Sony Xperia Z1 Compact - test na dlani

Uroš Miklavčič 3. februar 2014
/PublishingImages/sony_xperia_z1_compact_hero.jpg

Čeprav velja, da je manj več, je z vsako inkarnacijo Android paradnih konjev vztrajno rasla tudi velikost zaslonov, dokler ta ni prebila velikosti 5 palcev. Medtem, ko je večji zaslon lahko prednost, pa so na hladnem ostali vsi tisti, ki nimajo pošastno velikih rok oz. žepov. Klici po majhnem, a polno zmogljivem Android mobitelu so čedalje glasnejši in Sony s svojo Xperio Z1 Compact ponuja odgovor.

Sony Xperia Z1 Compact 

Tehnične specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 800, 4-jedrni 2.2 GHz (Krait 400)
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB
 • razširitev pomnilnika: MicroSD kartica do 64 GB
 • zaslon: 10,92 cm, 720 x 1280 točk, 342 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 20,7 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
 • sprednja kamera: 2 MP 1080p
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, Micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Po 2300 mAh
 • operacijski sistem: Android™ 4.3 JellyBean
 • dimenzije: 127 mm (v) × 64,9 mm (š) × 9,5 mm (d)
 • masa: 137 g

Sony Xperia Z1 compact je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Sony Xperia Z1 Compact 

Strojna oprema: brez kompromisov

Medtem, ko drugi proizvajalci mobitelov izdajajo mini verzije svojih paradnih konjev, ki so mini tako po nazivu kot specifikacijah, je Sony prvi izmed proizvajalcev, ki je izdal pomanjšano verzijo svojega paradnega konja in pri tem ni sklepal kompromisov (zato so se tudi zavestno odrekli oznaki mini in uporabili besedo compact). Skoraj.

Zaslon se je tako v primerjavi z Xperio Z1 skrčil iz 5 palcev na 4,3 in pri tem dobil nekoliko slabšo ločljivost, ki sedaj znaša “le” 1280 × 720 točk. Tega dejansko ne boste občutili, saj je zaradi manjšega zaslona ohranjena visoka gostota točk, ki sedaj znaša 342 ppi (točk na palec) - s tem pa so tudi podaljšali življenjsko dobo baterije, kar je zelo dobra poteza. Poleg tega je Sony končno uporabil zaslon z IPS-matriko, kar pomeni dobro reprodukcijo barv in vidljivost pod ekstremnimi koti.

Drugi kompromis pa je prav tako posledica zmanjševanja - to je baterija, ki sedaj zadrži 2300 mAh naboja. Kljub temu pa je na testu ob koncu dneva ostalo približno pol baterije. Čez dan sem uporabljal Twitter, Facebook, Instagram, poslušal podcaste, uporabljal Bluetooth slušalko, telefoniral, pošiljal e-pošto, igral igre in tako naprej. Tipičen dan. Ko sem se resnično potrudil, mi v celem dnevu ni uspelo popolnoma izprazniti baterije, kar pomeni, da ob lahki uporabi mobitel zdrži dva ali celo tri dni.

Sony Xperia Z1 Compact 

Vse ostale specifikacije so ostale enake v primerjavi z Z1, kar kaže na to, da Sony resnično želi uslišati tiste, ki hočejo majhen in visoko zmogljiv Android mobitel. Tako v notranjosti tiktaka procesor Qualcomm Snapdragon 800 s frekvenco 2,2 GHz in štirimi jedri. Družbo mu delata grafični procesor Adreno 330 in 2 GB sistemskega pomnilnika. Za vaše aplikacije in druge datoteke je na voljo 16 GB pomnilnika, ki ga lahko razširite z Micro SD-kartico do 64 GB kapacitete.

Izdelava mobitela je zelo dobra in mobitel zaradi svoje majhnosti odlično sede v roko. Zadnja stran je steklena, kar je lahko problematično, če vam mobitel pade iz rok na trdo površino ali kakšen kamen, saj se lahko steklo hitro razbije.

Na straneh mobitela boste hitro opazili, da manjka vtič za napajanje, ki je, tako kot reži za kartici SIM in SD, skrit pod zaščitnim pokrovčkom na levi strani mobitela, zaradi česar je Xperia Z1 Compact zaščitena pred vodo in prahom ter celo ustreza mednarodnemu merilu IP58. To pomeni, da lahko mobitel potopite na globino 1,5 m in ga tam pustite do 30 minut, brez tveganja za poškodbe. To dejstvo je še toliko bolj impresivno, ko ugotovite, da vtič za slušalke na zgornji strani mobitela nima pokrova, a je kljub temu vse OK, če mobitel potopite v vodo.

Sony Xperia Z1 Compact 

Gumb za zaklep mobitela ter gumba za uravnavanje glasnosti sta na desni strani, pri čemer je gumb za zaklep idealno pozicioniran tako za levičarje kot za desničarje, saj v vsakem primeru pride bodisi pod sredinec (leva roka) ali palec (desna roka). Poleg teh standardnih gumbov najdemo na desni strani še namenski gumb za kamero. Z daljšim pritiskom na ta gumb lahko tudi ob zaklenjenem mobitelu v pičli sekundi začnemo s fotografiranjem. Poleg hitrega dostopa ta gumb omogoča tudi slikanje na podoben način, kot je to na kompaktnih in profesionalnih kamerah. Gumb ima namreč dve stopnji - s prvo izostrimo in z dokončnim pritiskom sprožimo kamero. Zelo priročno in uporabno (tudi za selfije, recimo). Na žalost pa vsi gumbi pustijo nekoliko slabši vtis, saj jih je zaradi mehkosti težje pritisniti.

Na spodnji strani mobitela je velik zvočnik ter luknja za pritrditev varnostnega pasu, kar je že skoraj pozabljena zadeva na mobitelih. Ženska populacija bo to lahko izkoristila za personalizacijo mobitela (razni obeski in podobno). Zvočnik, ki sicer lepo predvaja glasbo, ni med najglasnejšimi, a vseeno opravi svoje delo in ni se zgodilo, da bi kdaj preslišal zvonjenje. Predvsem sem vesel, da je zvočnik na spodnji strani in ne na hrbtu, kot je to na Nexusu 4, kjer se mi redno dogaja, da preslišim zvonjenje, ki se tako zaduši v podlagi.

Prednjo stran krasi 4,3-palčen IPS-zaslon z odlično barvno reprodukcijo in odlično vidljivostjo pod ekstremnimi koti (kar je bilo do sedaj vedno problematično na mobitelih Sony). Zaslon ima presenetljivo velik rob na levi in desni strani, a večji problem je špranja, ki poteka po celotnem robu med zaslonom ter ohišjem in je neverjeten magnet za umazanijo. Če imate umazanijo v žepu, jo boste imeli takoj tudi v tej špranji. Ob nakupu je morda smiselno razmisliti o etuiju.

Sony Xperia Z1 Compact 

Kamera: tudi za napredne uporabnike

Poleg drugih odličnih lastnosti, ki jih Xperia Z1 Compact podeduje od svojega polnokrvnega brata, je tudi kamera z 20,7 MP. Sony je poleg zmogljivega senzorja uporabil tudi veliko zaslonko (f/2.3) kar pomeni, da do senzorja pride več svetlobe in bi, vsaj teoretično, v slabših svetlobnih pogojih dobili boljše slike.

V spodnji galeriji si lahko pogledate nekaj vzorčnih slik, ki sem jih posnel z Xperio Z1 Compact.

Sony Xperia Z1 Compact - fotogalerija 

Ogled slik v polni velikosti

Slike so, kot lahko vidite, zelo spodobne in očitno mobitel v slabših svetlobnih pogojih dokaj dobro zmanjšuje šum. Kljub dobri kameri so lahko rezultati s samodejnimi nastavitvami včasih zelo mešani, zato se je dobro spoznati z naprednimi nastavitvami. Za napredne uporabnike je Sony dodal možnost upravljanja z vrednostmi ISO, kompenzacijo osvetlitve in tako naprej. Dostop do teh nastavitev je nekoliko neroden v primerjavi z napravami Nexus, kjer je to rešeno zelo intuitivno.

Programska oprema: dodatki ne prinašajo dodane vrednosti

Ob izidu je bil na Xperii Z1 Compact nameščen operacijski sistem Android 4.3 JellyBean, kar je manjše razočaranje, a lahko, po besedah Sonyja, nadgradnjo na najnovejšo verzijo, 4.4 KitKat, pričakujete že v februarju 2014. Če bo Sony držal obljubo, boste kmalu nadoknadili zamujeno.

Sony sicer uvaja kar nekaj nepotrebnih kozmetičnih sprememb v primerjavi s klasičnim Androidom, a v delovanje operacijskega sistema, razen z naborom svojih aplikacij, ne posega drastično. Vse skupaj pa ne dodaja resnične vrednosti. Svetla stran tega je, da aplikacij ni treba uporabljati, če si tega ne želite. In v resnici jih verjetno tudi ne boste.

Nekaj aplikacij, ki vam jih Sony ponudi, so:

 • Walkman - predvajalnik glasbe
 • Album
 • Filmi
 • Sony Select - nekakšen agregator vsebin, ki jih Sony priporoča za vaš mobitel - vse od filmov in glasbe do aplikacij in iger
 • Sporočanje - SMS in MMS
 • nekaj aplikacij za povezovanje z drugimi napravami iz ekosistema Sony
 • Reader by Sony - bralnik
 • PlayStation mobile, ki vas poveže s Sony PlayStation Network

Vse to ne prinaša resničnih prednosti, razen, če ste morda že lastnik naprave, ki izkorišča PlayStation Network ali kakšen drug del ekosistema Sony.

Na tem mestu bi morda omenil še simpatičen widget za fotografije, ki je priročen za hiter pregled galerije.

Delovanje vmesnika je gladko in popolnoma brez zatikanja. Igranje zahtevnih iger (npr. Real Racing 3) pričakovano nekoliko spoti grafični procesor in ob bolj intenzivnih igrah se zadnji del mobitela nekoliko pogreje, vendar ne toliko, da bi bilo neprijetno za držanje.

Privzeta tipkovnica, ki jo ponuja Sony, je zelo dobra, a osebno še vedno prisegam na privzeto Googlovo, ki jo lahko najdete v PlayStore. A to je popolnoma osebna preferenca.

Sony Xperia Z1 Compact 

Povzetek: končno zmogljiv in majhen Android mobitel

Sony kot prvi proizvajalec izpolnjuje obljubo o kompaktnem in polno zmogljivem Android mobitelu. Kljub nekaj manjšim napakam je to mobitel, ki se brez težav kosa z vsemi konkurenčnimi paradnimi konji na trgu ta trenutek. Če ste iskali tak mobitel, je vaša želja končno uresničena. Xperia Z1 Compact razočara le z mehkimi gumbi in večjim robom okrog zaslona, ki preide v nadležno režo, s katero se lepo ulovi velike količine umazanije. Vse te napake nadoknadi z brezkompromisno močjo in odlično izdelavo.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
3. februar 2014
1951
19. marec 2014
Sony Xperia Z1 Compact - test na dlani
Android