Sony SmartBand SWR10 - test na dlani

Jan Ferme 23. junij 2014
/PublishingImages/smartband-hero.jpg

V zadnjem letu so postale nosljive naprave zelo popularne. Začelo se je z fitnes zapestnico Jawbone Up, nadaljevalo s Fitbitom in ostalimi. Vmes smo dobili tudi kar nekaj različnih “pametnih” ur. Tehnologija gre naprej in danes vam predstavljam Sonyjev zapestni trak, ki meri aktivnost vašega življenja.

 

Tehnične specifikacije

  • teža: 21 g (z zapestnim trakom), 6 g (brez zapestnega traku)
  • kompatibilnost: z napravami, ki imajo nameščen Android 4.4 in novejši
  • povezljivost: Bluetooth 4.0, NFC, Micro USB (samo polnjenje)
  • indikatorji: 3 LED-lučke
  • barva: črna (dokupijo se lahko paščki iz dodatnih barv)
  • dodatno: odporen na vodo in prah po standardu IP58 (do globine 1,5 m in do 30 min v sladki vodi)

Dizajn

Zapestni trak SmartBand SWR10 je sestavljen iz dveh delov: iz modula, ki vse upravlja in silikonskega traku, v katerega modul vstavimo. V škatli dobimo dve velikosti trakov (250 in 214 mm), tako da bo ena velikost zagotovo ustrezala tvojemu zapestju.

 

Glavni modul, ki beleži vse naše aktivnosti, je malenkost ukrivljen, da se lepo poda na zapestje. Seveda je na tem modulu velik logo Sony, da ne pozabimo, kdo nam omogoča beleženje naših aktivnosti.

Glavni modul je “debel” samo 7,8 mm in resnično lahek, saj tehta samo 6 g. Na njem najdemo samo en fizični gumb, 3 LED-lučke in Micro USB-priključek, s katerim modul tudi polnimo.

Zapestni trak je narejen iz mehkega silikona, ki je zelo fleksibilen in prijeten na otip. Glavni modul se vstavi v zapestni trak enostavno in je dovolj dobro zavarovan, da ne pade ven. Ob nakupu dobimo dva zapestna trakova v črni barvi, dodatne barve lahko naknadno dokupimo.

Zaradi peresno lahkega glavnega modula in traku celoten komplet obremeni našo roko za samo 21 g. Ni mi bilo problem nositi SmartBanda več dni zapored, ker sem malo kdaj opazil, da tam sploh je.

Edina slabost nošenja traku je mogoče silikonski trak, pod katerim se boš v teh vročih dneh malo spotil/a. Za glavni modul naj te ne skrbi, do 30 minut v sladki vodi in do globine 1,5 m je odporen na vodo in prah. Tudi malo potu bo brez skrbi prenesel.

Povezovanje in uporaba

Povezovanje tvojega pametnega mobitela in Sonyjevega SmartBanda je malo bolj komplicirano, kot bi si želel. Da lahko napravi sploh povežemo med sabo, potrebujemo tri dodatne aplikacije na mobitelu, in sicer Sony Connect, LifeLog in SmartBand SWR10.

 

A to še ni vse, dodatno se je treba registrirati na Sony Entertainment Networku, da bomo lahko naše podatke sinhronizirali s širnim internetom. Joj, Sony, resnično si želim, da bi ta postopek v prihodnosti poenostavil.

Všeč mi je, da Sony svojega SmartBanda ni omejil samo na Xperia naprave, tako kot je to storil Samsung s svojo linijo Galaxy Gear, ampak sta edina pogoja za uporabo, da ima mobitel nameščen sistem Android 4.4 ali novejši ter Bluetooth 4.0.

Ko imamo nameščene vse potrebne aplikacije, je povezovanje z napravo v bistvu zelo enostavno. Jaz sem SmartBand preizkušal z Xperio Z2, ki ima povezljivost z NFC - s SmartBandom sem se samo dotaknil mobitela in že sta bila povezana.

Sony SmartBand SWR10 ima samo en gumb in z njim z enim klikom preverimo, ali smo v dnevnem ali nočnem načinu. Če gumb držimo, preklopimo med dnevnim in nočnim načinom, in če gumb kliknemo dvakrat, dodamo Življenjski zaznamek.

Baterija zdrži z enim polnjenjem kar 5 dni, kar je odlična novica. Prav tako se polni prek Micro USB-izhoda samo 1 uro, tako da ne boš dolgo ostal/a brez svojega zvestega spremljevalca.

Funkcionalnost in programska oprema

SmartBand v vsej svoji luči zares zasije šele, ko odpremo aplikacijo Lifelog. Prek te aplikacije lahko spremljamo, kaj vse smo počeli čez dan. Ne meri samo korakov in porabljenih kalorij.

 

Meri čisto vse: kaj smo počeli s svojim mobitelom, kako dolgo smo spali, kako dolgo smo se pogovarjali po mobitelu, koliko fotografij smo tisti dan posneli, kako dolgo smo poslušali glasbo, gledali film ...

Seveda je glavna funkcionalnost SmartBanda še zmeraj štetje korakov in spremljanje našega spanca. Moram reči, da se SmartBand pri teh zadevah res dobro odreže.

Zamudil ni skoraj nobenega mojega koraka v teh nekaj dneh, ko sem ga preizkušal. Edina slabost je, da loči samo med koraki in tekom. Priznam, da veliko ne tečem, sem pa kolesaril in tega seveda ni zabeležil, kar je škoda.

Zelo mi je všeč, ker si lahko nastaviš, da te zjutraj zbudi z nežnim vibriranjem v nekem časovnem obdobju, ko SmartBand oceni, da nisi v globokem spancu (npr. med 7.30 in 8.00). Odlična funkcionalnost, ki jo bom zelo pogrešal.

SmartBand je uporaben tudi takrat, ko mobitela nimamo čisto pri sebi, ker nas z vibriranjem opozori na klic. Ko se mi je to prvič zgodilo, mi ni bilo čisto jasno, zakaj je moj zapestni trak naenkrat podivjal.

S SmartBandom enostavno upravljamo tudi glasbo, ki jo trenutno poslušamo. Čeprav se je treba naučiti, kolikokrat klikniti za posamezno funkcijo, se to da brez problema.

Zaključek

Sony SmartBand SWR10 je odličen pripomoček za fitnes, če lahko spregledate njegove pomankljivosti. Odličen je za spremljanje lastnih aktivnosti v dnevu. Prepričan sem, da boš z aplikacijo Lifelog dobil/a popolnoma drugačen pogled na to, kako je izgledal tvoj dan.

 

Priporočam ga predvsem ljudem, ki veliko hodijo in tečejo, saj bodo dobili najbolj točne rezultate. Kolesarji in ostali tipi športnikov pa raje uporabite kakšen drug pripomoček za spremljanje vaših aktivnosti.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. junij 2014
2081
30. junij 2014
Sony SmartBand SWR10 - test na dlani
Android