Test na dlani: iPhone SE

Marjan Kodelja 11. maj 2020 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/iPhoneSE2020-kodelja-maj20-hero.jpg

Medtem ko se tekmeci ravnajo predvsem v slogu olimpijskega mota 'hitreje, višje, močneje', je Apple za hip postal, predstavil iPhone srednjega razreda in v marsičem zadel žebljiček na glavico!

Tehnični podatki:

 • Barva: črna, rdeča, bela
 • Dimenzije: 138,4 mm (v) x 67,3 mm (š) x 7,3 mm (d)
 • Teža: 148 gramov
 • Povečana odpornost: IP67
 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • SIM-kartica: nano SIM in eSIM
 • Povezljivost: WiFi 6, bluetooth 5.0, NFC, GPS (A-GPS, GLONASS), USB (Lightning)
 • Procesor: 6-jedrni Apple A13 Bionic (2-krat 2,65 GHz Lightning in 4-krat 1,8 GHz Thunder), proizveden v 7-nanometrski tehnologiji
 • Grafični procesor: Apple GPU (4 jedra)
 • Delovni pomnilnik: 3 GB
 • Notranji pomnilnik: 64, 128 ali 256 GB
 • Zaslon: 11,93 cm (4,7 palca) OLED, ločljivost 750 x 1334 slikovnih pik, z gostoto 326 slikovnih pik na palec, razmerje stranic 16 : 9, prekriva 64,4 % površine sprednje ploskve
 • Kamera zadaj: 12 MP, f/1.8, fazno ostrenje, optična stabilizacija slike
 • Kamera spredaj: 7 MP, f/2.2, prepoznava obraza
 • Video zadaj: 4K 2160p s 24, 30 ali 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 30, 60, 120 ali 240 sličicami na sekundo, HDR, stereo zajem zvoka
 • Video spredaj: FHD 1080p s 30 sličicami na sekundo
 • Baterija: Li-ion 1821 mAh s podporo za hitro polnjenje (18 W) in brezžično polnjenje
 • Operacijski sitem: iOS 13
 • Tipala: tipalo pospeška, tipalo prstnih odtisov, žiroskop, kompas, tipalo bližine, barometer
 • V škatli: podatkovni kabel, omrežni polnilec, slušalke za prostoročno telefoniranje in kratek priročnik z navodili za uporabo
 • Garancijska doba: 24 mesecev


 • Lahko grajamo Applov zaprti ekosistem, vendar ne moremo spregledati, da vse deluje natanko tako, kot je bilo načrtovano in kot mora. V taboru izdelovalcev sistema Android pa ni vedno tako, kajti ker nima nihče popolnoma v rokah vseh treh »komponent« mobitela, strojne opreme, operacijskega sistema in nadzora nad aplikacijami, se dostikrat kje zalomi, sicer zmogljiva strojna oprema pa ne pride popolnoma do izraza. Zato na papirju počasnejši Applov procesor z manj jedri daje v praktičnih preizkusih boljše rezultate in zato imajo iPhoni daljšo avtonomijo z baterijo enake kapacitete. Kakovost in zagotovilo, da bodo nadgradnje redne ter na voljo nekaj naslednjih let, pa staneta in zato so bili prvi mobiteli s cenami krepko preko tisočaka.

   

  Cena pa je za nekatere postala ovira, saj niso mogli ali pa niso hoteli za mobitel odšteti toliko, ne glede na ugodno obročno plačevanje, ki ga nudi Telekom Slovenije. Veliko se vas je tudi razburjalo, ker so naprave postale prevelike in pretežke, vam pa se je milo tožilo po časih manjših, ki so se udobno zlile skoraj z vsakim žepom. To sta razloga za Applovo prenovitev modela iPhone SE, ki se v novi različici zgleduje po velikosti in obliki modela iPhone 6 iz leta 2014. Toda ne skrbite. Tu se primerjava konča, kajti znotraj je mobitel popolnoma prenovljen.

  Stara, znana oblika s konkretnimi robovi okoli zaslona

  iPhone 6 je pomenil odmik od za nekatere najboljše, zdaj pa že legendarne oblike modela iPhone 4, saj je Apple z njim stopil na pot večjih zaslonov. Z diagonalo 4,7 palca je namreč veljal za relativno velik mobitel, čeprav danes sodi med redke malčke. Ohišje je postalo tudi bolj zaobljeno, a še vedno preprosto za rabo, z visoko ergonomijo enoročne uporabe. Vse to je podedoval tudi letošnji iPhone SE, žal tudi široke robove okoli zaslona, bistvena razlika pa je stekleno hrbtišče – zaradi podpore brezžičnemu polnjenju.

   

  Zaradi majhnosti in tankosti je mobitel iPhone SE enostavno držati v roki, kljub steklenemu ohišju pa ne drsi. Na spodnjem robu je znano tipalo prstnega odtisa in model SE je po dolgem času zopet Applov mobitel z njim in brez zapletenega sistema prepoznave obraza. Mimogrede, čeprav Apple tega nikdar ne bo glasno priznal, »kar Apple reče, to je zakon«, so nekateri uporabniki tipalo pogrešali, saj ima prav tako svoje prednosti. Mobitel lahko odklenete, ko je odložen na mizi, ne da bi ga dvignili ali pod pravšnjim kotom približali obraz, da vas sprednja kamera vidi.

  Kot ste verjetno ugotovili, tudi iPhone SE nima priključka za običajne slušalke, v kompletu pa tudi ni prilagodilnika. Dovolj velika tipka za vklop je na desnem boku, na levem pa so kar tri. Dve za glasnost zvoka in še ena, s katero fizično izklopite vse zvoke mobitela in ga hitro ter preprosto prestavite v način »ne moti«. Tipko poznamo že od prvega iPhona in je drugi izdelovalci večinoma ne vgrajujejo, pa čeprav je izredno uporabna.

   

  Aktiviranje in začetek uporabe

  Postopek aktivacije in nastavitve je premočrten, kot je vedno bil. Da pa steče, morate v mobitel vstaviti kartico SIM, brez nje pa ga je mogoče nastaviti samo, če ga priključite na računalnik in zaženete program iTunes. Me pa še vedno moti ena stvar in je kljub vsemu zrela manjše graje. V vseh teh letih Apple ni prevedel sistema iOS v slovenščino, čeprav vsaj lahko nastavimo slovensko tipkovnico. Ni pa prav, da mi mobitel ponudi poleg angleščine uporabo hrvaščine, kajti oceni, da je to jezik, ki se tudi govori v našem prostoru. Večini je verjetno vseeno, saj vas tuj jezik sistema ne moti, so pa tudi posamezniki, ki bi jim bil ljubši materni. Ker je sistem Android preveden, si drugega razloga kot to, da je Applu bolj kot ne vseeno za majhne trge, ne predstavljam.

   

  Predstavnik srednjega razreda s srcem najboljših

  Običajno Apple ne izdeluje mobitelov srednjega razreda, v to kategorijo največkrat sodijo leto ali več stari modeli z ustrezno znižano ceno. Ker pa se metoda ni najbolje obnesla, je Apple leta 2016 predstavil prvi model SE z zmogljivim procesorjem, a staro obliko, in z njim predvsem zaradi ugodne cene požel relativno veliko uspeha. Štiri leta pozneje je prišel čas za posodobitev, pri čemer pa je metoda ostala enaka. Bistveno in hkrati najpomembneje pa je, da je v letošnjem modelu iPhone SE procesor A13 Bionic, ki je popolnoma enak procesorjem v trenutno najzmogljivejših iPhonih, predstavljenih lanskega septembra.

  S ceno slabe polovice tisočaka sodi iPhone SE v srednji razred, a je opremljen s procesorjem (sistemom na čipu), za katerega mnogi trdijo, da preseže vse, ki so vgrajeni v najboljše mobitele z Androidom, vključno z najnovejšimi. Čeprav ima samo šest jeder, ta pa tudi ne delujejo z visokimi takti kot procesorji v napravah Samsungove družine Galaxy S20 ali Huaweijeve P40. Razlog je seveda boljša optimizacija strojne in programske opreme, zato z manj jedri in nižjimi takti deluje hitreje. Procesor A13 je narejen v 7-nm tehnologiji, hkrati pa pomeni, da bodo za iPhone SE nadgradnje sistema na voljo najmanj naslednje štiri leta, ko verjetno lahko pričakujemo njegovega naslednika.

   

  Drugo je nekoliko starejše, a še vedno daleč od slabega

  Druge komponente modela SE niso najnovejše, dosti jih je preprosto kar iz modela iPhone 8, ki velja za zadnjega dotične oblike. Zaslonska tehnologija ni OLED kot pri večini novejših modelov, temveč IPS, kar pa ne pomeni, da je zato slika slabše kakovosti. Apple zna tudi iz starejših tehnologij izvleči največ, funkcija »true tone« pa poskrbi za pravilne in lepe barve. Lastnosti zaslona so podobne zaslonu modela iPhone 11, le da je ta večji. Oba imata namreč isto zaslonsko tehnologijo in največjo svetilnost 625 nit, kar obeta dobro čitljivost tudi pod močnimi poletnimi sončnimi žarki ter ločljivostjo. Razločljivost HD sicer ni najbolj optimalna, vendar zaradi majhnosti zaslona za silo zadošča.

   

  Osnovni model iPhone SE ima 64 GB pomnilnika, kar v današnjih časih in običajni uporabi mobitela komaj še zadošča. Ker na Applovih mobitelih ni reže za pomnilniške kartice, je bolje, da posežete po modelu s 128 GB, ki je le 50 evrov dražji.

  Procesor pa ni edina noviteta v tem mobitelu, saj podpira standarda bluetooth 5 in WiFi 6, ohišje pa je varovano v standardu IP67. Kar je unikum med mobiteli srednjega razreda.

  Fotografsko na nivoju »osmice« z nekaj izboljšavami

  Zdi se, da sta tudi sprednja in zadnja kamera iz mobitela iPhone 8. Je pa kakovost boljša zaradi zmogljivejšega procesorja s sposobnostjo strojnega učenja in računalniških trikov za izboljšavo fotografij. Mobitela ne morem označiti kot fotografsko vsestransko uporabnega, saj ima zgolj eno zadnjo kamero. S tipalom ločljivosti 12 milijonov svetlobnih pik, zaslonko f/1.8 in optično stabilizacijo pa še vedno sodi med zmogljivejše. Veliko pove, da je sposobna snemati video razločljivosti 4K tudi s 60 sličicami na sekundo, iPhoni pa so vedno sloveli po nadpovprečno kakovostnih videoposnetkih. Sprednja kamera s 7-milijonskim tipalom sodi v sodobnih mobitelih med povprečne, takšna pa je tudi kakovost njenih fotografij.

   

  V ne prezahtevnih svetlobnih razmerah so fotografije na ravni fotografsko najboljših mobitelov. Barve so pravilne, proti robovom ni zaznati izgube ostrine, dinamika je odlična, na fotografijah pa je tudi veliko podrobnosti. Hkrati na osvetljenih in neosvetljenih delih, kar je še posebej opazno na fotografiji Predjamskega gradu na področju, ki ga pokriva tisa. Enako lahko rečem tudi za fotografijo notranjosti cerkve, ki je bila posneta skozi steklo okna. Kljub nekoliko zahtevnejšim svetlobnim razmeram ni opaziti šuma, izgube jasnosti in podrobnosti.

  Drugi dve fotografiji sta prav tako običajna fotografska prizora priložnostnih fotografov. Prevzame nas neka podrobnost (lipa) ali prelepa panorama (Cerkniško jezero). Tudi zanju velja enako, kot sem že napisal pri prvih dveh.

   

  iPhone SE nima optične povečave, zato sta fotografiji posneti z digitalno. Če z njo ne pretiravate (med 2- in 3-krat), potem je kakovost fotografij skoraj takšna, ko če ne bi uporabili povečave. Večina ne bo opazila razlik, še vedno so to fotografije, ki so videti dobro še kje drugje kot le na zaslonu mobitela.

   

  Ker ni nočnega načina fotografiranja, kamera pa je ena sama, je kakovost fotografij v slabi svetlobi in ponoči komaj še sprejemljiva, fotografije pa pogojno uporabne. Ko jih povečate, namreč hitro opazite šum, izgubo podrobnosti in nejasnost.

   

  Pričakovane so tudi zmogljivosti sprednje kamere, ki je logično prilagojena kakovosti prednjega kadra, ozadje pa je manj pomembno. Obraz na prvi fotografiji je zato videti dobro, kožni toni so pravilni, lepotni učinki pa ne pretirani. Ne morem pa tega reči za grad na drugi, kjer že rahla povečava pokaže, da podrobnosti ni veliko, ostrina pa je slaba.

  Sklepna beseda

  Tisti, ki mu je vseeno za sodobno oblikovanje ter mu fotografska vsestranskost in najnovejši dosežki na tem področju prav veliko ne pomenijo, bo z iPhone SE zadostil vsem svojim potrebam. Kakovostna izdelava, po kateri slovijo Applovi izdelki, nenazadnje tudi kakovostne baterije, so zagotovilo, da bo mobitel brez težav deloval nekaj let, ves ta čas pa bodo na voljo tudi nadgradnje sistema. Ne pomnim, da bi kateri mobitel srednjega razreda nudil tako dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo kot iPhone SE. Za večino pa ponuja tudi dovolj kakovostne fotografije, zaradi močnejšega procesorja boljše, kot jih je nudil model iPhone 8, ki mu je glede kamer najbolj podoben. Fotografije v dobrih in srednje dobrih svetlobnih razmerah so kakovostne, le v slabih svetlobnih razmerah se pozna, da nima nočnega načina fotografiranja. Poleg dobrega mobitela pa z nakupom dobite tudi vstopnico v Applov ekosistem in med drugim tudi možnost enoletne brezplačne uporabe storitve pretočnega videa Apple TV+.


  Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  11. maj 2020
  5177
  11. maj 2020
  Test na dlani: iPhone SE
  iOS