Test na dlani: Tablična računalnika Samsung Galaxy Tab S8 in S8 plus

Marjan Kodelja 20. april 2022 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/tnd-galaxy-tab-s8-kodelja-apr22-hero.jpg

Tablični računalniki so uporabni v raznovrstnih vlogah. Ker pa je povpraševanje sorazmerno majhno, izdelovalci težko vsakič znova predstavijo revolucionarne novosti. Tudi v tem je razlog, da sta Samsungova pred kratkim predstavljena Galaxy Tab S8 in S8 plus pravzaprav le nekoliko osvežena še ne dve leti stara modela družine Tab S7.

 

Tehnični podatki

 • Barva: rožnato zlata, temno siva ali siva (odvisno od modela in različice)
 • Dimenzije: Tab S8 - 253,8 x 165,3 x 6,3 mm; Tab S8 plus - 285 x 185 x 5,7 mm
 • Teža: Tab S8 - 503 g (WiFi), 507 g (5G); Tab S8 - 567 g (WiFi), 572 g (5G)
 • SIM-kartica: nano SIM (eSIM) – samo različica z možnostjo povezave v mobilno omrežje
 • Povezljivost: WiFi 6e, Bluetooth 5,2, satelitski sprejemnik (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO)
 • Procesor: osemjedrni Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (1 x 3 GHz, 3 x 2,5 GHz, 4 x 1,8 GHz) v 4 nm tehnologiji
 • Ležišče za kartice: da
 • Grafični procesor: Adreno 730
 • Delovni pomnilnik: 8 ali 12 GB
 • Notranji pomnilnik: 128 ali 256 GB
 • Zaslon: Tab S8 - 27,94 cm (11 palcev), TFT, razmerje med zaslonom in telesom 83,6 %, 120-herčno osveževanje, ločljivosti 1.600 x 2.560 slikovnih pik (gostota 275 pik na palec), zaščiten z utrjenim steklom Corning Gorilla Glass 5; Tab S8 plus - 31,49 cm (12,4 palca), AMOLED, razmerje med zaslonom in telesom 84,6 %, 120-herčno osveževanje, ločljivosti 1.725 x 2.800 slikovnih pik (gostota 266 pik na palec), zaščiten z utrjenim steklom Corning Gorilla Glass 5
 • Zadnja kamera: dve, 13 MP, zaslonka f/2.0, goriščna razdalja 26 mm, velikost tipala 1/3,4", velikost pike 1.0µm; 6 MP s širokim kotom in zaslonko f/2.2
 • Sprednja kamera: 12 MP, f/2.4, vidni kot 120˚
 • Video zadnje in sprednje kamere: do razločljivosti 4K
 • Baterija: Li-Ion, 8.000 mAh (Tab S8) oziroma 10.090 mAh (Tab S8 plus)
 • Tipala: tipalo prstnega odtisa, tipalo pospeška, žiroskop, kompas
 • Dodatki: pisalo S-Pen
 • V zadnjem času sem veliko razmišljal o uporabnosti tabličnega računalnika – tablice, toda zase še vedno nisem našel primernega odgovora. Ne morem se odpovedati prenosniku, kajti za nekatere reči tablica ne zadostuje, in poleg mobitela ne potrebujem še tretje naprave. Toda napredovale so in kot takšne nudijo več, zato se ne čudim, da nekaterim zadoščajo. Kot nekakšna univerzalna domača naprava, ki jo po potrebi lahko uporabijo družinski člani, ko pri roki nimajo svojih osebnih naprav oziroma te ne zadoščajo, ali v poslovnem okolju, kjer je uporabna samostojno ali zaradi napredka programske opreme v vse bolj zanimivi vlogi dodatnega zaslona prenosnika.

  Očitno le še Apple vidi uporabnost tabličnih računalnikov kot samostojnih naprav, zato jim vse pogosteje namenja najboljše iz svoje »orožarnice«, vrhunski mobilni čip M1. Ker druga stran nima ničesar vsaj približno tako zmogljivega in ker okolje sistema Android ravno tako želi biti vseobsegajoče in manj optimizirano enemu procesorju ali enemu izdelovalcu, so primorani iskati in izkoriščati tehnologije in rešitve, za katere menijo, da bodo obudile zanimanje za tablične računalnike s sistemom Android. Huawei se je že pred leti preusmeril na poslovno rabo in priročnejše načine povezave s sistemom Android, medtem ko se je Samsung poskušal »prebiti« s poudarjanjem povezovalnega sistema Dex in poudarkom na varnostni rešitvi Samsung Knox. Ker prvi ni dosegel namena, južnokorejsko podjetje zdaj stavi na naravno povezavo med prenosnikom s sistemom Windows in tabličnim računalnikom, še najbolj na funkcijo, v kateri slednji postane njegov dodatni zaslon. Morda še pomembneje kot to pa je, da tudi med tablicami s sistemom Android primat prevzemajo zmogljivejši modeli. Dojeli smo namreč, da če že, potem je bolje odšteti večji znesek in tablični računalnik uporabljati dlje časa, kot kupovati izredno poceni modele, pri katerih trajnost ni izpostavljena lastnost.

   

  Oblikovno se zlahka kosate z najboljšimi

  Tablična računalnika – poleg njiju je Samsung tokrat naredil še nekoliko večji model Tab S8 Ultra – sta vrhunskega videza in v oblikovnem smislu popolnoma enakovredna najlepšim iPadom. Zasnova ohišja je kovinska (aluminij), kot se za napravo premijskega razreda spodobi. Ohišje odlikuje tankost, ravno odsekani robovi, rahlo zaobljeni vogali in barva ohišja v mat odtenkih, da se prstni odtisi skoraj ne poznajo. Dobra odločitev je vgradnja tipala prstnih odtisov v bočno postavljeno tipko za vklop. Bolje, kot da bi se zanašali na prepoznavo obraza. Dejal sem, da postaja tablični računalnik vse pogosteje osrednja domača naprava, ki jo uporablja več oseb. Če bi se zanašali na sistem prepoznave obraza, bi razen enega drugi za vstop vanjo morali vpisovati gesla ali risati vzorec. Dovoli namreč zapis biometričnih podatkov samo enega uporabnika, medtem ko zlahka shranimo več različnih prstnih odtisov.

  Poleg tipke za vklop boste našli kombinirano tipko za jakost zvoka in na spodnjem robu priključek USB tipa C. Avdio priključka ni (s tem smo se hočeš nočeš sprijaznili), namesto tega so vgrajeni štirje zvočniki stereo sistema. Eden v vsakem vogalu ohišja naprave. Da sklop dveh objektov zadnje kamere vizualno ne bi bil videti neugledno majhen, se proti levemu robu nadaljujejo v izrazitejši črti. Gre izključno za oblikovni element brez kakšne funkcionalne vloge. Sredinsko postavljena sprednja kamera je skrita v luknjici zaslona.

  Nobeden od modelov ni pretirano težak, zato je uporaba med držanjem v roki udobna, če tega ne počnemo predolgo. Zaradi tega in ker jima je Samsung namenil tudi vlogo drugega zaslona, pogrešam lično oblikovano nogico ali zaščitni ovitek, ki bi bil obenem še držalo v pokončnem položaju. Ravno tako bi glede na ceno pričakoval tipkovnico, še posebej, ker je v kompletu elektronsko pisalo. Škoda, da zanj Samsung ni predvidel ležišča v telesu, kajti s tem bi Samsung tabličnemu računalniku dodal funkcijo, ki je njegovi največji tekmeci nimajo. Namesto tega je na desnem delu zgornjega roba magnetna površina, da se pisalo prilepi nanjo. Ko je tam, steče še polnjenje baterije. Čeprav ga »magnet« dokaj močno drži, se lahko primeri, da pisalo med prenosom pade z roba in ga v skrajnem primeru lahko celo izgubimo.

   

  Zmogljivost v vrhu, česar so sposobni procesorji za Android

  Za najobičajnejše naloge, ki jih prepuščamo tabličnim računalnikom, kot so brskanje po spletu, videoklepeti in gledanje filmskih vsebin, sta, roko na srce, Tab S8 in S8 plus celo preveč dobro opremljena. Trenutno najboljši Qualcommov procesor se ravno tako odlično obnese pri poganjanju iger, pri čemer mu gresta na roko kovinsko ohišje in večja površina za odvajanje toplote. Segrevanje procesorja (in posledično zmanjševanje hitrosti jeder) je zaradi tega manjša težava kot pri nekaterih pametnih mobitelih. Več kot dovolj je tudi delovnega pomnilnika, pri vgrajenem pa je pohvalno, da ni različice s samo 64 GB. Za sodobne razmere uporabe in obsega zadnjih različic operacijskega sistema Android z uporabniškim okoljem One UI je namreč postalo to občutno premalo.

  Največja razlika med modeloma je poleg velikosti in s tem kapacitete baterije zaslon. Velikost ne igra tolikšne vloge, kajti 28 centimetrov pri manjšem Tab S8 bo večini zadoščalo. Običajni LCD ali zaslon AMOLED? Če bi izbiral sam, potem bi se odločil za večji tablični računalnik, kajti čeprav manjši zaslon sploh ni slab, prikaže lepe barve, je hiter in dovolj svetel, so zasloni AMOLED še za odtenek boljši. Njegove odlike bodo še posebej prišle do izraza, če boste tablični računalnik uporabljali za digitalno ustvarjanje, obdelavo fotografij, montiranje videa in podobno.

  Zaradi različnih velikosti sta različno veliki tudi bateriji, toda že manjši tablični računalnik nudi več kot odlično avtonomijo. Obenem sta oba opremljena še s hitrim polnjenjem z močjo 45 vatov, kar praktično pomeni polno baterijo v dobrih 80 minutah. Seveda je poraba zelo odvisna od načina uporabe in bremena, ki ga morajo prenašati vgrajene strojne komponente, toda vgrajeni bateriji sta kljub vsemu jamstvo, da poslovno in še manj domače delo ne bosta motena zaradi prazne baterije.

   

   

  Tablični računalniki niso pametni mobiteli, zato fotografska kakovost ni v ospredju. A ker imajo kamere, se jih splača postaviti vsaj pred ne pretirano zahteven preizkus. Sprednja kamera je namenjena videoklepetom in ne toliko »selfi« fotografiji, zato ločljivost in vidni kot dobro izboljšata izkušnjo. Zadnji kameri sta bolj »fotografskega« tipa. Glavna ima ločljivosti primerljive tistim pri pametnih mobitelih. Temu primerno se tudi obnese. Solidno v dobrih svetlobnih razmerah in nekoliko slabše ponoči, ko je za kakšen razred slabša. Širokokotna kamera ima za moj okus premalo svetlobnih točk, kar se pozna v manj podrobnostih in se zaradi svetlobno slabše občutljivega objektiva še za odtenek slabše obnese ponoči. Toda nič od tega ni tragično, saj tablični računalnik (skoraj) nikoli ni prva fotografska naprava. Kvečjemu priložnostna.

  Okolje, prilagojeno poslovni uporabi

  Kakovost vgrajenih komponent priča, da Samsung tabličnih računalnikov Tab S8 in S8 plus ni namenil domačim uporabnikom, čeprav ni dvoma, da je užitek na njunih 120-herčnih zaslonih gledati film ali odigrati zahtevnejšo mobilno igro. Ciljni kupci so poslovni uporabniki, zato jim tablična računalnika nudita nekaj, česar iPadi niso sposobni v povezavi s sistemom Windows. Tablični računalnik je avtonomen za dobršen del poslovnih opravil, medtem ko takrat, ko je zaradi zahtevnosti potrebna uporaba prenosnega računalnika, postane njegov dodatni zaslon. Vsi vemo, kako uporaben zna biti drugi zaslon. Predvsem pa se obe napravi preprosto in hitro povežeta prek podatkovnega vmesnika bluetooth. Ravno tako je poenostavljeno prenašanja datotek med obema napravama, kar jima daje veliko možnosti inovativne uporabe predvsem za bolj resne namene.

  Uporabniški vmesnik je sicer enak vmesniku v Samsungovih pametnih mobitelih. Sodobnega videza, preprost za uporabo in brez nepotrebnih aplikacij. So pa na voljo vse Googlove in Microsoftove aplikacije, ki jih največkrat povezujejo s poslovno uporabo.

  kupi

  Sklepna beseda

  Čeprav Samsung skoraj dve leti ni nagradil premijskega razreda tabličnih računalnikov, je izboljšav v primerjavi z modeloma Tab S7 in S7 plus pravzaprav relativno malo. Še najbolj se bodo poznale višje zmogljivosti zaradi dve generaciji novejšega procesorja. Če imate enega od omenjenih, potem ste verjetno z njim zadovoljni kljub manj odzivnim pisalom in tipalom kamer z nižjimi ločljivostmi. Toda kljub temu velja reči: ker so Applovi iPadi v drugi kategoriji in ker Huawei ne sme nameščati Googlovih storitev in aplikacij, je Samsungova družina Tab S8 najboljše, kar bomo verjetno letos videli v kategoriji tabličnih računalnikov s sistemom Android.

   


  Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  20. april 2022
  5901
  20. april 2022
  Test na dlani: Tablična računalnika Samsung Galaxy Tab S8 in S8 plus