Test na dlani: Termostatska glava Spirit ZigBee za TV-komunikator NEO Smartbox

Marjan Kodelja 10. april 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/test-na-dlani-Spirit-kodelja-apr20-hero.jpg

Termostatska glava SPIRIT ZigBee se preprosto poveže v omrežje domačih naprav, ki jih upravlja sodoben digitalni sprejemnik NEO Smartbox Telekoma Slovenije. Primerna je za vsak slovenski dom, še najbolj za stanovanja v večstanovanjskih zgradbah.

Tehnični podatki:

 • Tip brezžične povezave: ZigBee
 • Frekvenca radijske povezave: 2,4 GHz
 • Zaslon: LCD
 • Barva: bela
 • Priključni navoj: M30 x 1,5 mm
 • Napajanje: dve bateriji AA (1,5 V)
 • Mere: 56 x 68 x 89 mm
 • Teža: 176 g
 • V kompletu: termostatski ventil, dve bateriji, priključni plastični prilagodilniki, kratka navodila za uporabo

 • Varčevanje z energijo je vrlina, ki bi jo morali gojiti zato, ker je prav in ne zaradi nižjega mesečnega računa. Pravzaprav smo nekoč tako živeli. Potem je prišla svobodo, z njo pa pretirano razsipništvo, ki mu je botrovalo tudi dejstvo, da so nekatere stvari preprosto poceni. Ste se kdaj vprašali, kolikšna je pozimi idealna temperatura v stanovanjskih prostorih? Čez dan od 20 do 21 stopinj Celzija, ponoči pa še kakšno stopinjo manj. Majhni otroci bodo veseli za kakšno stopinjo višjo temperaturo, medtem ko bodo hišni ljubljenčki hvaležni za malenkosten odmik od pravila navzdol. Nobene potrebe pa ni, da je prostor segret na 25 stopinj in da na široko odrete okna, ko vam postane prevroče, medtem pa radiatorji grejejo s polno močjo. Takšne razmere v večstanovanjskih zgradbah s skupnim sistemom ogrevanja niso neobičajne, še posebej v primerih storitve daljinskega ogrevanja. Kdor pa se greje sam, bodisi ima v stanovanju peč bodisi stanuje v hiši, ve, da pretirano gretje vedno udari po denarnici. Imejte namreč v mislih, da lahko le ena stopinja razlike v temperaturi prostorov strošek letnega ogrevanja zniža ali zviša za več odstotkov.

  Ko nikogar ni doma – odrasli ste v službah, otroci pa v šoli – je lahko temperatura v stanovanju nižja. Vendar imamo vsi radi udobje in zmrazi nas misel, da bi prišli v mrzlo stanovanja, nato pa morali čakati, da se ogreje. Zato dopustite, da radiatorji ves čas grejejo enako. Razen če je ogrevalni sistem samostojen in imate termostat, ki ga nadzira. Rešitev za druge primere pa so pametne termostatske glave. Še posebej v stanovanjih, kjer je radiatorjev toliko kot sob (ne preveč, torej) in imate po možnosti še TV-komunikator NEO Smartbox Telekoma Slovenije. Operater je namreč v storitev pametnega doma, ki je ena izmed funkcij komunikatorja, dodal termostatsko glavo Spirit ZigBee.

   

  Na skoraj vse, a ne čisto

  Termostatska glava Spirit ZigBee je zdržljiva z ventili z iglo, ki se premika ven in noter ter temu primerno prilagaja pretok tekočine skozi radiator in posledično nadzira, kako močno ta greje. Takšnih je sicer veliko, žal pa niso vsi ventili taki. So tudi druge vrste, na primer starejši Armalov brez igle, s katerimi naš izdelek ni združljiv. V tem primeru preostane menjava ventilov na radiatorjih, ki sicer ni toliko drag postopek, kolikor je zoprn zaradi tekočine v ogrevalnem sistemu. Toda, kjer obstajata želja in potreba, se vedno najde tudi rešitev. Vsekakor pa pred odločitvijo za nakup termostatskih glav preverite, ali so z njimi združljivi tudi ventili.

  Preprosto in hitro

  Vse pohvale Telekomu Slovenije, saj je izdelku dodal kratka in jedrnata navodila v slovenskem jeziku, ki jih razume vsak. Tudi sicer je izdelek prilagojen preprosti namestitvi. Treba pa se je vseeno držati zapovedanih korakov. Dodal bi še to, da še pred tem z radiatorja odstranite ročko, ki jo bo Spirit ZigBee zamenjal, in se po potrebi še enkrat prepričajte o združljivosti z ventilom.

  Na pametnem mobitelu odprite aplikacijo NEO, skočite v razdelek pametni dom in izberite možnost Dodaj novo napravo. Odprite pokrov termostatske glave in vstavite baterije. Tu je na mestu manjša kritika. Električni stiki v ležišču za bateriji ne izdajajo, kako morata biti obrnjeni, še več, glede na to, da sta enake oblike, bi menili, da sta obe bateriji obrnjeni proti zaslonu glave. Običajno je namreč, da je stik za pozitivni (+) del baterije raven, za negativni (-) pa izbočen, saj deluje kot vzmet, ki drži baterijo trdno v ležišču. Seveda temu ni tako. V ležišču so sicer oznake, žal pa so slabše vidne, zato nikar ne hitite in se najprej prepričate, kje sta + in -.

  Ko sta bateriji na svojem mestu, boste na zaslonu videli sporočilo »Jin«. Ko zaključite z dodajanjem naprave v aplikacijo NEO, med drugim določite sobo in način opozoril ter pritisnite srednjo tipko »O« na termostatski glavi. Na zaslonu boste opazili sporočilo »InS«, tipka pa bo utripala zeleno. Glavo pritrdite na ventil in pritisnite tipko. Steče postopek prilagajanje glave, med katerim je na zaslonu prikazano sporočilo »AdA«, motorček pa poišče končna položaja igle ventila. Postopek je uspešno zaključen, če se na zaslonu prikaže temperatura, oznaka za napako »Err« pa pomeni, da ga je treba ponoviti. Enako nato naredite še na drugih radiatorjih, ki bi jih radi upravljali z aplikacijo NEO. V praksi je namestitev hitra in ne traja več kot nekaj minut za enega.

  Morebitne težave z dosegom

  Termostatska glava komunicira z NEO Smartboxom brezžično prek tehnologije ZigBee, zato se lahko pojavijo težave zaradi prevelike razdalje med njima. Priporočljivo je, da sta napravi med seboj oddaljeni največ do deset metrov, kar je dovolj v večini primerov, vendar lahko tudi pri krajši razdalji zaradi ovir na poti radijskega signala pride do izgube povezave. V tem primeru predlagamo, da nekje na sredi postavite ojačevalec signala, na primer pametno vtičnico, ki je tudi del ponudbe naprav pametnega doma Telekoma Slovenije, saj poskrbi, da se glava in sprejemnik spet »slišita«.

  Prilagajanje lokalno ali od daleč

  Ko je termostatska glava nameščena, lahko nanjo mirno pozabite in radiatorje uporabljate kot doslej ali pa izkoristite možnosti termostatske glave, ki so tudi razlog, zakaj ste jo v prvi vrsti kupili. Vgrajeno ima tipalo temperature, meritev pa preverjate v aplikaciji ali na zaslonu televizorja, ki bolj ali manj uspešno poskuša meritve blizu radiatorja prenesti na prostor. Zato nekaj dni po namestitvi termostatske glave spremljajte temperaturo v prostoru in se prepričajte oziroma prilagajate temperaturo, izpisano na zaslonu glave, s tisto, ki jo izmerite v prostoru. Morda boste morali nastaviti višjo želeno temperaturo na glavi, da bo temperatura v prostoru na želeni ravni, saj je odvisna tudi od velikosti in oblike prostora. Temperaturo prilagajate s tipkama »+« in »-« ali v aplikaciji, kjer vam je na voljo tudi statistika gibanja temperature. Sicer pa ima vgrajeno zaščito proti otrokom, da med igro nenamerno ne spremijo nastavitev in načina maksimalnega gretja. Oboje vključite ali izključite s tipkami na glavi.

   

  Sklepna beseda: Termostatska glava za ventil radiatorja je glasnik dobe, ko bodo domače naprave povezane in sposobne prilagajati delovanje udobju bivanja, pa tudi varčevanju z energijo. Izdelek pravzaprav poskrbi za oboje. Z ne preveč truda lahko prilagajate temperaturo, da bodo stroški ogrevanja nižji ter bo bivanje vseeno udobno. Lahko zaprete radiatorje, ko nikogar ni doma, potem pa jih pol ure pred prihodom prvega stanovalca spet odprete, da se stanovanje ogreje na želeno temperaturo. Res bi bila škoda, da bivate v stanovanju s skupnim sistemom ogrevanja in ste lastnik NEO Smartboxa Telekoma Slovenije, na radiatorjih pa ne bi imeli nameščenih termostatskih glav Spirit ZigBee, saj se bo strošek nakupa prej ali slej povrnil.


  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  10. april 2020
  5130
  10. april 2020
  Test na dlani: Termostatska glava Spirit ZigBee za TV-komunikator NEO Smartbox