Test na dlani: Televizor Philips

Marjan Kodelja 21. februar 2020 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/philips-tv-kodelja-feb20-hero.jpg

Televizor je z dobrimi 147 centimetri (58-palčna diagonala) posebnež. Sodi med naprave nižjega cenovnega razreda, toda kljub temu podpira napredna standarda slike visokega dinamičnega razpona Dolby Vision in HDR 10+.

Tehnični podatki:

 • Zaslon: LED-televizor 4K Ultra HD, 139 cm (58 palcev), 3840 x 2160 slikovnih pik v 60 Hz, razmerje stranic 16 : 9
 • Izboljšava slike: Micro Dimming, HDR10, HLG (Hybrid Log Gamma), HDR10+, Dolby Vision
 • Procesor: štirijedrni
 • Digitalni sprejemniki: DVB-T/T2/T2-HD/C/S/S2
 • Priključki: HDMI (3), komponentni (YpbPr), USB (2), satelitski priključek, ethernet RJ-45, standardni vmesnik plus (Cl+), digitalni zvočni izhod (optični), zvočni vhod (L/D), izhod za slušalke
 • Brezžični vmesnik WiFi: da
 • Videoformati: datoteke: AVI, MKV, H264/MPEG-4 AVC, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, WMV9/VC1, VP9, HEVC (H.265)
 • Podprti formati podnapisov: .SMI, .SRT, .SUB, .TXT, .ASS
 • Glasbeni formati: AAC, MP3, WAV, WMA (2 do 9.2), WMA-PRO (9 in 10)
 • Slikovni formati: JPEG, BMP, GIF, PNG, fotografija 360, HEIF
 • Zvočniki: 2 x 10 W (Dolby Atmos) • V kompletu: daljinski upravljalnik, 2 bateriji AAA, napajalni kabel, vodnik za hitri začetek, brošura s pravnimi in varnostnimi informacijami, namizno stojalo (nogice)

   

  Pri televizorjih velja, kolikor denarja, toliko muzike, toda če ga ne uporabljate veliko in niste pretirano občutljivi na kakovost slike, potem nima smisla kupiti najboljšega in najdražjega. Verjetno boste zadovoljni tudi s cenejšim, pod pogojem, da boste pravilno izbrali velikost. Ni odvisna od kotička za televizor in komode v dnevni sobi, prav tako pa ne velja nujno pravilo, da je večje boljše. Pomembna je le razdalja gledanja, torej kako daleč je zaslon od kavča, v udobju katerega boste uživali v televizijskih vsebinah. Osnovno načelo za določanje razdalje gledanja pri razločljivosti 4K pa je naslednje: enainpolkrat dolžina navpične stranice (krajše) stranice zaslona. Ker imajo vsi enako zaslonsko razmerje, je pri 58-palčnih modelih ta stranica dolga natančno 73 cm. Razdalja dobrega metra je torej optimalna za tak televizor, pa čeprav bi menili, da je premajhna. Za večino tudi je, že zato, ker vsa površina zaslona ni v vidnem polju oči, in ker je vsebin v razločljivosti 4K še malo, lahko kot optimalno vzamemo enkrat daljšo razdaljo. To namreč dobimo, če upoštevamo enačbo za izračun optimalne razdalje za televizorje polne razločljivosti HD (trikrat dolžina omenjene stranice). Razdalje malo čez dva pa vse do tri metre so primerne tudi za konkretni model, saj njegove tehnične sposobnosti niso primerljive z dražjimi, zato tudi pretvarjanje nižjih ločljivosti televizijskih programov v razločljivost 4K ni enako dobro. Napake na sliki, ki pri tem procesu nastanejo, pa pri večji razdalji gledanja niso tako očitne kot od blizu.

  Ceni primerno oblikovanje

  Philips 58PUS6504 je glede na velikost lahek televizor, zato je rokovanje z njim preprosto. Lahko je obešen na steno, v tem primeru morate dokupiti nosilec, sicer pa sloni na dveh tankih nogicah. Te, kot tudi ohišje, so plastične in črne barve, oblikovno pa televizor ne izstopa. Robovi okoli zaslona so debeli, prav tako je debelo tudi ohišje solidne kakovosti izdelave. Dosti več od naprave nižjega cenovnega razreda verjetno tudi ne moremo pričakovati, ne bi pa bilo odveč, če bi bil malo tanjši. Nima tudi okrasnih elementov, na primer kovinskega okvirja okoli zaslona ali česa podobnega, enako velja tudi za površini obeh nogic, saj za lepši videz nista prevlečeni s kovinsko plastjo. Preprosto je tudi hrbtišče televizorja, kjer je dovolj širok nabor sodobnih priključkov, predvsem USB in HDMI. Kljub velikosti naprave ali pa ravno zaradi tega je dostop do njih preprost, čeprav zadaj ni kanalov, ki bi vodili in skrili kable. Je pa poleg na ohišje pritrjena plastična vezica, s katero jih spnete. Preprosta, a učinkovita rešitev.

   

  Slika v mejah pričakovanj

  Ker je zaslon razločljivosti 4K, je slika lahko polna podrobnosti, vendar to ne pomeni veliko, če so barve anemične. Da je zaslon hkrati velik in poceni, se pozna, saj tovarniško nastavljene barve niso naravne, pa tudi žive ne. Prilagajanje nastavitev slike bo zato ena od pomembnejših nalog, ki se je boste morali lotiti. Mogoče jo je izboljšati, nikdar pa se slika tega televizorja ne bo mogla primerjati s slikami še enkrat dražjih naprav. Prilagajanje barv zna biti namreč težavno, saj so enkrat preveč rjave, drugič pa potegnejo na zeleno, oboje pa pokvari ravnotežje. Kontrast je za razliko od barv nekoliko boljši, ker pa je uporabljena zaslonska tehnologija LCD, ni mogoče pričakovati globokih črnih in kristalno belih pik. Tudi pri nastavitvah kontrasta je pomembno najti ravnovesje. Slika na zaslonu bo najboljša, če bo vsebina ločljivosti 4K in ne prilagojena iz nižje razločljivosti SD in HD. Tudi pri tem veliko vlogo igra cena, natančneje manj zmogljiv videoprocesor, ki nima sposobnosti kakovostnih pretvorb in naprednih funkcij (algoritmov) izboljšave slike. Pri vsebinah 4K pa sliko zaradi istih razlogov nekoliko pokvari dodajanje visokega dinamičnega razpona. Poleg standarda visokega dinamičnega razpona HDR10 sta podprta tudi novejša Dolby Vision in HDR10+, ki lahko dinamiko prilagajata na ravni scen. Preprečita, da bi bili nekateri prizori pretemni, drugi pa presvetli, zato zna biti kakovost slike ustreznih vsebin, ko bodo na voljo, tudi na tem televizorju boljša.

   

  Zvok prijetno preseneti

  Debelina televizorja prinese tudi prednost: dovolj prostora za večje zvočnike, sposobne boljšega zvoka. Večinoma zato zveni zelo spodobno, ni izkrivljanja zvokov niti pri najvišji jakosti, dialogi pa so jasni. Manjkajo pa globoki nizki toni in živahni visoki, zato so kot pri vseh televizorjih za zvočno uživanje potrebni zunanji zvočniki ali vsaj zvočna letev. Eden od priključkov je zato HDMI ARC, ki omogoča njihov preprosti priklop.

  Uporaben klasičen daljinec in učinkoviti meniji

  Daljinski upravljalec je običajen z dobro ergonomijo. Podjetje Tpvision, ki izdelujejo televizorje znamke Philips, se je potrudilo in večino največkrat uporabljanih tipk postavilo v sredino, kjer med uporabo daljinca počiva palec. Žal pa jih je nekaj velikokrat uporabljenih tudi na mestih, ki zahtevajo nekaj prstne gimnastike, da jih dosežete. Je pa na njem tudi namenska tipka za zagon aplikacije Netflix. Dokaj dober je tudi vmesnik na televizorju s preprosto in hitro razumljivo menijsko strukturo, čeprav se ponekod možnosti podvajajo. Vmesnik lahko za lažjo uporabo prilagodite svojim potrebam, nanj na primer namestite aplikacije, ki jih najdete v lepo organizirani tržnici. Ker je delovanje vmesnika relativno počasno, se jih splača poiskati tam in namestiti na začetni zaslon. Dobro je izveden tudi elektronski programski vodič (EPG), v katerem je lepo prikazano, kaj je na sporedu in katera oddajo bo naslednja. Omogočeno je tudi snemanje na zunanji disk (prek priključka USB), vendar med tem ni mogoče gledati drugega programa.

   

  Sklepna beseda

  Televizor Philips 58PUS6504 je poceni in hkrati velik. Namenjen je uporabnikom, ki po eni strani želijo večji televizor od povprečja v nižjem cenovnem razredu, hkrati pa niso pretirano zahtevni glede kakovosti slike in funkcij, ki jih televizor nudi. Torej za vse, ki niste zasvojeni s televizijskimi vsebinami, televizorja nimate ves čas vključenega, hkrati pa ste dovolj daleč, da slabša kakovost slike ni pretirano opazna. Prevzame pa lahko tudi funkcijo drugega ali celo tretjega televizorja v družini, saj je pri kupovanju teh cena pomembnejša od zmogljivosti.


  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  21. februar 2020
  5054
  21. februar 2020
  Test na dlani: Televizor Philips