Test na dlani: Samsung Galaxy S23

Uroš Miklavčič 1. marec 2023 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/tnd-samsung-galaxy-s23-miklavcic-mar23-hero.jpg

Napredek, ki ga Samsung Galaxy S23 prinaša, je občuten, izboljšali pa so ga na pravih mestih.

Še preden so mi na mizo dali Samsunga Galaxy S23, sem na spletu zasledil obče nerganje, da novi S23 ni dovolj nov in je Samsung samo malo popravil lanske modele.

Resnica ne bi mogla biti dlje od tega. Zvok, zmogljivost, kamera, baterija – vse to in še kaj je doživelo konkreten napredek – je pa res, da je oblika ostala precej nespremenjena, kar je verjetno tisto, kar je marsikoga zmotilo, dasiravno se osebno tudi s tem ne strinjam pretirano.

Preden začnem, naj omenim, da v mojem žepu že nekaj časa svoje mesto zaseda Samsung Galaxy S22, zato se mi je zdelo nadvse fino, da bom lahko iz prve roke izkusil napredek, ki ga prinaša S23.

Oblikovanje

Če se najprej lotimo zasnove mobitela, je hitro očitno, da Samsung z mobitelom S23 ni na novo izumljal kolesa. Če je to, tako kot sem omenil prej, zgolj opazka o obliki mobitela, potem se tudi tukaj ne morem strinjati. Novi Samsung Galaxy S23 je namreč bolj izpiljen, zrel in minimalističen glede na svojega predhodnika in v resnici imam glede modela S23 samo en očitek. Ta očitek leti na postavitev gumbov na desni strani. Lanski S22 je imel vse tri gumbe postavljene kakšen centimeter nižje. Morda se ne zdi veliko, ampak za mojo 'šapo' je to ravno toliko, da palec na modelu S23 ne doseže gumba za višanje jakosti zvoka. Če želim to narediti, moram mobitel preprijeti.

 

Je pa to tudi edini očitek, ki ga lahko podam o zunanjosti novega S23. Zaslon je letos še nekoliko bolj ploščat, a boste slednje morda zaznali le lastniki S22, ki ste kdaj opazili, da ima S22 nekoliko pobrušeno steklo po robu. Mobitela se zares razlikujeta le po zasnovi modula kamer na zadnji strani, ki je pri modelu S23 precej bolj minimalističen in po mojem mnenju tudi precej bolj pristoji celotni zasnovi mobitela.

Dejstvo, da se spuščam v tako minorne podrobnosti, samo po sebi govori, da je Samsung dobro opravil svojo nalogo, saj je S23 res dobro izdelan, lepo uravnotežen in vsaj meni precej lep mobitel. Kot najmanjši član družine S23 pa ima tudi to prednost, da bo precej bolj ergonomsko sedel v manjše roke oz. ga boste veseli predvsem tisti, ki v žep ne marate tlačiti vhodnih vrat. Slednje je vsaj meni precej po godu.

Pri zasnovi mobitela velja omeniti, da ima Samsung Galaxy S23, kot je pričakovano za mobitel tega ranga, povišano odpornost proti vodi in prahu po standardu IP68. To pomeni, da bo mobitel preživel nenameren potop za pol ure do globine 1,5 m. Bi vam pa na tem mestu položil na srce, da mobitela, tako kot vseh drugih s tem standardom, ne uporabljajte za fotografiranje ali kakršnokoli drugo rabo pod vodo. Poleg tega ga, če vam pade v morje, nemudoma sperite s sladko vodo, ko ga rešite iz globin.

 

Ko postanejo žepni zvočniki bluetooth precej manj smiselni

Po tistem, ko sem s pomočjo aplikacije Samsung Smart Switch Mobile povsem elegantno prenesel fotografije, kontakte, dokumente, nastavitve in aplikacije, sem precej instinktivno pognal YouTube in si zavrtel prvo pesem. Kar je prirohnelo iz tega nebogljenega črnega pravokotnika z zaobljenimi vogali, me je najprej posedlo na stol. Dasiravno je zvok, ki ga iz sebe spravi S22, povsem impresiven, je Samsung z modelom S23 vse skupaj postavil nekaj stopnic višje. Zvok je bogat in nizki toni sedaj magično zabobnijo iz ohišja, ki nekako ogoljufa vsaj nekaj zakonov fizike. Kar je še posebej navdušujoče, pa je dejstvo, da zvok tudi pri najvišji jakosti ne pridela nobenih resnih popačenj. Morda S23 ne bo nadomestil resnih zvočnikov bluetooth, toda ta reč res ni več tako zelo daleč od malih, žepnih zvočnikov. Kar se torej tiče zajemanja avdio- in videovsebin ter igranja iger z vgrajenim zvočnikom, je Samsung letos pokazal, kaj zna.

Pogled na svet

Že prej sem omenil, da je modul kamer doživel novo zasnovo in je sedaj na zadnji strani precej bolj minimalistično vpet v podobo mobitela. Je pa to tudi edina novost glavnih kamer na S23, če jih primerjamo z njegovim predhodnikom. Slednje morda zveni kot slabost, vendar v resnici s tem ni nič narobe, saj so bile že kamere na S22 več kot zadovoljive – poleg tega se kamere po novem lahko zanašajo na precej zmogljivejše obdelovanje slikovnih signalov, ki jih prinaša nov procesor, in tako S23 dejansko izboljša rezultate v primerjavi s predhodnikom. Je pa prednja kamera pridobila 2 MP in sedaj zajema fotografije v velikosti do 12 MP (in se, mimogrede, tudi precej bolje odreže od predhodnice).

 

Preden nadaljujem, naj poudarim le, da za povprečnega uporabnika kamere na mobitelih že nekaj let ponujajo več kot zadovoljivo kakovost. Šele ko se pomaknemo v svet profesionalnih uporabnikov, lahko začnemo kukati v slikovne pike in debatirati o specifičnih razlikah med modeli.

Samsungov S23 je v tem pogledu torej več kot dovolj za vsakodnevno rabo. Kot naprednejši uporabnik pa lahko pomirim tudi tiste med vami, ki se na svet fotografije spoznate tudi nekoliko intimnejše.

Namesto, da se pogovorimo o vsaki kameri posebej, gremo raje čez različne pogoje in kako so se posamezne kamere obnesle. Preden začnemo, pa morda samo še nekaj tehničnih podatkov. Ultra širokokotna kamera zajema fotografije v velikosti 12 MP in ujame vidni kot 120° pri zaslonki f/2.2; sledi ji glavna, širokokotna kamera, ki zajema fotografije v velikosti do 50 MP (privzeto pa 'izpljune' fotografije v velikosti 12 MP) pri zaslonki f/1.8; za konec pa je tukaj še telefoto kamera, ki zajema fotografije v velikosti 10 MP pri zaslonki f/2.4.

V naravni svetlobi so fotografije pričakovano kontrastne, ostre in polne podrobnosti ne glede na to, s katero kamero fotografirate. Barve med kamerami ne odstopajo pretirano, z izjemo telefoto kamere, ki kljub vsemu morda včasih potegne nekoliko bolj proti toplim barvam, a ne toliko, da bi bil učinek takoj očiten. Dinamičen obseg fotografij je zelo dober – tudi ko fotografirate neposredno v svetlobo.

 

Pod umetno svetlobo se prav tako vse tri kamere zelo suvereno odrežejo. Celo v primeru, ko gre za barvno svetlobo, ki običajno hitro zmede vsaj ravnovesje barv na fotografiji (belina oz. white balance), se je S23 odrezal z odliko in ustvaril barve, kot sem jih videl na lastne oči. Pohvale. Slednje velja za vse tri kamere, kar je še toliko bolj navdušujoče.

 

Pri nočni fotografiji se vse tri kamere obnesejo zadovoljivo. Predvsem je presenetljivo, da se vsaj na prvi pogled zdi, da imajo vse tri kamere precej konsistentne barve v enaki situaciji. Seveda bo glavna kamera z najbolj odprto zaslonko in najnaprednejšim tipalom zajemala najbolj kakovostne in ostre fotografije, vendar pa se tudi tukaj vidi precej obdelave v obliki glajenja tekstur, ki so posledica odstranjevanja šuma. Slednje je seveda povsem pričakovano v tako ekstremno temnih pogojih – kot je to tudi pri drugih mobitelih.

Kamera bo seveda samodejno preklopila v nočni način, ko bo količina svetlobe padla pod določen nivo. Takrat bo zajemanje fotografije vzelo nekaj sekund, in bolj kot boste držali mobitel pri miru, boljši bodo rezultati.

Pod črto se kamere v slabi svetlobi obnesejo suvereno in zadovoljivo, čeprav morda ne najboljše v svojem rangu. So pa razlike do najboljših pod temi pogoji precej majhne in na koncu je morda bolj odvisno od subjektivne presoje. Všeč mi je, da S23 ne poskuša presvetliti nočnih fotografij, kot se to včasih zgodi pri določenih mobitelih. Slednje namreč hitro zabriše občutek in čar noči. Samsung tukaj ujame dobro ravnovesje.

 

Prednja kamera se ponaša s tipalom, ki zna zajemati fotografije v velikosti do 12 MP pri zaslonki f/2.2. Že prej sem omenil, da je to edina od štirih kamer na mobitelu, ki je od lani doživela fizično posodobitev, in moram priznati, da je bila posodobitev na mestu. Morda selfie kamera na S22 ni tako zelo slaba, kot je selfie kamera na S23 dobra. Barvna reprodukcija je neprimerno boljša. To se še posebej opazi, ko je v igri umetna svetloba, ki je povrhu vsega še barvna. Spodnji primer je nastal, ko je bila zunaj že trda tema, v sobi ni bilo prižgane luči, razen barvnih LED-luči za monitorjem. Polovica slike na monitorju je bila črna, polovica bela. To, kar je ujel S23 v primerjavi z S22, je v povsem drugem razredu. Obraz je naravne barve, ozadje bolj naravno odbija barvo LED-luči in količina podrobnosti, ki jih je ujel S23, je neprimerno višja – posledično pa seveda tudi ostrina. Selfie kamera je torej naredila konkreten preskok naprej.

 

Modela S23 in S23+ na žalost ne ponujata makro fotografije in jo boste zaman iskali med načini fotografiranja. Slednje je predvsem posledica dejstva, da ultra širokokotna kamera nima samodejnega ostrenja, temveč se ponaša s fiksnim fokusom. Tako za makro rabo ne pride v poštev kot na nekaterih konkurenčnih mobitelih. Se pa da narediti precej dobre makro posnetke s preklopom na kamero s 3-kratno povečavo in približanjem subjektu, kolikor gre.

 

Pri videoposnetkih, kot je bilo pričakovati na podlagi fotografij, ni pretiranega napredka. Še vedno je precej impresivno, da S23 omogoča snemanje posnetkov v ločljivost 8K pri 24 sličicah na sekundo. Uporabnost takšnih posnetkov je sicer vprašljiva, ko govorimo o vsakdanji rabi, a je dobro vedeti, da imamo nekje v ozadju možnost, da ujamemo video precej višje ločljivosti, ki ga lahko nato bodisi zmanjšamo na nižjo ločljivost in s tem zvišamo kakovost bodisi obrežemo 8K-sliko in s tem umetno pridobimo malo zooma. Kakorkoli že, imejte v mislih, da je slednje na voljo zgolj na glavni kameri. Druge ločljivosti (4K in FullHD) pa so na voljo na vseh treh.

Kakovost videoposnetkov je torej zelo zadovoljiva in vas ne bo pustila na cedilu niti v slabših svetlobnih pogojih. Predvsem pa pri tem dodatno pomaga optično umirjanje slike na glavni in telefoto kameri, medtem ko na ultraširokokotni dobimo le elektronsko umirjanje slike (kar je pri tako širokem kotu v resnici več kot dovolj). V praksi to pomeni, da boste lahko tudi z roko posneli povsem umirjene posnetke.

Enotna strojna oprema za vse regije

Ne vem, koliko ti je, draga bralka oz. bralec, znano, da je Samsung že dolga leta v svet pošiljal dve različici svojih paradnih konj. Eni so imeli v svoji notranjosti Samsungove procesorje Exynos, drugi pa Qualcommove procesorje Snapdragon. Katerega si dobil na polici v trgovini, pa je bilo odvisno od regije, v kateri si se nahajal. Tako so bili pri nas vedno na voljo tisti, ki so imeli procesorje Exynos; slednji pa so bili vedno nekaj odstotkov počasnejši kot različice s procesorji Snapdragon. Dasiravno je bilo vedno več kot dovolj moči, pa je Samsung končno poenotil modele po celem svetu in tako s serijo S23 v vse vgradil Qualcomm Snapdragon 8 gen. 2, ki za nameček deluje s še nekoliko hitrejšo frekvenco kot v mobitelih drugih blagovnih znamk z istim modelom procesorja.

 

Če vas je tole sedaj zbegalo, ne skrbite. S23 ima vgrajen najhitrejši procesor, ki je trenutno na voljo za androidne mobitele. Pika.

Je pa pri notranjosti treba poudariti, da ima različica s 128 GB prostora nekoliko počasnejši pomnilnik kot različica z 256 GB. Slednje se načeloma ne bi smelo poznati, razen pri poganjanju naprednih 3D-iger, ki morajo iz pomnilnika potegniti večje količine podatkov naenkrat. Bi pa morda na tej točki toplo priporočal, da se odločite za nakup različice z 256 GB prostora že zato, ker aplikacije in igre postajajo vse večje, fotografij in videoposnetkov tudi zajemamo vsak dan več in 128 GB hitro izpuhti.

 

Ko smo že pri notranjosti, je treba omeniti še nekoliko večjo baterijo, ki je zrasla za 200 mAh in sedaj ponuja kapaciteto 3.900 mAh. Gre za manjšo nadgradnjo, ki v kombinaciji z novim procesorjem ponuja občutno boljšo avtonomijo v primerjavi s predhodnikom. Najnaprednejši in najintenzivnejši uporabniki boste verjetno v drugi polovici dneva vseeno posegli po polnilcu, drugi pa bi morali brez težav speljati dan z enim polnjenjem. Baterijo je mogoče polniti brezžično ali s polnilcem do moči 25 W – pri tem je treba opozoriti, da Samsung mobitelu ni priložil polnilnega adapterja, temveč le kabel USB-C na USB-C. Sledenje počasi postaja praksa, s katero se moramo uporabniki žal sprijazniti (in konec koncev dolgoročno dejansko pomaga pri zmanjševanju e-odpadkov), in če boste želeli polniti mobitel s polnimi 25 W moči ter tako doseči hitrejše polnjenje, boste morali takšen polnilni adapter najprej kupiti (če ga slučajno že nimate doma). Seveda pa lahko mobitel še vedno polnite z manj zmogljivimi polnilci, ki bodo enako dobro opravili nalogo, vendar bodo za to morda potrebovali nekoliko več časa.

Zaslon brez kompromisov

Vem, da se tale test že malce vleče, pa vendar je treba spregovoriti še nekaj besed o zaslonu, ki ga je Samsung vgradil v model Galaxy S23. Slednji je, kot je za paradnega konja pričakovati, odličen. V primerjavi s predhodnikom doseže še višjo svetilnost (1.750 nit), kar pomeni živahnejše barve ob normalni rabi in res precej noro svetel zaslon, ko je to treba – posebej zunaj v močnem soncu, ko večina zaslonov ne zmore dovolj svetilnosti, da bi kljubovali svetlosti sonca. Samsung Galaxy S23 pa lahko svetlost zaslona v takšnih trenutkih dvigne na 1.750 nit in s tem omogoči, da na primer na zaslonu vidite sporočilo in nanj odgovorite.

Barve na zaslonu so, kot je za Samsung pričakovati, odlične. Nasičenost in dinamični obseg barv na zaslonu pa prav tako dosegata vrhunski nivo, kar pomeni, da se bo zaslon odlično obnesel tako med brskanjem po spletu kot tudi med gledanjem videovsebin in igranjem iger.

 

Programski dodatki

Za konec še nekaj besed o programski opremi. Samsung je na S23 naložil Android 13 in čezenj oblekel svoj vmesnik, ki sliši na ime One UI 5 (oziroma je, če sem natančen, na voljo že One UI 5.1). Slednji je, kot tudi Android 13 sam po sebi, precej majhna nadgradnja glede na prejšnje različice. Je pa to fina priložnost, da je Samsung, tako kot Google z Androidom 13, poskrbel za nekaj poliranja. Animacije so tako bolj gladke in elegantne, ikone v obvestilih bolj izstopajoče za lažje prepoznavanje, ko s pogledom ošvrknemo seznam, deležen pa je še nekaj drugih optimizacij.

Samsungov One UI je še vedno eden prijaznejših in čistejših vmesnikov na mobitelih s sistemom Android. Dodatki, ki jih Samsung navrže, pa so običajno bolj ali manj smiselni. Seveda so še vedno prisotne podvojene aplikacije, kot je recimo aplikacija za fotografije. Samsung priloži mobitelu svojo aplikacijo Galerija, ki pa ne ponuja nič novega v primerjavi z Googlovo aplikacijo Foto. No, v resnici je z One UI 5 dobila približno enake funkcije kot Googlova, če sem povsem natančen, a še vedno ne ponuja ničesar dodatnega. Sicer povsem razumem, zakaj Samsung počne te reči, saj ne želi biti povsem odvisen od Googla, in roko na srce je Samsung v zadnjih letih tudi neprimerno izboljšal svojo programsko opremo in pri njenem razvoju postal precej dober.

 

V resnici gre predvsem za moje osebno prepričanje, da aplikacije, ki podvajajo funkcionalnosti, samo zmedejo uporabnike in s tem slabšajo uporabniško izkušnjo. S tega vidika so torej podvojene aplikacije nekoliko neugodne, a hkrati razumem Samsungov vidik pri vsem tem in jim težko ugovarjam.

Navsezadnje pa še vedno menim, da je Samsungov One UI 5 res lep vmesnik ne glede na to, da imam še vedno najraje povsem osnovni Android. Samsung je dobro integriral Googlov Material You (gre za del sistema Android, ki zna s slike ozadja namizja potegniti ključne barve in jih uporabiti za barve gumbov in drugih stikal v sistemu ter tako barvno uskladi vmesnik mobitela z barvami ozadja domačega zaslona), zgladil animacije in dodal nekaj smiselnih bonbončkov, zato je uporabniška izkušnja na Galaxyju S23 res prijetna. V resnici mu težko očitam kak resen sunek mimo.

kupi

Za konec

Draga bralka, dragi bralec, bodi dovolj za ta test. Na koncu bi morda rad samo na hitro strnil svoje misli in v povzetku poudaril, da sem vesel, da Samsung ponuja tudi nekoliko manjši mobitel z vrhunskimi komponentami. Čeprav sem dolga leta uporabljal velike mobitele in bil z njimi tudi povsem zadovoljen, sem v zadnjem času spet začel ceniti majhne in zmogljive mobitele. Seveda ne gre mimo fizike in posledično ima Samsung Galaxy S23 tudi manjšo baterijo, ki sicer dobro opravi svoje delo, a je morda nekoliko premajhna za vse, ki veliko dela opravite na mobitelu. Kljub temu pa z naborom vrhunskih kamer zadaj, pošteno nadgrajeno prednjo kamero, spolirano programsko opremo in prečiščeno obliko Samsung Galaxy S23 ponuja malodane vse, kar bi tudi napreden uporabnik potreboval. Če želite večjo baterijo, posezite po modelu S23+, če pa denar ni ovira in/ali potrebujete še pisalo, je model S23 Ultra prav tako na voljo. Seveda pa si preberite še teste preostalih mobitelov na Tehniku.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
1. marec 2023
6120
1. marec 2023
Test na dlani: Samsung Galaxy S23