Test na dlani: Prenosni projektor Vava 4K

Andrej Pirnat 27. november 2020 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/vava-pirnat-nov20-hero.jpg

Novinec na sceni projektorjev, manj znano ime Vava, že v svojem prvem poskusu ne skriva velikih ambicij. Zasnovali so projektor, ki bi znal z razmerjem med kakovostjo in ceno porušiti obstoječi družbeni red in druge proizvajalce brcniti v zadnjico.

 

Specifikacije

 • Mere: 53,3 cm (dolžina) x 36,8 cm (širina) x 10,7 cm (višina)
 • Tip zaslona: DLP
 • Vir svetlobe: laser
 • Ločljivost: 4K
 • Svetilnost: do 2.500 ANSI lumnov
 • Kontrastno razmerje: 1.500.000 proti 1 (3000 proti 1 ANSI)
 • Reprodukcija slike: do 150''
 • Korekcija Keystone: da, 8-točkovna
 • Podprti standardi: HDR10, Dolby Audio
 • Zvočniki: Harman/Kardon 60 W
 • Delovni pomnilnik (RAM): 2 GB
 • Vhodi: 3x HDMI, 1x USB, 1x AV, 1x 3,5 mm avdio, 1x S/PDIF, 1x Ethernet
 • Operacijski sistem: Android 7.1
 • Trgovina z aplikacijami: Aptoide TV
 • Dodatki: daljinec, napajalni kabel • Prvi stik

   

  Iskreno povedano s testiranjem projektorjev nimam prav veliko izkušenj. Razlog najbrž tiči v tem, da nekako niso v istem košu, kot telefoni, tablice, slušalke, računalniki in podobne naprave, ki pritegnejo več zanimanja javnosti. Posledično jih ni toliko »v obtoku« in enostavno manjkrat pridejo na vrsto. Na žalost. Sem pa vesel, da sem imel po dolgem času ponovno priložnost enega preizkusiti. Enega takšnega za domačo uporabo.

  Projektor je res nekoliko bolj nišna naprava kot televizor, saj si ga ne lasti vsako gospodinjstvo, a kdor ga namerava postaviti v svojo dnevno sobo, zagotovo želi pred nakupom vedeti, kako se obnese. Navsezadnje te zadeve niso tako zelo poceni. Vsaj ne tiste resnično kakovostne, ki so zmožne vaš dom spremeniti v kinodvorano.

  Priznam da sem s testiranjem Vavinega projektorja nekoliko odlašal. Ne, ker bi mi bil odveč, ampak ravno nasprotno. Želel sem se pripraviti nanj in mu predvsem poiskati ustrezen kotiček. Ko si človek omisli projektor se mora najprej prepričati, ali sploh ima prostor zanj v svojem domu. Čeprav se za televizor najde prostor tudi v najmanjših garsonjerah, pri projektorjih ni tako. Tudi če prebivate v večjih prostorih.

   

  Projektor za garsonjero

  Najprej rabite platno ali vsaj steno na katero boste projicirali sliko. Potem morate poiskati ustrezno mesto, kamor boste projektor postavili, saj mora biti med projektorjem in platnom navadno nekaj prostora, da je projicirana slika dovolj velika. Potrebujete tudi dovolj prostora za namestitev ozvočenja. In nenazadnje prostor oziroma sobo v kateri lahko uravnavate količino svetlobe.

  Ena največjih pomanjkljivosti projektorjev je bila namreč svetilnost, zaradi česar so bili bolj kot ne uporabni le v povsem temnih prostorih. Danes so glede tega precej napredovali, a optimalna izkušnja je še vedno v temi. Skratka zadostiti morate kar nekaj pogojem, če želite doma pričarati pristno kinematografsko vzdušje (minus glasni najstniki in raztresene pokovke).

  Prav zaradi vsega navedenega, je Vavin projektor še bolj privabil moje zanimanje. V lični škatli namreč obljublja kompaktno rešitev, ki je primerna tudi za domove, ki se ne bohotijo z desetimi sobanami. Moje oklevanje pri testiranju je bilo tako odveč, saj se je projektor izkazal za zelo enostavnega za uporabo. In namestitev. Okej, doma smo morali premakniti dva manjša regala v spalnici, da smo našli ustrezen prostor za projekcijo, ampak to je bilo vse. Sobe imamo namreč trenutno tako urejene, da v nobeni ni bilo dovolj velike stene.

   

  Priklopi, nasloni se nazaj in uživaj

  Ko sem projektorju uredil gnezdo se je zabava začela. Njegovo upravljanje bi težko bilo bolj enostavno. Vtaknete kabel v elektriko, pritisnete gumb za vklop in že je pripravljen na akcijo. Sam sem ga postavil na pol metra visoko mizico, ki je bila od stene odmaknjena kakšnih 20 centimetrov. Z odmikanjem oziroma približevanjem površini na katero se projicira slika sicer tudi uravnavate velikost slike. Bližje kot je projektor steni, manjša je slika, bolj kot ga odmaknete, bolj se boste počutili kot v kinu.

  Seveda je velikost odvisna od same površine, ki jo imate na razpolago, tako da pretiravati ne gre v nobeno skrajnost. Proizvajalec na primer priporoča ogled na sliki v razponu velikosti od 80 do 150 palcev (okoli 2 do malo manj kot 4 metre). Sam sem doma nekako uspel vzpostaviti velikost slike nekje na sredini, pri slabih 3 metrih diagonale. Konkreten preskok s televizorja velikosti 42 palcev oziroma dobrega metra, ki ga je pravzaprav težko opisati z besedami.

  Medtem ko projektor za fokus (zelo dobro) slike poskrbi sam, jo lahko nekoliko podrobneje uravnavate še v nastavitvah, kjer dodatno polikate kakšen kot ali jo nekoliko pomanjšate, da ne gleda čez rob platna. Če boste projicirali na steno boste lahko hitro ugotovili tudi, kako dobro je svoje delo opravil vaš pleskar. Če stena ni popolnoma ravna boste na robovih hitro uzrli izbokline. Ampak v resnici ne tako moteče, da bi pokvarile uživanje v gledanju filma. In moram reči, da boste pri tem še kako uživali. Vsaj če sodim po sebi.

   

  Če ne morete v kino, naj kino pride k vam

  Ko sem enkrat zadevo pognal, smo doma prav vsak dan priredili filmski večer, dokler ga nisem bil primoran vrniti. Bila je resnično težka ločitev. Dan potem, ko sem projektor oddal je bil kar malo melanholičen. Nevednost je blaženost, pravijo in moram se kar strinjati. Dokler nisem preizkusil projektorja, nisem vedel kaj zamujam. Zdaj se tega spomnim vsakič, ko prižgem televizor. Morda pa se nekoč v nekem drugem času in svetu spet srečava …

  Projektor sem preizkusil predvsem s filmi in igrami. Kakšnih posebnih pripomb nimam, bi pa vseeno izpostavil, da se je za mišjo dlako bolje obnesel pri prvih. Igre so glede slike pač bolj zahtevne, tako glede kontrasta, svetilnosti in detajlov. Ampak daleč od tega, da bi igralna izkušnja trpela. Le bolj se morate potruditi za optimalne nastavitve. To pomeni, da se usedete dovolj daleč od projicirne površine in v prostoru naredite popolno temo. Pri filmih sicer svetloba ni tako zelo kritična, saj so gledljivi tudi pri dnevni svetlobi in odgrnjenih zavesah, a je vzdušje vseeno boljše, če je prostor temen. Tako pač je, če želite imeti doma približek kinu. Konec koncev tudi v kinodvoranah med predvajanjem filma ugasnejo luči.

  Ključnega pomena je …

  Kakovost slike sicer potrjujejo tudi podatki na papirju. Vavin projektor sloni na tehnologiji DLP proizvajalca Texas Instruments in zmore projicirati v ločljivosti 4K, podpira standard HDR10 in se lahko pohvali s kontrastnim razmerjem 1.500.000 proti 1 ter svetilnostjo do 2.500 ANSI lumnov.

   

  Predvsem slednji podatek je tisti, na katerega morate biti pozorni, ko se odločate za nakup projektorja in po katerem jih primerjate med sabo. Višja številka je seveda boljša, pomembno pa je, da vas kakšen ne zavede z višjo številko, vendar brez oznake ANSI. Ta namreč označuje edino certificirano meritev svetilnosti za katero stoji Ameriški nacionalni inštitut za standarde. Od tod tudi ime ANSI – American National Standards Institute. Če torej projektor nima te oznake, raje pojdite mimo, saj zelo verjetno navaja lažen podatek.

  Stopnja svetilnosti pa je seveda še kako pomembna za razločno sliko, zlasti kadar ne projiciramo v svetlejših prostorih.

  Svetilnost Vavinega projektorja je nekako na nivoju za ta razred. So takšni, ki imajo večjo, seveda dražji, in takšni, ki imajo manjšo. 2.500 ANSI lumnov je verjemite povsem dovolj. Slika na svetlobi seveda ni tako razločna kot na televizorju ali kakšnih vesoljskih projektorjih za katere morate odšteti celoletno slovensko povprečno plačo, a daleč od tega, da bi bila slaba. Sam sem brez težav gledal filme oziroma serije tudi pred sončnim zahodom v relativno svetli spalnici.

  Pa še ena stvar, ki jo moram pohvaliti. Slika je dobra ne glede na to pod katerim kotom jo gledate. Tako lahko okoli stene oziroma platna nagnetete celo širšo družino (če ste seveda v istem gospodinjstvu – družbena distanca in te zadeve!) in nihče ne bo prikrajšan. Vava sicer zagotavlja, da bo laserski vir svetlobe zdržal do 25.000 ur delovanja brez potrebe po servisiranju, kar v prevodu nanese okoli 17 let 4-urnega gledanja na dan. Oziroma okoli 3 leta, če bi imeli vklopljenega brez prestanka. Ni malo, zlasti če upoštevamo, da večina ljudi projektor uporablja za gledanje filmov in to ne ravno na dnevni ravni.

   

  Kaj pomeni kratek snop?

  Aha, pa da ne pozabim, če slučajno še kdo ni razbral iz navedenega. Vavin projektor ima ultra kratek snop svetlobe. To pomeni, kot sem omenil že nekaj vrstic višje, da ga ne rabite postaviti na drug konec stanovanja za prikaz slike, ampak mu lahko najdete mesto zelo blizu projicirni površini. V primeru Vavinega tudi na razdalji le nekaj centimetrov. Skoraj kot bi imeli televizor. Na ta način prihranite na prostoru in ne rabite najemati notranjega oblikovalca samo zato, da bi gledali filme na večji površini.

  Aplikacije ima, a se za njimi ne boste ozirali

  Projektor upravljate prek starejše različice operacijskega sistema Android z jasno in logično zastavljenimi meniji. Tu najdete vse nastavitve, prav tako pa neke vrste trgovino z aplikacijami. Roko na srce, ta ni najbolj posrečena. Aplikacij je sicer kar nekaj, a veliko jih ni od uradnih ponudnikov. Namesto YouTuba in Netflixa na primer YouTube TV in Netflix Player.

  S tem samo po sebi ni nič tako zelo narobe, če bi zadeve delovale. Na žalost pa po hitrem pregledu izkušnja z njimi ni najboljša. Nekatere ne delujejo, druge zahtevajo plačilo in tako naprej. Iskreno se sicer pri aplikacijah nisem kaj dosti zadržal, tako da gre tudi mojo pavšalno oceno glede tega vzeti z rezervo. Mislim pa da ta segment niti ni tako ključen pri projektorju, saj ga za zabavo niti ne rabite.

   

  Nanj namreč lahko priklopite bolj kot ne katerokoli napravo, od zunanjih multimedijskih predvajalnikov tipa Apple TV, do prenosnih računalnikov in igralnih konzol. Ima 3 vhode HDMI, 1 vhod USB, vhode za zunanje zvočne naprave in vhod za internetni kabel. Na internet ga sicer lahko povežete tudi prek brezžične povezave WiFi. Na voljo pa je še aplikacija za telefone, prek katere enostavno »prenesete« sliko s svojega telefona na projektor in posledično na platno.

  Sam sem projektor uporabljal predvsem v kombinaciji s prenosnikom in igralno konzolo in obe napravi sta se z njim razumeli dobro. Kakšne napredne znanosti tu ni. Želeno napravo in projektor povežete s kablom HDMI nato pa samo še v meniju izberete ustrezen izhod za prikaz slike.

  Pazite, da ne zbudite sosedov

  Prijetno me je presenetila tudi kakovost zvoka. Projektor je opremljen z zvočnikom znamenitega imena Harman Kardon z izhodno močjo 60 vatov, ki se lahko pohvali s tehnologijo Dolby Audio in kodekom dts-HD. Zvok, ki ga ustvari je močen in hkrati razločen, tako da gledalca še dodatno potegne v zgodbo, ki jo prikazuje slika. Ko ga navijete do konca, pa ga bo slišala cela ulica. Zato tega ne početi ponoči, če ne želite, da vam na vrata potrkajo možje v modrem. Če komu privzeti zvok ne bi zadostoval ima projektor zadaj vhode za priklop zunanjih zvočnikov, prav tako pa lahko zvočnike povežete prek Bluetootha.

   

  Glede zvoka imam sicer tudi eno pripombo. Ne zvoka zvočnika, ampak zvoka ventilatorjev. Med gledanjem celovečerca, zlasti kakšnega akcijskega, ga najbrž ne boste zaznali, ko zvočnik ne bo pretirano aktiven, pa boste hitro zastrigli z ušesi. Ventilator je sicer aktiven v valovih in dosti časa miruje, ko se odloči ohladiti projektor, pa vas lahko nekoliko znervira. No, k sreči se ga vsaj med aktivno uporabo res ne sliši velikokrat.

  Kupiti ali ne kupiti?

  Ko potegnemo črto, Vavi in njenemu projektorju res nimam očitati kaj konkretnega. Novincu na tem področju je uspel velik met. Še posebej, če upoštevamo, da gre za krstni primerek obče manj znanega podjetja, ki je do zdaj izdelovalo elektronske varuške, avtomobilske kamere, priklopne postaje in USB-hube. Projektor se je zanimivo rodil kot uspešen projekt na platformi za množično financiranje Indiegogo, kjer je prve podpornike prepričal prav s kombinacijo uporabljenih tehnologij, relativne kompaktnosti, enostavne uporabe, dizajna in cene. Čeprav še zdaleč ni poceni, je še vedno občutno cenejši od večine svojih vrstnikov in neposrednih tekmecev.

  Seveda obstajajo naprednejše opcije, ki ga (tudi na račun višje cene) prekašajo na posameznih področjih. Nekateri imajo boljši kontrast, drugi svetilnost, tretji bolj ostro sliko in četrti vse našteto. Ampak Vavin nekako dostavi ravno pravo kombinacijo vsega in ne razočara na nobenem področju. Pravzaprav ne samo, da ne razočara. Na nekaterih je celo zelo dober, če ne že kar odličen.

   

  Seveda pa je ena stvar takšen projektor testirati in druga stvar kupiti. V svojem razredu je že res med ugodnejšimi, a kakorkoli obrneš, to ni ravno štruca kruha. Ko moraš svojo denarnico olajšati za slabe 3 tisočake, moraš biti presneto prepričan v smotrnost nakupa. Ampak naj vas pomirim. Če ste leta pridno varčevali in ste zdaj v lovu za novim projektorjev, z Vavo 4K zagotovo ne boste kupili mačka v žaklju. Je eden najboljših projektorjev na trgu.

  V vsakem primeru pa si morate pred nakupom odgovoriti na nekaj vprašanj. Ali imam dovolj prostora zanj? Imam sobo, ki jo lahko kadarkoli zatemnim? Za kaj bom projektor primarno uporabljal? Če je to igranje iger, potem bi vam svetoval, da se raje ozrete za kakšnim velikim televizorjem. Če je to vzpostavitev domačega kina in gledanje filmov, potem je kljukica zelena.

  Preden odhitite v (spletno) trgovino pa bi vam rad še nekaj položil na srce. Če je le mogoče, nekoliko raztegnite svoj proračun in v košarico dodajte še dovolj veliko in kakovostno platno. Le na ta način boste projektor popolnoma izkoristili. Pa ne pozabite na pokovko. Veliko pokovke. Pred njim boste namreč preživeli ogromno časa.


  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  27. november 2020
  5480
  27. november 2020
  Test na dlani: Prenosni projektor Vava 4K