Sony Xperia Z2 - test na dlani

Jan Ferme 30. maj 2014
/PublishingImages/sony-xperia-z2-hero.jpg

Kar nekaj časa je že preteklo, ko sem nazadnje testiral mobitel Sony Xperia. Resnično me je zanimalo, kako so kaj napredovali. Tokrat vam predstavljam model Sony Xperia Z2, ki je ugledal luč, še preden je njegov predhodnik Xperia Z upihnil prvo svečko. Koliko se je spremenilo od takrat? Preberi si v nadaljevanju.

 

Tehnične specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: 4-jedrni 2,3 GHz Snapdragon 801
 • delovni pomnilnik: 3 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB (možnost razširitve z Micro SD do 128 GB)
 • zaslon: 13,2 cm (5,2”), 1080 x 1920 točk, 424 ppi, TFT, 16 M barv, zaščita pred praskami in udarci
 • glavna kamera: 20,7 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, stabilizacija slike
 • sprednja kamera: 2,2 MP
 • snemanje videa: HD 2160p, 30 sličic na sekundo; HD 1080p, 60 sličic na sekundo; HD 720p, 120 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, Micro USB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, odpornost na prah in vodo
 • baterija: Li-Ion 3200 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4.2 KitKat
 • dimenzije: 146,8 x 73,3 x 8,2 mm
 • masa: 163 g

Sony Xperia Z2 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema – odlično grajen mobitel s pošastnim drobovjem

Sony Xperia Z2 se od svojega predhodnika vizualno le malo razlikuje. Zdi se mi, da je Sony ubral pot, podobno kot Apple, ki vsak njihov drugi mobitel vizualno pusti skoraj enak, in nadgradi samo notranjost. Ko prvič vzameš Xperio Z2 v roke, takoj opaziš, kako je mobitel “zrasel” in pridobil na teži. S tem mobitelom lahko prihraniš na karti za fitnes, saj boš treniral/a vsakič, ko se boš oglasil/a na klic.

 

Ohišje Xperie Z2 je čudovito. Sony drži svoj industrijski dizajn s steklom in kovino. Na robovih se mi je zdel še vedno dovolj zaokrožen, da ni bil neudoben. Edini problem s steklom sem imel, ko sem mobitel odložil že na gladko površino, kot je npr. pokrov prenosnika; kar zdrsel je. K sreči sem ga pravi čas ujel. Vsekakor predlagam zaščito v obliki “bumperja” ali etuija.

Ker je Xperia Z2 tako velik mobitel, ga je malo težje dobiti v žep hlač. Strah me je bilo, da ne bom po pomoti kaj naslonil na žep hlač in zaslišal zlovešč zvok pokanja stekla. Vsi fizični gumbi so na desni strani mobitela, in sicer gumb za vklop/izklop, gumba za uravnavanje glasnosti in gumb za kamero.

Sony Xperia Z2 v 3D-pogledu

Zaslon je s svojimi 13,2 cm ogromen. Sony je z Xperio Z2 zamenjal LCD-tehnologijo zaslona s “Triluminos” tehnologijo, ki pa ne bo po godu vsakemu. V testu Xperie Z smo na Tehniku hvalili, kako je zaslon dovolj svetel in kako lepe barve ima. Xperia Z2 ima še vedno zelo lep prikaz barv, vendar imam občutek, da se na soncu na zaslon vidi nekoliko slabše. Predlagam uporabo v senci. Nič hudega, na soncu raje uživaj s prijatelji, namesto da pregleduješ, kaj so napisali na Facebook.

 

Drobovje Xperie Z2 je pošastno. Sony je vgradil 4-jedrni procesor z 2,3 GHz, ki je kos katerikoli nalogi v Android svetu. Da pa ti res nikoli ne bo zmanjkalo delovnega pomnilnika, ga je Sony vgradil kar 3 GB. Neverjetno, kako mobilna tehnologija napreduje v samo nekaj letih.

Po zaslugi novega, varčnejšega procesorja in večje kapacitete baterije ta zdrži cel dan. Res sem bil presenečen, saj sem bil prepričan, da bo 13,2 cm velik zaslon dobesedno “pil” baterijo in sem imel v eni roki pripravljen polnilec, da slučajno ne bom nedosegljiv. Sony, vse pohvale.

Kamera – posnemimo video v 4K

Zadnja kamera Xperie Z2 ima kar 20,7 MP. Proizvajalci mobitelov se očitno še kar ne bodo ustavili pri višanju slikovnih točk, ampak to me ne moti. Fotoaparat ima senzor, ki je veliko večji in bolj občutljiv za zajemanje svetlobe kot marsikateri drug senzor na konkurenčnih Android mobitelih. To pomeni, da imajo fotografije, narejene v slabših svetlobnih pogojih, manj šuma in so na splošno boljše kakovosti.

 

Ogled slik v polni velikosti.

Zanimivo je, da se je Sony odločil ponuditi zmogljivost snemanja v 4K načinu (HD 2160p), ki je vsekakor prihodnost. Seveda ne vem, koliko je to smiselno zaradi majhne leče in obeh bralcev, ki imata 4K zaslon, da lahko pogledata spodnji video. Recimo, da Sony zre v prihodnost in je pripravljen na množično poplavo 4K televizorjev in LCD-zaslonov v prihodnjih letih.

 

Programska oprema – posodobljen sistem

Xperia Z2 pride z nameščenim sistemom Android KitKat 4.4.2, kar je seveda odlično. Žal se še kar spomnim časov, ko so proizvajalci mobitelov te opremljali s starejšimi različicami Androida in si že v štartu zaostajal za najboljšimi. Tega se pri Z2 ni bati.

Ko prvič zaženeš mobitel, te Sony vodi skozi vodič nastavitev za res najboljšo možno izkušnjo. Seveda je Sony na Xperio Z2 namestil svoj vmesnik, ki pa po pravici povedano deluje že malo zastarel, še vedno pa služi svojemu namenu. Ko z vrha zaslona potegneš dol center z obvestili in klikneš na hitre nastavitve, hitro vključiš ali izključiš željene nastavitve, kar mi je še vedno všeč.

Seveda je ob prvem zagonu Xperie Z2 na domačih namizjih naloženih kar nekaj različnih Sonyjevih gradnikov, ki pa jih boš verjetno kmalu odstranil/a. Zame je bil npr. gradnik “What’s new” enostavno preveč moteč z vsemi slikicami in promovirano vsebino od Sonyja.

Hitrost sistema je, zahvaljujoč hitremu procesorju in zadostni količini delovnega pomnilnika, odlična. Moram priznati, da že nekaj časa nisem uporabljal Android naprave, na tej pa sem res užival, ker je delovala gladko.

 

Zaključek

Sony Xperia Z2 je kakovostno grajen mobitel z velikim zaslonom, odličnim procesorjem in dolgo avtonomijo baterije. Kamera se odreže super v vseh pogojih. Priporočam ga predvsem uporabnikom, ki si želijo velikega zaslona in tekoče delovanje mobitela. Vse, ki iščete nekaj, kar boste lahko spravili v žep, pa vabim, da pogledate ostale odlične mobitele iz ponudbe Telekoma Slovenije.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. maj 2014
2060
18. julij 2014
Sony Xperia Z2 - test na dlani
Android