Test na dlani: Samsung Galaxy S21 FE

Marjan Kodelja 27. januar 2022 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/TND-samsung-galaxy-s21-fe-kodelja-jan22-HERO.jpg

Bolje pozneje kot nikoli, pravi rek. Toda kljub temu je pozna predstavitev različice za oboževalce (fan edition) premijske družine pametnih mobitelov Galaxy S21 manjše presenečenje.

 

Tehnični podatki

 • Barva: bela, grafitna in barva sivke
 • Dimenzije: 155,7 mm (v) x 74,5 mm (š) x 7,9 mm (d)
 • Teža: 177 gramov
 • Povečana odpornost: IP68 (30 minut do globine 1,5 m)
 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE, 5G
 • SIM-kartica: nano SIM
 • Procesor: 8-jedrni SnapDragon 888 (1x2,84 + 3x2,42 + 4x1,8 GHz) v 5-nm tehnologiji
 • Grafični procesor: Adreno 660
 • Delovni pomnilnik: 6 GB
 • Notranji pomnilnik: 128 GB
 • Razširitev pomnilnika: ne
 • Zaslon: dynamic AMOLED, diagonala 16,2 cm (6,4 palca), ločljivost 1080 x 2400 slikovnih pik, z gostoto 441 slikovnih pik na palec, razmerje stranic 20 : 9, prekriva 85,3 % površine sprednje ploskve, zaščiten s steklom Corning Gorilla Victus, podpora za HDR10+, osveževanje 60 ali 120 Hz
 • Kamere zadaj: tri, LED-bliskavica; glavna kamera z 12 MP, zaslonka f/1.8, goriščna razdalja 26 mm, velikost tipala 1/1.76”, velikost slikovne pike 1,8 µm, PDAF, optična stabilizacija; ultra široka kamera z 12 MP, zaslonka f/2.2, goriščna razdalja 13 mm, velikost tipala 1/3”, velikost pike 1,12 µm; kamera z 8 MP s teleobjektivom, zaslonka f/2,4, 3-kratna optična povečava, velikost tipala 1/4.5”, velikost slikovne pike 1 µm, PDAF, optična stabilizacija
 • Kamera spredaj: 32 MP, f/2.2, goriščna razdalja 26 mm, velikost pike 0,8 µm, velikost tipala 1/2.74”
 • Video zadaj: UHD 2160p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 30, 60 ali 240 sličicami na sekundo, HD 720p z 960 sličicami na sekundo
 • Video spredaj: 2160p ali FHD s 30 ali 60 sličicami na sekundo
 • Baterija: Li-Po 4500 mAh s podporo za brezžično (15 W) in hitro žično polnjenje (25 W)
 • Operacijski sistem: Android 12 s Samsung One UI 4
 • Povezljivost: Bluetooth 5, WiFi 6, satelitski sprejemnik (GPS, Glonnass, BDS in Galileo), NFC in priključek USB tip C
 • Tipala: tipalo pospeška, optično tipalo prstnih odtisov pod zaslonom, tipalo bližine, kompas, žiroskop
 • V škatli:podatkovni kabel in kratek priročnik z navodili za uporabo
 • Garancijska doba: 24 mesecev • Samsung je različico FE prvič predstavil že pred dobrim letom in tedaj s pametnim mobitelom S20 FE požel kar nekaj zanimanja. Kako tudi ne, ko je vendarle nudil (skoraj) zmogljivosti najboljših po ceni, prijaznejši do žepa. Zdaj je pred nami njegov naslednik, mobitel Galaxy S21 FE, ki se zapisanemu ni izneveril. Težava je nekje drugje. Predstavili so ga namreč tik po novem letu, čeprav Samsung tradicionalno že februarja odkrije novo družino. Marsikdo bo zato raje še malce počakal, namesto da bi se brezglavo spustil v nakup. Toda ne glede na inovacije, ki jih bo Samsung takrat razkril, bo S21 FE še vedno relativno dobra izbira. Razlog je v odličnem razmerju med kakovostjo in ceno ter v že vgrajeni najnovejši različici operacijskega sistema Android in uporabniškega vmesnika One UI.

  S21 FE sodi prav na ločnico med višjim srednjim in premijskim razredom pametnih mobitelov. Od vašega pogleda je odvisno, ali ga vidite pod to mejo ali nad njo, kajti gre za zanimivo idejo, s katero je Samsungu uspelo najti manjkajoči člen med družinama A in S. Vzeli so, kar je bilo dobrega v družini S21 in ni bilo predrago, ter to zapakirali v ohišje, ki mu manjka nekaj prefinjenosti najboljših. Kar je za Samsung S21 različica FE, je na primer za Apple iPhone SE, le da slednjega ne osvežujejo vsako leto.

   

  Ali plastika sploh še koga moti?

  Kadar mobitel cenovno sodi vsaj v višji srednji razred, viham nos, če je hrbtišče plastično, namesto da bi bilo stekleno ali v skrajnem primeru kovinsko. Načeloma nimam nič proti plastiki, a mi ni všeč, čeprav mi je jasno, čemu se je vrnila tudi v dražje mobitele. Steklo, sploh primerno utrjeno, je predrago, medtem ko kovina ne dovoli brezžičnega polnjenja. V opravičilo je prav opozoriti, da je hrbtišče kakovostno obdelano, zato na videz ne daje občutka cenenosti in na njem se prstni odtisi skoraj ne poznajo. Zaradi narave materiala je manj občutljivo na poškodbe ob bližnjem srečanju s tlemi. Vsekakor se plastično ohišje ne bo spremenilo v mrežasto strukturo, kar se rado pripeti steklenemu.

  Čeprav je malo večji od najmanjšega modela družine S21, je za moj okus in predvsem mojo velikost dlani – označil bi jo za srednje veliko – ravno prav velik. Dober oprijem zagotavlja prijetno zaobljen okvir ohišja iz aluminija oziroma rob, oblikovan z občutkom za podrobnosti. Udobje uporabe z eno roko izboljša hitro in natančno optično namesto tehnološko boljše ultrazvočno tipalo prstnega odtisa, nameščeno v sredino spodnje tretjine zaslona. Na desnem boku sta kombinirana tipka in tista za vklop. Čeprav mehki in odzivni, bi želel, da bi bili debelejši. Priključek za polnjenje, reža s pladnjem za kartice SIM in odprtine, za katerimi se skriva glavni zvočnik, so na spodnjem robu, medtem ko sta druga dva prazna – če zanemarim tanke plastične trakove, pod katerimi so antene, in luknjico za mikrofon. Elegantni videz naprave z ohišjem v črni barvi, ta mu najbolj »paše«, zaokrožuje raven zaslon. Z izjemo plastičnega hrbtišča so sicer materiali in oblika na ravni, ki se je ne bi sramovali niti dražji mobiteli.

   

  Za večino (več kot) dovolj zmogljivosti

  Kar nekaj časa je trajalo, da sem se prepričal o vgrajenem procesorju, kajti Samsung na svoji spletni strani ni ravno nedvoumen in hkrati je jasno, da sta na voljo dve različici. Tokrat smo Evropejci dobili procesor SnapDragon, ki zagotavlja več kot dovolj moči tako rekoč za vse naloge. Pri izbiri procesorja niso varčevali, čeprav je prav tako res, da je že na voljo njegov še zmogljivejši naslednik. Delovni pomnilnik v izmeri 6 GB zadošča, a 128 GB velika shramba ne obeta popolnoma mirne uporabe. Ker ležišča za spominske kartice ni, bo treba občasno brisati fotografije, videoposnetke in verjetno zahtevnejše mobilne igre, ki hitro zasedejo nekaj GB prostora. Če bi lahko izbiral, potem bi se odločil za različico z 256 GB velikim pomnilnikom. Med normalno uporabo ni bilo zaznati, da bi se mobitel pretirano grel. Toda ko procesor dela s polno močjo, temperatura hitro naraste in zato sistem po nekaj minutah upočasni takt zmogljivega in treh srednje zmogljivih jeder. Pri normalni uporabi do takšnih razmer redko pride, razen med igranjem grafično zahtevnih mobilnih iger, a tudi v tem primeru še vedno ostane okoli 80 odstotkov nazivnih zmogljivosti. Razlog je v odsotnosti bolj zmogljivega sistema hlajenja, ki bi skrbel za boljše odvajanje toplote.

  Če v čem, potem zadnja leta Samsungovi mobiteli izstopajo v kakovosti in vizualni všečnosti zaslona. Čeprav tudi drugi izdelovalci uporabljajo njihove zaslone OLED, se zdi, da jih znajo najlepše nastaviti, zato je slika na njih videti res odlično. Tako glede všečnosti in hkratne pravilnosti barv, dinamičnega razpona in svetilnosti, ki je dovoljšna (skoraj) za vse razmere uporabe na prostem. Zaslon podpira 120-herčno osveževanje, toda ne zna ga dinamično prilagajati vsebini. Stereo zvočnika dajeta kakovosten in povprečno glasen zvok ter na ta način zaokrožujeta prijetno večpredstavnostno izkušnjo.

   

  Kapaciteta baterije je primerna velikosti mobitela in hkrati brez večjih težav zadošča za uporabo do večera. Ker vam nočnega polnjenja ne priporočam – za baterijo je namreč najbolje, če je ves čas med 40 in 80 % napolnjenosti – zato je hvale vredno, da S21 FE podpira hitro brezžično in še hitrejše žično polnjenje. Kot vedno je življenjska doba baterije odvisna od načina uporabe in »požrešnosti« stojnih komponent, in ker te sodijo med zmogljivejše in manj varčne, je avtonomija v povprečju razreda.

  Že ima sistem, ki ga bodo drugi šele imeli

  Odlična novica je nameščeni operacijski sistem Android 12. Javno izrečena obljuba treh nadgradenj in štiriletnega zagotavljanja varnostnih popravkov, pomeni, da bo mobitel nadgrajen najmanj na Android 15. To in podpora omrežju pete generacije (5G) sta jamstvo večletne uporabe mobitela in posredno kažeta na njegovo trajnostno ter do okolja prijaznejšo zasnovo.

   

  Med pomembnejšimi novostmi sistema in uporabniškega vmesnika One UI 4 izstopa skrb za zasebnost, saj končno Android dobiva opozorilo o vključenosti fotoaparata in mikrofona. Podobno kot v sistemu iOS, kjer je ta možnost poznana že nekaj časa, se v primeru aktivacije prikaže ustrezna ikona, ki se hitro spremeni v manjšo piko v zgornjem desnem robu zaslona. Ravno tako je več možnosti poosebljanja okolja. Če za ozadje na primer nastavite eno od svojih fotografij, bo sistem dopolnil barvno paleto za prikaz gumbov in ikon.

  Spremembe sistema, ki jih je letos uvedel Google, so večinoma oblikovalske narave, zato navkljub nekaterim nadgradnjam 'pod pokrovom' ne boste imeli težav preiti na novo različico. Pohvalim lahko še to, da na mobitelu ni po nepotrebnem že nameščenih aplikacij, tako da je edina nepotrebna stvar še vedno digitalni pomočnik Bixby, saj se ga nikakor nočejo znebiti. Ni dosegel namena, predvsem pa nima smisla poleg Googlovega pomočnika, ki je tozadevno mnogo učinkovitejši in zmogljivejši.

  Solidna vsestranska mobilna fotografija

  Fotografski del je v strojnem smislu bolj ali manj nedotaknjen glede na mobitel S20 FE, so pa zagotovo izboljšave pri obdelavi signala, še vedno pa je med redkimi, ki pod višjim cenovnim razredom poleg osrednjega in širokokotnega ponuja še teleobjektiv s trikratno optično povečavo in solidnimi rezultati.

   

  Na fotografijah zadnjih kamer (od leve si sledijo širokokotna, glavna in kamera s povečavo) so opazne zelo podobne, če ne celo enake barve. Kontinuiteta fotografiranja, da vedno po pritisku sprožilca dobite enake rezultate, je na dovolj visoki ravni, in kadar so razlike, so razlogi v različni svetlobni občutljivosti tipal. Podrobnosti in dinamika so ravno tako na primerni ravni, vsaj ko gre za fotografiranje v dobrih do odličnih svetlobnih razmerah.

   

   

  Ko svetlobne razmere niso idealne, verjetno pa je tak prizor tudi zahtevnejši, so fotografije izrazito bolj modre. To je manj izrazito pri 3-kratni optični povezavi. Ravno tako je opazna slabša občutljivost na svetlobo tipala širokokotne kamere (levo), kajti njene fotografije se opazno temnejše.

   

  Zgornje fotografije so posnete v »nočnih« razmerah z oblico umetnih svetlobnih virov in nočnim načinom. Spet se slabše izkaže širokokotno tipalo, na njegovih nočnih fotografijah je največ šuma in nejasnosti, toda nočnih razmerah z obiljem umetne svetlobe (urbana fotografija) so rezultati solidni.

   

  Od vseh treh kamer boste največkrat uporabljali glavno (desno), tako za običajne fotografije kot tudi portrete. Sicer so barve naravne, ne kaj dosti nasičene, medtem ko je opazna tendenca po poudarjanju kontrastov in ostrenja. Levo je fotografija širokokotne kamere, na kateri je opaziti rahlo izgubo ostrine na robovih. (desno)

   

  Najmanj dobro se obnese sprednja (selfi) kamera – kot smo vajeni, še najslabše v slabih svetlobnih razmerah. Omogoča pa preklop med normalnim in širšim pogledom, kar pride prav, ko je na selfiju več ljudi, roka snemalca pa je prekratka. Vključene ima tudi učinke in lepotne filtre, a nikar z njimi ne pretiravajte, ker sicer lahko uničite dobro fotografijo. Kakovost videa je sorazmerna s kakovostjo fotografij oziroma tipal – odlikujejo ga lepe naravne barve, stabilnost prizora in zanesljivo ostrenje. Razlika v primerjavi z modeli družine S je ta, da ni omogočeno snemanje v razločljivosti 8K, kar po mojem mnenju ni tragično.

  kupi


  Sklepna beseda

  Galaxy S21 FE je dober mobitel, saj je v glavnih lastnostih primerljiv z modeli premijske družine S21, medtem ko sprejeti kompromisi, da je cena nekoliko nižja, pretirano ne 'bolijo'. Odlikujejo ga vsestranske zmogljivosti in dober vsestranski sklop kamer, zgolj hlajenje pa bi v luči igranja zahtevnejših iger moralo biti učinkovitejše. Toda postavlja se vprašanje, komu je namenjen. Na trg je prišel pozno, zato bodo ljubitelji izdelkov Samsung raje počakali na predstavitev mobitelov Galaxy S22.

   


  Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  27. januar 2022
  5853
  27. januar 2022
  Test na dlani: Samsung Galaxy S21 FE