Test na dlani: Huawei Mate XS 2

Marjan Kodelja 6. oktober 2022 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/TND-huawei-matexs2-kodelja-okt22-hero.jpg

Huawei je nedvomno dokazal, da zna izdelati konstrukcijsko in strukturno odličen zložljivi pametni mobitel. Sprašujem pa se, v kolikšni meri na njegovo uporabnost vpliva omejen dostop do najnovejših procesorjev in aplikacij?

 

Tehnični podatki:

 • Barva: fantomsko črna, bela
 • Dimenzije: razprt 156,5 (v) x 139,3 (š) x 5,4 mm (d); zložen 156,5 x 75,5 x 11,1 mm
 • Teža: 255 g
 • Povečana odpornost: ne
 • Deluje v omrežjih: 2G, 3G, 4G (LTE)
 • SIM-kartica: do dve kartici nano SIM
 • Procesor: 8-jedrni Qualcomm SnapDragon 888 (1 x 2,84 + 3 x 2,42 + 4 x 1,8 GHz) v 5-nm tehnologiji
 • Grafični procesor: Adreno 660
 • Delovni pomnilnik: 8 ali 12 GB
 • Notranji pomnilnik: 256 ali 512 GB
 • Razširitev pomnilnika: do 256 GB (nano memory)
 • Prepogljivi zaslon: OLED, diagonala 19,8 cm (7,8 palca), ločljivost 2.200 x 2.480 slikovnih pik, gostota 424 pik na palec, 89,8-% razmerje med zaslonom in telesom, zaščiten s plastičnim filmom, dinamično osveževanje do 120 Hz
 • Glavna kamera: trojna, LED-bliskavica; glavna kamera s 50 MP, zaslonka f/1.8, PDAF; ultra široka kamera s 13 MP, zaslonka f/2.2; kamera z 8 MP s teleobjektivom, 3-kratna optična povečava, PDAF, optična stabilizacija
 • Sprednja kamera: 10,7 MP, f/2.2
 • Video spredaj in zadaj: 4K 2160p s 30 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 30 do 240 sličicami na sekundo
 • Povezljivost: bluetooth 5,2, WiFi 6, satelitski sprejemnik (GPS, Glonnass, BDS in Galileo), NFC in priključek USB-C, infrardeči (IR) vmesnik
 • Senzorji: bočno nameščeno tipalo prstnega odtisa, merilnik pospeška, senzor bližine, žiroskop, barometer, kompas, tipalo barv
 • Baterija: Li-Po 4600 mAh s podporo za hitro žično polnjenje (66 W)
 • Operacijski sistem: EMUI 12
 • V kompletu: kabel, električni napajalnik, kratka navodila za uporabo, ključ za odpiranje SIM-vrat
 • Garancija: 24 mesecev
 • Zložljivi pametni mobiteli so postali dejstvo, saj jih nudijo že skoraj vsi »pomembnejši« izdelovalci. Čeprav tega morda ne veste. Samsung je edini, ki jih nudi globalno, Huawei skoraj povsod razen v Združenih državah, medtem ko so modeli Honorja, Viva in Xiaomija znani le Kitajcem. Na voljo so v dveh zasnovah. Bodisi zaslon preklopijo po širini, zato je tak mobitel, ko je zložen, polovico manjši od običajnega, bodisi po višini, kar praktično pomeni, da razprt postane manjši tablični računalnik. Pri slednjih poznamo dva pristopa. Zlaganje zaslona po notranjosti – takšen mora zato imeti še dodatnega spredaj – ali zunanjosti, zaradi česar ta ni potreben. Prinese pa takšna zasnova nekatere slabosti, v prvi vrsti večjo občutljivost za padce. Tega nima smisla skrivati. Huawei Mate Xs 2 sodi med takšne, a dokazuje, da en sam zaslon kljub vsemu ni popolnoma napačna ideja. Na voljo je namreč že v drugi generaciji.

   

  Previdnost je pri vseh mati modrosti

  Čeprav ni tako krhek, kot bi morda mislil, ker zaslona zaradi prepogiba ni mogoče zaščititi z utrjenim steklom, mi vseeno ne pade na pamet, da bi ga nosil v žepu skupaj s ključi ali pustil, da mi zaradi nerodnosti pade na tla. Ne pretirano visok padec na ne posebej trdna tla bi morda celo preživel, a raje ne bi tvegal. Enako gledam na vse zložljive pametne mobitele, saj jih bremenijo enake težave. Občutljivejša zaslon in tečaj, ki se prav tako lahko ob padcu poškoduje in onemogoči uporabo. Zaščita je nekako nujna. Klasični ovitki zaradi zasnove ne pridejo v poštev, zato je smiselno kupiti manjšo torbico oziroma zaščitni etui, v katerem bo varno shranjen.

  Zaradi posebne zasnove zlaganja polovici v zloženem položaju drži zatič, ki ga, ko pride na vrsto razpetje, sproži rdeče obarvani gumb na odebeljenem desnem robu tik pod objektivi treh zadnjih kamer. Mobitel lahko razprt zavzame dva položaja. Na pol odprtega (videz manjšega prenosnega računalnika), ko spodnja polovica deluje kot držalo zgornje, ali popolnoma odprtega, ko je na voljo celotna površina zaslona.

  Če na razprtega pogledamo od strani, opazimo, da zaslon ni popolnoma raven. Sredina, kjer je slabo opazna in otipljiva guba, je čisto malo višja od obeh robov. Konveksnost ni pretirano opazna in zato ne vpliva na uporabnost mobitela. A mu kljub vsemu ni najbolj v ponos. V razprtem položaju viden hrbet je prevlečen s plastjo umetnega usnja, zato omogoča prijeten in nedrseč oprijem. Udobje držanja pa še dodatno poveča že omenjeni odebeljeni rob.

  Prijeten videz in velik potencial zasnove

  Če ne bi bilo grožnje poškodbe zaslona, ker je ta na obeh straneh mobitela, sem skoraj prepričan, da bi bilo več naprav narejenih v tovrstni zasnovi. Ker je zaslon prepognjen po zunanjem obodu z večjim premerom krivulje kot v primeru zlaganja po notranjosti, polovici nista samo tanjši, ampak med njima v zloženem položaju ni nobene moteče špranje. Mate Xs 2 je tudi zaradi tega zložen debel približno toliko kot mobitel običajne zasnove v zaščitnem ovitku. To seveda poveča udobje in preprostost uporabe. Toda kljub tem je še vedno prevelik, da bi ga bilo preprosto uporabljati z eno roko. Nenazadnje temu niti ni namenjen.

  Poleg konstrukcije je očitna skrb za podrobnosti. Ohišje iz kombinacije kovine in umetnih snovi je lepo na pogled, s prijetno izvedenimi režami in plastični pokrivnimi elementi nad antenami, medtem ko daje tečaj občutek robustnosti in zagotovila, da bo zdržal več sto tisoč odpiranj. Manjša škoda je, da tipalo prstnega odtisa ni pod zaslonom, temveč v bočni tipki za vklop. Čeprav je zanesljivo in hitro, smo se navadili, da imajo premijski mobiteli podzaslonskega. Še eno prednost nosi zasnova v primerjavi z največjim tekmecem, Samsungovim mobitelom Fold. Zaslon v zloženem položaju je običajnih dimenzij in razmerja, ni preozek kot pri omenjenem, zato v tem položaju ne popači prikaza aplikacij.

  Samo korektne zmogljivosti

  Ne bom dejal, da je zaslon perfekten, ker sem videl že boljše. A ni daleč od tega. Odlikujejo ga hitro osveževanje, lepo žive barve, visoko kontrastno razmerje in dovoljšna svetilnost za uporabo na prostem. Prednost pravšnjega razmerja »prednjega« zaslona se prenese tudi na razprtega. Ravno prav je širok, da je prikaz dveh aplikacij ene zraven druge skoraj popoln.

   

  Čeprav je procesor star že dobro leto, njegove zmogljivosti še vedno več kot zadoščajo za vse naloge in aplikacije, ki jih zaženemo. Zaradi zložljive zasnove, tako je z vsemi takšnimi napravami, je odvajanje toplote stran od procesorja manj učinkovito. Polovica ohišja se namreč segreje, medtem ko druga ostane relativno hladna, kar vpliva na dokaj hitro znižanje takta delovanja jeder, da ne bi prišlo do pregretja. Težava, ki sem jo zasledil pri čisto vseh zložljivih mobitelih do zdaj, potencialno vpliva na zmogljivosti teh naprav pri poganjanju zahtevnih aplikacij in predvsem mobilnih iger.

  Tudi pri preostalih tehničnih zmogljivostih Mate Xs 2 pretirano ne izstopa. Ne v negativno, še manj v pozitivno stran. Baterija brez večjih težav zadostuje za ves dan dokaj zahtevne uporabe. Verjetno takšnega mobitela ne boste imeli, da bi bil večino časa v stanju pripravljenosti. Ko je prazna, pa jo dokaj hitro napolnite po zaslugi 66-vatnega hitrega polnjenja. Še najbolj me torej moti odsotnost vmesnika za omrežja pete generacije (5G), ki ga že skoraj pričakujemo v vseh sodobnih napravah. Razlog, da ga ni, je znan. Prepoved Američanov.

   

  Preprosto in uporabno okolje ob redkem »ampak«

  Huaweiju je kljub prepovedi uporabe Googlovih storitev in aplikacij uspelo zgraditi uporabno okolje, ki mu še najbolj zamerim, da še vedno v celoti ne izkorišča potenciala prepogljivih zaslonov. Vzemimo primer zadnje polovice, ko je mobitel zaprt. Uporabimo lahko funkcijo »razširjenega zaslona«, ki prikaže pogled fotografske aplikacije poleg sklopa zadnjih kamer, toda tam jih ne moremo upravljati. Ideja je ponuditi boljše selfi fotografije, a kaj, ko morate več čas mobitel obračati, da izberete kamero, povečavo, področje ostrenje in podobno. Zamudno je, da ne uporabim še kakšnega drugega izraza.

  Kot sem dejal, v mobitelu Mate Xs 2 ni Googlovih mobilnih storitev, ki jih nadomeščajo Huaweijeve na čelu s trgovino AppGallery in iskalnikom Petal. Z njegovo pomočjo hitro in preprosto najdete aplikacije, ki še niso uvrščene v omenjeno trgovino, a na mobitelu brez težav delujejo. Uporabnost mobitelov Huawei je zaradi tega omejena, toda z malo več truda je nanje mogoče namestiti večino aplikacij in storitev, ki jih zahtevate, če ste recimo povprečno zahteven uporabnik.

  Odlična glavna kamera, drugi dve slabši!

  Mobitel Mate Xs 2 nudi solidne fotografske zmogljivosti v svoji kategoriji naprav. Izstopa predvsem glavna kamera, medtem ko so ostale, vključno s sprednjo, v mejah povprečja tistega, kar pričakujemo pri napravah z vrha ponudbe.

   

   

  Glavna kamera se odlično obnese v vseh svetlobnih razmerah, nudi lepe barve, dober dinamični razpon in veliko podrobnosti. Nočne fotografije so primerno svetle, barvite ter brez pretirano veliko šuma in nejasnosti. Le v temi, ko tipalo še vedno zazna okolico, lahko rečem, da jih algoritmi preveč zmehčajo.

   

   

  V dobrih svetlobnih razmerah se dobro obneseta tudi širokokotna in 8-milijonska kamera z malo več kot 3-kratno optično povečavo. Nudita kontinuirane barve, barvni razpon je ravno tako odličen, le na fotografijah s povečavo je zaradi nižje ločljivosti tipala nekoliko manj podrobnosti. Kameri se slabše obneseta v manj idealnih svetlobnih razmerah. V mraku je na fotografijah več šuma oziroma je temna, čeprav glavna kamera še vedno dobro vidi okolico.

   

  Ravno tako je solidna sprednja kamera, skrita v luknjici na zaslonu. Ker pa lahko za selfije uporabite sklop zadnjih, jo boste v ta namen manjkrat uporabili. Primernejša je za videoklepete, ne da bi vam bilo treba mobitel zaradi tega razpreti. Posnetki glavne kamere so dobri v vseh razmerah, barve prijetne in tudi glede ostrenja nisem opazil večjih težav. Videi drugih dveh so slabši zaradi njunih omejenosti, kot so slabše tudi njune fotografije.

   

  Sklepna beseda: Zložljivi pametni mobitel Huawei Mate Xs 2 je zaradi zlaganja zaslona po zunanji površini posebnež že v primerjavi z neposrednimi tekmeci. Zahteva previdno uporabo in nekoliko več skrbi, kot jo zahtevajo običajni mobiteli, toda zato se razprt prelevi v manjšo tablico. Polna površina zaslona je resnično impresivna in omogoča neprimerno več, ko gre za sočasno uporabo več aplikacij. Njegove najbolj očitne lastnosti so povezane z ameriškimi omejitvami dostopa do nekaterih tehnologij. Še najmanjša težava je lanski procesor, saj je ta še vedno več kot dovolj hiter, nekoliko večja pa odsotnost podpore za 5G, medtem ko je za nekatere daleč največja, da na mobitelu niso naložene Googlove storitve. Rešitev obstaja, toda večinoma zahteva več truda, kot so ga nekateri pripravljeni vložiti v konstrukcijsko sicer izjemno napravo.


  Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  6. oktober 2022
  6019
  6. oktober 2022
  Test na dlani: Huawei Mate XS 2