Test na dlani: CrossCall Core-X4

Marjan Kodelja 23. marec 2021 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/tnd-crosscall-x4-kodelja-mar21-hero.jpg

Oblikovno so mobiteli francoskega izdelovalca CrossCall podobni skoraj kot enojajčni dvojčki. Odlikuje jih namreč robustno ohišje futurističnega videza. To bo všeč vsem, ki mobitele pogosto uporabljate na prostem ali vam ni mar, če pogosto treščijo na tla. Core-X4 od tega ne odstopa, medtem ko je pri drugih lastnostih tipičen predstavnik srednjega cenovnega razreda.

 

Tehnični podatki

 • Barva: črna
 • Dimenzije: 161 mm (v) × 78 mm (š) × 13 mm (d)
 • Teža: 234 gramov
 • Povečana odpornost: IP68, MIL-STD 810G, temperaturno območje med –25 in 50 °C
 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • SIM-kartica: nano SIM (ležišči za dve kartici SIM)
 • Povezljivost: WiFi 5, Bluetooth 4.2, NFC, GPS (A-GPS, Glonass, Baidou), USB-C 2.0 in X-LINK
 • Procesor: 8-jedrni Qualcomm Snapdragon 450 (takt 1,8 GHz), proizveden na 14-nanometrski arhitekturi
 • Grafični procesor: Adreno 506
 • Delovni pomnilnik: 3 GB
 • Notranji pomnilnik: 32 GB
 • Razširitev pomnilnika: mikro SD do 512 GB
 • Zaslon: IPS LCD, diagonala 13,84 cm (5,45 palca), ločljivost 1440 × 720 slikovnih pik, razmerje stranic 18 : 10, svetilnost 450 cd/m²
 • Zadnja kamera: 48 MP s samodejnim ostrenjem in bliskavico
 • Sprednja kamera: 8 MP
 • Video zadnje kamere: 1080p@30 fsp
 • Baterija: Li-Ion, 3850 mAh
 • Tipala: tipalo pospeška, žiroskop, e-kompas, tipalo osvetlitve, tipalo bližine
 • V kompletu: podatkovni kabel, električni napajalnik, slušalke, plastični adapter za pritrditev dodatkov in kratek priročnik z navodili za uporabo.
 • Garancija: 2 leti • S CrossCallovimi mobiteli se v rednih intervalih srečujem že nekaj časa. Čeprav mi je všeč robustnost, in kot sem izkusil, tudi trajnost, bi si pri drugih lastnostih želel nekaj več širine. Model Trekker-X4 ima namreč vsak dan v rokah zelo zahteven in neusmiljen uporabnik, najstnik, in že dejstvo, da še vedno deluje, kaže na njegovo (skoraj) neuničljivost.

   

  Trajnostna zasnova bi morala imeti v svetu, obremenjenem s hitro rastočim elektronskim odpadom, več teže in bi morala biti na prvem mestu, ko se odločate za mobitel. Toliko bolj, če v njem vidite najprej orodje in ne objekt čaščenja ter pretirane skrbi. Vendar še vedno čakam na izdelek tega proizvajalca, ki se bo z drugimi kosal v vseh lastnostih. Predvsem v zmogljivosti procesorja in kamer. Dejali boste, da je to nepomembno za posebneže, ki so jim robustni mobiteli namenjeni. Verjetno to vsaj do neke mere drži. Pa vendar! Premislite. Si ne bi želeli premijskega modela z najboljšim procesorjem in vrhunskimi fotografskimi zmogljivostmi brez mrežastega vzorca razpok prednje, zadnje ali celo obeh površin – po enem ali nekaj neugodnih, a hkrati dokaj pričakovanih, bližnjih srečanjih s trdimi tlemi?

   

  Tak, kot mora biti in se zanj spodobi

  Medtem ko mobitel Trekker-X4 uvrščamo v višji srednji cenovni razred, je Core-X4 tipičen predstavnik srednjega. V ceni in zmogljivost. Kot se sem že dejal, oblikovnih razlik ni. Ohišje je iz trpežne plastike in videza, ki bi ga z veseljem uporabil rekviziter znanstvenofantastičnega filma. Dokaj debelo, kot se spodobi zaščitenemu mobitelu, a ne preveč, da uporaba z eno roko ni nemogoča. Tipalo prstnega odtisa je v bočni tipki za vklop, in poleg običajnih za jakost zvoka, sta tu še tipki, katerih namen lahko prilagodimo. Ohišje je, kot je bilo, kajti čemu bi spreminjali nekaj, kar je izpolnilo pričakovanja glede zaščite, in če sem odkrit, dalo napravi zelo specifičen in prepoznaven videz.

  Poleg »fizične« obstojnosti bo Core-X4 pričakovano deloval v temperaturnem obsegu med –25 in +50 °C, kar je veliko večji razpon, kot ga priporočajo izdelovalci – recimo jim »normalnih« – pametnih mobitelov. Ne bo se zgodilo, da na smučišču ob zelo nizkih temperaturah ali poleti na plaži ob zelo visokih ne bi mogli klicati oziroma opravljati drugih nalog, ki so jim pametni mobiteli namenjeni. S tem tudi kaže, koga nagovarja. Delavce, obrtnike in ljubitelje avantur na prostem v vseh mogočih (in nemogočih) razmerah.

   

  Tipični predstavnik srednjega razreda

  Mobitel je večji, kot bi pričakovali – zaradi velikosti zaslona malo manj kot 14 cm – saj so robovi za sodobne naprave široki. Matrika IPS zagotavlja dobre vidne kote in solidne barve, bi pa lahko bil zaslon bolj svetel. Med uporabo zunaj je ob močni svetlobi slabše berljiv, čeprav težav s pretiranimi odboji nisem zasledil. Tudi odzivnost zaslona je na primerni ravni, medtem ko mu visoka ločljivost (720p) ni ravno v ponos. Pričakoval bi polno visoko ločljivosti (1080p) – kot pri večini naprav tega razreda.

  Sistem na čipu oziroma procesor SnapDragon 450 zadostuje za usklajeno delovanje vgrajenih komponent in je primeren za večino nalog, ki mu jih naloži srednje zahteven uporabnik. Grafično zahtevne mobilne igre ne bodo zadovoljivo delovale in verjetno se bodo težave pojavile še pri kakšnih aplikacijah, ki zahtevajo višje zmogljivosti. Vendar lahko mirno rečem, da mobitel temu preprosto ni namenjen. Bolj kot s procesorjem so lahko težave s skromnih 32 GB velikim pomnilnikom. Ker bo v hipu poln, je čim večja pomnilniške kartica nujna. Vsaj delovni pomnilnik s 3 GB zadostuje, da več sočasno odprtih aplikacij ne upočasni delovanje vmesnika.

   

  Tretja za uporabnika pomembna lastnost je baterija. Kombinacija srednje zmogljivih komponent in kapaciteta baterije brez težav zagotavlja dan in pol normalno zahtevne uporabe. Zato niti malo ne moti, da ni hitrega in brezžičnega polnjenja.

  Prečiščen vmesnik brez nepotrebnih aplikacij

  Poleg robustnosti mobitele CrossCall odlikuje čist uporabniški vmesnik, brez nepotrebnih že v »tovarni« nameščenih aplikacij. Na voljo so sicer vse Googlove, ki jih pričakujete in še nekaj izdelovalčevih, ki tako ali drugače dopolnjujejo celovitost naprave. Tu sta aplikacija za pomoč v izrednih primerih (SOS), ko s pritiskom tipke na napravi sprožimo klic na pomoč, in aplikacija s prikazom delovanja tipal. Kompas je vedno uporaben, medtem ko meritev svetlobe ne pomaga le prilagoditi osvetlitve zaslona, pač pa lahko pomaga ugotoviti primernost osvetlitve prostora. Podprta je še funkcija pritisni in govori, vendar zahteva uporaba ustrezne storitve.

   

  CrossCallova je tudi fotografska aplikacija, ki nudi zgolj osnovne funkcije. A to ne moti, kajti mobitel ima le eno prednjo in zadnjo kamero in nima raznovrstnih načinov fotografiranja ter pomoči umetne inteligence. Videti je kot aplikacija, kakršne smo poznali bile nekoč, kar kaj dosti ne moti. Razen dostopa do nastavitev. Te bi morale biti dostopne neposredno z osnovnega zaslona, a žal niso.

  Solidna zadnja, malo manj prednja kamera!

  Core-X4 ima 8 milijonsko sprednjo kamero, ki se ji pozna slabša občutljivost na svetlobo ter sodobno 48-milijonsko zadnjo s faznim ostrenjem in sposobnostjo združevanja po štirih pik v eno. Z združevanjem pik tipalo zajame več svetlobe in fotografije je boljša, medtem ko je v dobrih svetlobnih pogojih na njej več podrobnosti, če je posneta v polni ločljivosti. Ločljivost prilagajate v nastavitvah fotografske aplikacije, kar je bolj zamudno, kot če bi omogočala dva načina fotografiranja v osnovnem meniju. Kaj za sodobni mobitel srednjega cenovnega razreda pomeni ena sama kamera, bi lahko razpravljali na dolgo in široko, a nekaterim bo zadoščala. Nenazadnje ima samo eno Applov pametni mobitel srednjega razreda iPhone SE, a zaradi tega ni nič manj zanimiv.

   

  V večini primerov ni opaznejših razlik med združevanjem in fotografijo v polni ločljivosti (levo), razen neprimerno večjih datotek, ki bodo hitro zapolnile sicer majhen pomnilnik. Zato se splača v njej fotografirati v odločnih svetlobnih razmerah in kadar visoko razločljivost potrebujete. V drugih primerih bodo zadostovale »običajne« fotografije.

   

  Core-X4 nima nočnega načina, zato so fotografije »naravne«, odvisne od sposobnosti tipala. Barve v nočnih razmerah niso najbolj pravilne, nekaj je šuma in pojavljajo se nejasnosti. A so veliko boljše od fotografij prednje kamere (desno), ki se v slabših svetlobnih razmerah preprosto ne obnese najbolje.

   

  Edina povečava je pravzaprav digitalna, natančneje izrez iz tipala, ki ima v teoriji zaradi visoke ločljivosti morda celo potencial. Žal se tudi v dobrih svetlobnih razmerah ne obnese najbolje, kajti kot je razvidno, je pri najvišji, 8-kratni povečavi podrobnosti na fotografiji premalo, zato je neostrina očitna.

   

   

  V dobrih svetlobnih razmerah so fotografije zadnje kamere zadovoljive. Barve so namreč naravne, ni opaziti, da bi bile preveč nasičene, medtem ko procesor med obdelavo pretirano ne ostri robov ali (in) poudarja kontrastov. Fotografije so mehkejše in bližje prizoru, ki ga vidimo s prostim očesom. Z drugimi besedami, dokaj solidne za mobitel z eno samo kamero in ne srednje zmogljivim procesorjem.

  kupi


  Sklepna beseda

  Čeprav zmogljivosti mobitela za sodobne razmere niso nič posebnega, nikar ne pozabimo na nekaj drugega. Kdaj so takšne imeli najbolj zmogljivi in hkrati najdražji? Ne tako daleč nazaj, da se ne bi spominjali. Osnovna uporaba, npr. predvajanje filmov, prikaz fotografij in video posnetkov, raznovrstne oblike komunikacij ali brskanje po spletu in podobno, od takrat ni toliko napredovala, da tedanje zmogljivosti ne bi več zadoščale. To pomeni, da bodo zmogljivosti mobitela Core-X4 bodo primerne za vse uporabnike, pri katerih pričakovanja pretirano ne presegajo povprečja.


  Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  23. marec 2021
  5602
  23. marec 2021
  Test na dlani: CrossCall Core-X4