Sony Xperia M - test na dlani

Alja Isakovič 30. september 2013
/PublishingImages/sony-xperia-m-hero.jpg

Pretekli teden mi je družbo delal mobitel Sony Xperia M. Gre za priročen Android mobitel srednjega cenovnega razreda, ki pravzaprav po ničemer ne izstopa, a kljub temu z vseh vidikov ponuja solidno funkcionalnost, občasno pa s čem celo preseneti.

Tehnične specifikacije

Poglejmo si, kaj vse mobitel Xperia M ponuja na papirju:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: dvo-jedrni 1 GHz Krait
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 4 GB (možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 10,16 cm, 480 x 854 pikslov, 245 ppi, TFT, 16 M barv, zaščita proti praskam
 • glavna kamera: 5 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava nasmeha, HDR
 • sprednja kamera: VGA
 • snemanje videa: 720p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas
 • baterija: Li-Ion 1750 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.1.2 Jelly Bean
 • dimenzije: 124 x 62 x 9,3 mm
 • masa: 115 g

Sony Xperia M je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema: priročna oblika, prijeten v roki

Na prvi pogled me je Xperia M precej spomnila na iPhone 5, tako po obliki kot po dimenzijah. Oba mobitela imata namreč 4 palčni (10,16 cm) zaslon na dotik, čeprav le-ta na Xperii M ni tako visoke ločljivosti. A kljub temu, da se da od blizu razločiti posamezne piksle, zaslon ponuja jasne in natančne barve, kot se za Sony spodobi. Ko Xperio M pogledamo od blizu, hitro opazimo še nekaj drugih, za Sony značilnih, podrobnosti. Zaobljeni robovi, stranice v kovinski barvi, na desni stranici izstopajoči fizični gumbi z okroglim gumbom za zaklepanje na vrhu, pod njim gumb za glasnost s precej ostrimi robovi, spodaj pa še poseben gumb za hiter dostop do kamere.

Kljub prostoru pod zaslonom Xperia M na sprednji strani nima prav nobenega fizičnega gumba. Sprva se mi je zdelo to malce nenavadno, a se je hitro izkazalo, da je prostor pod zaslonom namenjen LED lučki za obvestila. Kot je za Sony značilno, se zna lučka prižigati v barvah slik v albumu ali trenutno predvajane skladbe. Xperia M je pri tem za razliko od mobitela Sony Xperia SP, ki s to funkcijo v temi razsvetli celo sobo, veliko bolj diskretna. Lučka tako sveti v tanki črti, ki nikakor ne bode v oči. Simpatično!

Sicer pa je mobitel Xperia M obdan v mat plastično ohišje, ki je izjemno lahko ter prijetno na otip in v roki. Pod snemljivim ohišjem najdemo še reži za vstavljanje MicroSIM-kartice in spominske microSD-kartice ter zamenljivo baterijo. Baterija se je med testiranjem zelo dobro odrezala, saj je zdržala skoraj dan in pol. Sony ponuja še dodatne načine za varčevanje z baterijo, ki lahko ta čas še povečajo.

Kamera: občasno presenetljivo dobre slike

Sony Xperia M ima 5 MP glavno kamero, od katere nisem pričakovala veliko. A kljub temu me je v določenih trenutkih izjemno pozitivno presenetila. Škoda le, da presenečenja niso bila konsistentna. Včasih so bile slike, sploh notranje, malce zamazane, zunaj občasno nekoliko pretemne. Sicer pa je zajem slik dokaj hiter, pri tem pomoč ponuja tudi poseben fizičen gumb za fotografiranje ob strani. Nekaj primerov slik, posnetih z Xperia M, si lahko ogledaš spodaj.

Ogled slik v polni velikosti

V pravih pogojih se da torej z Xperio M kljub manjšemu številu pikslov posneti presenetljivo dobre slike. Aplikacija za fotografiranje ponuja tudi enostaven zajem video posnetkov ter kopico možnosti za izboljšavo (HDR in drugi načini za slikanje). Mobitel ponuja tudi sprednjo kamero za videoklice.

Programska oprema: tekoča Android izkušnja

Mobitel Sony Xperia M poganja Android 4.1.2 Jelly Bean, ki deluje povsem tekoče, čeprav ne tako bliskovito hitro, kot na kakšnih bolj zmogljivih mobitelih. Celo igrice je možno poganjati brez večjega zatikanja, kar je za mobitel srednjega razreda vsekakor pohvalno.

Operacijski sistem Android je na Xperii M obdan v Sonyjev minimalističen uporabniški vmesnik, v katerem lahko izbiramo med nekaj preprostimi barvitimi temami. Mobitel je dobro založen tudi s Sonyjevimi aplikacijami, predvsem za multimedijo. Walkman poskrbi za prijetno poslušanje glasbe z vizualizacijami, TrackID za prepoznavanje trenutno predvajanih skladb na radiu ali kje drugje, Smart Connect omogoča določanje obnašanja mobitela ob priklopu slušalk ali na napajanje, z Movie Studio lahko urejamo filmčke in še kaj.

Poleg tega je na mobitel nameščen tudi Facebook, OfficeSuite za pregledovanje pisarniških dokumentov, anti-virusni program, ne manjka tudi osnovni nabor Googlovih aplikacij za e-pošto, brskanje po spletu z brskalnikom Chrome, Google Zemljevidi, YouTube ter ostale aplikacije za komunikacijo in osnovana opravila.

Xperia M podpira tudi t.i. majhne programe kot so kalkulator, odštevalnik in beležke. Majhne programe lahko dodajamo preko zaslona s pregledom nad nedavnimi aplikacijami, majhni programi pa ostanejo na zaslonu vidni v poljubni aplikaciji. Tako si lahko recimo kar med brskanjem po spletu dodaš novo beležko ali kaj na hitro izračunaš s kalkulatorčkom.

Povzetek: prijeten mobitel srednjega razreda

Sony Xperia M ne ponuja ničesar novega, a kljub temu v priročno majhni obliki ponuja skoraj vse, kar potrebujemo pri vsakodnevnih opravilih. Mobitel je zaradi velikosti, lahkosti in mat plastike zelo prijeten v roki. Zaslon se ne more pohvaliti z izjemnim številom pikslov, ponuja pa jasne in naravne barve. Za dobro vzdušje poskrbi diskretna lučka pod zaslonom, ki se obarva ob obvestilih, pregledovanju slik ali poslušanju glasbe. Za multimedijo je zelo dobro poskrbljeno, sistem deluje tekoče, občasno pozitivno preseneti tudi vgrajena kamera. Ob vsem tem pa baterija brez težav zdrži cel dan. Skratka, Xperia M je še en odličen Sonyjev mobitel srednjega razreda, ki bo navdušil predvsem tiste, ki iščete nekaj preprostega in hkrati priročno elegantnega.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. september 2013
1879
19. marec 2014
Sony Xperia M - test na dlani
Android