Sony Xperia XZ3 test na dlani: Tole bi znal biti najboljši zaslon!

Marjan Kodelja 15. oktober 2018
/PublishingImages/xperia-xz3-kodelja-okt18-hero.jpg

Medtem ko drugi že dlje časa uporabljajo zaslone OLED, je Sony do modela XZ3 vztrajal pri IPS-ih. Bolje pozneje kot nikoli, vendar so še kako potrudili. Menda so uporabili vse znanje, pridobljeno pri televizorjih OLED, in uspelo jim je »narediti« enega bolje uravnoteženih zaslonov OLED, ki smo jih do zdaj videli pri mobitelih. Vključno s čislanimi i-mobiteli.

Tehnični podatki:

 • Ohišje: aluminijasti okvir, zaščitno steklo Gorilla Glass 5 nad zaslonom in hrbtiščem, zaščita IP65/68
 • Mere in teža: 158 x 73 x 9,9 mm, 193 g
 • Zaslon: 6-palčni v razmerju 18 : 9, ločljivosti 1440 x 2880 pik, 537 pik na palec
 • Zadnja kamera: 19 milijonov točk, f/2.0, lasersko in fazno samodejno ostrenje, tipalo 1/2,3 palca
 • Prednja kamera: 13 milijonov točk, f/1.9
 • Procesor (sistem na čipu): 8-jedrni Qualcomm Snapdragon 845 (4 x 2.7 GHz Kryo 385 Gold in 4 x 1.7 GHz Kryo 385 Silver)
 • Pomnilnik: RAM 4GB, 64 GB in reža za spominske kartice
 • Sistem: Android 9
 • Baterija: 3330 mAh, hitro in brezžično polnjenje
 • Povezljivost: WiFi, bluetooth 5, NFC, GPS in USB-C
 • Barve: črna, srebrno bela, gozdno zelena ali bordo rdeča
 • V škatli: podatkovni kabel USB-C in omrežni polnilec, slušalke za prostoročno telefoniranje, zaščitna folija za zaslon in priročnik za hiter začetek uporabe

 

Sony je dolgo vztrajal pri škatlasti obliki premijskih mobitelov, ki so kljub temu zaradi kombinacije kovine in stekla, ko so bili nekateri tekmeci še bolj kot ne plastični, veljali za ene boljših in lepših v Androidnem taboru. Potem pa so zaspali, moda se je spremenila, kaj je tehnološko možno tudi. Drugi so jih naprej dohiteli, nato pa prehiteli. Predzadnja Xperia XZ2 je tako imela še vedno debele robove okoli zaslona in običajno zaslonsko razmerje, čeprav so vsaj robove zaoblili. Z modelom XZ3 pa so storili korak naprej, stanjšali oziroma izničili robove okoli zaslona, prešli na razmerje 19 : 8, kar pomeni, da je mobitel ožji pri enaki diagonali, na veselje mnogih pa v tem procesu preobrazbe niso posegli po »zarezi«. Saj veste, od koga. Nastal je zanimiv mobitel, ki lepo sede v roko, tudi zato, ker sta levi in desni rob zaslona zakrivljena. Kot pri galaktičnih mobitelih.

Ker ni zareze, sta nad in pod zaslonom še vedno robova, vendar ožja, kot smo ju vajeni. Sony je »vanju« vgradil prednjo kamero, pa tudi zvočnika za stereo zvok. Zaradi zakrivljenosti zaslona proti hrbtišču in nekoliko manj tudi v drugi smeri, je mobitel preprosto pobrati z ravne površine, pa naj bo tja postavljen z zaslonom, ki je obrnjen navzgor ali navzdol. Hrbtišče je iz stekla, v eni izmed različic je res lepe prelivajoče se modro črne barve, a žal tudi magnet za prstne odtise. Zato pa omogoča brezžično polnjenje. V zgornjem robu je ležišče za kartico SIM in pomnilniško kartico. Na desnem se bohotijo trije gumbi, obdržali so namenski gumb za fotografiranje. So dokaj neizraziti, v barvi ohišja, zaradi zaobljenosti roba pa tudi tanki in na otip nekoliko »ostri«. Potem je tu še spodnji rob, kjer je priključek USB C, žal pa nikjer ni klasičnega za slušalke. Tega vse pogosteje mečejo ven, pa čeprav v ničemer ne moti dizajna in debeline naprave, zaradi njegove odsotnosti pa tudi ničesar ne pridobimo.

Dolgo so Xperie imele tipalo prstnega odtisa v gumbu za vklop na desnem robu, ko so bile še škatlaste, s spremembo oblike pa ga je tudi Sony prestavil na hrbtišču. Natančneje v njegovo središče, daleč stran od objektiva kamere. Menili bi, da je položaj optimalen, izkaže pa se, da ga podzavestno iščemo višje in pomotoma »božamo« kamero. Po daljšem času pa se na položaj navadimo in težava izzveni.

Dvakrat tapni ali dvigni in fotografiraj

Izdelovalci se na vse pretege trudijo ponuditi nekaj, česar drugi nimajo in zaradi česar njihov izdelek izstopa iz povprečja, velikokrat pa se nato izkaže, da gre za muhe enodnevnice. Kot pri i-mobitelih z zaslonom, občutljivim na moč pritiska. Xperia ima nekaj podobnega. Če dvakrat tapnemo po robu, se na zaslonu prikaže okence z izbranimi aplikacijami. Nekakšen meni za hitri zagon. Sliši se »fajn«, v praksi pa žal ni. Ničkolikokrat namreč zazna dvakratni dotik, čeprav tega nismo hoteli. Seveda, kdo pa še drži mobitel čisto pri miru in ga nikdar ne preprijema s prsti? Tipičen primer napačne zaznave, potem pa se pojavi okence čez tisto, kar smo imeli na zaslonu. Moti, pa pika. Vsaj dokler se zadeve ne navedimo, je funkcijo pametno izključiti. In če smo odkriti, lahko nanjo mirno pozabimo. Ne prinaša ničesar, kar bi bilo res uporabno.

 

Večji potencial pa ima druga možnost, če bi res delovala, kot bi morala. Dostikrat se nam pripeti, da vidimo nekaj, kar traja malo časa, in preden dvignemo mobitel, ga vključimo in zaženemo fotografsko aplikacijo, že mine. Da pa ne bi, ima XZ3 stvar, ki se ji lahko reče »dvigni in zaženi«. Če dovolj hitro dvignemo mobitel (ni pomembno, ali je zaklenjen ali ne) in ga pridržimo pred seboj v pokrajinski orientaciji, ta zažene »fotoaparat«. Le dotakniti se moramo okroglega dela na zaslonu in že lahko fotografiramo. Tako obljubljajo. Dejansko pa se, ko naredimo »pravi gib«, fotoaparat zažene, drugič pa ne in dejansko ni jasno, zakaj. Morda se giba lahko priučimo in potem je odstotek »uspešnosti« višji, kar pa je težko oceniti po tednu dni preizkušanja. Kakorkoli, možnost je in če želite, jo lahko uporabljate. Podobno kot celo četico bolj ali manj uporabnih možnosti, ki jih imajo mobiteli tekmecev.

Pod havbo »konjev« na odmet

Xperia ZX3 je eden prvih mobitelov, na katerih je naložena deveta različica sistema Androdi (Pie). Kar je vsekakor dobro, dobimo namreč najboljše, kar je Google pripravil za svoje zveste izdelovalce mobitelov, sistem pa podkrepi tudi najboljše, kar je moč dobiti na ravni strojne opreme. Sistem na čipu Snapdragon 845 (kot pri XZ2). Vrh glave zmogljivosti, tako v goli procesorski moči kot tudi pri grafiki, ki je vsaj, ko je govora o mobilnih igricah, pomembnejša. Že dve ali celo tri leta dobi kupec v razredu premijskih mobitelov vrh kape zmogljivosti oziroma več, kot bi potreboval. Izjema so le deli procesorja za strojno učenje oziroma, kot tudi pravijo, umetno inteligenco. Ni važno, ali je ta uporabljena kot pomoč pri fotografiranju, Sonyjevi mobiteli imajo namreč že leta sposobnost odkrivanja prizora in prilagajanja nastavitev ali za optimizacijo delovanja. Težko je namreč ta hip oceniti, kako uporabna je »umetna« inteligenca oziroma ali je res ne morejo optimalno »poganjati« tudi lanski ali celo predlanski »čipi«. Je pa tudi res: če danes kupujem premijski mobitel in sem pripravljen odšteti, kolikor hočejo, potem je prav, da dobim najboljše, kar je na voljo. V večini XZ3 to tudi prinaša. Odzivnost sistema, pomikanje po aplikacijah in skakanje med njimi je mogoče celo bolj uživaško kot pri nekaterih enako dragih tekmecih. Vsaj občutek je tak. Zagotovo k temu pripomore androidna preobleka, ki ni pretirana, a še vedno zelo jasno in glasno prisotna.

Bolj kot gola procesorska moč je pomembno trajanje baterije. In pri tej malenkosti XZ3 ni slaba, a tudi ne blesti. Po domače bi rekli, nič posebnega, z malo sreče in ne predolgim časom, ko je zaslon vključen, mi pa po mobitelu nekaj brkljamo, bo zdržala do večera. Ponoči pa mobitel »itak« priključimo na električno omrežje. Škoda, da tudi tu ni bil narejen korak naprej, če že podpira brezžično in hitro polnjenje.

 

Vidi se, da znajo

Čisto nekaj drugega pa je zaslon. Dovolj je velik, pa hkrati ne prevelik, kar lahko zmoti, pa je zakrivljenost robov. Sony ni naredil ničesar narobe, nekatere pa moti, če je področje, ki se ga je treba dotakniti, ravno v sredini »krivine« zaslona. Prst lahko malce zdrsi navzdol, mar ne? Pa tudi barve tam niso pravilne prikazane. A krivina daje mobitelu tudi svojevrstni oblikovni čar, še posebej, ker se nam dozdeva, da je Sony izbral ravno pravšnji »premer«. Ni ne premajhen (preoster), pa tudi ne preveč naokoli, kot je bil pri galaktični sedmici (Galaxy S7). Temen zaslon, temno ohišje in ta rob dajete mobitelu prefinjen občutek klasičnosti ali poslovnosti, če želite. Za bolj živahne pa so druge barve.

 

Šestpalčni zaslon razločljivosti qhd+ je OLED in upamo si trditi, da je eden najlepših, ki smo jih do zdaj imeli možnost preizkušati. V bistvu je zaslon enak kot še pri marsikaterem tekmecu, le nastavljen je drugače, za nekatere bolje. Menda naj bi šlo za enako »tehnologijo«, ustrezno pomanjšano, ki jo uporabljajo pri televizorjih Bravia A1. Večini bodo ugajale že običajne (standardne) nastavitve, ki prikažejo uravnoteženost med globokimi, malce »utišanimi« barvami, veliko podrobnostmi in z velikim razponom tonov. Manj je tudi pretiravanja v preveč poudarjenih barvah, stvari so bolj rdeče ali bolj zelene ali v kontrastnem razmerju, kar smo vajeni pri nekaterih tekmecih s prav tako OLED-zaslonom. To velja za vse, kar je prikazano na zaslonu. Prikazi uporabniškega vmesnika, fotografije ali videoposnetki. Mobitel tudi prilagodi sliko razločljivosti, ki je na voljo, podobno kot to počnejo televizorji. Če je na »sporedu« video polne HD-razločljivosti, ga bo »raztegnil« na qhd+.

Fotografsko so ostali, kjer so bili!

Kot vedno je pri Sonyju poudarek na fotoaparatu ali, bolje rečeno, kameri, saj se nam dozdeva, da je zadnje čase več poudarka na videoposnetkih. Žal so ostali tam, kjer so bili. Še največ nadgradnje je bila deležna prednja 13-milijonska kamera z lečami f 1.9 in širokim kotom (23 mm) , zadnja pa je ostala ena sama in enaka tisti v modelu XZ2. Lahko zajema super počasne posnetke – 40-krat počasneje kot v resničnosti v polni HD-razločljivosti. Zaradi primerne razločljivosti so potem uporabni, ko iz različnih posnetkov delamo en sam video. Kamera lahko (običajni) video snema tudi v razločljivosti 4K in z visokim dinamičnim razponom, a tudi to je znala predhodnica. HDR pa pri videu ne pomeni istega kot pri fotografiji, saj tu označuje dodatne podatke, ki jih kamera doda posnetku, da lahko zaslon mobitela ali televizorja video prikaže pravilno. Z večjo svetilnostjo, živahnejšimi barvami, večjim dinamičnim razponom ... Ni pa pametno snemati videa HDR, če ga nimamo kje prikazati. Na običajnem zaslonu je namreč prikaz čuden, nekoliko »zadušen«.

 

Fotografsko Sony s tekmeci drži korak v strojni opremi, saj so vsa njegova tipala vrhunska, na nivoju je tudi optika, obdelava podatkov tipala in pretvorba v fotografijo pa hitra. Zaostaja nekje drugje – pri algoritmih in trikih, kako iz omejitev fizično majhnega tipala in optike iztisniti čim več. Medtem ko tekmeci zajemajo množico posnetkov, ki jih nato združijo v enega, da je ta čim boljši v vseh svetlobnih razmerah, Japonci le izboljšujejo stvari, ki jih njihovi fotoaparati počnejo že leta. Kot vedno so tudi fotografije XZ3 spodobne, z manj šuma in lepšimi podrobnostmi, vendar brez presežkov glede dinamičnega razpona ali fotografiranja v slabi svetlobi.

Sklepna beseda:

Če ne bi bilo odličnega zaslona, bi dejali, da gre le za povečan spomladanski model XZ2. Vendar je Sonyju z novim mobitelom uspelo pozabiti na čase, ko so bili njihovi izdelki kar po tekočem traku označeni za škatlaste, s slabo baterijo in »nič posebnega«. Bo to dovolj, da bomo v svoji okolici spet videli več Xperij? To bo pokazal čas, ampak nekaj je na dlani. XZ3 je lep mobitel, ki ima svoj čar, hkrati pa je pri zmogljivosti tam, kjer mora biti. Čas pa bi bil, da bi fotografsko stopil na novo raven, pa tudi mesto za tipalo prstnega odtisa bi lahko izbrali drugje.

 

Vprašanja in odgovori:

Ali ima tudi XZ3 hibridni pladenj za kartice?

Odgovor je pritrdilen. V zgornjem robu mobitela se pod pokrovčkom skriva hibridni pladenj z dvema ležiščema. Lahko sta dve kartici SIM, obe s podporo za omrežje LTE in govor prek njega (Volte), ali pa namesto ene SIM-ke vstavimo pomnilniško kartico mikro SD do kapacitete 512 GB.

Ali zaradi krivine zaslona ta na tem delu prikazuje napačne barve?

Vsi mobiteli z zakrivljenim robom trpijo za to boleznijo zaradi večjega vidnega kota, pod katerim gledamo ta področja, če držimo mobitel neposredno pred obrazom. Ker na področje zaslona na krivini gledamo pod večjim kotom, opazimo premik barve, na primer popolnoma belo vidimo nekoliko modro. Kako velika težava pa je to, je odvisno od krivine same. Kako hitro se spusti. Premik barv pri XZ3 je manj opazen kot na primer pri Nokii 8 Sirocco, a spet bolj kot pri mobitelih Galaxy.

Kako se obnese steklo na hrbtišču?

Na videz in otip je steklo odličen material. Težava pa je drugje. Ko mobitel postavimo na gladko in samo malo nagnjeno površino, zdrsi po njej kot ploski kamen na ledu. Žal je vsako steklo odličen magnet za prstne odtise, ki jih je težko očistiti. Čistila za steklo namreč nimamo ves čas pri sebi. Poleg tega pa je, pa naj izdelovalci govorijo, karkoli želijo, mnogo bolj krhko od kovine. Če pade mobitel na tla, je zelo mogoče, da se hkrati zdrobita steklo nad zaslonom in hrbtiščem, kar pomeni, da je treba menjati skoraj celo ohišje. To pa je zelo drago.

Je XZ3 odporen proti vodi in kaj pomenita oznaki IP65/IP68?

Tudi če ima mobitel oznako IP67 ali 68, to ne pomeni, da lahko mirno skočimo in snemamo pod vodo. Sploh, če je ta slana. To počnete na lastno odgovornost. Ima pa XZ3 certifikat IP68, ki pomeni, da mora zdržati pol ure na globini ne več kot meter in pol. Ampak ima tudi IP65? Poglejmo, kaj to pomeni. Prva številka za IP pove raven odpornosti naprave na prah in 6 pomeni odpornost na prašni delec, ki je dovolj majhen, da bi poškodoval napravo ali dele v njej. Nato je tu še druga številka. 5 pomeni zaščito pred razpršeno vodo, ki na napravo pada z vseh smeri, 8 pa zaščito pred začasnim potopom. Dejansko vse skupaj pomeni, da je XZ3 enako odporen proti vodi in prahu kot podobno »robustni« tekmeci.

 


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. oktober 2018
4243
15. oktober 2018
Sony Xperia XZ3 test na dlani: Tole bi znal biti najboljši zaslon!
Android