Tablica Samsung Galaxy Tab S3 LTE – test na dlani

Andrej Pirnat 7. junij 2017
/PublishingImages/tabS3_hero.jpg

Samsungova tablica Galaxy Tab S3 z digitalnim pisalom S Pen in opcijsko tipkovnico sporoča, da je več kot le tablica. Oziroma med vrsticami: "Prenosni računalniki, umaknite se, vaš čas je potekel!" Pa jih res lahko popolnoma nadomesti?

 

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: 4-jedrni Snapdragon 820 (2 × 2,15 GHz in 2 x 1,6 GHz)
 • Grafični procesor: Adreno 530
 • Delovni pomnilnik: 4 GB
 • Notranji pomnilnik: 32 GB
 • Razširitev pomnilnika: microSD do 256 GB
 • Zaslon: 24,58 cm (9,7 palca), ločljivost 2048 x 1536 slikovnih pik, 264 ppi, 16 milijonov barv, matrika Super AMOLED
 • Glavna kamera: 13 MP, zaslonka f/1.9, LED-bliskavica, samodejno ostrenje, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obrazov, samodejni HDR, panorama
 • Sprednja kamera: 5 MP, f/2.2
 • Video: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, spredaj 1080 p
 • Povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave – hotspot), bluetooth v4.2, GPS, USB-C
 • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, merilnik pospeška, žiroskop, kompas
 • Baterija: Li-ion 60000 mAh, hitro polnjenje
 • Operacijski sistem: Android 7.0 Nougat
 • Dimenzije: 237,3 mm (v) × 169 mm (š) × 6 mm (d)
 • Teža: 434 g
 • SIM-kartica: nanoSIM
 • Periferna oprema: fizična tipkovnica, digitalno pisalo S Pen

Po zlati mrzlici v prvih nekaj letih, ko so se pojavile na trgu, je zanimanje za tablice v zadnjem času nekoliko upadlo. Evforijo je leta 2010 sprožil Applov iPad, vrhunec pa so dosegle leta 2013, ko praktično ni bilo tehnološkega podjetja, ki v naboru svojih izdelkov ne bi ponujalo tudi tablice. Med njimi celo Maxell, sicer bolj poznan po izdelavi klasičnih radijskih kaset. Na tej točki pa se je situacija obrnila. Tablična kokoš ni več nesla zlatih jajc. Prodajne številke so začele padati in mnogi proizvajalci so skočili z ladje, za katero se je zdelo, da se počasi potaplja.

 

Ampak če pogledamo bolj natančno, vidimo, da stvari niso tako črno-bele. Res je, da je splošno gledano povpraševanje po tablicah danes manjše kot pred nekaj leti. Res pa je tudi, da je zanimanje za tablice uveljavljenih proizvajalcev, med katerimi prednjačijo Samsung, Apple in Microsoft, še vedno precej visoko. Najboljši so torej preživeli pok prenapihnjenega tabličnega mehurčka. In prav je, da je počil, saj je bil trg že krepko poplavljen z nekakovostnimi polizdelki, ki so le zavajali kupce in tablicam dajali slabo ime.

Tisti, ki so ostali, pa narekujejo evolucijo tablic in se prilagajajo novim zahtevam uporabnikov. Današnje tablice se namreč vztrajno bližajo prenosnim računalnikom. Tako po zmogljivosti kot tudi uporabnosti. Počasi se preoblikujejo v hibridne računalnike oziroma računalnike 2-v-1, kjer se uporabljajo v kombinaciji z digitalnimi pisali in fizičnimi tipkovnicami. Pri tem pa seveda ohranjajo svojo kompaktnost in prenosljivost. Ena takšnih je tudi Samsungova najnovejša tablica Galaxy Tab S3, ki pride v kompletu z digitalnim pisalom S Pen, opcijsko pa tudi z zunanjo tipkovnico. V tej polni kombinaciji sem jo imel nedavno priložnost preizkusiti tudi sam.

 

Dizajn

Galaxy Tab S3 v ovitku, na katerega je pritrjena tudi tipkovnica, deluje kot eleganten poslovni zvežčič. Ko ga odprete, notri najdete tablico, ki oblikovno spominja na nekoliko starejše Samsungove mobitele. Le da je precej večja od njih. Škoda, da pri dizajnu za zgled niso vzeli lastnega modela Galaxy S8, ki je videti resnično atraktivno. Ne vem sicer, kako bi se tablica z zaobljenimi robovi in "neskončnim" zaslonom od roba do roba obnesla v praksi, skoraj zagotovo pa ne slabo. Pa še izstopala bi med konkurenco. Morda kdaj v bližnji prihodnosti.

Ampak tudi v takšni obliki kot je, je Galaxy Tab S3 povsem spodoben. Vztraja pri klasiki, ki se je izkazala za praktično, uporabno in elegantno. Glavna novost dizajna v primerjavi s predhodno različico Taba (S2) je popolnoma stekleno ohišje, ki je na hrbtni strani zamenjalo gumirano plastiko. Tablica je zaradi tega precej lepša, prav tako pa se v rokah počuti bolj udobno. Uporaba stekla sicer pomeni tudi, da je pravi magnet za prstne odtise, ampak k sreči se jih enostavno obriše z vsako mehkejšo krpico. Tablica je sicer zelo tanka in lahka, tako da jo brez težav uporabljate z eno roko (če imate dovolj veliko dlan), na potovanjih pa ne bo predstavljala težkega in nerodnega bremena.

 

Za to, da Samsungove tablice ne bi slučajno zamešali s katero drugo, skrbi njihova značilna osrednja tipka pod zaslonom, ki služi tudi kot čitalnik prstnih odtisov. Tako se vam pri odklepanju naprave ni treba ukvarjati z raznimi gesli in vzorci, če vam je to odveč. Imam pa manjšo pripombo na postavitev glavnih treh tipk (poleg fizične tipke Domov, še tipka Nazaj in tipka za pregled odprtih aplikacij). Glede na to, da tablice navadno uporabljamo v ležečem položaju, bi bilo morda bolj smiselno, da se te nahajajo na kateri od daljših stranic ohišja. Ali pa še bolje, da so vse tipke virtualne in se "selijo" s postavitvijo tablice. Mogoče so to le moje čudaške želje, ampak menim, da bi to marsikdaj olajšalo rokovanje.

Praktična uporabnost

Ampak to so malenkosti, ki na končno uporabniško izkušnjo ne vplivajo tako zelo bistveno. Zato raje poglejmo, kako se Galaxy Tab S3 obnese v praksi. Marsikdo se verjetno sprašuje, kakšna je sploh uporabnost tablic. Po zmogljivosti se le težko merijo s prenosniki, od mobitelov pa se bolj kot ne razlikujejo le v velikosti. Hja, če posplošujemo, to v veliki meri drži. A vendar se v številnih situacijah tablica lahko izkaže za nepogrešljiv pripomoček. Če radi berete e-knjige, je tablica idealna za to. Odlično se izkaže tudi kot delovno orodje za ustvarjanje videoposnetkov, komponiranje glasbe, prezentacije, urejanje dokumentov, pregled e-pošte in upravljanje raznoraznih pametnih sistemov. Prav tako pa je zelo priročno orodje za predvajanje zabavnih multimedijskih vsebin, kot so filmi, glasba in igre. Pa še zelo kul so, saj ste z njimi v roki videti, kot da prihajate iz prihodnosti.

 

Osebno se mi zdi tablica idealna platforma za brskanje po spletu in ogled filmov, kadar sem na poti. Zaradi njene lahkosti in kompaktnosti jo namreč lahko uporabljate v udobju domačega kavča, jo nesete s seboj v posteljo ali na plažo, na daljših poteh v avtu z njo zamotite otroke in celo kratkočasite mačko. "Tehnologija nima kaj iskati v postelji in na plaži! Kaj šele v naročju otrok v avtu! Raje naj skozi okno opazujejo naravo in se pogovarjajo," vas slišim kričati. Se strinjam in podpiram to miselnost. Ampak v praksi je dostikrat vse drugače. Kar priznajte. Otroci se kopajo v morju, vašo izbranko je premagalo močno sonce in je zaspala, vi pa imate končno nekaj minut zase, da lahko v miru preberete dnevne novice. (Obratno seveda velja tudi za nežnejši spol. Ko mož smrči, lahko v miru brskate po spletnih trgovinah kar v postelji). In na potovanjih z avtom okolica avtoceste otrokom pač ni vedno najbolj zanimiva. Takrat je lahko tablica zlata vredna.

Če ji dodaš še tipkovnico in digitalno pisalo, pa se njena uporabnost še dodatno poveča. Tudi s Tabom S3 je tako.

Tipkovnica, pisalo in programska oprema

Tipkovnica sicer ne pride v kompletu z novo Samsungovo tablico, ampak jo je treba kupiti posebej. Ne bom rekel, da šteje pod obvezno opremo, vsekakor pa je zelo priporočljiva. Marsikatero opravilo z njo namreč postane bolj enostavno in prijetno. Na primer pisanje besedil, kot je ta. No, iskreno povedano tudi s tipkovnico pisanje daljših sestavkov ni najbolj udobno, sploh če imate večje dlani, saj je precej utesnjena. Ampak vseeno je veliko bolj kot tipkanje po zaslonu. Tipke so sicer odzivne in prijetne na otip, žal pa ne lokalizirane. Vseeno je mogoče v nastavitvah tablice nastaviti uporabo slovenščine in s tem šumnikov, le da se ti nahajajo na tipkah z drugačno oznako (sčasoma njihova uporaba postane rutinska, tudi če niso pravilno označeni).

 

Magnetni ovitek s tipkovnico pa je uporaben še iz dveh praktičnih razlogov. Prvič služi kot zaščitni etui za tablico in drugič kot stojalo za tablico, tako da lahko ta samostojno stoji pokonci. To je lahko zelo priročno za gledanje filmov, sploh ko ste na potovanju. Prav tako pa ima ovitek tok, kamor lahko pospravite digitalno pisalo S Pen. Sama tablica ga namreč nima, čeprav je pisalo privzeto priloženo. Če Tab S3 kupite brez tipkovnice, to pomeni, da boste morali pisalo vedno hraniti v žepu ali torbi, kar poveča možnosti, da ga izgubite.

Prav S Pen pa je tisti, ki morda najbolj dvigne vrednost tablici. Je zelo intuitiven za uporabo in se zdi kot "naraven" podaljšek tablice. Sam sem ga na primer uporabljal raje kot svoje prste. Tudi za navigiranje po menijih, ne samo za ustvarjanje zapiskov in risanje. Pri teh dveh opravilih se sicer obnese izjemno. Sploh pri risanju me je navdušil. Nisem nikakršen umetnik, daleč od tega, ampak risanje z S Penom je bilo tako zabavno in prijetno, da ga na trenutke kar nisem mogel odložiti. Je natančen, občutljiv na pritisk in udoben za držanje. Ponuja pa tudi kar lepo število dodatnih funkcij (označevanje delov zaslona, ustvarjanje GIF-ov, ustvarjanje zapiskov na zaklenjenem zaslonu …).

 

Uporabnost pisala gre v veliki meri pripisati njegovi dobri integraciji z Androidom. Na tablici sicer teče različica 7.0 Nougat s Samsungovim uporabniškim vmesnikom, ki pa ni več tako moteč, kot je bil nekoč. Vsebuje manj programske navlake, ponuja boljšo večopravilnost (deljen zaslon se na tablici obnese odlično) in uporabne prednameščene aplikacije.

Slika in zvok

Še bolj kot pri skiciranju risb in pisanju seminarskih nalog pa Galaxy Tab S3 navduši na enem drugem področju. Večpredstavnosti. Če bi moral v tem trenutku izbrati eno tablico, ki bi jo do konca življenja uporabljal za gledanje filmov, poslušanje glasbe in igranje iger, bi bil to Galaxy Tab S3. Samsungova tablica je bila naravnost ustvarjena za to početje in se v tem počuti tako domače kot nobena druga. Celo marsikateri prenosnik prekosi na tem področju.

 

Zasluge za to gredo v največji meri pregovorno dobremu Samsungovemu zaslonu z ločljivostjo 2048 x 1536 slikovnih pik, ki v diagonalo meri 24 centimetrov in pol (9,7 palca). Ta uporablja matriko Super AMOLED, ki omogoča višjo svetilnost ter širši kot gledanja, in je HDR-kompatibilen (visok dinamičen razpon), kar pomeni, da je slika v filmu bolj kontrastna (globlja črna barva, jasno izraženi detajli v najtemnejših in najsvetlejših delih slike) in vsebuje bogatejšo barvno paleto.

Manjšo težavo tukaj predstavlja le dejstvo, da HDR-vsebin za zdaj na mobilnih napravah ni ravno na pretek. Oziroma jih razne platforme za predvajanje filmov in serij še ne ponujajo. Bodo pa zagotovo že kmalu, tako da je Tab S3 pripravljen na prihodnost. Sicer pa so na tabličinem zaslonu odlično videti tudi HD-videoposnetki, ki so ostri in vsebujejo živahne barve. Škoda le, da je tablica sestavljena v razmerju stranic 4:3. Večina filmov je namreč danes posnetih v razmerju 16:9, kar pomeni, da sta pri njihovem ogledu spodaj in zgoraj prisotna črna robova in površina zaslona ni polno izkoriščena.

 

Drugače je pri igrah, ki se znajo bolj prilagoditi in jih je na tablici pravi užitek igrati. V primerjavi z mobiteli namreč nudi precej boljši pregled nad dogajanjem. Sploh kakšen Hearthstone in strateške igre se čudovito igrajo. Pa za branje in brskanje po spletu je Samsungova tablica tudi super. Meni osebno veliko bolj kot kakšen prenosni računalnik, saj je lažja in bolj udobna za držanje, hkrati pa ima vsaj tako ostro sliko.

Multimedijsko izkušnjo pa dopolnjujejo še štirje zvočniki, ki so jih uglasili pri priznanem proizvajalcu avdioopreme, podjetju AKG. Nahajajo se v kotih na spodnji in zgornji stranici tablice (stereo učinek), so glasni in proizvajajo zelo kakovosten zvok. Poleg tega pa imajo še zanimivo in uporabno funkcionalnost, imenovano pozicijski zvok, ki s pomočjo merilnika pospeška zaznava postavitev tablice (pokončna, ležeča) in temu ustrezno prilagaja usmeritev zvočnih valov.

 

Zvok in slika, kot se šika, torej.

Kamera in fotoaparat

Nekoliko drugačna pa je zgodba pri fotoaparatu. Galaxy Tab S3 ga ima. To je pa bolj kot ne vse. Saj ni slab. Pretirano dober pa tudi ne. Recimo, da je povprečen. Glavni na hrbtni strani ima ločljivost 13 MP, sprednji 5 MP, za dobro fotografijo pa se je tudi podnevi treba kar potruditi. (Ampak se da! Kar poglejte v galeriji!) Ponoči pa nanj pozabite, tudi če uporablja LED-bliskavico. Nočne fotografije so enostavno preveč zrnate.

 

Ampak ali je to v resnici sploh pomembno? Tablice namreč NISO namenjene fotografiranju … Ne, res niso. Saj imate mobitel za to. Dobro, kakšna fotografija sem ter tja, če pri roki res nimate druge možnosti (kakšna je verjetnost, da boste imeli pri sebi tablico, ne pa mobitela?), ampak to je pa to. Ste že kdaj videli koga, ki fotografira s tablico? Ali obstaja še kaj bolj trapastega? Jaz sem to za namene tega testa počel v središču Ljubljane in moram reči, da mi je bilo tako nerodno, da sem se skoraj pogreznil v zemljo. Medtem ko so bile moje oči uprte v motiv, ki sem ga fotografiral, so bile oči vseh mimoidočih uprte vame. Ne zato, ker bi bil skrajno kul, ampak zato, ker sem bil videti rahlo čudaško. Skratka, s tablico se ne fotografira! Še Samsung je tega mnenja, vsaj če sklepam po ovitku s tipkovnico, ki popolnoma prekrije fotoaparat in nima nikakršne odprtine zanj.

Zaključek

Če strnem svoje misli in izkušnje, je Samsungova tablica Galaxy Tab S3 trenutno v svetovnem vrhu. Na področju tablic. Prenosnih računalnikov pa še ne dosega povsem, tudi če ima zraven zelo spodobno tipkovnico in odličen digitalni nalivnik S Pen. Prav ta dva pripomočka pa ji v primerjavi s konkurenti dvigneta vrednost tako pri delovnih kot tudi zabavnih opravilih. Zlasti pri risanju se izkaže odlično. Zaradi svoje prvovrstne strojne opreme in odličnega zaslona pa je idealna tudi za igranje iger in gledanje filmov. Kako bi bila torej lahko še boljša? Težko. Ampak če (in to je velik če) želi nekega dne nadomestiti prenosnike, zlasti na področju dela, mora poiskati nekoliko bolj optimalno rešitev za tipkovnico in razviti še boljšo programsko opremo.

 

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

 • Ali se procesor pregreva?Ne. Tablica brez "švicanja" prenese marsikatero opravilo, tudi najbolj naporna.
 • Kako se obnese fotoaparat?Tablice niso mišljene za serijsko fotografiranje, na kar nakazuje tudi sam fotoaparat Galaxyja Tab S3, ki je precej slabši kot pri Samsungovih najboljših telefonih serije S.
 • Ali je baterija vzdržljiva?Tablice niso mišljene za serijsko fotografiranje, na kar nakazuje tudi sam fotoaparat Galaxyja Tab S3, ki je precej slabši kot pri Samsungovih najboljših telefonih serije S.
 • Ali je mobitel dober za igranje iger in ogled videovsebin?Najboljša na svojem področju. Za to je bila ustvarjena in pri tem naravnost blesti. Ne samo zaradi velikosti, ampak tudi zaradi izjemne kakovosti zaslona, ki uporablja najnovejše tehnologije (HDR, AMOLED), in zmogljive strojne opreme.

Oglejte si še ostale fotografije, posnete z Galaxy Tab S3, ki so nastale med testom, na TViN Shrambi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
7. junij 2017
3486
18. maj 2018
Tablica Samsung Galaxy Tab S3 LTE – test na dlani
Android