Samsung Xcover 2 - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Samsung_Xcover_2-roka_sneg.jpg

Podaljšani vikend sem tokrat preživela v družbi zame precej nenavadnega mobitela. Mobitela, ki z robatim videzom in vgrajeno svetilko kar kliče po dogodivščinah na prostem in ki te pri tem ne bo obremenjeval z nepotrebnimi digitalnimi skušnjavami. Zato sem se z mobitelom Samsung Xcover 2 odpravila kar na kepanje, kjer se je Xcover 2 počutil kot doma. Pravi, da ga mraz prav nič zmotil; prav z veseljem se je zapodil v svež kup snega!

Mobitel Samsung Xcover 2 že v Mobitelovi ponudbi

Tehnične specifikacije

Že iz številk je jasno, da Samsung Xcover 2 ne cilja na tiste, ki si v svojem žepu želite super računalnik. Xcover 2 namreč ni ravno pretirano pameten, zna pa telefonirati, SMS-ati in v sili tudi pokukati na splet:

  • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE)
  • notranji pomnilnik: 38 MB (možnost razširitve z microSD do 32 GB)
  • zaslon: 5,59 cm, 240 x 320 pikslov, 182 ppi, 256 K barv, TFT
  • kamera: 2 MP, 1600 x 1200 pikslov; video 176 x 144 pikslov
  • povezljivost: Bluetooth 3.0, microUSB
  • ostalo: svetilka
  • baterija: Li-Ion 1300 mAh
  • dimenzije: 122 x 53 x 17,9 mm
  • masa: 110 g
 

Strojna oprema: mu kaj sploh pride do živega?

Na mobitelu Samsung Xcover 2 že od daleč izstopa dokaj velika zanka na zadnji strani, s pomočjo katere lahko mobitel, recimo, med plezanjem pripneš na vponko. Če se med svojimi avanturami znajdeš v temni jami ali gozdu, je zgoraj desno prisotna še lučka, ki jo prižgeš z gumbom na levi stranici mobitela. Pod gumbom za lučko najdeš še gumba za uravnavanje glasnosti. Lučka sicer ni zelo svetla, a v sili bo vsekakor boljša kot nič.

Mobitel Samsung Xcover 2 z vgrajeno svetilko že v Mobitelovi ponudbi

Samsung Xcover 2 je precej masiven, a vseeno ne preveč težek mobitel. Zaradi svoje oblike in mase ne bo zlahka spolzel iz rok tudi pri uporabi debelejših rokavic. Vsi gumbi, vključno s preprosto tipkovnico pod zaslonom, so dovolj veliki, da jih brez težav uporabljamo tudi v rokavicah. Sam zaslon ni nič posebnega, kot vidljivosti ni ravno velik. Po drugi strani pa manjši zaslon pomeni manjšo ranljivost, saj so veliki stekleni zasloni pametnih telefonov kljub raznim inovacijam ob padcu na pravo površino ali pod pravim kotom še vedno njihova glavna ahilova tetiva. Xcover 2 enostavno nima veliko šibkih točk, saj je večinoma obdan v trpežno plastiko. Mobitel je namreč skladno z robustnim videzom odporen na prah in vodo. V vodi lahko menda zdrži do enega metra globine do 30 minut.

Na zadnji strani pod kamero, ki jo obdajajo precej glasni zvočniki, najdemo poseben pokrovček, ki dobro ščiti baterijo in prostor za spominsko MicroSD kartico ter navadno SIM-kartico. Na desni stranici najdemo pod zaščitnim pokrovčkom še microUSB vhod, ki ga uporabimo tako za polnjenje in povezavo z računalnikom kot za priključek za slušalke.

Mobitel Samsung Xcover 2 že v Mobitelovi ponudbi

Mobitel sem na testiranju imela slab teden in v tem času ga po začetnem polnjenju nisem uspela pripraviti do tega, da bi izgubil kakšno črtico pri indikatorju baterije. Nič čudnega, saj ima mobitel čas pripravljenosti kar do 1.000 ur (dobrih 41 dni!). Kot že rečeno, Samsung Xcover 2 ni mobitel, ki bi si želel, da bi se uporabnik z njim ukvarjal. Tale zverinica si želi čim več časa preživeti na prostem!

Programska oprema: preprosta uporaba, vsi osnovni pripomočki

Mobitel Samsung Xcover 2 že v Mobitelovi ponudbi 

Zato tudi ni kaj dosti za povedati o programski opremi. Ja, Samsung Xcover 2 zna telefonirati, pošiljati in prejemati SMS in MMS-sporočila, ponuja koledar, alarme, opravila, beležke, predvajalnik glasbe, kalkulator, par Java igric, celo slovar. Zna predvajati FM radio, zaradi česar bo odličen sopotnik tudi na dopustu.

Ima tudi prednaloženi aplikaciji za Facebook in Twitter, podporo za klepet preko različnih družabnih omrežij ter seveda spletni brskalnik in e-pošto. Ampak glede na to, da se ni zmožen povezati na Wi-Fi omrežja in da ne podpira UMTS, je povezava z internetom bolj tako, za silo. Če moraš res nekaj nujno pogledati ali objaviti, bo tudi Xcover 2 prišel prav, za neko napredno rabo spletnih storitev pa najbrž ni.

Mobitel Samsung Xcover 2 že v Mobitelovi ponudbi 

Mobitel ponuja tudi 2 MP kamero, ki dela čisto spodobne slike za tako napravo, seveda pa večjih presežkov ni. Z mobitelom lahko posnamemo tudi video. Nekaj primerov fotografij si lahko ogledaš spodaj.

Ogled slik v polni velikosti

Na splošno je uporaba mobitela Samsung Xcover 2 dokaj preprosta. Na domači strani si lahko nastavimo bližnjice do najpogosteje uporabljenih funkcij mobitela, ob poslušanju glasbe ali radia se nam tu prikaže možnost upravljanja s predvajalnikov. Seveda lahko na mobitelu nastavimo poljubno ozadje, izberemo lastno melodijo zvonjenja in nastavimo različne zvočne profile.

Mobitel Samsung Xcover 2 že v Mobitelovi ponudbi 

Med najbolj zabavnimi funkcijami je gotovo možnost aktivacije "ponarejenega klica", s katerim lahko zelo diskretno simuliramo klic (izberemo lahko celo ime in številko za prikaz) in se tako izognemo kakšni neprijetni situaciji. Uporabna zna biti tudi možnost sporočila v sili, pri kateri vnaprej določimo vsebino in prejemnike sporočila, ki ga lahko v primeru nevarnosti hitro pošljemo le z eno tipko.

Povzetek: mobitel za vse dogodivščine na prostem

Ne, Samsung Xcover 2 ni pretirano pameten, pa tudi lep ne. Noče biti v centru pozornosti, je pa odličen sopotnik v naravi in delu ali zabavi na prostem. Prah, voda in padci zanj niso ovira, ponuja pa vse osnovne funkcije, ki jih pričakujemo od mobitela. Je enostaven za uporabo, po potrebi se lahko poveže tudi z internetom, čeprav to ni njegova močna točka. Raje ga uporabite kot radijski sprejemnik pri kampiranju na prostem, saj bo njegova baterija brez težav z vami preživela cel teden. Zato je Xcover 2 odlična izbira za tiste, ki veliko časa preživite na prostem in se pri tem ne želite obremenjevati z ranljivostjo svojega pametnega telefona ali morda od mobitela pričakujete le osnovne funkcije.

Mobitel Samsung Xcover 2 že v Mobitelovi ponudbi

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
465
29. maj 2017
Samsung Xcover 2 - test na dlani