Test na dlani: Garmin 5: Dobra športna ura brez možnosti plačevanja

Marjan Kodelja 8. maj 2019 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/test-fenix5-kodelja-maj19-hero.jpg

Garmin Fenix 5 je zanimiva ura za uporabnika, ki sicer od športne ure pričakuje veliko, a ni pripravljen odšteti preveč.

Tehnični podatki:

 • Operacijski sistem: lasten
 • Velikost in tipa zaslona: 1,2 palca (30,48 mm), Chroma Display
 • Ločljivost zaslona: 240x240 pik
 • Pomnilnik: 64 MB
 • Baterija: Litij ionska; do 14 dni v načinu »pametne« ure; do 24 ur beleženja s satelitsko navigacijo najvišje natančnosti; do 75 v varčnem načinu (Ultratrac).
 • Sprejemnik satelitske navigacije: GPS in GLONASS
 • Tipala: optično tipalo srčnega utripa, kompas, žiroskop, barometer, termometer
 • Premer ure: 47 mm
 • Debelina ure: 15,5 mm
 • Zaščitno steklo: mineralno
 • Material ohišja: nerjaveče jeklo
 • Vodotesnost: 10 atm (100 metrov)
 • Vmesniki: Bluetooth
 • Aplikacije: za iOS in Android

 

Izdelovalci športnih ur, poleg Garmina tudi Suunto očitno ni izjema, zelo radi osnovni model družine razmnožijo v različice, ki se med seboj največkrat razlikujejo le v manjših tehničnih podrobnostih, oblikovalskih prijemih (drugačen pašček, druga barva in material, drugačno zaščitno steklo in podobno) in cenah. Pri Garminu pa je zadeva malenkost bolj zapletena. Fenix 5S ima premer 42, Fenix 5 47 in Fenix 5X 51 mm. Večje ohišje največkrat pomeni tudi več prostora za baterijo, poleg tega pa se različni modeli razlikujejo tudi po različnih funkcijah.

Ure Fenix 5 so naslednice ur Fenix 3, njihovi nasledniki pa imajo dodatno oznako Plus. Kar je čudno, saj gre za mnogo bolj zmogljive in dodelane ure, ki imajo med drugim tudi funkcijo mobilnega plačevanja Garmin Pay, tako da bi jih lahko preprosto imenovali kar Fenix 6. A se proizvajalci niso tako odločili, posledično pa lahko prihaja do zmede. Fenix 5, ki je zvezda tega članka, namreč ni podobna Fenixu 5 Plus.

Pri testih pametnih in športnih ur vedno poudarjam, da bi pametne ure rade bile tudi športne in obratno ter da bo enkrat zagotovo prišlo do zlitja obeh kategorij v eni napravi, a zdaj še nismo tam. Vendar pa se mi ravno pri Garminovih urah zdi, da so še najbližje temu. Ampak ne z modelom Fenix 5, saj je ta še vedno najprej športna ura in šele nato dodaten zaslon za prikaz bolj ali manj pomembnih obvestil z mobitela. Če pa kaj pogrešamo, potem je to funkcija mobilnega plačevanja, ki, priznam, lahko sem ter tja pride še kako prav.

Sodoben industrijski videz ure

O lepoti in eleganci verjetno nima smisla izgubljati preveč besed, kajti to je odvisno od okusa. Fenix 5 je v vseh pogledih športna ura, okrogla in debela ravno toliko, da je v njej dovolj prostora za tipala in primerno veliko baterijo, in dovolj lična, da jo lahko nosimo ves čas. Če le nismo preveč izbirčni, kaj sodi na zapestje ob različnih priložnostih. Kovinska luneta v črni mat barvi z izrazitimi vijaki ji namreč daje sodoben industrijski videz, zaradi ohišja iz nerjavečega jekla pa tudi na otip pusti dober občutek. Edina težava takšne konstrukcije je možnost morebitnega luščenja črne prevleke, do katere pride, če z uro, ki je sicer izdelana robustno, udarjamo ob kaj trdnega. Morda je res najbolj elegantna s kovinskim paščkom, vendar bo silikonski pašček verjetno boljša odločitev. Tega je namreč lažje zategniti tako, da se ura na zapestju ne premika, kar je pogoj za natančno delovanje optičnega tipala srčnega utripa.

Ura nima na dotik občutljivega zaslona, zato pa ima kar pet lično izdelanih kovinskih gumbov. Mnenja o tovrstnih zaslonih so sicer deljena. En del športnih navdušencev zagovarja tezo, da niso primerni, kajti lahko jih po nepotrebnem aktiviramo z dotikom prepotenega kosa oblačila, drugi pa so nad njimi navdušeni, saj je upravljanje z uro bolj intuitivno. Suunto je težave z neželenimi dotiki rešil tako, da se zaslon na dotik aktivira šele, ko pritisnemo na gumb. Za gumbe ure Fenix 5 lahko rečem, da so primerno veliki in ravno prav odzivni, da jih ne pritisnemo po nesreči, a pritisk tudi ne zahteva prevelike sile. Na desni strani sta dva. Zgornji je za potrditev izbire in za vklop naprave, spodnji pa ima enako funkcijo kot tipka nazaj na pametnem telefonu. Z zgornjim gumbom na desni strani prižgemo osvetlitev zaslona, daljši pritisk pa na zaslon prikliče hiter meni. Pod njim sta gumba za premikanje gor in dol po menijskih strukturah. Na začetku se bo vsak malo motil, a kmalu postane upravljanje ure skoraj podzavestno.

 

Dovolj zmogljiva za večino

Začnimo s tistim delom, ki ga opazimo takoj. Z zaslonom. Kot se za dobro športno uro spodobi, je refleksiven in se prilagaja naravni svetlobi. Nima tako visoke ločljivosti in tako kričečih živih barv kot zasloni pametnih ur, je pa dobro berljiv ne glede na moč svetlobe. Močnejša kot je svetloba, lažja je berljivost na zaslonu. Dobra je tudi predstavitev podatkov na zaslonu, ki je odvisna od načina oziroma športa, ki ga ura beleži. Številke so izpisane na veliko, zato jih hitro opazimo, tudi ko med tekom ali katero drugo dejavnostjo za hip pogledamo na zaslon. Zaradi načina delovanja pa je zaslon neviden v temi in takrat pride prav lučka za osvetlitev.

Procesor in operacijski sistem ure sta Garminova, zato na uro ni mogoče po željah nameščati aplikacij. Morebitne dodatke lahko na uro namesti le Garmin prek nadgradnje programske opreme. Menijska struktura je relativno preprosto in hitro dojemljiva, a morda ne tako intuitivna kot pri nekaterih urah tekmecev. Povezava z mobitelom je kajpada prek bluetootha. Na uri lahko na primer upravljamo predvajanje glasbe ali sprožimo iskanje mobitela. Deluje tudi obratno, če se ne moremo spomniti, kam smo pred spanjem odložili uro.

 

Fenix 5 je opremljen z vsemi pričakovanimi tipali in sprejemniki. Ura ves čas beleži korake, nastavimo pa lahko tudi srčni utrip s pričakovano natančnostjo, takšne pa so tudi meritve med beleženjem dejavnosti. Ne absolutno natančne, temveč v pričakovanih okvirjih. Ko se enkrat sprijaznimo, da optični merilnik srčnega utripa zaradi principa delovanja ne more meriti do utripa natančno, satelitska navigacija pa ne do decimetra, kar velja za vse pametne in športne ure, potem življenje postane mnogo lažje, predvsem pa manj stresno.

Dolg seznam podprtih športov

Seznam športov je dolg, tako dolg, da nima nobenega smisla vse sočasno prikazovati na zgornji ravni menijske strukture. Izberite športne dejavnosti, ki jih redno izvajate, druge pa pustite, kjer so. Še vedno lahko kasneje pridete do njih. Na seznamu so vsi osnovni športi, na primer tek, kolesarjenje, plavanje, pa tudi malo manj običajni, kot so stoječe veslanje, joga in podobni. Pri veslanju ura izmeri pravo razdaljo, ni pa tako natančna pri štetju veslajev. Sicer je sledenje plavanju trd oreh za večino ur, delno zaradi tega, ker je del časa ura pod vodo in pod telesom, kjer sprejem satelitskih signalov ni mogoč, štetje veslajev rok pa je podobno štetju korakov. Ni nujno, da je vsak gib, ki ga ura zazna, tudi korak.

Ura se dobro obnese tako pri beleženju športov v dvorani kot tudi na prostem. Zaradi vseh potrebnih tipal in zaradi programske opreme zagotavlja zavidljiv seznam podatkov po opravljeni dejavnosti, odvisno seveda od izbranega športa. Med tekom ura zabeleži mnogo več kot med partijo golfa. Fenix 5 je primeren za dejavnosti na prostem, čeprav ga tu prekaša model 5X, preprosto zato, ker ima barvne zemljevide. Sicer pa je vodenje do točke zanimanja ali izhodiščne točke, ki smo jo določili prej, mogoče tudi brez zemljevidov, a v tem primeru vidimo le smer, v katero moramo, ne pa tudi morebitne poti na zemljevidu.

 

Dobra aplikacija in še kar vzdržljiva baterija

Povezava z mobitelom omogoča prikaz obvestil, pa tudi prenos podatkov z ure na aplikacijo in prek nje na strežnike spletne storitve Garmin Connect. Rezultat konstantnega razvoja (Garmin namreč nikdar ni menjal sistema, kot to ravno počne Suunto) je odlična aplikacija. Tako s stališča raznovrstnosti kot tudi razumljivosti prikaza informacij na zaslonu mobitela ali računalnika. Omogočen pa je tudi prenos zajetih podatkov v druge športne storitve (datoteka GPX). Če nekdo vrsto let na primer uporablja Stavo, potem bi bilo neumno, da bi moral uporabljati neko drugo aplikacijo, zgolj zato ker bo odslej dejavnosti beležila ura, in ne več mobitel.

 

Kakšen smisel je imeti uro, ki ni sposobna beležiti celodnevnega kolesarskega podviga, ker ji prej zmanjka baterije? Fenix 5 sodi med športne ure z dolgo avtonomijo, ki pa je odvisna od različnih pogojev. Med drugim tudi od natančnosti satelitskega sprejemnika, ki je energijsko najbolj potraten del vseh pametnih in športnih ur. Veliko pa pove že podatek, da zdrži do 12 dni, če ta čas ne beležimo nobene dejavnosti, ura pa meri korake in srčni utrip ter prikazuje obvestila z mobitela. Paziti pa je treba, da je na zapestju in da je mobitel povezan z bluetoothom. Kajti če ni, bo ura vsake toliko časa iskala mobitel in baterija bo prazna že v nekaj dneh. Če ure dlje časa ne potrebujete, jo raje izključite.

Sklepna beseda

Kljub kovinskemu ohišju ura ni pretežka in ne moti, tudi med tekom ne, silikonski pašček pa lahko dovolj zategnemo, da je ura trdno pritrjena na zapestje. Kar je pogoj za kolikor toliko natančno optično merjenje srčnega utripa. Zaradi dokaj velike baterije zdrži tudi triatlon in tudi sicer podpira zavidljivo število športnih dejavnosti. Nima pa nameščenih zemljevidov in vmesnika NFC, zato ne omogoča mobilnega plačevanja Garmin Pay. Dobro opravlja tudi naloge spremljanja dnevne telesne dejavnosti (brez beleženja), vendarle če potrebujete zgolj to, potem so za vas primernejše cenejše športne zapestnice.

 

Vprašanja in odgovori

Katere so tekmice ure Garmin Fenix 5?

Športnih ur ni mogoče neposredno primerjati med seboj, saj se razlikujejo tako v kakovosti izdelave, kakovosti športnih ali pametnih funkcij kot tudi v zmogljivostih. Kljub temu bi model Fenix 5 še najlažje primerjali s Suuntovim modelom Spartan Sport ali Huaweijevo uro Watch GT. Ti dve uri imata na dotik občutljiv zaslon, v drugih lastnostih, kot so podpora dejavnostim, natančnost tipal in trajanje baterije, pa sta dokaj podobni Fenixu 5.

Ali je trak za merjenje utripa potreben?

Da, če potrebujete natančnejše in predvsem hitrejše meritve. Optično tipalo srčnega utripa ima omejitve v natančnosti, pa tudi v času, ki ga potrebuje, da izmeri trenutni srčni utrip. Če potrebujete hipne meritve, potem je trak nujen dodatek uri.

Kolikšne so možnosti poosebitve ure?

Na voljo je paleta usnjenih, kovinskih in silikonskih paščkov, ki jih lahko sami hitro in preprosto zamenjate, s tem pa dosežete, da se ura sklada s trenutno dejavnostjo oziroma počutjem. Prav tako preprosta pa je tudi menjava videza številčnice.

Ali je uporabna za dnevno spremljanje telesne dejavnosti?

Ura zna meriti korake, kalorije in srčni utrip (če tega zaradi varčevanja z energijo ne izklopimo) ter vas obvesti, ko doseže zastavljene dnevne cilje. Pri tem pa ni moteča in vas ne priganja, kot to počnejo nekatere pametne ure.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
8. maj 2019
4612
9. maj 2019
Test na dlani: Garmin 5: Dobra športna ura brez možnosti plačevanja