Samsung Gear S - test na dlani

Uroš Miklavčič 30. oktober 2014
/PublishingImages/gear_s_hero.jpg

Samsung predstavlja nove pametne ure hitreje, kot sem jih sposoben šteti. Zadnja zverina sliši na ime Gear S in prinaša nekaj novih trikov, ki jih do sedaj pri konkurenčnih izdelkih še nismo videli. Kako pa se obnese v praksi?

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: 2-jedrni z 1 GHz
 • delovni pomnilnik: 512 MB
 • notranji pomnilnik: 4GB
 • razširitev pomnilnika: ni možna
 • zaslon: 5,08 cm, 320 × 480 točk, 300 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
 • povezljivost: WiFi, Bluetooth 4.1, microUSB preko priloženega adapterja
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, merilec srčnega utripa, UV-senzor
 • baterija: Li-Ion 300 mAh
 • operacijski sistem: Tizen
 • dimenzije: 39,8 mm (v) × 58,3 mm (š) × 12,5 mm (d)

Samsung Gear S je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

 

Strojna oprema

Gear S je vse prej kot majhna pametna ura, a jo pred svojo lastno velikostjo dokaj uspešno rešuje eleganten ukrivljen zaslon, ki na prvi pogled deluje kot nekaj iz prihodnosti. Še vedno pa bo ura verjetno nekoliko nerodna, če imate majhno zapestje. Gear S poskuša svojo velikost upravičiti s svojo vsestransko uporabnostjo, saj je Samsung vanjo stlačil neverjeten nabor funkcionalnosti. Ura ima poleg dokaj klasičnega nabora povezljivosti WiFi in Bluetooth še GPS-modul, senzor srčnega utripa, senzor UV-žarkov in režo za SIM-kartico. Slednje jo verjetno postavlja v povsem novo kategorijo in ji potencialno zagotavlja večjo avtonomnost v primerjavi z drugimi urami na trgu. Gear S je torej ura, ki poka po šivih tako zaradi funkcionalnostmi kot tudi zaradi same velikosti.

 

Sedaj pa še k slonu v sobi: vse to čipovje potrebuje ogromno energije in 300 mAh bo verjetno komaj zadosti, da vas spravi skozi cel dan, če boste koristili vse zmožnosti ure. Morda pa vas ura pusti na cedilu še pred sončnim zahodom. Življenjska doba baterije je trenutno rak rana malodane vseh pametnih ur. Samsung se je delno odkupil z zanimivo rešitvijo: za polnjenje baterije potrebujete poseben adapter, ki se mi je sprva zdel nenormalno velik. Naslednja stvar, ki mi ni bila jasna, je bila modra dioda, ki je svetila tudi takrat, ko adapterja nisem imel priklopljenega na napajanje, a je bil nameščen na uri. Seštel sem 1 plus 1 in po nekaj minutah googlanja prišel do odgovora, ki se mi je že prej porajal v glavi. V adapterju je dejansko vgrajena baterija, ki bo poskrbela za dodatno energijo, da vas ura sredi dneva ne bo pustila na cedilu. Čeprav to ni optimalna rešitev, pa je še vedno veliko bolje kot nič. Če ne boste uporabljali SIM-kartice in s tem 3G-povezave, bo vaša izkušnja z baterijo sigurno boljša, a vseeno je dobro vedeti, kaj lahko pričakujete.

 

Samsungova nova ura bo po mojem še najbolj privlačna za športnike, saj ima vse sestavine idealnega športnega pripomočka: GPS, 3G, senzor srčnega utripa, odpornost na vodo in prašne delce ter gumijast pas. To praktično pomeni, da lahko na svoje športne pustolovščine vzamete samo svojo uro, in ne več okornega mobitela. Če upoštevate še dejstvo, da lahko z uro mirne duše opravite tudi telefonski klic ali dva, pa to le še potrdi mojo hipotezo. Poleg tega pa športne aktivnosti običajno ne trajajo cel dan.

Gear S ima gumijast pas, Samsung pa je najavil še nekaj elegantnih alternativ, ki jih boste lahko uporabljali tudi ob bolj formalnih dogodkih. Tu bi se še enkrat dotaknil ukrivljenega zaslona, ki je v primeru Gear S popolnoma pravilno uporabljen. Medtem ko na mobitelih ukrivljeni zasloni resnično ne prinesejo ničesar bistvenega, pa na zapestju naredijo veliko razliko. Gear S tako kljub svoji velikosti še vedno lepo objema vaše zapestje. Dva palca velik zaslon pa kljub temu zahteva svoj prostor in ljudje z manjšimi zapestji se bodo s to uro na roki morda počutili nekoliko nelagodno. Je pa tudi res, da boste s tem dajali jasen signal, da sledite zadnjemu trendu mobilne elektronike.

Gear S je torej zelo napredna ura, ki jo obremenjujeta enaka problema kot njene sorodnice: velikost in življenjska doba baterije.

Programska oprema

Gear S spada v družino pametnih ur, na katere je Samsung namestil svoj operacijski sistem Tizen. Od prvih poskusov je Tizen na zapestju naredil kar nekaj korakov naprej in sedaj deluje povsem suvereno. Poleg aplikacij ima dovolj funkcionalnosti, da zadovolji vse potrebe. Vse in še kakšno čez rob, morda. Ne gre toliko za to, da karkoli ne bi delovalo, ampak predvsem za to, da morda vsega resnično ne potrebujete. Tipkovnica je lep primer tega. Medtem ko lahko odgovorite na SMS ali email kar neposredno s svojega zapestja, pa je smiselnost tega početja pod velikim vprašajem, saj majhen zaslon ni ravno primeren za tipkanje. Kljub temu se je Samsung odločil, da ponudi to možnosti, in konec koncev tega ni treba uporabljati, če se vam ne zdi uporabno.

 

Kljub temu da ima ura vgrajeni povezljivosti WiFi in 3G, pa je treba opozoriti, da boste še vedno potrebovali ustrezen Samsungov mobitel, da boste uro na začetku sploh začeli uporabljati. Ta zaklenjenost ekosistema je bila tema marsikatere debate v preteklosti, a očitno se je Samsung odločil, da bo svoje ure s sistemom Tizen rezerviral za svoje najbolj zveste uporabnike.

Samsung vam ponuja pester nabor programskih rešitev v povezavi s strojno opremo v uri Gear S, tako da boste zagotovo vsak dan odkrili kaj novega. Obilica možnosti prinaša tudi dokaj dobro prilagodljivost naprave, kar nikoli ni slaba stvar.

Programsko je torej Gear S dobro opremljena ura, ki vas zlepa ne bo pustila na hladnem.

Povzetek

 

Gear S je torej vreča mešanih občutkov. Dobra opremljenost na papirju se ob slabši bateriji le težko popolno izkoristi v praksi. Njena velikost pa k temu tudi ne pripomore. Po drugi strani pa je Gear S edina ura, ki je resnično lahko neodvisna od mobitela. To je predvsem zelo dobro, če ste športnik. Dejstvo je, da so pametne ure šele dodobra doživele svoj ognjeni krst in da se ta tehnologija šele uveljavlja. Za vse, ki torej živite na prelomnicah moderne elektronike, pa bo Gear S več kot pisan na kožo.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. oktober 2014
2263
11. november 2014
Samsung Gear S - test na dlani
Android