• /PublishingImages/aplikacija-haze.jpg

  Thermodo: priročen termometer za mobitele

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Naši pametni telefoni znajo veliko stvari, a že pri preprosti stvari, kot je ugotavljanje trenutne temperature, potrebujejo povezavo v splet. Zato je dansko podjetje Robocat, ki je znano po inovativnih vremenskih aplikacijah za iPhone, na Kickstarterju predstavilo prenosen termometer Thermodo, ki deluje kar preko avdio vhoda na mobitelu.

  Podjetje Robocat se že par let ukvarja s čim bolj preprostim načinom za prikazovanje vremena. Izpod njihovih prstov so tako med drugim nastale uspešne iOS vremenske aplikacije Outside, Thermo in pred kratkim Haze, ki je navdušila s preprostim in barvitim uporabniškim vmesnikom. Priznam, tudi sama sem v App Store kupila dve izmed omenjenih aplikacij in pogosto zaženem Haze za hiter pregled nad vremenskimi trendi.

  Seveda pa vse te in druge vremenske aplikacije prikazujejo podatke o vremenu, ki jih dobijo od oddaljenih vremenskih postaj. Zato so fantje iz Robocata v preteklih mesecih s pomočjo elektrotehnika vztrajno razvijali fizični termometer, ki bi ga bilo moč priklopiti na mobitel in tako hitro ter enostavno izmeriti temperaturo v okolici. Rezultat tega je Thermodo, ki na prvi pogled izgleda kot preprost obesek za ključe. V sebi skriva senzor za temperaturo, ki ga v mobitel, iPhone ali Android, vstavimo na enak način kot slušalke ter s pomočjo posebne aplikacije dobimo informacijo o temperaturi zraka.

  Za razvijalce aplikacij bo na voljo tudi SDK, kar pomeni, da bomo sčasoma Thermodo lahko uporabljali v večjem številu inovativnih aplikacij in celo različnih napravah. Projekt Thermodo si je na strani Kickstarter zadal dokaj skromen cilj 35.000 USD, ki so ga seveda v par dnevih že krepko presegli. Trenutno s(m)o uporabniki projekt podprli z že več kot 150.000 ameriških dolarjev, s čemer smo zagotovili tudi hkraten izid Android aplikacije. Svoj Thermodo si lahko tudi ti zagotoviš za 35 USD (25 + 10 USD za poštnino izven ZDA), velja pa opozorilo, da ni namenjen uporabi za merjenje temperature tekočin ali telesne temperature.

  No, kljub temu, da sem pravkar tudi sama rezervirala svoj Thermodo, priznam, da ne gre za nobeno veliko revolucionarno napravo, prej priročno igračko. Ampak vseeno je Thermodo lep predstavnik trenda fizičnih dodatkov, ki nadgrajujejo funkcionalnost naših mobilnih sopotnikov. Pred kratkim je recimo slovenska ekipa čez lužo predstavila simpatične kocke CubeSensors, ki beležijo kakovost notranjega okolja in te informacije posredujejo mobitelu. Da raznih fitnes napravic kot so Jawbone UP, Nike+ FuelBand in podobnih niti omenjamo ne. Kmalu bo torej bolj kot nabor aplikacij na mobitelu pomemben nabor pametnih dodatkov, ki beležijo različne vidike naše okolice. Bo morda ravno to tista glavna funkcionalnost, ki jo bo ponujala Applova mitična ura iWatch?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
480
24. september 2013
Thermodo: priročen termometer za mobitele
Aplikacije