TEST NA DLANI: Paket za pametni dom NEO Dom Skrbni

Marjan Kodelja 9. julij 2019 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/neo-smart-home-domskrbni-kodelja-jul19-hero.jpg

Tudi če vam je vseeno za avtomatiziranost pametnega doma, je varnost tista zadeva, ki vsakogar pritegne. Ko imate doma TV-komunikator NEO Smartbox, je ustvarjanje varnega in brezskrbnega doma preprosto, hitro, pa tudi cenovno dostopno.

Tehnični podatki:

Tipalo dima HS1SA-M

 • mere: 60 x 60 x 49,2 mm
 • napetost: 3 V (litijeva baterija CR123A)
 • indikator alarma: rdeča LED
 • zvočni nivo alarma: ≤85 dB/3m
 • delovna temperatura: od -10° C do +50° C
 • vlažnost okolice: največ 95 % relativne vlažnosti

 

Tipalo izliva vode Heiman HS1WL-M

 • mere senzorja: 28,3 x 26,5 x 12,2 mm
 • mere ohišja: 76 x 36,6 x 16,5 mm
 • napetost: 3 V (2 x AAA baterija)
 • indikator alarma: rdeča LED
 • tok normalnega delovanja: ≤5 µA
 • tok pri alarmu: ≤3 0mA
 • delovna temperatura: od -10° C do +50° C
 • vlažnost okolice: največ 95 % relativne vlažnosti

 

Tipalo gibanja Osram Smart+

 • dimenzije: 25 x 43 x 45 mm
 • območje zaznave: do 5 m
 • zaznavni kot: 100°
 • baterija: CR2
 • namenjeno uporabi: v notranjih prostorih

 

Daljinski obesek Climax RC-15ZBS

 • dimenzije: 65 x 38 x 15 mm
 • daljinski obesek: za alarm
 • gumb: za paniko
 • daljinec deluje na razdalji: 5-10 m od naprave
 • napetost: 3 V (litijeva baterija CR2032)
 • temperaturno območje delovanja: od -20 do +50 °C

 

Kar je bilo še nedavno zapleteno in drago, je po zaslugi hitrega napredka tehnologije postalo preprosto in cenejše. Še dobro se spomnimo časov, ko je vgradnja alarma v stanovanje zahtevala usposobljenega strokovnjaka, vlečenje kablov in nameščanje velikih tipal, ki so nato bolj ali manj kazila skrbno izbrano podobo prostorov. Zdaj izdelujejo manjša tipala, ki pa so tudi varčnejša, zato z eno baterijo delujejo nekaj mesecev, če ne celo let. Prav tako ne potrebujejo kablov, saj so med seboj in s središčno napravo povezana brezžično. Pa še namestimo jih lahko sami, dokaj hitro in preprosto.

Poti in ponudb, kako priti do pametnega doma, je veliko, je pa pohvalno, da je Telekom Slovenije “zvezdišče” pametnega mobitela vgradil v NEO Smartbox in da pametnega doma niso obremenili z mesečno naročnino. Kdor ima omenjeni TV-komunikator, lahko začne graditi tudi svoj pametni doma, če želi. Kupiti pa mora tipala, pri čemer se lahko odloči za enega od dveh paketov ali pa izbira tipala in naprave za pametni dom s seznama podprtih. Za prvi članek iz serije o pametnem domu NEO sem izbral paket NEO Dom Skrbni, ki je zanimiv za največ potencialnih uporabnikov, čez poletje pa bodo sledili še drugi.

Dogodki, ki nas najbolj skrbijo

Paket NEO Dom Skrbni je bolj primeren za lastnike stanovanj v večstanovanjskih objektih kot za lastnike hiš, čeprav pa lahko tudi ti s Telekomovo ponudbo postopoma zgradijo obširnejši sistem pametnega doma. Stanovanja, še posebej tista v višjih nadstropjih, je neprimerno lažje “varovati”, saj je vstopna točka le ena, razdalje pa majhne, zato ne bo treba reševati težav zaradi oddaljenosti med NEO Smartboxom in tipali.

Človek se od pamtiveka boji kraj, poplav in požarov, kar je razumljivo. Lahko smo ob imetje, kar bi lahko preprečili ali pa škodo vsaj omejili, če bi bili obveščeni pravočasno. Morda se nikdar ne bo zgodilo nič od naštetega, vendar bomo mirneje spali, če bodo naše strahove nadzirala tipala. Dovolj pa so le tri različna. Tipalo, ki zazna gibanje v prostoru, sporoči, da je prišlo do vloma v stanovanje ali pa je otrok prišel “pravočasno” iz šole. Tipalo na stropu javi, če zazna dima, tretje, nameščeno poleg pomivalnega stroja, pa morebitni izliv vode. V takšnem preprostem alarmnem sistemu ni sirene, ki bi nas vrgla iz postelje ali razburila sosede, še posebej, če bi se sprožila po nepotrebnem. Obvestilo namreč prikaže pametni mobitel, na katerega smo namestili aplikacijo NEO. Izjema je le tipalo dima, ki pa se dere kot jesihar.

“A je to” oziroma vsak lahko

Tipala dodajamo v aplikaciji NEO, v katero se prijavimo z uporabniškim imenom in geslom, ki ga uporabljamo za mojtelekom.si. Izberemo razdelek “pametni dom” in začnemo z dodajanjem. Večina tipal ima baterijsko napajanje, zato tipalo namestimo, kamor sodi, vstavimo baterije ali odstranimo trak, ki preprečuje stik, pritisnemo na gumb ali tanko iglo, enako tisti za odpiranje ležišča za kartice sodobnega mobitela, potisnemo v majhno luknjico in počakamo, da aplikacija najde tipalo. Nato mu dodamo ime in določimo sobo. Tipala in naprave imajo priložena kratka navodila, ki jih je priporočljivo vsaj na hitro preleteti, kajti v nasprotnem primeru lahko tudi preprost postopek postane zapleten. V povprečju pa preteče nekaj deset sekund, da aplikacija napravo najde in jo vključi v svoj seznam. Večjih težav v postopku dodajanja sicer nisem zasledil, le sem ter tja je bilo treba iskanje v aplikaciji ponoviti, kajti prvič tipala ni našla.

 

Podobno postopamo tudi v primeru priklopa zahtevnejših naprav, ki uporabljajo brezžično omrežje WiFi (kamere in pametne vtičnice). O njih bom več povedal v enem od prihodnjih člankov. Sicer pa je tudi ta postopek preprost, saj imajo vsa tipala in naprave ponudbi prilagojeno programsko opremo.

Postopek povezave tipal v sistem je hiter, dejansko še največ časa zahteva iskanje primernega mesta. Še najlažje ga bomo našli za tipalo izliva vode, saj mora biti blizu stroja, najverjetneje pa samo eno tipalo ne bo dovolj. V sodobnem gospodinjstvu imamo najmanj pralni in pomivalni stroj, ki največkrat nista v istem prostoru. Mesto tipala dima je na stropu, saj je dim lažji od zraka in se zato dviga. Teoretično je dovolj eden, namestimo ga v prostor, kjer je največja verjetnost izbruha požara, še kakšen dodaten pa v večjih stanovanjih (ter hišah) tudi ne bo odveč. Od tipal v paketu tako ostane samo še tipalo gibanja, ki ga je verjetno najbolje namestiti tako, da pokriva vstop v stanovanje.

Na malem ali velikem zaslonu

Ko so tipala postavljena in se prepričamo, da delujejo, podatke spremljamo na zaslonu pametnega mobitela ali domačega televizorja. To ima več smisla, ko gre za prikaz slike kamer in ne na primer suhoparen podatek, da je tipalo gibanja nekaj zaznalo. Večina uporabnikov nikdar tudi ne bo videla opozorila tipal dima in izliva vode, kar je seveda dobro, ne poplave ne požara si namreč ne želimo. Pametni dom pozna dva “režima” delovanja: “doma” in “zdoma”. Pri nekaterih tipalih (izliv vode ali požar) je smiselno, da opozorilo dobimo, tudi ko smo doma, pri drugih, na primer tipalu gibanja, pa le ko nas ni. Med obema preklapljamo v aplikaciji ali pa z daljinskim upravljalcem.

Sicer pa pri tipalih v paketu NEO Dom Skrbni stalno spremljanje podatkov ni potrebno. Sistemu moramo, ko odidemo od doma, povedati, naj pošilja obvestila tipala gibanja in naj neha, ko se nekdo od domačih vrne. Drugi dve tipali pa obvestilo pošljeta ne glede na to, ali je kdo doma, tipalo dima pa ima še zelo glasno “sireno”, da stanovalce lahko zbudi. V primeru neljubega dogodka pa moramo vedno sami poskrbeti za reševanje, saj sistem ni povezan z varnostno službo ali intervencijskim centrom. Ko smo odstotni dlje časa, je dobro imeti nekoga, ki ga lahko po potrebi pokličemo in prosimo, da preveri.

 

Sklepna beseda

Paket NEO Dom Skrbni je najbolj preprosto rečeno nekakšen osnovni paket, ki obvesti o morebitnem vlomu, požaru ali izlivu vode. Obvestila dobimo na mobitel, podatke tipal pa lahko spremljajo tudi na zaslonu televizorja. Telekom Slovenije za paket ne zahteva mesečne naročnine, pogoj pa je TV-komunikator NEO Smartbox in ustrezni naročniški paket elektronskih komunikacij pri tem operaterju. Kupiti pa moramo tipala, katerih cena pa ni pretirana. Pohvaliti velja tudi baterijsko napajanje tipal gibanja, dima in izliva vode, namestimo pa jih lahko tudi brez vrtanja z dvostranskim lepilnim trakom. Baterije tipal zdržijo več mesecev, aplikacija pa nas tudi obvesti, kdaj je skrajni čas, da jih zamenjamo.

Vprašanja in odgovori

Komu je namenjen paket NEO Dom Skrbni?

Glede na izbor tipal v paketu je jasno, komu je namenjen. Lastnikom stanovanj v “blokih”, ki lahko le s tremi tipali poskrbijo za svojo in osnovno varnost imetja. Tipalo gibanja v prostoru z vhodom v stanovanje zazna morebitni vlom v prostor, drugi dve pa ščitita pred požarom in izlivom vode. Dodatno lahko na primer s tipalom gibanja ugotovimo, kdaj je otrok prišel iz šole. Če stanovanje ni v pritličju, varnostna tipala na oknih niso potrebna, lahko pa jih po potrebi kupimo in vključimo v sistem. Kot tudi notranje in zunanje kamere ter še nekaj naprav s seznama podprtih.

Kaj je omrežje Zigbee in kolikšen je njegov doseg?

Zigbee je radijsko omrežje krajšega dosega, namenjeno priklopu naprav pametnega doma v enovit sistem, ki nato služi svojemu lastniku. Je neposreden tekmec tehnologiji Z-Wave, ki jo uporabljajo nekateri drugi sistemi. V bistvu pa gre za podobnega radijski tehnologiji z dosegom do 30 metrov. Za morebitno težavo, ko središče sistema ne zazna katerega od bolj oddaljenih tipal, so na voljo tudi repetitorji signala.

Kaj storiti v primeru “težav”?

Pametni dom Telekoma Slovenije podobno kot njegovi tekmeci ni povezan z varnostnim podjetjem, zato se mora uporabnik odzvati, če ga aplikacija obvesti, da je doma nekaj narobe. Lahko pošlje tudi soseda, da preveri, kaj se dogaja v stanovanju.

Zakaj je v paketu daljinski upravljalec?

Baterijski daljinec v obliki obeska za ključe je namenjen vklopu oziroma izklopu obveščanja v primeru neželenih dogodkov, ne da bi morali to storiti v aplikaciji. Je drug način vklopa oziroma izklopa alarma, čeprav ta beseda ni najboljša, saj paketa NEO Dom Skrbni kljub vsemu ne moremo zamenjati za profesionalni alarmni sistem.

 


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
9. julij 2019
4732
9. julij 2019
TEST NA DLANI: Paket za pametni dom NEO Dom Skrbni