Test na dlani: Honor 8X

Marjan Kodelja 11. avgust 2022 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/TND-HONOR8X-KODELJA-AVG22-hero.jpg

Cenovno dostopni pametni mobiteli so polni kompromisov, toda odkrito rečeno, malček me je z videzom in nekaterimi lastnostmi pozitivno presenetil.

 

Tehnični podatki:

 • Barva: črna, srebrna, modra
 • Dimenzije: 163,4 mm (v) x 74,7 mm (š) x 7,5 mm (d)
 • Teža: 177 gramov
 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • SIM-kartica: nano SIM, podpora za dve SIM-kartici
 • Procesor: 8-jedrni SnapDragon 680 (4x2,4 + 4x1,9 GHz) s tehnologijo 6 nm
 • Grafični procesor: Adreno 610
 • Delovni pomnilnik: 6 GB
 • Notranji pomnilnik: 128 GB
 • Razširitev pomnilnika: ne
 • Zaslon: LCD IPS, diagonala 17 cm (6,7 palca), ločljivost 1080 x 2388 slikovnih pik, gostota 391 slikovnih pik na palec, prekriva 89,1 % površine sprednje ploskve, osveževanje z 90 Hz
 • Kamere zadaj: štiri in LED-bliskavica; glavna kamera s 64 MP, zaslonka f/1,8, ostrenje PDAF; širokokotna kamera s 5 MP, zaslonka f/2,2; bližinska kamera z 2 MP, zaslonka f/2,4; globinska kamera z 2 MB, zaslonka f/2,4
 • Kamera spredaj: 16 MP, zaslonka f/2,5
 • Video zadaj: FHD (1080p) s 30 sličicami na sekundo
 • Video spredaj: FHD (1080p) s 30 sličicami na sekundo
 • Baterija: 4000 mAh s podporo za hitro žično polnjenje (25 W)
 • Operacijski sistem: Android 11 z uporabniškim vmesnikom Magic UI 4.2
 • Povezljivost: Bluetooth 5.0, WiFi 5, satelitski sprejemnik (GPS, Glonnass in BDS), NFC in priključek USB tip C
 • Tipala: optično tipalo prstnih odtisov v bočni tipki za vklop, tipalo pospeška, žiroskop, kompas
 • V škatli: podatkovni kabel, električni napajalnik, ključ za odpiranje SIM-vrat in kratek priročnik z navodili za uporabo
 • Garancijska doba: 24 mesecev


 • Ko je bil Honor otrok znanega kitajskega izdelovalca pametnih telefonov in telekomunikacijske opreme, so mu namenili segment mladih uporabnikov. Kar pomeni uravnotežen videz in zmogljivost ter ne nazadnje dostopnejše cene, saj je ta kategorija uporabnikov cenovno še najbolj občutljiva. To relativno dobro zajema tudi Honor X8. Ko so ga snovali, so sprejeli cel kup kompromisov, da cena ne bi pretirano narasla. Jim je uspelo zasnovati popoln mobitel za mlade, ki jim je najpomembnejše takojšne sporočanje, brskanje po spletu in občasno igranje? Morda.

  Sodobna oblika, ki ne izdaja nižje vrednosti

  Zdi se, da so se potrudili predvsem pri oblikovni zasnovi mobitela. Na vseh straneh je mogoče opaziti izredno sodobne poteze. Lepo zaokroženi vogali se nadaljujejo v ravno odrezanih robovih okvirja ohišja, ki je narejen iz plastike, ki je premeteno zakrinkana v kovinski videz. Plastična je tudi hrbtna ploskev, z zanimivim premazom, ki različno odseva svetlobo s površine. Posledica je prijetno prelivanje barv, ki bo marsikoga pritegnilo. Hkrati je površina matirana, da se prstni odtisi skoraj ne poznajo. Kdor se je že soočil z brisanjem mastnih madežev z bleščeče površine, na primer mobitela Honor Magic 4 Pro, bo to gotovo znal ceniti.

   

  Ker so robovi pravokotno odrezani, mobitel lepo leži v dlani in iz nje pretirano ne drsi, medtem ko sredinsko postavljena tipka za vklop z integriranim tipalom prstnega odtisa in ne pretirano velik zaslon izboljšata enoročno uporabo. Nad omenjeno tipko je še kombinirana tipka za jakost zvoka, ki je za moj okus morda pretanka, saj med grobim pritiskom reže v prst. Drugih tipk mobitel nima. Dokaj v redu so izdelane podrobnosti, posebej večje reže nad spodnjim in izredno majhne nad zgornjim zvočnikom, ki je v uporabi med telefonskim razgovorom, ter priključka za polnjenje in žične slušalke na spodnjem robu.

  Na sprednji strani pričakovano kraljuje velik zaslon z zelo ozkimi robovi. Tak je celo spodnji rob, ki je pri mobitelih z zaslonsko tehnologijo LCD običajno širši. Prav tako pretirano ne moti majhna sredinsko postavljena luknjica, pod katero se skriva sprednja kamera. Čeprav se zadaj bohoti glede na kakovost in zmogljivost tipal občutno prevelik sklop štirih zadnjih kamer, je lep oblikovni dodatek, ki doda mobitelu nekaj čara. Hkrati je na primernem mestu, da ne moti, ko ga držite v panoramskem položaju. Natančneje med igranjem iger.

   

  Zmogljivosti niso idealne, ampak …

  Procesorske (in grafične) zmogljivosti niso idealne. Kako bi bile, saj gre vendarle za cenovno dostopno napravo. Občasno je zaznati zatike, med igranjem grafično zahtevnejših iger, večopravilnostjo ali premikanjem gor in dol po grafično bogati in daljši spletni strani. Nič tragičnega. Vsaj ne tako zelo, da bi pretirano vplivalo na igralno izkušnjo igre Genshin Impact. Pripeti se, da občasnega zatikanja sploh ne boste opazili, če ne boste pozorni. Manj zmogljiv procesor, katerega delo podpira za moj okus dovolj velik pomnilnik, prinaša še eno pozitivno lastnost. Ohišje mobitela se med igranjem omenjene igre in med poganjanjem obremenitvenega testa pretirano ne greje, zato jedra ves čas delujejo skoraj s predpisano hitrostjo.

   

  Baterija ni ne vem kako zelo zmogljiva. Vsaj glede na podatke ne. A ker so v mobitel vgrajene manj zmogljive strojne komponente, lahko pri manj zahtevni uporabi zdrži do dva dneva. Čas delovanja ob prižganem zaslonu in polno obremenjenem procesorju je kakopak krajši, okoli pet ur.

  Če še kaj izstopa iz povprečja, potem je to zaslon. Vsebuje tehnologijo tekočih kristalov in je polne visoke ločljivosti, čeprav v tem razredu dostikrat najdemo nižjo. Zadovoljivo je svetel, čeprav si boste na prostem ob sončnem dnevu želeli, da bi imel še kakšno kandelo več. Barve, kontrastno razmerje in dinamični razpon niso nič posebnega, toda vseeno je zaslon primeren za prikaz digitalnih vsebin. Presenečenje je namreč 90-herčno osveževanje, saj ima potencial prikaza gladke slike. Pod pogojem, da lahko večji hitrosti osveževanja sledi procesor. Med poganjanjem grafično zahtevnih iger, ko je procesor že tako obremenjen, to ni samo po sebi umevno.

  Manj navdušujoča je kakovost enega samega zvočnika, ki se stiša, če s prstom med držanjem mobitela zakrijemo režo nad njim. A tudi brez tega se ne ponaša z uporabno jakostjo in s polnim zvokom. Udarni zvok industrijskega metala skupine Rammstein je na primer neizrazit in na trenutke nežen. Še dobro, da so obdržali priključek za slušalke.

   

  So naredili korak nazaj?

  Honorjev uporabniški vmesnik bo marsikomu všeč kljub nekaterim naloženim aplikacijam in bližnjicam za njihov prenos, ki jih marsikdo ne potrebuje. Krajše čiščenje po aktivaciji mobitela bo zato verjetno nujno. S stališča trajnostne naravnanosti pa je škoda, da je nameščen sistem Android 11. Ker gre za letos predstavljeni mobitel, bi pričakovali novejšo različico, ki med drugim nudi večjo varnost in zaščito zasebnosti. Težava je toliko večja, ker Honor ni napovedal, koliko nadgradenj sistema in varnostnih popravkov zagotavlja.

   

  Uporabniški vmesnik Magic UI 4.2 je zelo podoben Huaweijevemu vmesniku EMUI 12. To ne pomeni, da sta enaka. Honor X8 namreč ne nudi samo glavnih funkcij omenjenega, saj se zanaša še na dejstvo, da neokrnjeno delujejo vse Googlove storitve in aplikacije. Ker ni reže za pomnilniške kartice, je dobro, da je polnilnik velik 128 GB. Včasih zajetna velikost se danes uvršča na spodnjo mejo sprejemljivega. Datoteke s fotografijami, videoposnetki in igrami so vse večje in hkrati jih vse več ustvarjamo. Prav lahko se zgodi, da ga v letu ali dveh zapolnite, nato pa boste prisiljeni v brisanje nepotrebnih datotek.

  Dostopnejša cena se najbolj pozna na fotografijah

  Kamere so štiri, a zanašate se lahko samo na eno in pol. Glavno s solidnim, vendar ne predobrim, 64-milijonskim tipalom in občasno na 5-milijonsko širokokotno. Drugi dve sta bolj za okras. Nikakršne praktične vrednosti nimata. Dokazano lahko mobitel učinek zamegljenega ozadja ustvari brez podatkov globinske kamere, medtem ko ima bližinska občutno premajhno število pik, da bi bila uporabna. V luknjici zaslona se skriva še 16-milijonska sprednja kamera, katere zmogljivosti so boljše od pričakovanj.

   

  Splošna kakovost fotografije v odličnih svetlobnih razmerah je v mejah povprečja podobno zmogljivih mobitelov. Razen modrine neba in zelenih trat so barve preveč svetle. Dinamični razpon ni najboljši, kar je še posebej očitno med fotografiranjem proti soncu. Za moj okus je opaziti preveč agresivno ostrenje robov (kar je posebej izrazito pri 2-kratni digitalni povečavi), medtem ko so podrobnosti prijetne.

   

  Težava širokokotne kamere je tipalo, ki preprosto nima dovolj ločljivosti, da bi zajelo dovolj podrobnosti. Ravno tako je opaziti izgubo ostrine proti robovom, medtem ko so barve in dinamični razpon zadovoljivi.

   

  Tipalo bližinske kamere se obnese natanko tako, kot sem dejal. Pozabite na kakovostno fotografijo. Ločljivost je občutno premajhna, zato so fotografije mehke, brez podrobnosti, izpranih barv in z nizkim kontrastom.

   

  V nočnih razmerah se fotografije povprečne. Uporaba nočnega načina zahteva, da kar nekaj dolgih sekund držite mobitel čim bolj pri miru, nakar dobite bolj svetlo fotografijo, kot če bi jo posneli brez uporabe tega načina. Podroben pogled pokaže kar nekaj šuma v osvetljenih področjih in manj podrobnosti – te so zamazane in ne dovolj ostre.

  Čeprav je video omejen na polno visoko ločljivost (1080p) ob 30 sličicah na sekundo, lahko podobno rečem tudi zanj. Barve in kontrasti niso slabi, hrupa skoraj ni, morda malo moti le slabši dinamični razpon. Žal tega ne morem reči za zvok v posnetku, ki je vsaj za razred pod povprečjem. Moteče je še, da snemalnik ne vključuje nikakršne stabilizacije.

  Sklepna beseda: Honor X8 je cenovno ugoden pametni mobitel, ki ni za vsakogar. Če pa ste zadovoljni z dosedanjimi modeli, če vam je pomembno, da (spet) delujejo Googlove storitve, in niste pretirano dlakocepski glede zmogljivosti, potem zna biti primerna izbira. Primeren je torej za manj zahtevne in tudi za mlajše, ki bi občasno radi odigrali kakšno partijo, toda zaradi tega niso pripravljeni za svoj mobitel odšteti preveč.

   


  Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  11. avgust 2022
  5978
  11. avgust 2022
  Test na dlani: Honor 8X