Sony Xperia L - test na dlani

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/Sony_Xperia_L-pics-s.jpg

Pretekle dni mi je družbo delal mobitel Sony Xperia L. Priročen in cenovno dostopen Android, ki ne sodi v sam vrh pametnih telefonov. A kljub temu ponuja zanimivo obliko in kar nekaj adutov, ki bodo razveselili predvsem tiste, ki z mobitelom radi slikate in poslušate glasbo.

Tehnične specifikacije

Najprej si poglejmo, kaj vse premore Sony Xperia L s tehničnega vidika:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: dvo-jedrni 1 GHz
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB (možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 10,92 cm, 480 x 854 pikslov, 228 ppi, TFT, 16 M barv, zaščita pred praskami
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje,  LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, stabilizacija slike
 • sprednja kamera: VGA
 • snemanje videa: HD 720p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas
 • baterija: Li-Ion 1750 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.1.2 Jelly Bean
 • dimenzije: 128,7 x 65 x 9,7 mm
 • masa: 137 g
 

Mobitel je pri nas na voljo v črni in beli barvi.

Strojna oprema: priročen mobitel z nekoliko posebno obliko

Sony Xperia L vsekakor ni eden izmed tistih običajnih, dolgočasnih zaobljenih pravokotnikov. Zadnjo stranico ima ukrivljeno, pri čemer spominja na stari Sonyjev model Xperia Arc.

Sony Xperia L izstopa tudi po nenavadnih ostrih zaključkih zgoraj in spodaj, ki imajo bolj okrasno kot ergonomsko funkcijo. Če dlan postavimo prenizko ali pod zaslon, držanje mobitela hitro postane neudobno. Je pa zato povsem udobno mobitel držati ob straneh. Deloma je za to kriva ukrivljena oblika, deloma pa na otip gladka plastika zadnjega pokrovčka. Pokrovček je snemljiv, pod njim najdemo režo za navadno SIM-kartico, pod snemljivo baterijo pa še za spominsko MicroSD kartico.

MicroUSB režo za polnjenje najdemo na zgornji levi stranici, na zgornji stranici pa ima mobitel klasičen vhod za slušalke. Po videzu izstopa tudi odprtina za kamero na zadnji strani, ki je obdana s kovinskim obročem. Dodaten kovinski poudarek je še rob, ki poteka po stranicah mobitela in se lepo združi s kovinskim gumbom za zaklepanje. Prijetno me je presenetila lučka za opozorila, ki na mobitelu Sony Xperia L na dokaj zanimiv način po potrebi osvetli sredinski del spodnjega roba.

Zanimivo je, da se je Sony na mobitelu Xperia L odločil vse fizične gumbe postaviti na desno stranico. Zgoraj tako najdemo gumb za glasnost, nekoliko pod njim aluminijasti gumb za zaklepanje, ki spominja na tistega na mobitelu Sony Xperia Z, na dnu desne stranice pa leži še gumb za hiter dostop do fotoaparata, kar za Android mobitele ni ravno značilno. Gumbi zaradi zaobljenega zadnjega dela kar malo izstopajo iz stranice, sploh gumb za zaklepanje. Ob prvem rokovanju me je to malce zmotilo, a sčasoma postane manj moteče.

Gumbov na mobitelu Sony Xperia L ne najdemo pod 4,3 palčnim (10,92 cm) zaslonom na dotik, čeprav je pod zaslonom kar nekaj plastike, ki bi jo lahko za to izkoristili. Sam zaslon je za srednji cenovni razred presenetljivo dobre kakovosti. Ločljivost sicer ni izjemno visoka, pa vendar so barve jasne in razločne, vidni kot dober, piksli prav nič ne bodejo v oči.

Baterija je med testiranjem brez večjih težav zdržala dober dan. Sony Xperia L sicer ponuja pestro paleto možnosti, ki trajanje baterije še podaljšajo. Sama imam sicer raje, da se pametni telefon sam odloči, kdaj je smiselno z baterijo varčevati. Je pa včasih res uporabno, da lahko na hitro izklopimo vse bolj požrešne funkcije mobitela.

Kamera: za srednji razred odlične slike

Kljub temu, da je Sony Xperia L mobitel srednjega cenovnega razreda, ponuja 8 MP kamero. Na kamero je Sony, po promocijskih materialih sodeč, kar precej ponosen. Občasno so bile slike res odlične, vendar ne ravno v vsaki situaciji. Zajem slik ni ravno tako bliskovito hiter kot na boljših mobitelih. Mobitel ponuja tudi način zajem slike s funkcijo HDR, vendar si ob tem fotoaparat vzame še dodatno sekundo za razmislek. Skratka, za svoj razred mobitel Sony Xperia L vsekakor ponuja nadpovprečno kakovost, ne more pa ravno tekmovati z dražjimi in zmogljivejšimi modeli.

Nekaj primerov slik, posnetih z mobitelom Sony Xperia L v različnih okoliščinah, si lahko ogledaš spodaj.

Ogled slik v polni velikosti

Mobitel seveda ponuja še vrsto dodatnih nastavitev in načinov za slikanje (panorama, zaznava obraza in nasmeška). Povsem enostaven je zajem videa, saj kamera hkrati ponuja dva ločena gumba za fotografiranje in snemanje, s čemer ne izgubljamo časa s preklapljanjem med obema načinoma. Mobitel ima tudi sprednjo VGA kamero za video klice, pri kateri sem pogrešala bolj izrazite barve.

Programska oprema: prijetna Android izkušnja s poudarkom na multimediji

Mobitel Sony Xperia L poganja Android različice 4.1.2 Jelly Bean. Sony je operacijski sistem odel v svoj elegantni uporabniški vmesnik, ki ga odlikuje preprostost in možnost menjave tem z različnimi barvnimi poudarki. Sam sistem na mobitelu Xperia L deluje dokaj tekoče, a ne čisto povsem brez zatikanj. Aplikacije se da normalno uporabljati, le kakšno dodatno sekundo potrebujejo za zagon. Sony Xperia L tako ni med najhitrejšimi mobiteli, a za vsakodnevno uporabo je čisto dovolj hitra.

Z vidika dodatnih aplikacij je Sony dobro poskrbel za multimedijo. Izstopa predvsem aplikacija Walkman za poslušanje glasbe. Poleg poslušanja glasbe po albumih in izvajalcih, lahko v aplikaciji skladbe izberemo glede na počutje, na voljo pa imamo tudi različne teme za vizualizacijo glasbe. Funkcija, ki me je daleč najbolj zabavala pa je možnost, da lučka za obvestila na spodnjem robu mobitela ob menjavi skladb zasveti v različnih barvah glede na sliko albuma (glej slike zgoraj). Uporabno? Ne vem, je pa simpatično.

Sony Xperia L seveda podpira dostop do vsebin preko standarda DLNA, za enostavno deljenje med mobiteli ali podprtimi napravami poskrbita tudi NFC ali Bluetooth. Ne manjka tudi aplikacija TrackId za prepoznavanje trenutno predvajane glasbe. Sonyjeva aplikacija Smart Connect pa omogoča enostavno določanje obnašanje mobitela ob različnih situacijah (npr. ponoči, ob priklopu slušalk). Za bolj resno plat poskrbi OfficeSuite s podporo za osnovne pisarniške dokumente, na voljo so seveda tudi vse osnovne aplikacije za dostop do Googlovih storitev. Ko si zaželimo še kakšno dodatno aplikacijo, pa lahko seveda obiščemo aplikacijsko trgovino Google Play.

Povzetek: dokaj zmogljiv mobitel srednjega razreda

Sony Xperia L za svojo ceno ponuja kar precej. Zanimivo obliko, ki se dobro počuti v dlani, spodoben zaslon z naravnimi barvami in dokaj zmogljivo baterijo. Kamera se občasno presenetljivo dobro obnese, čeprav bi bil zajem slik lahko hitrejši. Poleg vsega tega Xperia L ponuja še prijetno Android uporabniško izkušnjo, pri kateri je odlično poskrbljeno za multimedijo.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
529
24. maj 2017
Sony Xperia L - test na dlani
Android