Test na dlani: Apple iPad Air

Marjan Kodelja 16. marec 2021 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/ipad-air-kodelja-mar21-hero.jpg

Čeprav se niso uresničile preroške besede pokojnega Steva Jobsa, da bodo tablični računalniki izrinili prenosne, ima ameriško podjetje Apple daleč najcelovitejšo ponudbo tovrstnih naprav. Med njimi po obliki in lahkosti izstopajo modeli iPad Air.

 

Tehnični podatki

 • Barva: modra, siva, srebrna
 • Dimenzije: 247,6 × 178,5 × 6,1 mm
 • Teža: 640 gramov
 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • SIM-kartica: nano SIM (eSIM)
 • Povezljivost: WiFi 6, Bluetooth 5, GPS (A-GPS)
 • Procesor: Apple A14 Bionic (5 nm), šestjedrni (2 × 3 GHz, 4 × 1,8 GHz)
 • Grafični procesor: Apple GPU (4 jedra)
 • Delovni pomnilnik: 4 GB
 • Notranji pomnilnik: 64 GB
 • Zaslon: IPS LCD, diagonala 27,6 cm (10,9 palca), ločljivost 1640 × 2360 slikovnih pik, 264 pik na palec, razmerje med zaslonom in telesom 81,3 %, svetilnost 500 cd/m²
 • Zadnja kamera: 12 MP, f/1.8, velikost tipala 1/3", velikost pike 1,22µm, PDAF, HDR
 • Sprednja kamera: 7 MP, f/2.0, goriščna razdalja 31 mm, HDR
 • Video zadnje kamere: 4K@24, 30, 60 fsp; 1080p@30, 60, 120, 240 fsp
 • Video sprednje kamere: 1080p@30 ali 60 fsp
 • Baterija: Li-Ion, 7606 mAh (do 10 ur predvajanja videa)
 • Tipala: tipalo prstnega odtisa, tipalo pospeška, žiroskop, kompas, barometer
 • V kompletu: podatkovni kabel, električni napajalnik in kratek priročnik z navodili za uporabo


 • Od (pre)velikih pričakovanj legendarnega ustanovitelja in direktorja podjetja je ostalo bore malo, vendar so tablični računalniki za nekatere vseeno postali nepogrešljiva tretja mobilna naprava. Da bi postali več, so jim preprečili pametni mobiteli z vse večjimi zasloni in dejstvo, da jim pri večini uporabnikov ni uspelo izpodriniti prenosnikov. Želja je bila pred desetimi leti preprosto večja od dejanskih možnosti in tako je še danes. Tablični računalniki so zato postali del trga manjšega obsega. Uporabljajo jih umetniki, saj z njimi hitreje in lažje izrazijo ustvarjeno. Dajemo jih otrokom za zabavo in izobraževanje ali pa postanejo skupna družinska naprava za spremljanje različnih digitalnih vsebin. Mesto zanje je – in zdaj bom povedal nekaj, kar zaradi pogleda na tehnološko industrijo redko rečem: kljub temu da Apple noče podpreti slovenskega jezika, da ne maram njegove filozofije zaprtih naprav in mi gre njegova aroganca pošteno na živce, nisem v dvomih, kateri tablični računalnik se najbolj splača imeti. Applovega! Ker bo zelo verjetno deloval še veliko let od nakupa. Morda celo deset let, kot moj (stari) iPad 2. Letos je tudi zanj prišel čas slovesa. Ni se pokvaril, še vedno dela. Le prepočasen je! 

  Nezgrešljivo sodobno industrijsko oblikovanje

  Lani so v podjetju iz Cupertina prenovili priljubljene pametne mobitele, a morda ne veste, da je mesec dni prej nove oblikovne smernice pokazal ravno tablični računalnik iPad Air četrte generacije. Vogali, gledano na napravo od zgoraj navzdol, so ostali zaobljeni, medtem ko so robovi odrezani pod pravim kotom. To in pa podrobno izdelani prehodi, spredaj proti zaslonu in zadaj proti kovinskemu hrbtišču, dajejo napravi nezgrešljiv sodoben industrijski videz, kakršnega nima nobena druga. Poleg tega, da je zanimive oblike, če nočete izreči besede lepa, je tudi izredno lahka in tozadevno nudi odlično ergonomijo uporabe.

  Applovi tablični računalniki imajo svojevrstno postavljene tipke, in odkar ni več osrednje pod zaslonom, je tipalo prstnega odtisa v tipki za vklop v desnem delu zgornjega roba nad bočnimi za jakost zvoka. Ta je sicer stereo, vendar sta na zgornjem in spodnjem robu po dve odprtini, zato ga med držanjem naprave v različnih položajih skoraj nikdar ne zadušite. Za osebno uporabo je zvok dovolj glasen. Čeprav je tudi kakovost na visoki ravni, boste morali, če boste hoteli tablico uporabiti kot vir glasbe na zabavi, priključiti zmogljivejši zvočnik. Ker luknjice za priklop s kablom ni, velja razmisliti o brezžičnem! Na desnem boku je na sredini še magnetno držalo za tipkovnico ali ovitek in pri vmesniku za mobilna omrežja spodaj vložišče za kartico SIM.

   

  Dela – in to odlično

  Če še vedno deluje deset let stara tablica, res počasi, a vendarle, potem si zlahka predstavljate brezhibnost delovanja te, ki jo je javnost spoznala pred komaj nekaj meseci. Apple slovi po popolni optimizaciji strojne in programske opreme ter aplikacij, da vse deluje kot raketa. Procesor A14 Bionic je trenutno največ, kar Apple nudi na področju mobilnih naprav – če zanemarimo procesor M1 za prenosne računalnike. Na visoki ravni so še druge komponente, z izjemo morda ene. Američani ne slovijo po radodarnosti, zato ima osnovni model vsega 64 GB pomnilnika. Ker ga nekaj zasede operacijski sistem in ker nobena »iNaprava« nima vložišča za pomnilniške kartice, zna biti hitro poln. Morda ne zaradi fotografij in videoposnetkov kot pametni mobitel, pač pa zaradi raznovrstnih digitalnih vsebin. Rešitvi sta dve. Model s pomnilnikom, velikim 256 GB ali/in uporaba shramb v oblaku. Še nekaj lahko naredite. V čim večji meri uporabljajte storitev pretočnih vsebin, tudi na poti prek vmesnika za mobilno omrežje četrte generacije (4G), da vsebine v digitalni obliki po nepotrebnem ne zasedajo prostora.

  Čeprav ni zaslonske tehnologije OLED, zaslon s 27,6-centimetrsko diagonalo nudi zelo lepo sliko naravnih barv, dobrim kontrastom in širokim vidnim kotom, medtem ko vgrajena tehnologija poskrbi za prilagajanje tonov in svetilnosti razmeram in tako varuje uporabnikove oči. S svetilnostjo 500 nit se dobro obnese tudi na prostem, kjer pride do izraza izredno malo svetlobnih odbojev s površine. Berljivost zaslona je zato skoraj vedno nemotena.

   

  Pričakovano dobro se tablični računalnik znajde v Applovem ekosistemu in je primeren dodatek mobitelu iPhone ali prenosnikom MacBook, oziroma je naprava med njima, ki jo uporabite, ko drugi dve nista na voljo ali nista optimalni za nalogo. Tablični računalnik iPad Air (ali kateri drugi model) ima namreč v Applovem svetu pomembnejšo vlogo, kot jo imajo tablice tekmecev v svojem, in tudi v tem je treba iskati razloge, zakaj iPadi uspevajo, medtem ko druge tablice ne ravno najbolj.

  Okolje, kot je vedno bilo

   

  Poleg popolne optimizacije delovanja je za Applove naprave značilen uporabniški vmesnik, ki v osnovi ostaja ves čas enak. Pregleden in preprost za uporabo. Aplikacije so nanizane na zaslonih oziroma ali pa združene v mape. 14. različica sistema iOS za tablični računalnik nima predala za aplikacije, kakršnega imajo različice za mobitele. Škoda, čeprav tudi v tem primeru ne gre za enak predal, kot smo ga vajeni v okolju sistema Android. Je pa zato na voljo večina drugih novih funkcij, opozorilni sistem, bližnjice do nastavitev, ki pripomorejo k preprostejši uporabi naprave. Kajpada je na voljo pomočnica Siri, ki jo lahko uporabiti, če vam ni težko z njo govoriti v angleščini. Kot sem dejal: sistem ni preveden v slovenščino, v postopku aktivacije pa predvideva uporabo hrvaškega jezika in hrvaške tipkovnice. Zakaj že? Nekdo je Applu pozabil povedati, da sta jezika za kaj takšnega kljub vsemu preveč različna.

  Ni »fotoaparat«, a za silo bo

  Če bi preizkušal mobitel, bi zdaj govorili o fotografskem sklopu in njegovih zmogljivostih. S tabličnim računalnikom je sicer mogoče fotografirati, vendar ste gotovo videti nadvse smešni, ko ga držite pred nosom. Prednja kamera v zgodnjem robu je namenjena video klepetu, vendar je s tipalom ločljivosti 7 milijonov slikovnih pik primerna še za kaj več. Za selfije. Zakaj pa ne, če je že dovolj zmogljiva? Sprednja kamera običajnega iPada (lanski model) ima le 1,2 milijonsko tipalo. Še bolj zmogljiva pa je zadnja 12-milijonska kamera. Sicer je slabša od kamere pametnega mobilnika iPhone 12, vendarle je neprimerno boljša od kamer drugih tabličnih računalnikov. Bomo videli, morda bodo kmalu še tablice dobile fotografski sklop z več kamerami? Da kamera ni kar tako, kaže še možnost snemanja videa visokega dinamičnega razpona (HDR) v ločljivosti 4K.

   

  Še dobro, da je kamera ena sama in mi tokrat ni treba »secirati« rezultatov posameznih. Kot se za Apple spodobi, njegove naprave delajo všečne fotografije z naravnimi barvami, z veliko dinamike in z več kot dovolj podrobnostmi. Povečava je digitalna (izrez iz fotografije), in čeprav rezultat ni slab, podroben pogled pokaže manj podrobnosti in nekaj nejasnosti. Pričakovano, glede na način. Fotografije (in posnetki) v slabših svetlobnih razmerah niso dobri kot kot pri pametnih telefonih, a še vedno zadostijo minimalnim zahtevam. Ampak, kot sem dejal. iPad ni naprava za fotografiranje.

   

  Sklepna beseda

  Pa smo tam! iPad Air je verjetno najbolj uravnotežen od vseh Applovih tabličnih računalnikov in trenutno najlepši. Ni najbolj zmogljiv, naziv drži iPad Pro, ni najmanjši (iPad Mini) in prav tako ne najcenejši (iPad). Zato pa je sodobne nove oblike ima prav posebno estetiko. Za katerikoli od teh se boste odločili, zagotovo ne boste razočarani. Če že pri kom, potem je iPad Air nadvse občudovan med uporabniki, za katere je popoln modni slog na prvem mestu!


  Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  16. marec 2021
  5594
  16. marec 2021
  Test na dlani: Apple iPad Air
  iOS