Test na dlani: Cat S62 Pro

Matjaž Ropret 26. oktober 2020 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/cat62-ropret-okt20-hero.jpg

Specifikacije

 • Barva: črna (in delno srebrna)
 • Dimenzije: 158.5 x 76.7 x 11.9 mm
 • Teža: 248 gramov
 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Povečana odpornost: standard zaščite IP68 in IP69, MIL SPEC 810G
 • SIM-kartica: nano SIM, podpora za delovanje z dvema karticama SIM, ena si deli vložišče s kartico mikroSD
 • Povezljivost: WiFi 5, bluetooth 5, NFC, GPS, Galileo, USB-C
 • Procesor: 8-jedrni procesor Qualcomm Snapdragon 660, 2 GHz
 • Grafični procesor: Adreno 512
 • Delovni pomnilnik: 6 GB
 • Notranji pomnilnik: 128 GB
 • Razširitev pomnilnika: mikro SD-kartica (do 256 GB)
 • Zaslon: LCD z diagonalo 5.7 palcev, ločljivost 1080 x 2160, razmerje stranic 18:9, zaščiten s steklom Gorilla Glass 6
 • Kamere zadaj: enojna kamera, širokokotna (12 MP), velikost pike 1.4µm; termografska kamera Flir Lepton 3.5, ločljivost 1440 x 1080, toplotna ločljivost 160 x 120
 • Kamera spredaj: sprednja enojna kamera z 8 MP
 • Video zadaj: 4K ali 1080p pri 30 sličicah na sekundo
 • Video spredaj: 1080p s 30 sličicami na sekundo
 • Baterija: Li-Ion, 4000 mAh, podpora za hitro polnjenje
 • Operacijski sistem: Android 10
 • Senzorji:senzor pospeška, senzor prstnih odtisov, žiroskop, senzor bližine, kompas
 • V škatli: podatkovni kabel, omrežni polnilec, ključ za odpiranje SIM-vrat in kratek priročnik z navodili za uporabo
 • Garancijska doba: 24 mesecev
 • Bitansko podjetje Bullit je poskrbelo za precej začudenja, ko je na sejmu MWC 2016 predstavilo telefon Cat S60 z vgrajeno toplotno kamero. Zdaj pa je tu že tretja generacija, model S62 Pro, kjer je prav v omenjeni kameri oz. njenem tipalu Flir največji napredek. Pa tudi nasploh je tokrat mobitel slogovno in v drugih tehnikalijah lepo napredoval. In še cenejši je!

   

  Odporen, a tudi šik

  Primarna lastnost telefonov Cat je njihova trpežnost. Doslej so večinoma tudi že na prvi pogled dali vedeti, da je tako. Novi predstavnik pa je končno tak, da bi ga lahko brez obotavljanja odložil na mizo v lokalu, če bi bili odprti. Ni kakšnih čudnih oblik in izrastkov, materiali in linije so prijetni, reč ni predebela. V bistvu je v poplavi zelo podobnih kovinsko-steklenih ploščic nekaj drugačnega in prijaznega, veliko odobravanja sem slišal v tistem tednu, ko sem ga testiral in radovednežem demonstriral njegove zmožnosti. Še vedno je dobro zaščiten proti vodi in prahu (IP68/69), ponaša se z vojaškim certifikatom za trpežnost materialov in seveda lahko preživi kakšen padec. Še največ, kar se mu lahko med vsakdanjo uporabo zgodi, je kakšna odrgnina zaradi asfalta ali nekaj zemlje v porah zaščitne plastike.

  Še vedno je to kar velik (širok) in debel telefon, če ga primerjamo s »klasičnimi«, a prav vitek med sebi enakimi. Glede na običajno precejšnje robove v tej kategoriji mobitelov je zaslon z diagonalo 5,7 palcev pri razmerju stranic 18:9 solidno velik. Premore tudi polno visoko ločljivost in glede na debelejše zaščitno steklo, ki pobere nekaj svetlobe, prikaže dokaj lepo in svetlo sliko. Kadar se samodejno nastavljanje svetilnosti odloči, da je to primerno. Morda je bolje kar ročno nastaviti, kako svetel naj bo ekran. Za občasne seanse z Youtubom in videe na družabnih omrežjih je prikaz, združen s povprečnim mono zvočnikom, čisto v redu. Za uživanju v Netflixu ali kakšni drugi storitvi z dobrimi vsebinami pa je vendarle bolje imeti pri roki še kakšno napravo, ki kaj takega bolje obvlada.

  Iskanje mrzlega ali toplega

  Termografska kamera uporablja tipalo za detekcijo infrardečega sevanja in z njim sestavi sliko. Namesto območja valovanja med 400 in 700 nanometri je prilagojeno za valovne dolžine do 14000 nanometrov. Sama slika, ki jo ustvari tipalo Lepton 3.5 podjetja Flir, ima ločljivost 1440 x 1080, toplotni sloj na njej pa 160 x 120, kar ni ekstra natančno, a je vseeno štirikrat razločneje od prejšnje generacije z ločljivostjo 80 x 60. Tipalo lahko zaznava predmete na razdalji do 30m in v temperaturnem razponu med -20 in 400 stopinjami Celzija. Toda zavedati se je treba, da je natančnost na približno tri stopinje Celzija, zato bo pri ljudeh običajno kazalo, da imajo vročino (med 38 in 39 stopinjami), a ta podatek ne bo točen in iz njega ni mogoče sklepati ničesar. Poanta tega pripomočka je v tem, da vidiš, kje so velike temperaturne razlike. Na primer, kje uhaja toplota pri oknih ali kje se kaj pregreva.

  Za fotografiranje s termalno kamero boš uporabljal(a) namensko aplikacijo Flir Pro, ki je že privzeto postavljena na vidno mesto na domačem zaslonu. V njej lahko izbiraš med različnimi prikazi »toplotnega« sloja, pa tudi tem, kako se vidi osnovni motiv. Najbolj smiseln se sicer zdi osnovni prikaz, pri katerem se vidijo obrisi predmetov in oseb ter klasični barvni odtenki za temperaturo, od hladnih, modro-vijoličnih odtenkov do toplejših rdečih. Na desni strani je med fotografiranjem izpisana skala od najnižje do najvišje temperature na fotografiji, a je potem na fotografiji žal ni. Pri vsaki pa je po novem mogoče dodati opombo, kar bo koristno za vse, ki na primer preverjajo okna ali radiatorje v stanovanju (ali kaj drugega) in si bodo tako lahko zapisali, za katero sobo je posamezna fotografija. Mogoče je dodajati tudi točke, da se vidi, kakšna je temperatura točno tam (na tiste tri stopinje natančno). Sama uporaba aplikacije pa je dovolj preprosta in neposredna, ne zahteva daljšega spoznavanja z zmožnostmi in nastavitvami.

   

  Kaj pa običajna kamera?

  Za klasično fotografiranje in snemanje videa je na voljo en sam objektiv na zadnji strani, kar je dandanes že kar precejšnja redkost. Tudi zasnova je povsem klasična z 12-milijonskim tipalom in širokokotnim pogledom (nekje okrog 27 mm). Fotografije so v redu za kategorijo robustnih mobitelov, a glede na celotno konkurenco povprečne. Dovolj solidne za uporabo na družabnih omrežjih in za kakšen spomin, jim pa manjka tako dinamičnega razpona kot barvne živahnosti in če svetlobne razmere niso res idealne, je najbolj priporočljivo na zaslonu pritisniti na motiv, da aparat izračuna osvetlitev z njim v mislih, v nasprotnem primeru zna biti končni rezultat dokaj temačen in še bolj anemičen. S padanjem svetlobe se kakovost slabša in nočnega načina žal ni, tako da za fotografiranje v mraku ali ponoči S62 Pro ni najbolj primerno orodje. Snemati je mogoče tudi v ločljivosti 4K in podobno kot pri fotografijah kakovost ne bo nikogar presunila, je pa dovolj dobra, da se da solidno zabeležiti kakšen dogodek.

  Pri delovanju telefon ne podira hitrostnih rekordov, vseeno pa je dovolj odziven in pomikanje po vsebinah ter med aplikacijami toliko tekoče, da ne nervira, kot so nekateri prejšnji izdelki te znamke. Tokrat so vendarle vgradili nekoliko zmogljivejši procesor, čeprav je Snapdragon 660 še vedno z nižjega dela srednjega razreda, in zadostno količino pomnilnika (6 GB). Zaradi nezahtevnega procesorja in spodobno velike kapacitete baterije (4000 mAh) je avtonomija zelo dobra. Brez težav zdrži cel dan intenzivne uporabe, z nekaj sreče morda tudi dva. Polnjenje je srednje hitro, žal pa ni na voljo brezžičnega. Dobrodošlo pa je dejstvo, da je priključek USB-C zaščiten od znotraj in tako ni treba odstranjevati kakšnega čepka pred polnjenjem ali priključevanjem česa drugega.

  Na telefonu teče Android 10 v bolj ali manj nespremenjeni podobi, kar je ugodno tako z vidika tekočega delovanja kot glede nadgradenj. Vsaj tisto na Android 11 so pri Bullitu obljubili enkrat v prihodnosti. Nameščena različica Androida podpira tudi nekatere poslovne funkcije, kar bo še posebej pomembne za administratorje v podjetjih, ki bodo te telefone kupila za svoje zaposlene.

   

  Kupi ga zaradi toplotne kamere in podobe

  V zadnjem času se je konkurenca med robustnimi telefoni precej skrčila, sploh če vzamemo v obzir priznane znamke. Veliko je izdelkov različnih kitajskih podjetij, ki pa jih je treba naročati od tam in upati, da bodo kolikor toliko blizu promocijskim materialom. Cat S62 Pro je resda precej dražji od teh, a ga ne kupiš z dvomi glede kakovosti in podpore, pa še precej bolj simpatičen je. Njegov udarni adut je seveda termografska kamera, ki je daleč najboljša doslej, in bi tudi morala biti glavni razlog med razmišljanjem o nakupu.


  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  26. oktober 2020
  5424
  26. oktober 2020
  Test na dlani: Cat S62 Pro
  Android