Sony Xperia XZ Premium – test na dlani

Andrej Pirnat 16. avgust 2017
/PublishingImages/xperia_xz_hero.jpg

Naj dvigne roko tisti, ki si lasti katerikoli Sonyjev mobitel Xperia … Koliko vas je? Ena, dva, tri … bolj malo … Da, Sonyjevi mobiteli ne gredo ravno za med. Žal povsem neupravičeno, saj so zelo kakovostni, zmogljivi in dizajnersko izstopajoči. Ampak ta negativen trend bi se lahko spremenil z novo Xperio XZ Premium. Preberite, zakaj.

 

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: 8-jedrni Snapdragon 835 (4 × 2,45 GHz in 4 x 1,9 GHz)
 • Grafični procesor: Adreno 540
 • Delovni pomnilnik: 4 GB
 • Notranji pomnilnik: 64 GB
 • Razširitev pomnilnika: microSD do 256 GB
 • Zaslon: 13,97 cm (5,5 palca), ločljivost 4K (3840 x 2160 slikovnih pik), 807 ppi, 16 milijonov barv, matrika IPS LCD
 • Glavna kamera: 19 MP, zaslonka f/2.0, fotografiranje s predvidevanjem, LED-bliskavica, lasersko samodejno ostrenje, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obrazov, HDR, panorama
 • Sprednja kamera: 13 MP, f/2.0
 • Video: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, 720p z 960 sličicami na sekundo (da, prav ste prebrali), HDR, spredaj 1080p
 • Povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave – hotspot), bluetooth 5.0, GPS, NFC, USB-C
 • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, merilnik pospeška, žiroskop, kompas
 • Baterija: Li-ion 3230 mAh, hitro polnjenje (Quick Charge 3.0)
 • Operacijski sistem: Android 7.1 Nougat
 • Dimenzije: 156 mm (v) x 77 mm (š) x 7,9 mm (d)
 • Teža: 195 g
 • SIM-kartica: nanoSIM

 

Sonyju je treba priznati vztrajnost. Čeprav nima več skoraj nikakršnega deleža na trgu mobilne telefonije, japonski gigant še ni vrgel puške v koruzo in si še vedno prizadeva osvojiti občinstvo. V zadnjih letih je v različnih cenovnih razredih predstavil malo morje svojih mobitelov z oznako Xperia. Zaradi slabe prodaje in vedno močnejših tekmecev so se odločili linijo nekoliko oklestiti in se usmeriti predvsem v razvoj višjecenovnih naprav, takšnih, ki zagotovijo vsaj delno povračilo stroškov. Načrt se jim za zdaj obrestuje, saj kljub skoraj ničnemu tržnemu deležu njihov mobilni oddelek letos posluje z dobičkom.

Morda najbolj zanimivo pri Sonyjevem vztrajanju na trgu mobilne telefonije pa je, da se ne ozira na aktualne modne smernice, ampak se pri oblikovanju mobitelov drži svojega starega recepta. Medtem ko vodilni proizvajalci stremijo k zaobljenemu in tankemu dizajnu s čim manjšim okvirjem okoli zaslona, Sony počne ravno nasprotno. Njihovi mobiteli imajo z ostrimi robovi obliko popolnega pravokotnika, okoli zaslona pa kar precej zajeten okvir. Zadnji primer, ki to potrjuje, je njihov najnovejši mobitel Xperia XZ Premium.

Dizajn

"Omni-Balance", kot pri Sonyju že vrsto let imenujejo dizajnerski jezik svojih mobitelov, krasi tudi novo Xperio. In to je v mojih očeh pozitivno. Čeprav se morda zgornje vrstice glede dizajna slišijo kot kritika, to ni bil moj namen. Osebno se mi zdi Sonyjeva vztrajnost pri lastnem konceptu pogumna in hvale vredna. Na ta način so si njihovi mobiteli priborili prepoznavnost in se danes že na daleč ločijo od konkurentov, ki so si med seboj vedno bolj podobni.

 

Xperia XZ Premium tako precej izstopa iz množice in je po mojem mnenju, kljub nekoliko "ostarelemu" videzu, v tem trenutku eden najlepših mobitelov na trgu. Zasluge za to seveda ne gredo zgolj simetrični pravokotni obliki, ampak tudi materialom, iz katerih je mobitel narejen. Sprednjo in hrbtno stran prekriva trdno steklo Gorilla Glass 5, spodnja in zgornja stranica sta kovinski, stranski okvir pa je plastičen.

Na levi strani se nahaja reža za spominsko kartico in kartico SIM, na desnem robu pa tipka za vklop, tipka za uravnavanje glasnosti in namenska tipka za sprožilec fotoaparata, ki se izkaže za zelo priročno in uporabno. Tu velja posebej omeniti še čitalnik prstnih odtisov, ki se za razliko od praktično vseh drugih mobitelov prav tako nahaja na desnem stranskem robu, in sicer kar v tipki za vklop oziroma izklop mobitela. Postavitev je fenomenalna, saj je enostavno dosegljiva ne glede na to, v kateri roki držite mobitel.

 

Steklo, ki prekriva večino Xperie, je sicer pravi magnet za prstne odtise, in če boste želeli, da je mobitel videti svojemu imenu primerno (premium), boste imeli s konstantnim čiščenjem kar veliko dela. Ampak dizajn v resnici ni prva stvar, ki jo boste pri novi Xperii opazili. To je velikost. Mobitel je namreč velik. Resnično velik. Tako zelo velik, da ga tudi velikan težko upravlja zgolj z eno roko. To seveda precej vpliva tudi na oprijem v dlani. Velikost in steklena površina pač na tem področju terjata svoj davek, kar pomeni, da mobitel zelo rad spolzi z dlani.

Zaslon

Čeprav je Xperia XZ Premium zelo velika, bi to težko rekli za njen zaslon. Saj ne, da je majhen, ampak pri slabih 14 centimetrih oziroma 5,5 palcih je manjši, kot bi bil lahko. Kot sta nedavno pokazala Samsung in LG (ter še nekateri kitajski proizvajalci), je nov trend zaslon, ki prekriva čim večji del sprednje ploskve mobitela. To daje mobitelu bolj atraktiven videz, hkrati pa nudi večjo sliko na bolj kompaktni napravi. Pri Sonyjevem mobitelu ni tako. Tu je okoli zaslona še precej "praznega" prostora oziroma ima mobitel precej večji rob.

 

Ampak preden odpišete Xperio, velja omeniti, da ima tudi manjši zaslon na velikem ohišju določene prednosti. Prvič to pomeni dovolj prostora za idealno namestitev stereozvočnikov, kar posledično omogoča glasnejši in jasnejši zvok (ne prekrijete jih z dlanmi, tako kot se to prepogosto zgodi pri zvočnikih na spodnji stranici), in drugič, to pomeni dovolj prostora za dlani, tako da z njimi ne zakrivate dela zaslona, kadar mobitel držite v vodoravni legi (na primer med igranjem iger).

Vendar to niso glavne lastnosti zaslona visokoleteče Xperie. Daleč od tega. Xperia XZ Premium je namreč na tem področju nekaj posebnega. Je namreč prvi mobitel z zaslonom, ki se lahko pohvali z ločljivostjo 4K (3840 x 2160 slikovnih pik) in tehnologijo HDR. Če k temu dodamo še neverjetno gosto posejane slikovne pike (807 slikovnih pik na palec), dobimo mobilni zaslon z najostrejšo sliko v obstoju. Poleg tega pa je Sony zaslon opremil še s številnimi tehnologijami, ki jih najdemo v njihovih televizorjih Bravia. Vse to so seveda le udarne marketinške oznake, ki označujejo, da ima zaslon resnično odlično sliko in precej nastavitev. Prilagodite lahko namreč barvno paleto in ravnovesje beline. Sonyjev mobitel ne nosi oznake premium kar tako.

 

Ampak vsaka zgodba ima dve plati. Tudi neverjeten zaslon nove Xperie. Res je, da se ta bohoti z najnovejšimi tehnologijami in v nebo segajočo ločljivostjo. Težava pa je, da ni prav dosti vsebin, ki bi vso to znanstveno fantastiko podpirale. Tu mislim predvsem na ločljivost 4K. Tovrstnih vsebin je malo oziroma so namenjene bolj demonstraciji zmogljivosti, poleg tega pa takšna ločljivost na zaslonu te velikosti niti ne pride toliko do izraza. Človeško oko namreč na 5,5-palčnem zaslonu ne zazna razlike med običajno visoko ločljivostjo (1080p) in ločljivostjo 4K, tako kot na primer na 50-palčnem televizorju.

Pri Sonyju pravijo, da je s tem njihov mobitel pripravljen na prihodnost, saj bo vedno več videovsebin v ločljivosti 4K. Tudi sam se strinjam z njimi, ampak dejstvo je, da se to ne bo zgodilo čez noč, zaradi česar obstaja velika verjetnost, da boste vmes tudi že zamenjali svoj mobitel z novejšim. To sicer ne izniči dejstva, da je zaslon na Xperii XZ Premium briljanten, in le težko boste našli boljšega. Ampak bolj kot omenjeno ločljivost 4K bi sam izpostavil standard HDR. Ta namreč poskrbi za odličen kontrast v videovsebinah, kar pomeni resnično svetlo oziroma temno sliko in s tem boljši približek realnosti.

 

V praksi je slika ostra, barvita in podrobna. Na Xperii je pravi užitek gledati filme, igrati igre in tudi brati e-stripe, e-knjige, dokumente in druga besedila. Čeprav zaslon temelji na tehnologiji LCD in ne OLED, kar pomeni nekoliko manj živahne barve, je slika prava paša za oči in ena najboljših ta trenutek (recimo, da si deli prvo mesto z Galaxyjem S8).

Strojna zmogljivost

Premijsko poreklo pa Sonyjev mobitel pričakovano izraža tudi v svoji zmogljivosti. V drobovju ga poganja najnovejši Snapdragon 835, ki trenutno velja za najbolj zmogljiv mobilni procesor, podporo pa mu nudi še grafični čip Adreno. Mobitel je poleg tega opremljen še s štirimi gigabajti delovnega pomnilnika in 64 gigabajtni notranjega spomina (ter z režo za spominsko kartico do 256 gigabajtov), kar prevedeno v realnost pomeni, da nima težav pri poganjanju aplikacij, iger, spletnem brskanju in drugih opravilih.

 

Vse poteka hitro in brez zatikanj. Aplikacije se naložijo hitro, igre tečejo gladko, preklapljanje med aplikacijami pa poteka brez zatikanja. Pri tem se mi zdi pomembno poudariti tudi, da se ob teh naporih mobitel prav nič ne segreva in pregreva (razen če ga boste pustili ležati na žgočem soncu). Takšna konfiguracija strojnih komponent pa zagotavlja, da še kar nekaj let ne bi smel imeti težav s tekočim delovanjem.

Če to povežemo še s prej omenjenimi stereozvočniki in zaslonom s kristalno čisto sliko, ugotovimo, da je Xperia XZ Premium odlična multimedijska naprava za predvajanje filmov, videoposnetkov, igranje iger in poslušanje glasbe. Na tem mestu pa velja izpostaviti še eno pomembno lastnost, ki bo razveselila predvsem avdiofile. To je bluetooth 5.0. Prvi ga je imel Galaxy S8, zdaj pa ga ima tudi nova Xperia. Zakaj je pomemben? Ker omogoča predvajanje glasbe na več zvočnikih oziroma slušalkah hkrati in ker podpira številne visokoločljivostne avdiokodeke in datotečne zapise, ki nudijo bolj kakovosten zvok.

 

Ob vseh teh naprednih specifikacijah, tu imam v mislih predvsem zaslon 4K, je prav presenetljivo, kako dobro se drži baterija. Ta na papirju s kapaciteto 3230 miliamper ur ne deluje pretirano prepričljivo, ampak v praksi se obnese zelo spodobno. Tudi ob bolj intenzivni uporabi se z lahkoto prebije skozi dan, če vklopite varčevalni način, pa uporabo lahko raztegnete še za nekaj ur. Sicer pa je tudi nova Xperia opremljena s funkcionalnostjo hitrega polnjenja, kar pomeni, da tudi popolna izpraznjenost baterije ni tako zelo velika ovira, če le imate pri roki električno vtičnico in polnilec. Aha, še to: Xperia se lahko pohvali tudi s povečano odpornostjo proti vodi (standard IP68), kar sem v praksi testiral v enem največjih nalivov to poletje (dokaz najdete med fotografijami).

Programska oprema

O programski opremi, torej Androidu 7.1.1, ki je privzeto nameščen na Xperii, pa ni kaj dosti za povedati. Kar je dobra stvar. To pomeni, da me kot privrženca "čistega" Androida nič ni pretirano zmotilo in če podam pavšalno oceno, takole "čez palec", bi rekel, da je to najboljši približek izvirniku, ki ga najdemo na Googlovih mobitelih. Še najbolj opazna razlika je privzeta virtualna tipkovnica, uporabniški vmesnik pa sicer ne vsebuje pretiranih sprememb menijev in odvečnih dodatnih funkcionalnosti.

 

Sony je sicer na mobitel namestil nekaj svojih aplikacij, ampak če jih ne boste uporabljali, jih ne boste niti opazili. Nekatere pa so celo uporabne. Na primer Lifelog, ki spremlja vašo dnevno aktivnost, ali Movie Creator za hitro režiranje videov. Če teh aplikacij ne uporabljate in vam gredo na živce, pa jih lahko tudi enostavno skrijete očem, tako da niti ne boste vedeli, da jih imate. Eden boljših dodatkov pa je funkcija hitrega iskanja, ki je s potegom prsta navzdol po zaslonu dostopna kadarkoli in vam pomaga poiskati karkoli želite, bodisi je to aplikacija, določena nastavitev, dokument, ali kaj drugega.

Ker pri Sonyju niso pretirano drezali v Android, to še dodatno prispeva k hitremu delovanju brez zatikanja, zelo verjetno tudi na dolgi rok. Če torej iščete telefon, ki nudi čim boljši približek izvirnemu Androidu, je Xperia XZ Premium prava izbira. Zlasti ker pri nas ni naprodaj Googlovih mobitelov Pixel.

 

Kamera in fotoaparat

Pri Sonyju pa so končno prenesli svoje znanje iz izdelave fotoaparatov in kamer na mobilno področje. Fotoaparat njihovega novega paradnega konja je namreč odličen. Z ločljivostjo 19 MP, zaslonko f/2.0 in 1/2.3-palčnim senzorjem zajema zelo spodobne fotografije podnevi in tudi zvečer, prav tako pa se lahko pohvali z nekaterimi naprednimi funkcionalnostmi, ki še dodatno pripomorejo k boljši fotografski izkušnji.

Glavni sta sistem zajema Motion Eye in fotografiranje s predvidevanjem. Prvi prinaša senzor z dinamičnim delovnim pomnilnikov, kar omogoča hitrejše procesiranje, drugi pa pripravi oziroma "naloži" fotografijo takoj, ko senzor zazna gibanje. To pomeni, da zajame še dodatni fotografiji v trenutku, preden pritisnete na sprožilec, in takoj za tem. Vi se potem odločite, kateri posnetek je najboljši, druga dva pa izbrišete.

 

Pohvalil bi tudi namensko fizično tipko za fotografiranje, ki se nahaja na stranskem robu ohišja. Z njo sta fotografiranje in ostrenje bolj enostavna, tipka pa z daljšim pritiskom služi tudi kot bližnjica do aplikacije fotoaparata.

 

Ampak glavna atrakcija Xperijine kamere ni fotografija. Ta naziv pripada snemanju, oziroma natančneje, snemanju ultra počasnih posnetkov. Z Xperio XZ Premium namreč lahko snemate posnetke s čeljust spuščajočimi 960 sličicami na sekundo. Za primerjavo: iPhone 7 omogoča "le" 240 sličic na sekundo (več kot je sličic na sekundo, počasnejše je premikanje pri predvajanju videoposnetka).

 

V tem načinu je sicer mogoče snemati le nekaj sekund in ločljivost pri tem pade na 720p, ampak rezultat je, če vam posnetek uspe, zelo spektakularen. Kakšno praktično uporabnost ta funkcionalnost nosi, je sicer vprašanje, ampak ne glede na to gre za izjemen tehnološki dosežek, s katerim, če ne drugega, lahko popestrite objave na svojih družbenih omrežjih (na primer z zabavnimi posnetki domačih ljubljenčkov in športnega udejstvovanja).

Zaključek

Sony Xperia XZ Premium je impresiven mobitel na praktično vseh področjih in si vsekakor zasluži svoj "premijski" naziv. Na nek način je celo mobitel pred svojim časom, saj vsebuje številne napredne funkcije, kot so zaslon 4K, standard HDR in možnost snemanja super počasnih posnetkov, ki kažejo smernice nadaljnjega razvoja mobilnih tehnologij. Za zdaj sicer bolj služijo demonstraciji zmogljivost in v praksi še ne pridejo toliko do izraza, ampak nova Xperia je z njimi več kot pripravljena na prihodnost. Mobitel pa navduši tudi z eno najčistejših različic Androida ter s svojo elegantno in prepoznavno obliko, ki se pošteno razlikuje od konkurence.

 

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

 • Ali se procesor pregreva?Nobeno opravilo ga ne pregreje. Mobitel se bo segrel le, če ga boste pustili ležati na vročem soncu.
 • Kako se obnese fotoaparat?Zelo dobro tako podnevi kot ponoči. Najbolj pa navduši možnost ekstremnih počasnih posnetkov pri 960 sličicah na sekundo.
 • Ali je baterija vzdržljiva?Glede na zaslon 4K se obnese bolje, kot bi pričakovali. Brez težav zdrži ves dan intenzivnejše uporabe.
 • Ali je mobitel dober za igranje iger in ogled videovsebin?Xperia XZ Premium je bila ustvarjena za to. Ločljivost 4K, tehnologija HDR, stereozvočniki, zmogljiv procesor … ni da ni.
 •  

Oglejte si še ostale fotografije, posnete z Xperio XZ Premium, ki so nastale med testom, na TViN Shrambi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
16. avgust 2017
3602
18. maj 2018
Sony Xperia XZ Premium – test na dlani
Android