Test na dlani – Galaxy Watch LTE: Ura, ki (skoraj) nikoli ne izgubi povezave

Marjan Kodelja 4. februar 2019 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/galaxy-watch-esim-kodelja-feb19-hero.jpg

Zarečenega kruha se največ poje. Menil sem, da ura ne potrebuje stalne povezave, a ko jo ima, hitro ugotoviš, da niti približno ni nepotrebna. Samsungova pametna ura Galaxy Watch pa tako doseže čisto nove ravni uporabe.

Tehnični podatki (SM-R805F):

 • Omrežje: 3G/LTE
 • Kartica SIM: eSIM
 • Frekvence 3G: 850, 900, 2100 MHz
 • Frekvence 4G: 800, 850, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
 • Podatkovni prenos: UMTS, HSDPA, HSUPA, HSPA+, LTE
 • Hitrost prenosa: 10 Mbit/s (v obe smeri)
 • Kratka sporočila: SMS, MMS, e-pošta, potisna pošta
 • Zvočnik: da
 • Mikrofon: da

 

Omogočiti »uri« povezavo v mobilno omrežje je bila tiha želja tam od leta 2013, ko je Samsung odškrtnil zastor s svoje prve pametne ure, takrat še pod imenom Gear. Ni bila težava v vmesniku, elektronika je bila že tedaj majhna in jo je bilo mogoče stisniti v ohišje ure, tudi ne v bateriji, ki ji med aktivno povezavo hitreje odteka energija, temveč v nujnem delčku vsake naprave v mobilnem omrežju – kartici SIM. Naj bo ta še tako majhna, potrebuje ležišče, tega pa je treba nekam vgraditi. Vseeno je Samsung leta 2014 ponudil uro Gear S, ki se je bila sposobna povezati v mobilna omrežja tretje generaciji, v sebi pa je skrivala mikro kartico SIM. Kot se spomnim, je dobro delovala. Z uro sem klical, ne da bi imel mobitel pri sebi, in poslal kratko sporočilo, pa čeprav ga je bilo zaradi majhnega zaslona kar mučno spisati.

Od kartice SIM do eSIM

SIM služi kot »skladišče« profila ponudnika storitev. Na njej je zapisano vse, kar mora biti, da lahko uporabljam mobilno telefonijo in da imam svojo telefonsko številko. Nekoč smo na njej hranili še imenik, nekateri ga verjetno še zdaj, vendar ta funkcija, kot še nekatere druge, izgublja veljavo. Je skupek plastike in elektronike in če je del elektronike mobitela, so prednosti. Ni več reže, ki zaplete konstrukcijo ohišja naprave, in privarčuje se pri prostoru, saj reža in mehanizem za držanje kartice zahtevata veliko prostora. Vsaj malo pa se tudi zaplete. »e-simka« ni preprosto prenosljiva, saj je ni mogoče vzeti ven in vtakniti v drugo napravo, postopek prenosa profila na tako kartico pa se prenese na uporabnika. Telekom Slovenije je pred kratkim v svojem omrežju omogočil eSIM, zato je Samsung vskočil in tudi pri nas ponudil različico ure Galaxy Watch, ki se je sposobna povezati v omrežje tretje ali četrte generacije.

Kako v uro vtakniti kartico, ki ni v fizični obliki

Ker eSIM ni v fizični obliki kartice, moramo nanjo prenesti profil operaterja, skupek podatkov, ki je zapisan na vsaki kartici SIM, pa naj bo kot fizična kartica ali čip v napravi. Zahtevek za izdajo eSIM-a naslovimo na ponudnika storitev, ta pa izda »papir«, na katerem je najpomembnejša koda QR. Potem zaženemo aplikacijo Wear, v nastavitvah poiščemo »mobilna omrežja« in nadaljujemo, kakor svetuje »čarovnik« za prenos profila s strežnika na eSIM. Postopek je preprost, s kamero mobitela preberemo kodo, mora pa biti mobitel povezan v internet.

S tem ura postane naprava z naročniškim razmerjem – s svojo mobilno številko in vsem, kar sodi zraven. Pazljivost pa ni odveč. Če namenoma ali po nesreči sprožimo izbris eSIM-a, je podobno, kot bi s kladivom uničili fizično kartico. Ne bo pomagalo ponovno branje kode QR, kajti po prenosu ni več aktivna, ponudnika storitev bo treba prositi za novo. Najbolje je – če naročnina dopušča – da uri dodelite dodatno številko paketa, kajti potem bo porabljala količine, vključene v paket. Ni pa mogoče, da bi ura imela isto številko kot mobitel.

 

Prek mobilnega omrežja do mobitela

Pametna ura je ustvarjena, da služi kot dodatek pametnega mobitela in tudi v tem primeru je tako. Modeli brez možnosti dostopa v omrežje LTE so z mobitelom povezani prek bluetootha ali WiFi-ja, zadnje zahteva prijavo v Samsungov račun. Kdor je kdaj imel Samsungov mobitel, ga verjetno ima, drugi pa ga boste morali ustvariti, saj je potreben tudi, ko sta napravi med seboj povezani prek mobilnega omrežja. To je smisel te različice ure. Ko sta napravi blizu ena drugi, za povezavo služi bluetooth, ko sta dlje narazen, a še vedno »doma«, brezžično omrežje, nato pa mobilno omrežje. Ko sta povezani prek modrega zoba, dohodne klice in obvestila sočasno vidimo na obeh in se lahko odločamo, kje bomo klic sprejeli, saj ima ura zvočnik in mikrofon. Na uri lahko kličemo in klicani bo videl »našo« telefonsko številko.

Z obvestili je podobno tudi, ko je med napravama mobilno omrežje. S klici pa je druga pesem, ura ima namreč svojo »telefonsko« številko in se v omrežju obnaša kot »mobitel«. Če želimo sprejemati klice tudi, ko sta napravi daleč vsaka sebi, potem na mobitelu zaženemo preusmeritev klicev na številke ure. Ko pa kličemo »ven«, potem oseba na drugi strani komunikacije (odvisno, ali je oddaljena povezava aktivna) vidi podrejeno številko (številko ure) ali pa nosilno številko naročniškega paketa.

Ura ni mobitel, zato so omejitve

 

Galaxy Watch je majhna nosljiva naprava in tozadevno ima majhno baterijo. Samsungu je pri zadnji generaciji pametnih ur uspelo doseči večjo varčnost, zato večji model zdrži tudi do pet ur med polnjenji. Enak čas bo zdržala tudi različica za vmesnikom za mobilno omrežje, če tega ne bomo nikdar vključili. Drugače pa je čas med polnjenjem loterija. Redkokateri mobitel zdrži do večera, torej tudi majhna ura ne bo. Koliko časa bo zdržala, je odvisno od načina uporabe, pa tudi, kje smo, ko je ura aktivno priključena v mobilno omrežje. Če smo na primer v prostoru, kjer signala LTE ni ali pa je slab, potem se bo vseskozi skušala povezati in baterija bo hitro izpustila dušo.

Ura ima mikrofon in zvočnik, vendar njen glavni namen ni možnost klicanja in neskončnega pogovarjanja s sogovornikom. Dokaj neudobno, da ne rečem smešno za mimoidoče, je, če hodimo z uro pred obrazom in vanjo nekaj govorimo ter skušamo razumeti sogovornika, kajti tudi zvočnik ni posebno zmogljiv. Saj v tako majhni napravi drugačen tudi ne more biti. Drugače pa je, če povežemo slušalke bluetooth, vendar to spet do neke mere zaplete vse skupaj. V tem primeru pa lahko ura v dobršnem delu nadomesti mobitel, če ga pozabimo doma, ko zjutraj prepozno odrinemo od doma.

Sklepna beseda:

MGalaxy Watch z vmesnikom LTE je še vedno pametna ura, ki beleži dejavnosti, življenjske znake in prikazuje obvestila in je kot taka dodatek mobitelu. Možnost priklopa v mobilno omrežje pa ji daje večjo uporabnost tudi, ko mobitela nimamo pri sebi. Vsak ima verjetno svoje razloge, zakaj. Še vedno pa ni samostojna naprava, ki mobitela ne potrebuje. Morda bodo nekoč pametne ure res zamenjale mobitele, ta hip pa še ni tako.

Vprašanja in odgovori:

Kako dober je sprejemnik mobilnega signala v uri?

Pametna ura je majhna in temu primerno je majhen tudi radijski sprejemnik, natančneje antena. Signal omrežja LTE, v katerega se bo naprava najprej poskušala povezati, pa v prostorih ni najboljši, sprejem še dodatno zaplete nošenje ure na zapestju in pokrivanje z oblačili. Dogodi se, da ura v prostorih s slabšim »signalom« ne bo povezana v omrežje, čeprav mobitel bo. Zunaj zgradb pa težav s priklopom v omrežje ni bilo.

 

Ali obvestila vedno prispejo na uro, ko je ta v mobilnem omrežju?

Ura je lahko v omrežje priključena na dva načina. Bodisi je prek omrežja povezana z mobitelom (status je viden na informacijskem zaslonu ure) ali pa je v omrežju kot samostojna naprava. V tem primeru ura ne bo sprejemala obvestil z mobitela, sicer pa jih bo. Morata pa biti tako mobitel kot ura prijavljena v Samsungov uporabniški račun, saj sta napravi povezani prek njega.

Kako je s prenosom govora?

Ker ura ne podpira omrežja druge generacije (GSM) – to je v omrežju Telekoma Slovenije privzeto za prenos govora – ura uporablja tehnologijo VoLTE. Pomeni, da je »govor« prenesen v obliki podatkov, kar pa ne vpliva na kakovost zvoka. Zaradi majhnega vgrajenega zvočnika je zvok slab, mikrofon pa je relativno daleč od ust, zato nas sogovornik sliši podobno, kot kadar uporabljamo sistem za prostoročno telefoniranje v vozilu. Če nameravamo uro uporabiti kot samostojno komunikacijsko napravo, kar je vsekakor možno, so dodatne slušalke bluetooth z mikrofonom skoraj nujne.

Je zaradi vmesnika za mobilno omrežje ura slabša od različice brez te možnosti?

V vseh drugih značilnostih so ure Galaxy Watch enake. Pomeni, da vmesnik za mobilno omrežje ne poslabša delovanja ure ali njenih pametnih oziroma športnih funkcij. Tudi baterija je pri vseh enako vzdržljiva, če ne uporabljamo mobilnega dostopa. V primeru stalnega prikopa pa energije kmalu zmanjka – že v enem dnevu, čeprav je bila večinoma v stanju pripravljenosti. Ker pa baterija ne more biti večja, kot je, je to pravzaprav dober rezultat.

Morda bi vas zanimalo še:

 • Nekaj dobrih izdelkov za rekreacijo

 • Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  4. februar 2019
  4432
  28. junij 2019
  Test na dlani – Galaxy Watch LTE: Ura, ki (skoraj) nikoli ne izgubi povezave
  Android