Sony Xperia XA – test na dlani

Uroš Miklavčič 17. avgust 2016
/PublishingImages/xperia_xa_hero.jpg

Xperia XA je drugi mobitel iz serije X, ki sem ga dobil v roke. XA sodi v nižji oz. srednji cenovni razred mobitelov in predstavlja Sonyjev poskus modernega in modno oblikovanega telefona v tem razredu. Temu primerno Xperia XA ne predstavlja najbolj zmogljivega in opremljenega mobitela, a ima kljub temu nekaj privlačnih lastnosti. Poglejmo.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Mediatek MT6755 Helio P10, 8-jedrni (8 × 2,0 GHz Coretex-A53)
 • grafični procesor: Mali-T860MP2
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB
 • razširitev pomnilnika: Micro SD do 256 GB
 • zaslon: 12,7 cm, 720 × 1280 slikovnih pik, 294 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje s fazno zaznavo, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR, ročni način, namenski gumb za kamero ...
 • sprednja kamera: 8 MP, HDR, 1080p
 • snemanje videa: Full HD 1080p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.1, Micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas
 • baterija: Li-Ion 2.300 mAh
 • operacijski sistem: Android 6.0.1 Marshmallow
 • dimenzije: 143,6 mm (v) × 66,8 mm (š) × 7,9 mm (d)
 • masa: 137,4 g
 • tip SIM-kartice: Nano SIM

Glede na seznam specifikacij je jasno, da manjka Xperii XA marsikateri bonbonček, ki sem ga vajen pri zmogljivejših mobitelih. Tako XA nima čitalca prstnih odtisov, kar me je morda še najbolj zmotilo. Vse ostalo je glede na cenovni razred mobitela razumljivo.

Ostale specifikacije kažejo, da XA ni pretirano zmogljiv mobitel, a je med testom vseeno povsem lepo poganjal tudi nekoliko zahtevnejše igre. Vsekakor sem pričakoval, da bo vsaj pri igrah XA pokazala svojo podhranjenost, a sem sem pošteno zmotil. Osemjedrni procesor in 2 GB delovnega pomnilnika v navezi z nekoliko nižjo ločljivostjo zaslona očitno povsem zadostujejo tudi za 3D-igre.

 

V telefonu je vgrajenih 16 GB notranjega pomnilnika, ki jih je na srečo mogoče razširiti s pomočjo Micro SD-kartice do velikosti 256 GB. To bi vam vsekakor priporočal, še posebej, če želite s seboj nositi večje količine glasbe ali pa če ste ljubitelj fotografiranja in snemanja videoposnetkov.

Baterija je nekoliko majhna, a ob okrnjenih komponentah zadostuje za cel dan rabe, kar je dan današnji očitno postal konsenz za dovolj dobro.

Zunanjost Xperie XA daje temu mobitelu največ dodane vrednosti. Če torej želite mobitel, ki ne stane preveč in je hkrati še vedno videti zelo modno, je XA zagotovo vreden razmisleka. Okvir mobitela je kovinski, hrbet pa je odet v plastiko (najverjetneje zaradi nižjih stroškov). Na zadnji strani sta le kamera in bliskavica. Ne levi strani je pokrovček, pod katerim se skrivata reži za kartici Micro SD in Nano SIM, zgoraj je vtič za slušalke, spodaj pa sta zvočnik in vtičnica za Micro USB. Zvočnik si sicer ne zasluži pretiranih hvalnic, a svoje delo solidno opravi. Na desni strani so nameščeni vsi fizični gumbi: gumb za zaklepanje, gumba za uravnavanje glasnosti in namenski gumb za kamero.

 

Ob vsaki napovedi, da bom znova testiral Sonyjev mobitel, me vedno znova razveseli dejstvo, da bo na mobitelu namenski gumb za zajemanje fotografij. Res ne vem, zakaj drugi proizvajalci tako intenzivno ignorirajo pomembnost takšnega gumba. Zajemanje fotografij je z njim neprimerno lažje, predvsem zato, ker lahko fokus držite neskončno dolgo in nato ob primernem trenutku samo sprožite zajem. S tem si zagotovite, da ne zamudite prav nobenega pomembnega trenutka, ki ga lahko sicer predvidite, a se zgodi tako hitro, da ga je z običajnim načinom fotografiranja (pritiskanjem po zaslonu) enostavno zamuditi. Tipičen primer tega je zajem fotografije osebe, ki je skočila v zrak. Poskusite narediti to brez namenskega dvostopenjskega gumba in hitro vam bo jasno, zakaj mi je ta gumb tako všeč.

Vrnimo se k samemu mobitelu: kakovost izdelave je zelo dobra in le plastičen hrbet nekoliko kazi celotno uporabniško izkušnjo. Kljub temu XA lepo sede v roko, tako da je z njo zelo enostavno rokovati, čeprav upravljanje z eno roko še vedno predstavlja nekoliko okorno izkušnjo.

Na prednji strani je druga privlačna točka Xperie XA. Pod steklom, ki se na robovih elegantno zakrivi v rob mobitela, je 5-palčni zaslon, ki sega skorajda od roba do roba in daje telefonu zelo eleganten videz. Žal ima zaslon samo ločljivost 720 × 1280 slikovnih pik, a bo za večino uporabnikov to kar dovolj. Dejansko manj slikovnih pik pomeni manj bremena za baterijo, procesor in grafični čip, s čimer bi lahko ob višji ločljivosti zaslona bržkone pokvarili uporabniško izkušnjo.

 

S strojnega vidika ima Xperia XA torej nekaj pomanjkljivosti, ki so jih pri Sonyju poskušali nadomestiti s privlačnim videzom naprave. Ker vem, da marsikateri uporabnik danes ne gleda več toliko na strojne lastnosti mobitela, ampak na videz in zmogljivost kamere, je Sonyjeva odločitev toliko bolj razumljiva.

Programska oprema

Pri programski opremi Sonyjevih mobitelov vedno zapišem, da gre za mobitele, ki še najmanj odstopajo od izvornega videza Androida, kot si ga je zamislil Google. To je vsekakor dobro in pričakujem, da se bo ta trend približevanja izvornemu videzu v prihodnosti nadaljeval, in to ne samo pri Sonyju.

Na Xperii XA teče Android 6.0.1 Marshmallow, ki so mu pri Sonyju, kot sem že omenil, dokaj malo spremenili izgled in dodali nekaj svojih aplikacij. Kaj dosti več je na tem mestu težko povedati. Če poznate sistem Android, potem natančno veste, kaj lahko pričakujete od Xperie XA. Delovanje je bilo med testom gladko in kakšnega pretiranega zatikanja ni bilo zaznati (če sploh).

Seveda si lahko iz trgovine Play naložite svojo priljubljeno programsko opremo in tako videz mobitela prikrojite povsem po svoje.

Kamera

Xperia XA ima na zadnji strani nameščeno kamero s 13 MP velikim senzorjem, ki ima vgrajen sistem ostrenja s faznim zaznavanjem. V praksi to pomeni hitro ostrenje, kar lahko potrdim, da je resnično. Dejansko me je hitrost kamere nekoliko presenetila, saj od mobitela v tem cenovnem razredu nisem pričakoval tako dobre odzivnosti.

 

Seveda se kamera kljub temu ne more kosati z najboljšimi na trgu ta trenutek. Slike, ki jih zajema XA, so povsem spodobne, a se v slabi svetlobi hitro pokaže šum in detajli s fotografije se začnejo izgubljati.

Glede na cenovni razred mobitela lahko kljub temu rečem, da je kamera povsem zadovoljila moja pričakovanja in jih s svojo hitrostjo celo presegla.

Za boljši občutek o zmogljivosti kamere pa si poglejte galerijo fotografij, ki so nastale med testom.

 

Oglejte si fotografije v visoki kvaliteti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Komu bi priporočal Xperio XA? Če iščete mobitel, ki je relativno poceni, modernega videza in ima hitro kamero, potem je XA vredna razmisleka. Vsi ostali, ki bi želeli kaj podobnega, a nekoliko bolj zmogljivega, pa si poglejte model Xperia X, ki ima višjo ločljivost zaslona, kovinski hrbet, bolj zmogljiv procesor in večjo količino delovnega in notranjega pomnilnika.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
17. avgust 2016
3120
18. maj 2018
Sony Xperia XA – test na dlani