, da lahko prek njega opravljate tudi klice, za glasbo pa ni ravno najbolj primeren.

 

Na zgornji strani najdemo še gumb za zaklep in IR-blaster. Slednji je prikladen dodatek, ki mi je prišel prav, ko se mi ni dalo iskati daljinca za TV. Brez težav bi sicer preživel brez, a ni nič narobe, da je na uri.

Kot celota je ura zelo lahka in ne moti, ko jo imate na zapestju. Problematično je le to, da Neo deluje nekoliko ceneno in morda ne bo ravno všeč tistim, ki uro nosite tudi kot modni dodatek.

Programska oprema

Pri prejšnji generaciji je Samsung uporabil operacijski sistem Android, tokrat pa se je odločil, da uporabi operacijski sistem, ki nastaja pod njegovim okriljem in sliši na ime Tizen. Ta odločitev je nekoliko presenetljiva, če upoštevamo, da je pred kratkim Google predstavil posebno platformo, ki temelji na verziji Androida in je namenjena prav nosljivi elektroniki, kot so ure. Po drugi strani pa je poteza razumljiva, saj tako kot prejšnja generacija tudi novi modeli delujejo le na Samsungovih mobitelih in še to v omejenem naboru. To je po mojem mnenju zelo slaba poteza, saj Samsung s tem gradi ograjo okoli svojega vrta in odganja tiste kupce, ki bi želeli uporabljati njihove ure, a ne želijo zaradi tega menjati še mobitela. Sploh bo to problem sedaj, ko Google Wear platforma napoveduje neodvisnost od proizvajalca.

 

Uporabniški vmesnik je sam po sebi zelo preprost in presenetljivo pregleden. Po menijih se premikate s pritiskanjem na ikone, korak nazaj pa izvedete z gesto tako, da potegnete od zgornjega roba zaslona navzdol. Delovanje je razmeroma gladko in zatikanja ni.

Najbolj moteče obnašanje ure se pojavi, če imate vključeno možnost, da ura sama zbudi zaslon, ko jo nagnete pod določenim kotom (kot to storite, ko pogledate na uro). Problem je, da takšno potezo naredite večkrat, ne samo, ko pogledate na zaslon ure. V avtu se vam bo za vsak večji ovinek, ko sežete čez volan, prižgal zaslon. Pa vsakokrat, ko sežete v kuhinji proti zgornji omarici ali pa se samo pretegnete. Skratka, zaslon se ves čas prižiga in sčasoma to postane sila nadležno. Zadeva se sicer da izključiti, a je potem treba za vsakokrat, ko želite pogledati, koliko korakov ste že naredili ali koliko je ura, pritisniti gumb za odklepanje zaslona. Trivialne rešitve za ta problem sicer tudi sam ne vidim, a gotovo bo to treba v prihodnosti to rešiti.

 

Kar se tiče aplikacij, ki so specifično namenjene uri, v času pisanja nabor praktično ne obstaja. To se sicer namerava kmalu spremeniti, saj je Samsung odprl platformo tudi za zunanje razvijalce. Če bodo razvijalci zagrabili to možnost, je sicer še pod vprašajem, zato je Samsung že kot privzeto ponudil nekaj aplikacij na uri. Te so sicer omejene na zelo preproste naloge, kot je štoparica, galerija in MP3-predvajalnik, ki nima pretirano naprednih funkcij.

Na uri lahko prevzamete klic in se pogovorite kar prek ure, ki ima vgrajen mikrofon in zvočnik. Poleg tega lahko z glasovnimi ukazi upravljate tudi s svojim mobitelom. Brez slednjega je ura sama po sebi skorajda neuporabna (razen za športne vadbe). Na mobitelu lahko naložite posebno aplikacijo, s katero potem upravljate z uro in nanjo pošiljate aplikacije. Mobitel bo na vašo uro pošiljal tudi obvestila, ki pa so trenutno omejena na SMS-e in e-pošto. Super bi bilo, če bi lahko dobival tudi obvestila s Twitterja in Facebooka oz. katerekoli aplikacije, ki na mojem mobitelu kaže obvestila. Uporabnost bi se tako bistveno izboljšala.

Ura se zaradi senzorja srčnega utripa in pedometra dobro ujame s Samsungovo aplikacijo S Health, ki je namenjena sledenju vaših športnih aktivnosti.

Povzetek

 

Gear 2 Neo je pametna ura, ki razočara z omejeno uporabnostjo. Še najbolj uporabna je kot športni dodatek za merjenje srčnega utripa in korakov, a se morate zavedati, da ste takoj omejeni na uporabo peščice Samsungovih mobitelov. Prav to je žebelj v krsto za večino uporabnikov. Če si resnično želite pametne ure in ne morete čakati na prve ure s platformo Google Wear, potem vam sicer ne morem braniti nakupa, a je vseeno morda bolj preudarno, da počakate, kaj se bo zgodilo čez poletje in svojo odločitev sprejmete v jeseni, ko bo bolj jasno, kaj točno prinaša Google Wear.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. april 2014
2013
24. april 2014
Samsung Gear 2 Neo - test na dlani
Android