Sony Xperia SP - test na dlani

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/Sony_Xperia_SP-photo-mix-s.jpg

Pretekle dni mi je družbo delal mobitel Sony Xperia SP. Uradno sodi med mobitele srednjega cenovnega razreda, vendar zna to dejstvo odlično skrivati. V elegantni obliki namreč ponuja zelo prijetno Android izkušnjo in, kot se za Sony spodobi, odlično podporo za multimedijo.

Tehnične specifikacije

Sony Xperia SP po številkah ni med vodilnimi Android mobiteli, a lahko bi jo postavili ob bok zmogljivejšim modelom iz lanskega leta:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: dvo-jedrni 1,7 GHz Snapdragon
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB (5,8 GB na voljo za uporabnika, možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 11,68 cm, 720 x 1280 pikslov, 319 ppi, TFT, 16 M barv, Sony Mobile BRAVIA Engine 2, Corning Gorilla Glass
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, HDR
 • sprednja kamera: VGA
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop
 • baterija: Li-Ion 2370 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.1.2 Jelly Bean
 • dimenzije: 130,6 x 67,1 x 10 mm
 • masa: 155 g

Mobitel bo na voljo v črni in beli barvi.

 

Strojna oprema: nič kaj cenena eleganca

Sony Xperia SP združuje različne oblikovne značilnosti preteklih Sonyjevih mobitelov. Pravokotnik z rahlo zaobljenimi robovi, spodaj prozorni trak, ki smo ga videli že na nekaterih drugih modelih. Pa vendar se zna Sony pri vsakemu modelu potruditi pri podrobnostih. Sony Xperia SP tako deluje presenetljivo kakovostno izdelana, predvsem zaradi obroča iz enega kosa aluminija, ki mobitel obdaja ob stranicah. Na zadnji strani ima snemljiv pokrovček iz, na otip zelo prijetne, mat plastike. Pod pokrovčkom sta skriti reži za Micro-SIM-kartico in spominsko kartico microSD, ki glede na omejen 8 GB notranji pomnilnik pride kar prav. Presenetljivo pa je, da baterija kljub snemljivemu pokrovčku ni zamenljiva.

Xperia SP ni med najlažjimi mobiteli, a se kljub temu zelo dobro počuti v roki. Njen 4,6 palčni (11,68 cm) zaslon na dotik je namreč ravno prav velik za udobno gledanje vsebin, a ne prevelik za prenašanje po žepih. In ravno visoko ločljivi zaslon je bil eno izmed glavnih pozitivnih presenečenj na mobitelu. Posamezni piksli niso vidni, barve so jasne in precej naravne. Vidni kot sicer ni tako dober kot na nekaterih drugih mobitelih, ampak to pri navadni uporabi prav nič ne moti. Poleg tega je zaslon na dotik mogoče uporabljati tudi v rokavicah. Ni kaj, Sony vsekakor zna delati odlične zaslone.

Kot že omenjeno, je mobitel Sony Xperia SP nekoliko poseben zaradi prozornega traka pod zaslonom, ki je seveda namenjen svetlobnim obvestilom. Kot na nekaterih drugih modelih, Sony ponuja možnost svetenja v različnih barvah, trak pa se lahko po želji osvetli v ritmu trenutno poslušane glasbe ali v barvah slike na zaslonu. Zanimiv in unikaten dodatek, ki je bolj kozmetične kot praktične narave. Še dobro, da je mogoče svetlobne učinke po želji vklopiti in izklopiti ter za različne vrste obvestil zamenjati barvo. Pogrešala sem le možnost nastavljanja jakosti svetlobnih obvestil, saj zna biti lučka precej opazna.

Pohvale si zaslužijo tudi kovinski gumbi, ki so zbrani na desni stranici mobitela. Vsi so namreč prijetni na otip in pritisk. Zgoraj najdemo gumb za glasnost, pod njim okrogel gumb za odklep/zaklep mobitela, ki smo ga prvič spoznali na Sonyjevem trenutnem paradnem konju Xperia Z. Na spodnjem delu desne stranice pa leži še poseben gumb za fotoaparat, ki omogoča hitrejši zajem slik. Mobitel ima na levi stranici zgoraj še vhod za microUSB kabel, zgoraj levo pa vhod za slušalke.

Test je zelo dobro prestala tudi baterija, ki je brez težav zdržala dan uporabe in imela tudi naslednji dan še dovolj energije za predvajanje glasbe in igranje z lučko za obvestila. Za dodatno učinkovitost je na voljo še način STAMINA, ki onemogoči prenos podatkov, ko je zaslon izklopljen in še nekaj drugih načinov, ki si jih lahko po želji prilagodimo. Tudi brez vklopljenega posebnega varčevanja nisem pri nobenem opravilu imela občutek, da se baterija res hitro prazni.

Kamera: solidna kakovost slik

Sony Xperia SP se lahko pohvali z 8 MP glavno kamero, ki je opremljena s Sonyjevo tehnologijo Exmos RS za izboljšavo senzorjev. Kakovost slik je bila vsekakor boljša od povprečnega mobitela v istem razredu, sploh v lepem sončnem vremenu, ki ga te dni ni manjkalo. Nekaj primerov slik, posnetih z mobitelom Sony Xperia SP v različnih okoliščinah z uporabo privzetih nastavitev si lahko ogledaš spodaj.

Ogled slik v polni velikosti

Mobitel ti pri slikanju pomaga s samodejnim zaznavanjem scene in dinamičnim prilagajanjem nastavitev. Večinoma se je ta funkcija dobro izkazala, mobitel je le občasno imel manjše težave pri samodejnem ostrenju. Sam zajem slik je bil dovolj hiter, čeprav ne tako bliskovit, kot na mobitelih višjega cenovnega razreda. Seveda mobitel ponuja tudi možnost ročnih nastavitev, slikanje panoram, zaznavanje nasmeha ter razne učinke slikanja. Kakovost zajetega HD videa je bila prav tako solidna.

Programska oprema: tekoče delovanje, dobra podpora za multimedijo

Mobitel Sony Xperia SP poganja skoraj najnovejša različica operacijskega sistema Android 4.1.2. Sony ga je seveda oblekel v svoj preprost uporabniški vmesnik, ki, kot ponavadi, ponuja kar nekaj različnih barvnih tem. Zanimiv dodatek je možnost dodajanja t.i. majhnih programov iz zaslona za večopravilnost, pri čemer se programčki, kot sta recimo kalkulator ali beležke, prikažejo kar čez trenuten zaslon. Sistem na sploh deluje tekoče in brez opaznih zatikanj. Seveda ni tako hiter kot na zmogljivejših mobitelih, vendar je za vsakodnevno uporabo povsem primeren.

Sony je znan po dobri podpori za multimedijo in tudi na mobitelu Xperia SP ne razočara. Aplikacija Walkman ponuja enostaven dostop do glasbe na mobitelu, za dodatno zabavo pa, kot že omenjeno, poskrbi lučka pod zaslonom, ki zna utripati v ritmu glasbe. Barva osvetlitve je pri tem odvisna od slike trenutno predvajanega albuma ali skladbe. Zanimiva majhna podrobnost! Aplikacija TrackID pa poskrbi za prepoznavanje trenutno predvajane skladbe kjerkoli že si.

Prijetna je tudi uporaba aplikacije za pregledovanje slik, kjer se z razpiranjem dveh prstov na zaslonu hitro približamo ali oddaljimo skupinam slik. Za urejanje videa poskrbi aplikacija Movie Studio. Sony je zagotovil tudi podporo za povezovanje multimedije z drugimi Sony izdelki, kot npr. Bravia televizorji. Ne manjka tudi aplikacija Socialife, ki v prijetni obliki omogoča pregled nad objavami prijateljem na Facebooku, Twitterju in YouTube.

A kljub svoji zabavni plati, je Sony Xperia SP uporabna tudi za bolj "resne" namene. S Sonyjevo aplikacijo Smart Connect lahko določimo obnašanje mobitela pri priklopu na napajanje, slušalke ali na čas, pri delu pride pravi OfficeSuite za pregledovanje pisarniških dokumentov, nameščena je tudi zaščita pred virusi McAfee, Avtomobilski način poskrbi za varnejšo uporabo med vožnjo, na voljo so tudi vse osnovne Googlove aplikacije za e-pošto, zemljevide, brskanje po spletu z brskalnikom Chrome, ki je preko hitre podatkovne povezave 4G/LTE še hitrejše ter še marsikaj drugega. Ko si zaželimo še kaj več, pa lahko seveda obiščemo še aplikacijsko trgovino Google Play.

Povzetek: mobitel, ki odlično skriva kompromise

Mobitelu Sony Xperia SP je pravzaprav težko kaj očitati. Sploh če upoštevamo, da gre za mobitel srednjega cenovnega razreda, pri katerih lahko ponavadi hitro opazimo kompromise, ki so bili sklenjeni za nižjo ceno. Res je, da Xperia SP ne ponuja nič revolucionarno novega, pa vendar je za vse dele izkušnje dobro poskrbljeno.

Oblika ne deluje prav nič ceneno in se odlično počuti v roki. Nenavadno je le to, da baterija kljub snemljivemu pokrovčku ni odstranljiva. Eno glavnih pozitivnih presenečenj je gotovo visoko ločljiv zaslon, ki ponuja jasne in naravne barve. Za dodatno zabavo pa poskrbi precej opazna lučka pod zaslonom, ki zna utripati v ritmih glasbe in posnemati barve fotografij. Pri vsem tem se baterija zelo dobro obnese, kamera je v dobrih pogojih povsem korektna. Povrh vsega še operacijski sistem Android na mobitelu deluje tekoče pri večini opravil. Sony pa je, kot ponavadi, zelo dobro poskrbel predvsem za multimedijo. Skratka, gre za dobro izpopolnjen mobitel, ki ne bo povsem izpraznil tvojega žepa, a ti hkrati v enem ponudi večino funkcij, ki jih potrebuješ za delo in zabavo.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
540
24. maj 2017
Sony Xperia SP - test na dlani